Джобни за децата?

• 30 921
  • 637
  •   1
Отговори
# 570
Сигма, дано не ми се обидиш, но по-добре. Аз не знам защо си гледаме децата на банички и купешки сандвичи в лафки, като се замислиш, училището трябва и здравословна среда за растящи деца да осигури.
Защото не са осигурени. В много училища се яде на чиновете или в коридорите. Няма условия за нормално хранене, да не говорим - за притопляне или съхранение. Оказва се, че пицата понякога е по-добрият избор от полувкисната супа.

# 571
Как се топли супа, отделно за 1000 деца в училището, за 15 минути голямо междучасие?
Ако не е централен стол и всеки си носи, такива манджурляци колко време и микровълнови ще са нужни, за да се затоплят на всяко дете индивидуално?

# 572
Е, хайде сега, ако иска да си носи супа -има много добри термоси, а даже и термокутии.

Каприс, а няма ли да е по-възпитателно да го оставите без пари няколко дни, за да види какво е и да започне да си прави сметката по-добре? Нямам предвид да гладува, сигурно има начин да се измисли някак..

# 573
Как се топли супа, отделно за 1000 деца в училището, за 15 минути голямо междучасие?
Ако не е централен стол и всеки си носи, такива манджурляци колко време и микровълнови ще са нужни, за да се затоплят на всяко дете индивидуално?
Трудно. Затова и някои родители даваме пари за баници/ пици/дюнери. За съжаление здравословното хранене на учениците не е сред приоритетите на училището.

# 574
Каприс, а няма ли да е по-възпитателно да го оставите без пари няколко дни, за да види какво е и да започне да си прави сметката по-добре? Нямам предвид да гладува, сигурно има начин да се измисли някак..
Пробвал сме и това, не даде резултат.

# 575
Всичко зависи от доходите на родителите, възрастта на децата, културата. Аз съм дете на 90тте и като малка нищо не са ми давали, не и систематично, после родителите ми се позамогнаха и баща ми като ни видеше, ръгаше банкноти, ей ти вземи. Нямам идея какво джобни съм имала на 15, но не са били и 100, не са били и 200, а доста. Но нищо не съм научила от тези пари, защото просто ги харчех, идваха нови, не беше нещо систематично. Докато мъжът ми бил получавал като тийн 70 евро на м.  Желязно и си ги е спестявал с тях си платил шофьорските уроци, но родителите му му ги върнали. Докато при мен при по-големи суми, нищо смислено не беше направено, нито научено. Та според мен, важно е систематично да се дава една сума, която е сходна с това, което получават др около деца, и детето да се учи на финансова култура и дисциплина. Едно е да даваш пари с възпитателна цел, друго е детето да се глези с пари и то да свиква на безотговорно отношение. Говоря за моя си случай.
Мен най-мн ме плаши децата ми да не си купуват вредни неща с парите, които им даваме: като се почне от газирано и джънк, мине се през енергийни, и се свърши с цигари, алкохол и дрога...ми страх ме е.

Защо те е страх? Колко са големи?

# 576
Ми не е нужно да е супа или манджа.
12 години правя кутийки (6 от тях за две деца).. и продължавам, още 6г. имам. С по-сухи и формовани неща. Имало е винаги плод, зеленчук, протеин и нещо сладко за разкош. Има тема по темата с много снимки и идеи.
Всякакви мъфини, различни рулца, сандвичи, дюнери, суши ... Квото се сетиш за хранене с клечка или забодени на шишчета, ама домашно..
За цигарите и алкохола - колкото и да те е страх не страх - ще минат от там по някое време. И няма такова "аз съм сигурна, че мойто не е..." Забранените неща са част от порастването. Важно е да не се застоят в тази зона.. ама там вече личен пример и говорене до мазоли на езика.

# 577
  • гр.Пловдив
Е нали за вечеря винаги получава готвено + салата,нищо няма да му стане от дневната сухоежбина,че аз ,ако трябва и супи и яхнии по термоси и буркани да джуркам и отиде....,а и моят младеж няма да ги отрази-неудобно му било,искал да се разтъпче през междучасията ,обича баничка с айрян...Миии уважавам му изборите-след като аз мога да си избирам какво да ям на работа-защо и той да е ограничен с тия кутии?
А от дома винаги може да си вземе плод или нещо удобно за хапване-междинка за учебно време -не е драма

# 578
Aбе то не е драма за доста хора, оказва се. Баничка предполагам доста хора обичаме, както и други неособено полезни неща, но всекидневното им хапване, особено за подрастващи, за мен не е ок.
А пък за уважаването на изборите - няма как  всеки техен избор да се толерира, не е полезно просто.

# 579
Темата за мен лично е изключително полезна! Опитвам се да бъда осведомена горе-долу какво/как получават неговите връстници без да влизам в някакъв състезателен режим. Слава богу около нас са родители с нормални възгледи и възприятия за живота и съответно децата им са такива.
Няма сила на света,която да ме убеди че 20лв на ден джобни са нормална сума за 14-15-16 годишно дете. Ако вътре влизат транспорт,храна за цял ден може би бих била по-съгласна. Аз разсъждавам от гледна точка на това,че моето дете днес се вози 8 пъти на автобус 😁 Ако трябва да плаща всеки път по 2лв билета...Сега сме в договорка,че ако си задържи успеха и не се налага да включваме отново уроци по математика ще има по-голямо увеличение на джобните. Но ако нещо наложи отново уроци (като да си мисли ,че няма да дава от себе си,но ще получава) ще последва корекция...това е положението. Не харесвам този цитат но :
"За да получиш,трябва да дадеш"

# 580
20 лв/ден са 600 лв/месец.
Аз не си спомням такава сума в темата. Общо взето около 10 лв/ден се върти масовото и то за тийнове.
За по-малките до 4 клас е нормално да има големи вариации от нулата.

# 581
  • Пловдив
Аз повтарям - 10 лв на ден джобни за моите, всички в гимназия. Карти за градския транспорт, уроци, по-големи излизания и подаръци за приятели се поемат от родителите. Парите от баби и друга рода са си техни и не влизат в сметката.

# 582
Естествено, че парите от баби и рода не влизат в джобните, що за въпрос въобще. И кой някъде е писал, че дава от тях Shocked

# 583
  • гр.Пловдив
Естествено, че парите от баби и рода не влизат в джобните, що за въпрос въобще. И кой някъде е писал, че дава от тях Shocked

Те направо свещени ги изкарахте тези пари давани за РД и поводи..Моят си ги оползотворява като се събере някаква сума -PS5,ново колело и ел. тротинетка са му от такива събрани пари ,маратонки през месец се купуват ,понеже не пази и буквално ги смила-казала съм да си избира и купува от "неговите"/
Нещо,ако много му хареса също,или каквото прецени,ние с баща му даваме достатъчно през останалото време .
Ако нямам възможност или е изникнало нещо спешно ,естествено,че ще СИ ползва тях за уроци или джобни-аз не виждам какъв е проблема -нали е за негови нужди-да не се занули ли нещо детенцето,ако няма парички в касичката?
Ами моята ,ако се изпразни -някой пита ли ме?

# 584
Сигма, дано не ми се обидиш, но по-добре. Аз не знам защо си гледаме децата на банички и купешки сандвичи в лафки, като се замислиш, училището трябва и здравословна среда за растящи деца да осигури.
Защото не са осигурени. В много училища се яде на чиновете или в коридорите. Няма условия за нормално хранене, да не говорим - за притопляне или съхранение. Оказва се, че пицата понякога е по-добрият избор от полувкисната супа.
Много бързо се вкисва тази супа... И защо трябва да е супа в сравнение с пица? Въпреки че по мое мнение пица полуфабрикат не трябва изобщо да е в менюто. Може да е домашен сандвич, домашна баница, салата с паста, яйца и качествен колбас.
Варианти, които не изискват притопляне и не се вкисват, има много, стига да има желание и умение. Отговорност на родителите е да осигурят здравословна храна и възпитание на децата си, не да си измиват ръцете с училището. Така е най-лесно. То и затова толкова хора го правят де.

Последна редакция: пт, 13 сеп 2024, 09:00 от Linda*kiss

Общи условия

Активация на акаунт