Градинарство - моето хоби 32

• 42 779
  • 796
  •   1
Отговори
# 330
Много добре проучи що е то бамбук.Аз не бих си го причинила.
Проучих в нета, но личният опит е съвсем друго нещо... Понеже бамбукът е инвазивен се спрях на сандъци, но ми допада, че расте бързо, изглежда сравнително добре, вечнозелен е и непретенциозен. Моля те, сподели кое те спира при бамбука - със сигурност съм пропуснала нещо, четейки по сайтовете.

# 331
Понеже бамбукът е инвазивен се спрях на сандъци, но ми допада, че расте бързо
Има два вида бамбук, единият е инвазивен и се разпространява, другият не. Освен това има бамбуци с различна височина. Така че, гледайте добре какво сте си купили.

# 332
Това,че е много инвазивен и едва ли ще ти се получи със сандъци.Личен опит нямам,виждала съм в познати за какво става въпрос.Но предполгам е вид,койтодостига 10 м.Има и по-неинвазивни видове(не са само два вида),с които ще можеш да се справиш.Въпроса е ще можеш ли да ги намериш по нашите разсадници.Например сортовете от подвида Fargesia
Fargesia nitida 'Jiuzhaigou' "Red Dragon"
Fargesia murelae Asian Wonder
Fargesia murelae Simba-компактен сорт
Fargesia murieliae 'Luca' -хептен дребосък

# 333
Благодаря, ДамаТрефа! Скрийншотнах си го, ако го забравя пак, да си напомня как се казва. Grinning
Пред нашата ограда на тротоара, се чудя дали на есен да засадим само трева или и някакви храсти и/или цветя. В момента има четири рози, тревата я "оскубахме" и ще обработваме срещу плевели. Иначе аз предложих на мъжа ми да сложим някаква настилка пред входната врата и за една кола място и останалото ми се иска да е зеленко. Според мъжа ми, ако сложим храсти, трудно ще се коси. Може и да е прав. А така ми се иска някакви красоти да има, освен трева.

Е те нали ще се подрязват . Може да засадите чимшир, евонимус и др . Ако ги подрязвате няма да имате проблем .
Може да сложите камъни около храстчетата , за да може да косите . Аз на вън съм сяла божур , роза и скоро димитровчета . Да има нещо да цъфти през цялата година .

# 334
Между нас и съседите има разстояние 6 метра, като по средата е оградата. Нашата триметрова ивица е с твърда настилка и с дължина около 11 метра, за да се паркират 2 автомобила един зад друг. Решила съм да сложа бамбук в тесни дървени сандъци покрай част от оградата /след 6-ия метър/ за визуална преграда, но трябва да отгледам бамбука докъм 4 метра височина. Колко дълбок сандък ще ми свърши работа? Всякакви съвети ще ми свършат работа. Оградата ни е висока към 2 метра, като в основата е плътна, а нагоре - ажурна. 
Препоръчвам фотиния. Прекрасни вечно зелено растение. Има го по разсадниците и според мен ще стане е сандъци. Проверете с ключови думи "фотиния щамба". Това е храста с плетени от долу клони, направен да прилича на дръвче. Ще се ориентирате колко висок в каква саксия е. Може и да питате. Може да пробвате с няколко. Поне няма да е скъпо.

# 335
Моят опит с бамбук в много дълбоки саксии е негативен. Хилави трънки отгоре, много корени в саксии. Отървах се от бамбук.

# 336
Minnie,
Може да не съм разбрала правилно, извинявам се ако е така.
Много е хубаво да има зеленко пред оградата, но помислете, че все пак е тротоар. И ние живеем в село и се вбесявам като видя тротоар засят с трева или друго като плодни дръвчета под които не се минава, защото е мазало от капали плодове или превърнат в паркинг. В едно село дори бяха превърнали тротоарите в зеленчукови градини….
Тротоарите са за хора, колички и тн.
За колите е редно да има място за паркиране и поддръжка в двора, гаража и тн.
За плодовете и зеленчуците - в двора.
Скоро в селото дори развалиха такива “самородни” тротоари, за да ги павират и разбираш ли, имаше недоволни, че им отрязали дръвчетата.
Та внимавайте. Има проект, обикновено, възможно е ако тротоарът е широк, да има и ивица за озеленяване.
Само споделям мнение на пешеходец…

# 337
  • София
Привет!
Извинявам се, ако поста не е на точното място, но не знам къде да го пусна!
Трябват ми предложения за качествена смеска или както се води там за райграс.
Виждала съм в Кауфланд трева за стадиони, но нямам идея какво ще излезе.
Нашата трева от доста време не е възобновявана и е тука има, тука няма.
Пораснала е и от обикновената трева и е ужас. Thinking

# 338
Моята смеска е на Лактофол. Но има много вече. Знам, че имаше определени видове, които се търсеше да доминират

# 339
Мариета, тротоари в нашето село няма. Тук всеки се спасява поединично и решава дали да облагороди мястото пред къщата си. Ние си имаме гараж и там си паркираме колите. Идеята ми е да е афалтирано пред входната врата, вместо да има трева, защото котките решават, че това им е тоалетна. Искам и място за една кола, ако се налага да излизам няколко пъти през деня, да не вкарвам колата в гаража, но в никакъв случай да се превръща в постоянно паркомясто. Ако общината реши да направи тротоарите, аз съм с две ръце за, но тя няма такова намерение. В селото по документи живеем 285 души и общината няма собствен бюджет. Всичко се решава от областната. Кметът не е особено деен. Те не искат да ни сложат още един контейнер за боклук, а от такъв има крещяща нужда, не искат да ни сложат мантинели на опасните завои, до тротоарите не знам дали ще стигнат. Те в момента са неизползваеми, защото са обрасли в двумеррова трева. Някои хора си я косят, други казват това е работа на общината и имат по два метра треви пред къщите си.

# 340
Толкова се е разпространил  неинвазивния бамбук

# 341
Тротоарите трябва да поддържат кметството , но тъй като в днешно време те се държът за ... се налага ние да си ги поддържаме .
За клоните на дърветата , ако са големи от енергото минават и ти ги обезобразяват . Това е .. а едно време като са ги сяли тия липи не са мислили .. както искаш си го прави .. Те едно време минаваха по тротоара .

# 342
Преди да оправим нашата трева, електромера не можеше да се стигне от бодили и всякакви саморасляци. Да не говорим, че защитната пластмаса е счупена. Идвали са скоро да вземат показанията и така като гледам не са се заели да го поправят. Което ми напомня да им пиша. Откакто сме се преместили имам подадени поне 10 сигнала до общината и още толкова до кмета на селото.
Аз също съм и пешеходец, освен шофьор и ако общината се заеме да поправя нещо ще се радвам. До сега действат само по сигнали, ако изобщо предприемат нещо. И те казват, че зависи от бюджет.

# 343
Калината ми става все по богата на цъфтеж с годините. Много си я обичам.

# 344
Най-нахалните бамбуци си пускат корените през дупките на саксията и пак може да плъзнат настрани. Вместо тях бих  сложила опора за нещо пълзящо.
Ванила, имах леха с такива полски цветя. Самозасяват се с години, мястото не иска никаква особена поддръжка.  Не съм косила, чак наесен като изсъхнат стъблата може да ги махнеш, ако ти стои грозно. Недостатък е, че между цветята с времето се заселва трева. На мен не ми пречеше, но може наесен да се оплеви. Също е хубаво да се подсява през година-две, иначе по-инвазивните видове ще задушат останалите.

Общи условия

Активация на акаунт