Градинарство - моето хоби 32

• 42 094
  • 796
  •   1
Отговори
# 120
Приятелката ми има смокиня много близо до къщата, в чудо се е видяла. Когато започват да капят  плодовете  по земята гледката никак не е готина, като бонус - насекоми. Слагат едни найлони отдолу, събират окапало, пак слагат... Тяхната е огромна и красива, но им е омръзнало от хамалогия.
Аз моята фиданка експериментално боднах в голяма саксия, презимува отвън, вече има две пъпки )).

# 121
От показаните имам анемоне, лилиум и ирис в саксии, целогодишно навън. Екстра са. Далиите искат много вода и охлювите ги ядат много, освен това не са зимоустойчиви в БГ, трябва да се вадят грудките. Гладиолите също може да измръзнат през зимата. Сега ще експериментирам да насадя гладиоли в саксия и есента да ги прибера както са си в саксията.
Ниско за сянка има много видове, вечнозелено ли търсиш? Хойхера, бергения, аюга, здравец, анемоне, пулмонария, хоста, винка, астилбе, алхемила, валдщайния, някоя декоративна трева...

# 122
Ниските кампанулки идеално зимуват в почвата, иберис, стелещ се флокс.
Тъкмо днес купих нови два цвята от този флокс - бял с розова точица вътре и раиран бяло- розов )).

Ще добавя за сянката - папрат, много я обичам ).

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 17:46 от La_Valletta

# 123
Ниските кампанулки идеално зимуват в почвата, иберис, стелещ се флокс.
Тъкмо днес купих нови два цвята от този флокс - бял с розова точица вътре и раиран бяло- розов )).

Ще добавя за сянката - папрат, много я обичам ).
И аз много харесвам Флокс , Кампанула, но от миналогодишните ми опити (два) флокса и 3 кампанули нищо не оцеля, незнам причината… Така съм и с клематисите, от 6 опита, нито един успешен и вече се отказах…

# 124
Благодаря ви! Скрийншотнах си предложенията и като ида в цветарския ще разгледам. 80% от имента са ми непознати. Ще видя на семенца дали има нещо да наръся и да се надявам да се хване. А за смокинята… много обичаме, а докато стане огромна май ще мине много време. Както се казва, това е проблем за друго време 🤣

# 125
# 126
  • Бургас
Много хубави лилави цветя. Харесвам нетрадиционни цветове. Поздравления.

Имам аз един въпрос. Имам засаден юниперус или пълзяща хвойна казано по друг начин. Какво ще ме посъветвате за тези кафяви клончета. Счупени или имат нужда от някакво подхранване.

И една идея, която смятам да осъществя. Дърво, но от пълзящи растения.

# 127
Това дърво от пълзящи растения ще стане уникално. И аз бих направила някой ден. Намерила ли си от къде да поръчаш рамката?

Аз се чудя дали мога да си размножава кукуряка от семена. Вече приключва с цъфтенето и е направил едни хубави зелени шушулки. Някой приобвал ли е или да знае как се прави?

# 128
И моят прави семена и се самозасява. Ако искаш да е на друго място, изчакай да узреят семенцата и веднага ги засей на новото място. Не могат да се съхраняват. Шушулката ще изсъхне и започва да се отваря, тогава са готови.
Семената са отровни, внимавай да не попаднат в храната на домашен любимец, ако имаш такъв.

# 129
Супер, благодаря за съветите. 😊🙏

И моят прави семена и се самозасява. Ако искаш да е на друго място, изчакай да узреят семенцата и веднага ги засей на новото място. Не могат да се съхраняват. Шушулката ще изсъхне и започва да се отваря, тогава са готови.
Семената са отровни, внимавай да не попаднат в храната на домашен любимец, ако имаш такъв.

# 130
  • Пловдив
Bar B Q,от снимките не мога да видя хубаво хвойната ,но зависи от кой вид е .Някои жълтеникави  придобиват такава окраска зимата .Ако е изсъхнало ,по-добре да се изреже .

# 131
Bar B Q , за иглолистни , магнолии и дъбовидната хортензия използвам една полска тор. Слага се около 1 шепа през март или април и действа 6 месеца. Всъщност колко ще сложиш зависи от големината на растенията. На магнолиите слагам повече от една шепа, защото са огромни. Има я вече тази тор за иглолистни и по нашите магазини. Ако не точно нея, то бавноразтворима тор за иглолистни от други производители също ще ти свърши работа. Подхранването им с тор пролетта е добре да не се пренебрегва, ако искаш хубави и силни растения.

# 132
  • Бургас
Благодаря за съветите. Ще наторя иглолистните. Обаче един малък проблем. Наслагах аз мулч, за да не плевя и за красота даже. Купих тор и той... на гранули. Пише разпръсква се и после се полива обилно. И сега го разтварям в една кофа и наливам внимателно в корена да влезе. Друг вариант било да се сложи във водата за поливане, да ама сме с капково. Така че много хубаво, ама не става нещо или аз не знам. Ще продължавам упорито.

Дървото за пълзящите не съм го измислила още. За празниците бях в Германия и там снимах и снимах идеи. Тази идея си я представям с глициния.

И още една идея с комбиниции в една саксия с няколко разстения. Много ги харесвам, но не съм правила.

# 133
Идеи за аранжировки може да намериш в изобилие в Pinterest.
Ето няколко от мен. Сега е момента за подготовка за летни.

# 134
Мариета, прекрасни идеи, на последната снимка стелещото се какво е? Мноооого ми хареса
Е още едно питане, растенията за аранжировките, купуваш ли ги всяка година или ти си ги отглеждаш?

Общи условия

Активация на акаунт