Градинарство - моето хоби 32

• 42 666
  • 796
  •   1
Отговори
# 390
Аз ще купувам саксии, че в самата градина място  вече няма )))-

# 391
Люляците къде се садят - нарехава сянка или на пълно слънце?

# 392
  • Пловдив
И аз се смях много .Успокоение е ,че не само аз пазарувам на същия принцип .Обаче, имам два съседа и каквото  излишно им подам  ,всичко взимат Simple Smile
sofyia ,по разположението на игличките се познават кедрите. Този ми прилича на Деодара Ауреа ,защото Деодара Голдън Хоризон е по-разперен .
Ванила ,не съм попадала на червенолистен неопадлив храст за нашите ширини .Лоропеталумът  е с тип вишниви листа ,неопадлив ,но май расте много бавно .
Нандината и Фотинията обагрят само част от листата  и си искат слънце .
Имам от показания Берберис .Супер невзискателен е ,но въшлясва (белокрилка) .Пролетно време е по-тъмно червен ,а лятото става по-ярък .При мен  е на слънце 4-5 часа на ден .
Погледни още червеният Физокарпус и червенолистна Смрадлика (cotinus coggyria) .

# 393
Там където ще ги поставя е по стълбите пред входната врата на къщата и катерливи не искам.
Много правилно решение за катерливи или увивни. Бях засадила клематис и го увих около парапета. Само, че парапетът не напразно си има предназначение. Един път се препънах по стълбите и за малко да си обеля носа Sweat Smile Отнесох клематиса. Не съм махнала клематисът, но е увит само в долната част, останалото, което има желание да се вие нагоре го режа безмилостно.

dariVale , люляците на пълно слънце се засаждат. На сянка , дори на шарена сянка не цъфтят.Имах няколко засенчени от дърво на съседката, като клоните ми влизаха над моето място и точно над люляците правеха сянка. Наложи се да се обърна към общината, защото клоните на дърво не трябва да влизат / растат над съседен имот. Глобиха я и я накараха да си изреже клоните, които влизаха в моя имот. Сега вече люляците на това място имат цъфтеж. Залагат цветните пъпки през лятото и им е необходимо слънце за тази цел.

Дами, наистина трябва тема за размяна на цветя Simple Smile Аз зацветих съседките и ако им каже " искаш ли цвете " бягат далеч Sweat Smile Тази пролет изхвърлих доста многогодишни цветенца от туфи.
Предлагам и sofyia да има тема за овошките и овощарството. И аз съм на вие с рязането на овошките, независимо от книжките и клипчетата. С удоволствие бих приела нейните съвети.
Ето едни стари , но полезни книжки , които имам за информация. Вътре има рисунки от а до я. Препаратите, които се препоръчват са стари и повечето забранени, но не е болка.

Последна редакция: пт, 12 май 2023, 07:59 от Gradina Roza

# 394
Pea, няма да е проблем да изпратя, стига пак да поникнат ). Махнах огромно количество аюга, карекс, всякакви лукавици, израстъци на флоксове и какво ли още не. Ако пак имам - ще пиша.

Тази зима не оцеля японски клен Garnet, поръчах отново + още един интересен Ukigumo. И още четири растения, коите сте дали като идея последни страници )).

Можеш да споделиш откъде поръча клена?

# 395
Укигумото много го харесвам.Моя доста порасна и вече надмина Пикси.Трябваше да ги засадя с по-голямо разстояние един от друг.Вече цъфти,но пропуснах да снимам цветовете.Много са нежни.

# 396
Всичките ми кленове са от klen bg. Препоръчвам и падаща звезда, много е красив.

# 397

Говори ми, говори… Кажи къде е това село Gradina Roza!
Какви спорове водя със съседи
Да не говорим, че хората все садят големи дървета край огради със съседи!
Физокарпус показах по-горе. Много е хубав. Реже се като храст с пролетен цъфтеж - веднага след прецъфтяване и повече не се пипа.
Вейгела червенолистна бях взела, но много слабичка.
Нандината се оцветява много добре на слънце.
Тази е на слънце,започнаха да излизат младите листа. В ляво преди кандилките се вижда и берберисът. Сега тръгва. Този е с високи и изпълнени клони.

А тази беше на сянка и не стана червена. Изкарах я в саксия през Март, за да я изкарам на слънце. Има наченки на зачервяване. Мъжът ми си ги пожела за червени и трябва да ги почервеня Simple Smile

Последна редакция: пт, 12 май 2023, 09:56 от MarietaYo

# 398
Аз нали си купих такава кашпа,
Скрит текст:
търчах вчера да си купя още една - 2 за щастие Simple Smile да ми станат. Сега обаче трябва да им купя и саксии, та днес ще търся и саксии. Обмислям все още какво да засадя в тях. Искам да е еднакво да има нещо вечно зелено и около него да има цъфтящи и да не стават високи, защото доста духа понякога при мен.

# 399
  • София
nelina, благодаря за уточнението! Много ги харесвам тези кедри, обаче осъзнавам, че нямам място за тях. Ще се огранича с един Сребрист смърч и ще приключа с иглолистните май.
 Ще направя някакъв план, ще помагате и вие, но със сигурност ще вземам къде каквото ми хареса и после ще му търся място Simple Smile

Gradina Rosa, не съм някакъв изключителен специалист. Споменавала съм, учила съм го, но не го работя и нещата се позабравят. Но все пак основните неща са ми ясни и мога да помагам. Брат ми има хубава овощна градина с ябълки, така че винаги мога да питам допълнително. Има тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1308205. Макар и биоградина, мисля може да я ползваме и да обсъждаме всичко? Още в началото има препратка към youtube уроци с резитба. Книгите, които си показала, са наистина много ценни, баща ми имаше цялата серия.

# 400
Момичета, има си тема конкретно за овощарство, но никой не пише в нея и е някъде много надолу.
Аз не разбирам от овощарство, всеки път когато трябва да режа нещо се чувствам като пълен идиот.
Тези книжки дядо ми ги имаше, бяха много интересни, но изчезнаха някъде.

# 401
Реа, за какво са ти саксии? Това черното вътре е саксия, само махни капаче на дъното.

# 402
  • На морето!
И аз имам проблем със съсед, който пръска с разни Хербициди дори, когато има вятър в посока нашия двор, а последното е, че му е пораснал някакъв орех точно на оградата, още е съвсем млад, но съседът не иска да го маха- щял да го чака да порасне и да го ползва за дървесина. Не ми се иска да влизам в пререкания, той е много крив 80г дядо, но и не мога да се преструвам, че не виждам какво прави и съм съгласна с неговото нахалство. Съседката отсреща ме посъветва да отровя ореха, но нито знам как, нито ми се иска аз да взема такива мерки.

# 403
Ееее, и на мен люлякът ми замириса 😁 От семка, 3-4г и ей го на, за пръв път цъфти. Нямам заслуги, освен че полях няколко пъти лятото. ММ имаше идея да подкастри храстчето до него за да му прави място, но според мен трябвада го оставим да се извисява нагоре, защото другото храстче си е много хубава топка и не ми се ще да му се разваля геометрията. Май ще го правим щамба.

# 404
Побъркват ме съседи, дето садят големи и плодни дървета близо до оградите.
За дървен материал… в другия живот

Общи условия

Активация на акаунт