Градинарство - моето хоби 32

• 42 624
  • 796
  •   1
Отговори
# 420
Супер е! Точно до нас има място без плочки. Любители на кучета решиха, че там ще е тоалетна (. Каквото съм опитала до сега или се открадва, или се стъпква и като бонус - кучешки истории. Вече започнах да се карам, никой не почиства, гнус. Не знам какво още мога да засадя, което да е красиво, зимоустойчиво и да не го харесват кучета. А да, и да е достатъчно голямо за да не се открадне лесно.

# 421
И аз имам проблем със съсед, който пръска с разни Хербициди дори, когато има вятър в посока нашия двор, а последното е, че му е пораснал някакъв орех точно на оградата, още е съвсем млад, но съседът не иска да го маха- щял да го чака да порасне и да го ползва за дървесина. Не ми се иска да влизам в пререкания, той е много крив 80г дядо, но и не мога да се преструвам, че не виждам какво прави и съм съгласна с неговото нахалство. Съседката отсреща ме посъветва да отровя ореха, но нито знам как, нито ми се иска аз да взема такива мерки.

Този дядо, дето е на 80г е голям оптимист, как ще дочака дървесина от ореха.Simple Smile Щом е толкова крив дядото , по скоро го държи за да ви дразни.
Може да го премахнете с Раундъп / глифозат/.Пръскат се листата, оттам отровата стига до корените и ги унищожава. Така махнах упорит троскот, надявам се да става и за млади дървета. Но мина доста време , докато изсъхна, даже се бях притеснила, че не действа.
Нали ще отровят и собствената си почва. По-добре търпеливо изчакайте. Дядото ще поживее още 3-5 годинки. После внуците му я идват, я не идват, може и да са сговорчиви - ще отреже те ореха. На село до самата къща имаше огромни два ореха. Не надигат почвата с корените си. Единствените бели от тях - дебелата сянка, шумата и плодовете.
Не бих си сложила грях на душата, тровейки дърво.

Ла Валета - прегледай в мрежата статии и снимки за хиперикум. Вечно зелено, пуска подземни разклонения като троскот, гъсто покриващо, преплетени стъбла и ластари, около 30 см става високо. Кучетата и да искат няма как да клечат в него. Вирее на слънце, на сянка, всякак. Пролетно време една ниска подстрижка и от време на време пръскане, че въшлясва с едни черни гадини.
При първоначалното засаждане може и да не привлече внимание. А три корена ще напълнят 20 квадрата за три-четири години.

Последна редакция: сб, 13 май 2023, 19:05 от dariVale

# 422
Супер е! Точно до нас има място без плочки. Любители на кучета решиха, че там ще е тоалетна (. Каквото съм опитала до сега или се открадва, или се стъпква и като бонус - кучешки истории. Вече започнах да се карам, никой не почиства, гнус. Не знам какво още мога да засадя, което да е красиво, зимоустойчиво и да не го харесват кучета. А да, и да е достатъчно голямо за да не се открадне лесно.
Юки Stuck Out Tongue Closed Eyes
големи са, зимоустойчиви, бодат и не изглеждат много зле.

# 423
Потвърждавам, моето куче опикава редовно една юка и нищо й няма.

# 424
Засадих две! Стъпкани и оп....ни. Освен да потърся вече голям екземпляр.

E, щом кучета не се плашат от юки, значи отпадат.

Последна редакция: сб, 13 май 2023, 21:19 от La_Valletta

# 425
Нещо високо и бодливо. Малини, къпини, шипки, берберис, пирканта, рози...

# 426
Пираканта може и да оцелее ))).

# 427
  • Пловдив
Точно и аз щях да кажа ,че от всичко изброено ми е фаворит  и на вид , и фактът  ,че е вечнозелена .

# 428
Благодаря, момичета! Ще търся по-голямо храстче, ще е трудно да го откраднат )). Имам два броя още от самото създаване на градина, но вече са си намерили място и ми е жал да ги вадя.

# 429

Говори ми, говори… Кажи къде е това село Gradina Roza!
Какви спорове водя със съседи
Да не говорим, че хората все садят големи дървета край огради със съседи
Има закон, че дървета над 3 м. трябва да бъдат засаждани на минимално разстояние 3 м. от града към улица или съседи. Също така по закон клоните на дърветата не трябва да влизат над оградата на съседи или улица. При мен беше орех с отстояние на оградата над 3 м. , но клоните му бяха надвиснали на 3-4 м. над моя двор. Не само, че беше голяма сянка, но есен листата и орехите падаха в двора. Растенията , които постепенно се озоваха под ореховата сянка започнаха да линеят. Не можах да се разбера със съседката да отреже клоните и подадох сигнал в общината. Дойдоха на проверка , получила е предупреждение от тях и след седмица се яви с едно момче от селото , което отряза всички клони над моя двор. Имай предвид, че това със сигнала не винаги работи. От общината ми казаха, че могат да предупредят, но ако не изреже дърветата, могат да глобят до три пъти годишно с 50 лв. всяка глоба. Ако съседа е тъп и упорит ще си плати глобите и пак няма да отреже клоните или дърво под 3 м. от оградата. Сега съм подала сигнал пак срещу съседката да си окоси двора. По закон трябва да си поддържа двора. Тези не идват с години и змии пълзят от тях към нас цяло лято. Сега ще я накарам да си коси всяка година. Да си наеме човек от селото / има такива, които косят дворове / и да й поддържат двора.
Дантелените бъзове - Ева и рацемоза

Последна редакция: нд, 14 май 2023, 07:11 от Gradina Roza

# 430
С такива орехи се борим и ние.
Включва абсурда, че в общинско място до нас, има блок. Тези от блока, не поддържат двора, пълен със саморасли дървета и умишлено садени.  Тази година като почнахме да режем клоните от към нас голям скандал стана. А те дори нямат идеални части от двора.   Ще подаваме към общината.

# 431
И аз искам да засадя нещо на пътя пред нас, здравец за втори път се мъча да завъдя, но кучетата пишкат, ровят, сега някъде забегнаха и пак насадих, дано да останат.

# 432
  • Пловдив
Ох,това с пространството на пътя и на мен ми е мъка  .Последните 2 години много идеи ми минаха през главата .
На мнението на Мариета съм,  и много се дразня ,когато целия тротоар е засят и няма откъде да мина с децата,когато сме пеша, на път за училище .Нашата улица е третокласна, асфалтирана ,но по нея минават само коли за 3-4 къщи и съответно хора ,разхождащи кучета. Все още не сме правили нищо ,всичко е на чакъл и неможем да се разберем с половинката .Аз искам павета и малка засадена площ ,защото оградата е плътна и не ми е красиво ,а той иска бетон .
Отначало си мислех за някакви ниски юниперуси ,но като гледам какво маркиране пада от кучета и котки ,и каква любов таят по иглолистните ,вероятно и аз ще се ориентирам към някой бодил Simple Smile
   От вчера съм се замислила дали да направя 3 циментови топки с различна големина и да ги аранжирам до високите треви .Изобщо не си падам по градински фигурки ,не е моето ,но имаме съсед ,който така си е позиционирал 3 големи осветителни глобуса топки и много ми харесват .Цената им обаче е покъртителна ,затова ще се въздържа .
Ето пример за циментови топки ,правят се лесно и са кухи .Най много накрая да ги сложа върху капака на водомерната шахта ,която също ми е трън Simple Smile

Последна редакция: нд, 14 май 2023, 14:08 от nelina_london

# 433
Нелина,
Бетонът е…. Поне бетонни павета или плочи. Земелрок имат вече много предложения от бетон.
Иначе аз съм за паважа. Ние сме с паваж.
А вместо бетонните топки - помисли за големи камъни? Просто 2-3-4. Без да става алпинеум
Освен това за бетона да кажа, че се разваля от сол - ако се ползва зимата срещу лед. Трябва магнезиев не натриев хлорид да се ползва.

# 434
  • Пловдив
Не искам бетон ,ние сме точно с павета на Земелрок ,обаче си е повече играчка да се сложат  и със сигурност фугите им ще зеленясат ,защото е от север  и там се задържа доста влага зимата .Съгласна съм и на бордюр и чакъл ,отколкото бетон .
Мислех за "изкуствени камъни" върху шахтата (ще ти изпратя снимка) .Просто трябва да е нещо леко отгоре ,все пак вътре е водомера .
Най-мразя изкуствени неща ,но и големи саксии пак ще тежат и ще пречат на пръскачките  .

Общи условия

Активация на акаунт