Градинарство - моето хоби 32

• 41 845
  • 796
  •   1
Отговори
# 675
  • София

Някаква идея за растение, с което да озеленя пръстта около дървото.
Ако е и вечно зелено - още по-добре.

Зависи дали мястото е на слънце или на сянка, затова не мога да дам съвет.
Забравила съм да посоча - слънчево целодневно.

Заешко ухо, рожец,  някакви седуми или  сребърно сенецио /цинерария/.

# 676
Здравейте!
Имам синя трева на двора,която цъфти. Но цъфтежите са много високо и няма и помен от пролетното ми оформяне на топка. Съответно новите израстъци не са сини,а зелени. Мога ли сега да я подстрижа или да изчакам да плецъфти?

# 677
Може и сега, тъкмо няма да се хаби да храни семена.

От мен божури, само докато им се порадвам и ги снимам ме налазиха сума ти мравки Grinning

# 678
  • Бургас
Красиви цветя са божурите, но с много краткотрайна хубост. За съжаление. Все пак, си струва да ги имаме в градината.

# 679
Някой се интересуваше от мини ирисите. Започнаха продажбите им във фейсбук https://www.facebook.com/profile.php?id=100001448573378

Жълтият божур

# 680
И при мен божурите са надвиснали над рози. Всички цветя се оказват по-големи от очакваното, лошо ги планирах преди години, а не ми се местят вече.
Дали ако орежа листата на божурите до долу след като прецъфтят, това ще им попречи нещо?

# 681
Колко време цъфтят божурите?

# 682
И при мен божурите са надвиснали над рози. Всички цветя се оказват по-големи от очакваното, лошо ги планирах преди години, а не ми се местят вече.
Дали ако орежа листата на божурите до долу след като прецъфтят, това ще им попречи нещо?
Аз режа листата на моите до средата да станат по ниски, защото по време на цъфтежа някак лягат надолу и се разваля формата на храста. Като ги орежа стават по прибрани и пак са красиви.

# 683
Добре е листата да се оставят,за да се храни растението.Аз орязвам цветовете,за да не прави семена и оставям зелената част да запълва пространство.

# 684
Колко време цъфтят божурите?

За кратко е. Всички пъпки цъфтят почти едновременно. Особено ако ги навали силен дъжд когато са разцъфнали, листенцата опадват бързо.

# 685
За божурите ще допълня dt. Знам също, че освен листата и самите пъпки на цвета след цъфтежа трябва да бъдат оставени, тъй като те по някакъв начин подхранват растението за цъфтежа му през идната година. Аз оставям всичко докато изсъхне , не е много красиво така, но пък не смея да режа. Ако питате мен оставете си зеленината на цветето.

# 686
Имам страшно много малини/къпини в двора - на скоро купих къщата и двора не е бил поддържан в последните 10 години. Как да ги премахна? Имат много дебели и здрави корени и са на всякъде. Дари с раундъп ще стане или ще овехне само листната маса?

# 687
Благодаряя за мненията за божура. Досега и аз ги оставях, без да режа нищо.

Раундъп ще убие растенията, но корените няма да изчезнат веднага, гният с години. Само с багер се чисти това, ако целта е веднага да се подравни и засади нещо друго. Или ръчно, но е много трудно, не препоръчвам за голяма площ/много растения.

# 688
Аз в една част от двора имах малини и исках да засадя цветя. Махах ръчно, уж махнах всички корени. Още 2 години напролет си излизаха малинки от изостанали коренчета. Ако са страшно много си трябва изравяне с машина.

# 689
  • РУСЕ/ПЛОВДИВ
Добро утро! Лавандулата ми е цъфнала и четох, че се реже за втори цъфтеж. Къде точно трябва да я отрежа - отгоре самите цъфтежи или до първите два листа от цвета надолу, или ...?

Общи условия

Активация на акаунт