На море в Гърция 2023 - I

• 62 925
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
Да има места на ферибота.Но днес проверявахме и се оказа ,че за да пътуваш с куче в Турция е свързано с здравен сертификат ,за който изследванията не са евтини и цялата разлика в цените между ферибота в Гърция и Турция се губи. Така че сега сме в чуденка какво да изберем.

# 586
  • София
Скрит текст:
Попаднах на организираните екскурзии до Метеора с разглеждане на Солун, две нощувки в Паралия Катерини и ми хареса като вариант за кратка екскурзия и допир до морето. Който е посещавал подобна моля да даде отзиви
Аз бях миналия месец, първо минахме през Солун, ден за манастирите, на третия мотане в Катерини до обяд.
Съжалявам за платената Великденска вечеря в таверна, не си заслужаваше стоте лв отгоре за две вечери/ първата в хотела повече ми хареса/
На мен ми допадна екскурзията, заслужава си.
С коя агенция пътувахте? Третият ден към колко часа се тръгва обратно? Не сте ходили до Едеса. Изглежда не е лоша екскурзията, но
гледайки цените за настаняване в букинг ми се виждат евтини, та се замислям дали да не запалим колата до там. Нощувка за двама с две деца се намира на цени около 150лв.
При всички положения е по-добре сами. Щом плащате за 4 човека, сметката винаги е в полза на самостоятелното пътуване. И ако наистина искате да видите Метеора като хората, направете нощувка там, а не в Катерини.

mimmibo, изискванията за куче не са ли еднакви? Мисля, че чип и паспорт с ваксини се изисква и за двете държави. Ако на гръцката граница гледат през пръсти, не означава, че няма да има един път, в който да се "постараят" и да изискат всичко. Иначе съм с две ръце за разходка през Турция, особено ако не бързате. Може да се видят много неща по пътя. А гледката от Шейтан софрасъ край Айвалък е незабравима!

# 587
  • София
За двама, с деца и с кола, въобще не си струва да се купуват организирани екскурзии. Спането ще е стотина лева на нощ, ще правите, гледате и ядете каквото си поискате, а не да се съобразявате с програмата и още 50 човека. Може да спите една нощ в Катерини(заради морето) и после нощувка в Метеора.

# 588
А за пътя до Метеора какво можете да кажете? Стръмен ли е много, има ли завои ?
Да, прочетох за вариантите с нощувка в близките селца до Метеора, но от там до София са ми над 500км, а с нощувка в Катерини смъквам на 350 км.

# 589
Ами то по голямата част е магистрала, 500 км не са особено много.
А и къде е то Катерини извън посоката БГ. Бих направила спане във Верия/Солун..

# 590
Ами то по голямата част е магистрала, 500 км не са особено много.
А и къде е то Катерини извън посоката БГ. Бих направила спане във Верия/Солун..
Ами да не казах, че не съм наясно с маршрутите в Гърция, но то стана ясно. Ходила съм преди 10 г. Та идеята е да разгледаме Солун за ден и нощувки някъде където да ползваме плаж/затова Катерини/ и да се доближим до Метеора. Моля да предложите вариант, които да се доближава до описаното

# 591
  • Once there was a Hushpuppy...
В Едеса ми беше интересно и приятно, но е разходка за около един час да се видят водопадите, а доста пътувахме от Солун. Вече, ако се седне за обяд там става малко повече, но ние имахме организиран обяд на друго място.
В момента в Солун е слънчево и топло, а аз ви пращам поздрави!
Какво е това дърво, знае ли някой?
Плодовете приличат на кайсия, и на цвят и размер.

# 592
Казва се локуат- японска мушмула.

# 593
Много благодаря!И мм го оприличи на мушмула, на мен кайсия заради цвета.

# 594
Hushpuppy, кажи как седи въпроса с паркирането в Солун и там съм била преди 15г., такова движение имаще каквото ние тук не бяхме виждали. Предполагам си има обществени, платени паркинги лесно ли е ориентирането в тази насока?

# 595
Ние паркираме в Ксано централ паркинг и в този на един от хотелите, в които спим. По принцип ни го предлагат, като услуга от хотелите. Те си имат отношения и договарят клиентска цена, много сме доволни. Нямаме никакви затруднения с търсене и намиране.
Задръстванията са много по Цимиски и Егнатия. В самият център, по малките улички няма, защото не се паркира в тях. А, задръстена е и крайбрежната.

# 596
  • софия
В Солун се паркира на паркинг. Не препоръчвам никой конкретно, защото условията са приблизително еднакви, ползваме приложение за карти и избираме според целта и мястото, към което сме се насочили. Във всички приложения за карти са отбелязани и са доволно много в центъра. Намирането на място на улицата е голям късмет. Платено е. За паркиране (и плащане) мога да препоръчам 2 приложения: parkaround и freenow.

# 597
изискванията за куче не са ли еднакви?
Не са еднакви, Турция не е в ЕС. Освен това понеже нашата кола е фирмена, в Турция винаги сме с преведено пълномощно, в Гърция никога не са ни търсели такова, пътували сме стотици пъти. Та… имат си техни си изисквания. Най-малкото на гръцката граница минаваш само едно гише, на турската са три. Освен това на гръцката граница не съм чувала и виждала да сканират леки автомобил, само товарни коли, а на турската се случва често. Като цяло турската граница ми е много неприятна за преминаване, не знам защо 🙄
Това е за животните
Скрит текст:

# 598
Ще дам малко ъпдейт от района на Кавала (малко по-южно). Много се надявах да се промени прогнозата, но не би. Успокоението е, че 70% вероятност за дъжд тук не е като 70% за София. Изобщо не валя, но и слънцето се скри към 15.30 следобед. Пък ние не сме от ранобудните и пристигнахме късно. Стискам палци времето да ни позволи разходки и поне малко плаж през следващите дни. Като цяло е топло и народът сладко плажува. Извънсезонно човек може да се наслади на природата. Идвала съм тук през висок сезон и ме отблъсна гмежта.

# 599
  • София
Здравейте! Включвам се с молба за препоръки за място за настаняване и посещения в Корфу. Малко ни се промениха плановете за лятото и се оказа, че гръцкото ни море тази година ще трябва да е в началото на юли. Влезе ми мухата да е в Корфу, но не мога да се ориентирам в коя част на острова е добре да спим, за да разгледаме възможно най-много места с възможно най-малко километри на ден. Първо се бях ориентирала към Палеокастрица после мислех за Сидари, сега мъжът ми гледа някакви селца, които не са на брега. Аз искам да сме някъде, където има ресторанти и магазини на пешеходно разстояние, защото сме с деца и не ми се обикаля с кола вечер, нито пък имам намерение да готвя. Не държа на първа линия и т.н., тъй като мислим да обикаляме на различни места.

Другият ми въпрос е за място за нощувка, за да разделим пътя. Когато ходихме на Кефалония, спряхме в Йоанина за 1 нощ, чудя се има ли смисъл и сега да го правим. Също за ферибота трябва ли да резервираме билети по-рано за този период или можем да разчитаме, че на място ще има? Притеснявам се, че ситуацията с границата и пътя е непредвидима и има вариант да не успеем за ферибота, който сме набелязали предварително.

Въобще всякакви мнения и препоръки ще са ми интересни. С деца на 7 и 4 сме, кажете ми, че не сме луди да ги мъкнем до там. Стандартно почиваме на Ситония и си прекарваме супер, но тази година ни се прииска нещо ново.

Общи условия

Активация на акаунт