Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 23

• 35 885
  • 760
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, момичета. Бременна съм в 18 г.с. Имам една успешна бременност преди 5 години след това правехме около 2 години опити с мъжа ми за още едно детенце, получи се, но за съжаление не се радвахме много дълго на това, защото направих спонтанен аборт в 5 г.с. АГ ми препоръча да си пусна изследвания за тромбофилия и се оказа, че имам няколко мутации. 2 Месеца след тези изследвания забременях успешно и сега мисля и се притеснявам за всяко едно нещо. От тук започна и лутането, кой АГ да избера, такъв, който следи изкъсо необходимите изследвания и който разбира и от тромбофилия и в същото време изражда. От много четене в нета и по групите, се спрях на д-р Колева. За съжаление обаче нещо не си паснахме и сега отново съм в безизходица.. Вариантите са ми или болница "Надежда" при доктор, който следеше предишната ми бременнност и бях доволна от нея (д-р Димова), но не съм сигурна до колко е запозната с тромбофилията като цяло и колко внимание обръща на всички прегледи конкретно за кръвооток, доплер, следене на коагулация и т.н. Другия вариант ми е болница "Токуда" при д-р Богданова. Много, много съм объркана. Според д-р Колева, нямам нужда от консултация с хематолог, но аз все пак реших да отида при д-р Тончев, за да ми каже повече за тези мутации, които имам. В момента пия само натаспин и витамини. Много съм притеснена от това, което ми каза на последния преглед за доплера вляво - висок индекс на резистентност без инцизури. Не ми даде почти никаква информация за това и сега моля вас дали някоя се  е сблъсквала с такова състояние и дали е опасно? Пускам и мутациите, за да прочета и вашето мнение. Ще съм ви благодарна, ако ми дадете съвет или да ме насочите към някои АГ от Надежда или Токуда, който обръща внимание на проблемите на пациентите си, защото в момента съм без АГ и много се притеснявам. Много неща научавам от интернет, въпреки че някои от лекарите гледат презрително, когато си запознат с поне основните неща.

# 496
Според мен си трябва терапия..
 С Колева защо не си паснахте?  Аз бях при нея известно време,но също не ми допадна и я смених. Със сегашната бременност все още имам колебания за Аг - Дойчиновски или Ковачев...

# 497
  • София
В Токуда всички известни АГ-та си следят кръвоток на всеки преглед, за тромбофилия си трябва хематолог. Колева и аз не я харесвам, нито пък Богданова. Моя съвет е за Нашар, Атанасова и Велева, трите ми бяха препоръчани именно от хематолог и проф. Станева, която е ангиолог и се занимава с тромбофилия именно в Токуда. Няма такова нещо, като Аг да изписва терапия за тромбофилията и много си вярват тия дето го правят точно като Колева.
Аз се следя при Велева, не е от най-приказливите, но следи нещата изкъсо и държи да се консултирам със Станева за кръвните всеки месец за дозата на НМХ, пуска доплер, следи кръвоток. Като лежах в отделението по високорискова, след като ми пуснаха анти ха, аспи и хемостаза ме пратиха на консулт в ангиологията, а не да ми назначават или сменят доза на нещо те. Хубавото също на гинеколозите в Токуда, е че когато се касае за тежък труден случай, един не взима решение, събират се, коментират, компетенциите на няколко лекаря са включени. Аз лично с рискова бременност, не бих посмяла да избера друго място освен Токуда или МД, заради добрата неонатология, знам че Надежда имат от скоро високо ниво на неонатология, но изобщо да не сравнявам там специалистите и в Токуда, защото съм проучвала много. Така че, всеки си избира сам, но е важна болницата според мен да е голяма, с добър екип, добър проследящ, а не само 1 от изброените Simple Smile дано съм била полезна.

# 498
  • София
Marsala а с д-р Станева кога направи първата консултация? Преди или след забременяване и в коя седмица?

# 499
  • София
Marsala а с д-р Станева кога направи първата консултация? Преди или след забременяване и в коя седмица?
Преди забременяване, тя беше на мнение, че с моите мутации няма нужда от НМХ в началото, а да се следи стриктно кръвотока и развитието на плода и плацентата и да се включи при нужда. Включихме 0.3 Фракси към 22 г.с. Заради рискът от прееклампсия, а Акард 150 още след първата ФМ, когато се видя че има такъв. От тогава на 3 седмици пускам кръвни, стандартните при такава терапия знаете, и вече съм на 0.4 Фракси. Кръвотока винаги е бил добре слава богу, и бебето се развива за сега спрямо гестационната си възраст.
Сега в сряда съм на трета последна ФМ, и препоръката на Станева е в 32-33 седмица да спираме Акарда, защото при мен секциото ще бъде по-рано от обикновеното, но каза след преглед при АГ-та и на феталната да видим кво ще кажат, и ако спрем Акарда минавам на Фракси 0.6 и след секциото още 1 месец на НМХ. След около 10 дни пак съм при нея, аз доста я харесвам, взема под внимание цялостното състояние, а не само определените мутации.

# 500
А какви са мутациите ти, че ще е много ровене сигурно да търся?

# 501
  • София
А чисто информативно каква е цената за консултация с нея?

# 502
  • София
Yan25 мутациите са ми ТАФИ и този за усвояване на витамините от Б групата. Нямам предишни загуби заради тромбофилия, бяха ми пуснати преди ин витрото в Турция.
Бабъл цената на прегледа при нея е 200лв, първоначалния. Доста е солено, не знам дали преглежда някъде другаде, вторичния е по-малко ама колко точно не знам, понеже всеки път минавам по здравен фонд директно.

# 503
Здравейте, момичета!
Бременна съм в 25 седмица,на 1ви бях на преглед и заради високо кръвно АГ ми забрани всякаква захар, тесто и сол. Каза да не приемам ориз и картофи заедно с месо, като цяло ми препоръча да консумирам само месо, салати, плодове и супи, но всичко без никаква сол. Нямам проблем с захарта и тестото, но това безсолно ядене... Нямам желание да се храня въобще. Някоя от вас да има проблем с високо кръвно и какви мерки взимате вие?

# 504
VeniAK, колко ти е високо кръвното? Кръвното не е шега по време на бременност и солта ти е най малкият проблем. То може да сигнализира за прееклампсия или други усложнения на бременността. Моят съвет е да си пуснеш урина да видиш за белтък в урината, да следиш теглото и да отидеш на кардиолог за кръвното. Кардиологът ще прецени каква е адекватната терапия.

# 505
Пускам си редовно кръв и урина, всичко е в норма. Кръвното най-често ми е 140/80, но има случаи в които стига до 170 горна граница. Изписан ми е допегит, но той не ми влияе по никакъв начин.

# 506
Допегит - аз го започнах от 2х1, качиха ми на 3х1, а сега в 36 г. с. съм на 4х1. Кардиологът ми ми каза, че максимумът е 6х1. В допълнение взимам и 3х2 Магнекардин.

Пускам си редовно кръв и урина, всичко е в норма. Кръвното най-често ми е 140/80, но има случаи в които стига до 170 горна граница. Изписан ми е допегит, но той не ми влияе по никакъв начин.

# 507
    VeniAK нямам опит с такова високо кръвно, бих те посъветвала да се консултираш с кардиолог и по-често да следите бебето на ехограф. Бих се насочила и към АГ специалист рискова бременност дори и само за консултация.

# 508
    • София
    Здравейте!
    Ако някой има повече опит- нека сподели.
    Една от мутациите ми е хомозигот MTHFR (неусвояване на витамините от група B). В 25- та седмица съм, спрях метилираната ФК и ми изписаха витамини за бременни (в момента Елевит). Четох в състава им, че съдържат "обикновени" форми- въпросът ми е- не е ли рисково в такъв случай да се пият подобни витамини (заради риска от повишаване на хомоцистеин)? Има ли на пазара подходящи комбинирани витамини за бременни с тази мутация?

Благодаря

# 509
    • София
    Да, при мутации в MTHFR се пият само метилирани форми на Б9 и Б12,  синтетичните само запушват рецепторите на клетките. Рискът, освен повишен хомоцистеин, е че ти и бебето можете да останете с недостиг на витамини. Има комбинирани витамини с Мета форми - и допълнително може да се наложи да добавиш Б12, защото обикновено то е недостатъчно във витамините. Какви са ти нивата на витамините в момента? Ако не знаеш, пусни изследвания.

Витамини аз пиех на Теранова, има ги в Зоя. В Здравис също има.

Общи условия

Активация на акаунт