Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 23

• 35 868
  • 760
  •   1
Отговори
# 510
Аз цяла бременност пия на pregnacare max витамините и съм доволна.

# 511
  • София
Да, при мутации в MTHFR се пият само метилирани форми на Б9 и Б12,  синтетичните само запушват рецепторите на клетките. Рискът, освен повишен хомоцистеин, е че ти и бебето можете да останете с недостиг на витамини. Има комбинирани витамини с Мета форми - и допълнително може да се наложи да добавиш Б12, защото обикновено то е недостатъчно във витамините. Какви са ти нивата на витамините в момента? Ако не знаеш, пусни изследвания.

Витамини аз пиех на Теранова, има ги в Зоя. В Здравис също има.

B12 изследвам и поддържам на горна граница с метилкобаламинова форма, вит. Д също пия и изследвам всеки месец. Други витамини не съм изследвала. Ще потърся комбинирани витамини с Мета форми- благодаря за насочването откъде да намеря (на общо основание в Google нищо не ми излезе).

PS/
@delisardeli
тези подходящи ли са?

https://remedium.bg/terra-nova-multivitamini-za-bremenni-h100-kapsuli-148033/p

Благодаря

Последна редакция: вт, 06 юни 2023, 14:37 от Valka1412

# 512
  • Варна
Аз имам същата мутация и честно казано сета не пия никакви витамини. Нивата на В12 и фолиева, Д са високи, а на хомоцистеина мнооогооо ниски. Повече ми се иска да включа Омега, но не съм сигурна какъв вид. Приемам доста други неща и честно казано предпочитам при високи нива и редовно следене да не пия още неща.

# 513

Момичета може ли мнение за H - лимфоцити , малко се притесних , когато правих изследването имах леки болки в гърлото . Благодаря ви

# 514

Момичета аз виждам, че изследванията са в норма.
Но съм доста притеснена, защото лекаря ми каза, че няма да назначава за сега никаква терапия и ще правим регулярно изследвния и ще следим.
Въпроса ми е, прочетох целия първи пост и доста от темата, но не намирам много ясна информация какво означава, когато стойностите са завишени и какво когато са занижени?
Фибриноген, д-димер и атпп трябва да са ниски, високи или в средата, за да означава, че кръвта си се съсирва таман и няма нужда от нищо? Падат ли или се качват при проблем?
Дайте ми идея къде да прочета повече или някой ако може да разкаже малко.

Възможно ли е изобщо по следенето на тези показатели плюс бебето, да премине бременността успешно и без никаква терапия или да сменям бързо лекаря.
Много ми е притеснено и това затруднва трезвата ми преценка за всичко.

# 515
Има един сайт perinatology , там можеш и сама да си гледаш нормалните стойности и да сверяваш. Иначе разбира се,че може и да мине успешно бременност без терапия,но според мен е въпрос на шанс. Много жени преди да знаят за тромбофилията са имали успешни бременности. Зависи и от самите мутации разбира се.

# 516
Здравейте,
Бременна съм в 14 г.с , първа бременност. Бях чела за тромбофилията и реших да си пусна тестове. Резултатите са MTHFR (A1298C, Glu429Ala) A/C хетерозигот и хомозигот по ACE ( Alu Ins/Del) G/G  D/D, увеличени НК клетки заради които др Русев ми прави вливка с Интралипид.
Тези изследвания плюс Д димер, Aptt и др са в норма (не е изследван Б12, вит Д и хомоцистеин) .
Др Русев ми изписа натаспин, каза да спирам фолиевата к-на, тъй като преди месец фолата в серум беше 39.2 при горна граница 42.4. Интересното е ,че Неофолик мета започнах да пия на 01.05 без да знам че нося такава мутация за метилирани витамини, а преди това пиех три месеца обикн.синтетична фолиева. Пет дни по късно правя изследване фолат и той е на горна граница… Как става това и защо?
Поради ред причини не желая да ходя при др Русев, затова записах часове и при др Тончев и др Минкова в Токуда.
Вчера бях при др Тончев и неговото заключение е: нямам нужда от фракси, спирам натаспин, продължавам аспирин акард (изписан заради риск от прееклампсия), д димер , фолат и др подобни показатели били нормално да се увеличат при бременни и ми назначи изследване на б12, Д, феритин, да следя месечно белтък в урината. Ще започвам и метилиран Б12. Другата седмица имам преглед и с др Минкова Токуда.
Тончев каза да продължа да пия фолиевата въпреки фолат в горна граница, даже увеличи на 2х1 т и аз не знам какво да правя… толкова съм объркана и искам да взема правилното решение…
Чета, че на всички жени им следят показателите на всеки 3 седмици. Всеки казва различно и трябва да се доверя на някой…
Страх ме е да пия фолиева поради риск от предозиране…Има ли някой с моите мутации? Какво мислите за фолиевата? Благодаря ви, че ме изчетохте🙏🏻

# 517
Според мен се довери на Тончев. Той е прекрасен Хематолог. Аз бих питала кой пакет за тромбофилия пусна?

# 518
  • София
Метафолат можеш да си пиеш по 1, както досега, когато витамините се изследват без прекъсване за 2 седмици, е нормално да са повишени нивата. Б12 виж колко ще ти излезе, но ако е нисък гледай да наваксаш, защото двата витамина Б9 и Б12 трябва да са в равновесие за да работи правилно клетъчния метаболизъм. А в следващите месеци ще трябва и за теб, и за бебето.

Щом ти е изписан акард, натаспин отгоре няма нужда да взимаш засега. Мутациите ти са нискорискови. За риска от прееклампсия мери кръвното в спокойно състояние, без да говориш, и следи да не се вдига. Също може да наблегнеш на протеиновите храни, за сметка на въглехидратите. Виж на първа страница на темата какви изследвания се пускат при риск за прееклампсия.

Успех!

# 519
Според мен се довери на Тончев. Той е прекрасен Хематолог. Аз бих питала кой пакет за тромбофилия пусна?
Метафолат можеш да си пиеш по 1, както досега, когато витамините се изследват без прекъсване за 2 седмици, е нормално да са повишени нивата. Б12 виж колко ще ти излезе, но ако е нисък гледай да наваксаш, защото двата витамина Б9 и Б12 трябва да са в равновесие за да работи правилно клетъчния метаболизъм. А в следващите месеци ще трябва и за теб, и за бебето.

Щом ти е изписан акард, натаспин отгоре няма нужда да взимаш засега. Мутациите ти са нискорискови. За риска от прееклампсия мери кръвното в спокойно състояние, без да говориш, и следи да не се вдига. Също може да наблегнеш на протеиновите храни, за сметка на въглехидратите. Виж на първа страница на темата какви изследвания се пускат при риск за прееклампсия.

Успех!
Сърдечно благодаря за насоките. За съжаление не пия фолиева вече седмица тъй като Русев каза да я спирам и още ме е страх да я започна…

# 520
  • София
Е, хубава работа, страх от фолат Simple Smile
Пусни още едно изследване заедно с Б12, да видиш дали пада като си спряла приема.
Яж марули, спанак, лапад и други зеленолистни. В тях има естествен фолат.
В дробчета, яйца, месо има Б12.

# 521
Пусни още едно изследване заедно с Б12, да видиш дали пада като си спряла приема.
Да, защото др Русев ми каза че е лошо да се превиши, отделно четох, че водело до мозъчни нарушения на плода (не знам дали е доказано обаче), а забравих да питам Тончев за излишъка колко вреди. Макар че като чета колко жени я пият до края без да изследват фолат… явно хипохондрика в мен се обажда😁
Много ви благодаря за подкрепата!🙏🏻❤

# 522
Да, защото др Русев ми каза че е лошо да се превиши, отделно четох, че водело до мозъчни нарушения на плода (не знам дали е доказано обаче), а забравих да питам Тончев за излишъка колко вреди. Макар че като чета колко жени я пият до края без да изследват фолат… явно хипохондрика в мен се обажда😁

Вие сте спрели фолиевата и след 5 дни сте я изследвали,ако правилно съм разбрала ?Минимум 14 дни трябва да са минали,от последното хапче, за да покаже реални стойности . Иначе показва изкуствено повишаване в резултатите . Ако много се притеснявате,изчакайте 2 седмици и си пуснете отново изследване

# 523

Вие сте спрели фолиевата и след 5 дни сте я изследвали,ако правилно съм разбрала ?Минимум 14 дни трябва да са минали,от последното хапче, за да покаже реални стойности . Иначе показва изкуствено повишаване в резултатите . Ако много се притеснявате,изчакайте 2 седмици и си пуснете отново изследване
Не, не съм я спирала - от февруари до 01.05 пиех немитилирана на солгар, но от 01.05-05.05 т.с само 5 дни пих метилирана, когато ми пуснаха фолат излезе 39 и на база това Русев каза да спирам но ми го каза на 29.05 защото тогава се свързах с него. Малко объркващо звучи, но един вид по мутация усвоявам само метилирана, а съм в горна граница, приемала синтетична форма. Сега ще изследвам фолат отново след двуседмично прекъсване

# 524
  • София
Да, сега ясно защо Русев е казал да я спреш. ФК (неметилираният Б9) запушва рецепторите на клетките. Все пак ти имаш един нормален и един мутантен алел, така че има някакво усвояване. Изчакай 2 седмици и виж как ще са нивата.

Общи условия

Активация на акаунт