Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 62

  • 27 172
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 39
Здравейте! С инсулинова резистентност съм и от няколко седмици съм на строга диета, с много ниски въглехидрати. Правя и фастове - всеки ден без закуска и по веднъж в седмицата 24 часов. От няколко дни ми се случва да ми изтръпват леко ръцете и краката, дори понякога усещам и изтръпване в лицето. Четох, че това е възможно да са признаци на хипогликемии. Купих си глюкомер и току-що си измерих захарта - 4.6, което може да не е стойност за хипогликемия, но е ниска за мен. Някой има ли опит с подобно нещо и нормално ли е? Да включа ли някой плод или ще отмине, когато организмът свикне с липсата на въглехидрати? Иначе това са ми стойностите, след обременяване:

Глюкоза 0мин: 5.62
Глюкоза 60мин: 6.29
Глюкоза 120мин: 5.47

Инсулин 0мин: 16.18
Инсулин 60мин: 108.4
Инсулин 120мин: 59.30

 Благодаря!

# 181
  • Мнения: 32 122
Дай примерни менюта! Възможно ли е да приемаш малко сол или електролити? Как се чувстваш като цяло с новия режим? Ако пиеш айрян със сол или ядеш нещо, има ли подобрение в изтръпването?
Не съм чела назад, по-късно.🙂
Вчера Долчето ходи вечерта на спортните уреди+ разходка.😃 На уредите някакви си 15 минутки, обаче колко беше ефективно заниманието, после при ходене чувствах напрежение в мускулите...😆 Правя, както съветва чичо ви Фънг- "Train in the fasted state." (при мен беше часове след вечерята, не към края на фаст- както е най-оптимално- но пак го броя за fasted state).🙂 Още 500-700 грама надолу днес.🤩
Приключих с вечерята преди 17,30 ч- за днес омлет от 3 яйца с 15 грама прошуто, по 45 грама бейби спанак и тъмна тиквичка, 100 грама печен корен от магданоз (като "картофки"- имам останали още в една кутия), лъжица кокосово брашно и подправки. Получи се чудесен на вкус омлет, а ароматът на пушено беше неописуем (освен прошутото, сложих и пушен червен пипер). Салатата беше голяма (хапнах зелении и като за Спринг🤗): ранно зеле, селъри, маруля, 45 грама останало печено пиле, сусам, зехтин, сол, оцет. От омлета изядох 3 парчета (и две ми стигаха, но не исках да изоставам много с белтъчините)+ малко едам и квадратче 12,5 грама шоколад 70% с карамел.🥰

Скрит текст:





Макросите са така:

Последна редакция: пн, 10 апр 2023, 18:07 от dolce miele

# 182
  • Мнения: 39
Нямам закуска, за обяд и вечеря -  месо (пържоли, кюфтета) със салата, миш-маш, зеле с месо, кюфтета с доматен сос, пилешка/свинска кавърма. Ям авокадо, маслини, зехтин, няколко пъти ядох боровинки с малко маскарпоне. По-рядко ям яйца и риба, защото не обичам. Като цяло ям доста по-малко от обикновено, защото не ми се яде. Спрях и алкохола, а преди това пиех поне по чаша вино всяка вечер.

# 183
  • Мнения: 40 662
Ураганче, преди да почна фастовете от ябълка огладнявах и ги избягвах. Моето тяло явно ги смяташе за бърз В. От година и половина може би съм ги вкарала фастовете и след няколко месеца установих, че вече от ябълка нямам глад.
Велико нещо са фастовете.

# 184
  • Мнения: 33 693
Ураганче, преди да почна фастовете от ябълка огладнявах и ги избягвах. Моето тяло явно ги смяташе за бърз В. От година и половина може би съм ги вкарала фастовете и след няколко месеца установих, че вече от ябълка нямам глад.
Велико нещо са фастовете.
Малко ме боли корема от нея. Винаги ги беля вкъщи, но на работа не беше удобно.
Ядат ми се шотландски яйца 😁Сега извадих кайма от камерата и утре ще си направя 😁

Някой знае ли как се правят с течен център? Сигурни рохки яйца, но като ги пека няма ли да се досготвят🤔

# 185
  • Мнения: 24 768
Във фурната ли ще ги правиш или в еърфраер? Във фраера бързичко се сготвя каймата отвън и няма да ги досготвиш, във фурната искат по-дълго време и за там вече не знам още колко ще стегнат. Може за всеки случай да си ги свариш от тая вечер и самите варени яйца да са ти студени от хладилника. Така пък съвсем няма да има кога да се затоплят че да се сготвят още. Досущ рохки яйца поне аз не се справям да обеля и да боравя с тях, но средно сварени са ми екстра, да си е мокър вътре жълтъкът още.
Е, точно след Великден вероятно ще направя веднъж и с твърдо сварени, колкото да пробутам боядисаните яйца в нещо, но си права че са по-хубави ако е леко рохко вътре.

# 186
  • Мнения: 698
Долче, това ранно зеле някакво различно ли е, или така казваш на зелките в магазина? 😂  Това яденето за целия ти ден ли е?
Negroni, какво да ти кажа….. малко си попрекалила със всичко наведнъж.
Махнала си въглехидратите, фастваш… това е голям стрес.  Сигурно и електролити не пиеш.
По по-лека го давай. Кой знае и с кортизола какво ти се случва.
Въведи малко плод, дай време на тялото да се адаптира към ниски въглехидрати, и чак тогава почни с фастовете.
От гледна точка на постигане на метаболитно здраве(а не отслабване) фастовете, за човек, който не е мастно адаптиран са доста безмислени.
Хубаво е са пиеш и електролити. Или купуваш магнезий и калий, или кокосов оцет и черна сол. Задължително и повечко сол.

# 187
  • Мнения: 8 867
Аз  обаче съм мастно адаптирана и току-що приключих поредния, този път 30-часов фаст. По-успешни са ми фастовете през работните дни, почивните не ми действат много добре, все ми се хапва нещо, винаги е режимно, но апетитът ми е прекален.

# 188
  • Мнения: 40 662
Защото си на работа. Имаш работа и времето ти минава. А като си вкъщи си свободна птичка.
В началото все избирах да фаствам в дни, където съм до 7 часа на работа или втора до 22.
По-лесно ми беше.
А сега не ми е проблем пълнолудието да е в неработен ден и да си го карам.

# 189
  • Мнения: 8 867
Елора, аз съм в пременопауза, хормоните се бунтуват, нямам цикъл от няколко месеца и чувството за глад на моменти е направо ужасно и внезапно, не че вкъщи не съм правила фаст - онзи ден дори правих палачинки за гостите, без дори да съм опитала, не съм се и почувствала лишена, с аромата се задоволих само, аромат на разтопено масло и ванилия обожавам.
Та исках да кажа, че едно е да отслабваш на 30-35 години, даже на 40,, друто е на почти 50, не че омаловажавам нечие отслабване, не, винаги е трудно, но доживяваш възраст, в която става още по-трудно.

# 190
  • Мнения: 40 662
Разбирам те. Е, за менопаузата, все още не. Но и на моята глава ще се стовари.
Аз някъде на 36-7 почнах. Дотогава все си бях дебела. От 7 годишна пълнеех в прогресия.
И колкото по-късно е отслабването, толкова по-трудно е. Имам предвид и по-трудно се свалят последните кила, но и за кожата.
Имам 1-2 познати били години много дебелички, но отслабнали някъде на 25 години и организма им бързо се адаптира. Едната към 60 кг. Проблем с кожата е имала малко, но се е свила за около 6 месеца и не личи, че въобще е била пълне. Няколко сртрии на талията.
Аз вчера правих палачинка. Ама с лешниково брашно.Супер станаха, но ме издразни, че трудно ги обръщах, ронеха се малко.
Та си мисля другия път просто малко крема сирене да сложа да видим.
Плънката беше с кашкавал и сиренце. Ум да ти зайде.
Мога да кажа, че старите палачинки не ми липсват.
Е,старото ми аз ги обичаше със сладко, шоколад, мед. Сега понякога ми се хапва така и ако майка ми направи, чопвам малко.
Аз ги обичах и солено сладки. Примерно с мед и сирене, с конфитюр и сирене. Умирахме за тая комбинация.

Впрочем див ям бил за менопауза. Майка ми го пиеше това и беше доволна.

# 191
  • Мнения: 8 867
Палачинките стават много хубави  с 4 яйца, ванилия и 120 гр. маскарпоне (или крема сирене), добавям и съвсем малко вода 10 - 20 мл., може и без.  Зависи от диаметъра на тигана, който мажа с масло, но и от дебелината на палачинките - спокойно може и 6 да получиш, моя позната ги изкарва 8, но според мен ще са като люспа. Тя е от Габрово все пак. Simple Smile  С бадемово, лешниково или кокосово брашно изобщо не стават палачинки на тиган,  но от трите с кокосово най-много е възможно да стане, виж за някакво печиво по-скоро са тези "брашна", въпреки, че става по-скоро кашообразно нещо, а не като тесто, не се получава хомогенна смес никак. Затова се учудвам за кето козунака, може би ще успеят да го докарат на аромати, но за конци не знам.
На мен кокосовото брашно ми е втръснало от преди и не го обичам чак толкова много, но кокосови люспи смлени на ситно, използвам за декорация или плънка, сусам също доста, чия, какаови люспи, канелаи т.н.. Все пак рядко приготвям нещо такова, но предпочитам бадемово и добавям малко замразени плодове - касис, боровинки и др., които ги продават в кутии.

# 192
  • Мнения: 32 122
Долче, това ранно зеле някакво различно ли е, или така казваш на зелките в магазина? 😂  Това яденето за целия ти ден ли е?
Ами, различно е- ранно зеле се води и по етикет.😃 Просто е прясно зеленце, по-крехко и по-сочно е. Много ми е вкусно.🥰 И цената му е около 3 лв/кг.😬
Да, това ми е храната за целия ден (но салатата в купата беше много по-голяма от това, което се вижда в чинията- 150 грама маруля, 100 грама селъри, 200 грама ранно зеле...), плюс едно мазно кафе с 15 грама кокосово масло, 17 грама масло и малко сметана, цейлонска канела, морска сол, желатин.😅 Обикновено слагам по 10 грама масло и кокосово масло, когато реша да правя мазно кафе или просто слагам едно от двете, днес гребнах малко повече. Засищам се много добре, но има дни, когато докарвам и калории над 2000 (съвсем умишлено гледам да има разнообразие и на този "фронт").🙂
Rosita, стават хубави палачинки и на тиган с бадемово брашно- правя по рецептата на Дени от Healthywithdeni и винаги ми се получават добре; просто трябва да се запекат малко повече, преди да се опита човек да ги обръща. И, естествено, трябва и добър незалепващ тиган.🙂 И палачинките с крема сирене са супер и си правя (а вероятно с маскарпоне още повече, но тях не съм ги пробвала).😍
Утре ще чета назад, че не остана време днес.🤗

Последна редакция: вт, 11 апр 2023, 00:26 от dolce miele

# 193
  • Paris, France
  • Мнения: 17 697
Привет на всички. Да ви се оплача: Оперираха ме от херния, за втори път, че първата операция не беше успешна. Влязох 51-52 кила и след седмица - 58 кила. Не знам как е възможно. След първата операция не качих и грам. Сега са ми казали да лежа и да не спортувам поне 2 месеца и да не ям НВ, та да не се стига до изяждане на фиброзна тъкан, която ми е нужна за да държи платката.

Лицето, ръцете и краката са ми подути. Не усещам симптоми на ИР. Как ще свалям 6-8 кила не знам.

Здравейте! С инсулинова резистентност съм и от няколко седмици съм на строга диета, с много ниски въглехидрати. Правя и фастове - всеки ден без закуска и по веднъж в седмицата 24 часов. От няколко дни ми се случва да ми изтръпват леко ръцете и краката, дори понякога усещам и изтръпване в лицето. Четох, че това е възможно да са признаци на хипогликемии. Купих си глюкомер и току-що си измерих захарта - 4.6, което може да не е стойност за хипогликемия, но е ниска за мен. Някой има ли опит с подобно нещо и нормално ли е? Да включа ли някой плод или ще отмине, когато организмът свикне с липсата на въглехидрати? Иначе това са ми стойностите, след обременяване:

Глюкоза 0мин: 5.62
Глюкоза 60мин: 6.29
Глюкоза 120мин: 5.47

Инсулин 0мин: 16.18
Инсулин 60мин: 108.4
Инсулин 120мин: 59.30

 Благодаря!

Звучи като недостиг на Б12. Как ти е Б12? Пиеш ли Б витамини? Коензимирани ли са? Може да не усвояваш метилкобаламин и тогава се пие аденозилкобаламин или се слага инжекция хидроксикобаламин.

Категорично не е от нивото на КЗ. 4.6 не е ниска захар. Рязкото падане на КЗ, от 11 на 2.5 за един час (моят случай), при висок инсулин, се усеща като причерняване и прималяване, а не като изтръпване.

При обидно високите ти нива на инсулин е рано да се включват плодове. Глюкозата вдига инсулин, фруктозата и тя, а и омазнява дроб.

# 194
  • Мнения: 32 122
Невена, канех се да ти пиша тези дни...Радвам се, че се включи! Дано възстановяването ти протече добре! Вярвам, че бързо ще свалиш килата (да не би да ти дават/вливат някой медикамент с такива странични ефекти?).🤗 А кое наложи втора операция?😒

Общи условия

Активация на акаунт