Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 62

• 27 167
  • 738
  •   1
Отговори
# 495

Светъл празник и от мен! Поне на този празник има НВХ алтернативи на трапезата и ако не пречи на здравето, всеки може да направи малко изключение, а после ще компенсира дали с фаст, дали пропускане на хранене.
Хубава рецепта за торта открих https://www.forlife.bg/keto-shokoladov-keik , но смених крема.

# 496
Елора, аз ям овче сирене основно. От козето- само меките френски, ама те са майстори.

# 497
Кое мляко се коментира - прясно или кисело? Сега и сиренето виждам се добави. При непоносимост към лактоза прясното мляко е проблемът. Обаче кисело мляко, сирене, кашкавал и масло не създават такъв. Много ми беше странно, но ми обясниха, че при преработката и вече получаване на друг продукт не бил същия вид захар.

# 498
То лактоза има във всяко мляко, протеините са различни в кравето и овчето или примерно козето. Тези в кравето не всеки се справя с тях. Лактозата при зрелите сирена намалява драстично вече.

# 499
Да, защото при ферментацията бактериите изяждат лактозата(захарите)
Както при всяка друга ферментация.
Между другото много хора с лактозна непоносимост, могат да ядат пармезан например, а той зрее между 3 и 24 години.

# 500
  • Paris, France
jerami, браво! Каква е тази заливка от рожков? Може ли рецептата? Баба ми, дето ме отгледа, обожаваше рожкови. Правеше запивка за кекс с тях, но май с мед. Жалко, че не взех рецептата.

tays, как си сега? Има ли напредък? Извинявам се ако скоро си писала, но не съм влизала от много време.

Хора, как е Азара? Писала ли е скоро?

Spring blossom, като Магдена мисля, че много присърце взе коментарите, които всъщност са лични предпочитания. Никой не е искал да те обиди или нарани, още повече не си ги правила ти. Остани и си пиши в темата! Добре, може да е остра на моменти Елора, но чинно води темата, следи я, помага на нови и стари, повтаря до откат неща, които ги има в първия пост. Това никой, повтарям абсолютно никой, който е отдавна излекуван не го прави безвъзмездно с години. Много сме измъкналите се, но не пишем редовно, не правим и една стотна от това, което Елора прави. Запекът и, плодовете, крушите и сливите, както и тортите са си напълно ОК за нея. Не ти е интересно, не можеш да помогнеш, подминаваш и толкоз, както ги подминах аз. Писала съм за същото, макар при мене да беше различно. Запекът е част от режима за поне 30-40% от нас. Други 30-40% се посират, което е още по-зле. Остани и бавно ще се наредят нещата! И мене не ме посрещнаха с цветя и рози в темата 🤩, но останах 🐷.

На всички ни е гадно и мъчно, че си се почувствала обидена или неразбрана, даже и на Елора. Случва се.

Всъщност НВ-ВМХ си е безглутенов режим. Само трябва да си пиеш Б витамините и да си ядеш листата. Бях на WFPBD и също е лесно да се яде без глутен.

Към обяснението от Cygnus добавям, че и картофите съдържат лектини заради някакъв ген от кокиче, който им сложили за да не ги ядат гадините по полето.

Сирена понасям само кози и овчи. Пак, по мъничко трябва да ям.

# 501
  • Столичанин ама не в повече :D
Джерами, козето и кравето мляко съдържат еднакво количество протеин.80% казеин и 20 % суроватка.
Няма неструктурна аминокиселина, защото всеки протеин е точно това-аминокиселина.
А набухващото средство е лактозата- а.к.а млечната захар.
Кърмата съдържа 7% въглехидрати, 4% мазнини, и 1% белтъчини.
Ти ми кажи, дали природата не знае, кое е нужно за бързо качване на тегло.
Протеините имат и други функции, защитни, транспортни и т.н., докато казеина основната му функция е хранителна и да природата знае кое е нужно за бързо качване на тегло и затова основната храна на бозайниците е млякото, но докато растат, след това нямат нужда от него, заради и това ензима лактаза намалява и почти изчезва при възрастни индивиди, но всъщност относно млякото, всичко е въпрос на традиции, защото примерно конското и магарешкото мляко се доближават много повече до човешкото от кравешкото, ама никой не си и помисля да пие такива и дори и при самата мисъл би му се повдигало. Simple Smile

# 502
Хич няма да ми се повдига, сигурно и на кисело мляко ще са хубави... ама няма откъде Grinning
За магарешко имам някакъв спомен като малка да са ми давали когато съм била болна, май нещо за кашлицата да помагало, не съм на 100% сигурна.

# 503
Кое мляко се коментира - прясно или кисело? Сега и сиренето виждам се добави. При непоносимост към лактоза прясното мляко е проблемът. Обаче кисело мляко, сирене, кашкавал и масло не създават такъв. Много ми беше странно, но ми обясниха, че при преработката и вече получаване на друг продукт не бил същия вид захар.

Коментираме разликата м/у кравешко и овче.
Иначе лактоза има във всички, при ферментация вече намалява и в сирене и кашкавал е по-малко количество.

Ех, Невенче, така ми се ще да се
Скрит текст:
посирам
от режима, ама не става Joy
Нито на стария режим, нито какъвто и да е режим.

Азара се излекува и ни заряза. Предполагам е добре. Имам и фейса.

# 504
Джерами, пак те питам. Как тялото прави разлика между аминокиселините от пържолата и млякото? И двете съдържат от всичките 20, и са с животински източник.
Дори бодибилдърите взимат казеинов протеин(естествено без лактоза), защото е с по-бавно усвояване, в периоди на мускулен растеж.
Млякото на бебетата е богато на захари и мазнини, защото от тях се качва.
Дори състава на кърмата се променя, да кажем след 1 година, защото спира бурното натрупване на тегло, и започва скелетно-мускулното развитие, а за да има мускули трябва протеин.
Ти сам го каза.. намалява производството на лактаза-енима, който помага за храносмилането на лактозата. Този ензим няма отношение към казеина.

# 505
  • Столичанин ама не в повече :D
Джерами, пак те питам. Как тялото прави разлика между аминокиселините от пържолата и млякото? И двете съдържат от всичките 20, и са с животински източник.
Дори бодибилдърите взимат казеинов протеин(естествено без лактоза), защото е с по-бавно усвояване, в периоди на мускулен растеж.
Млякото на бебетата е богато на захари и мазнини, защото от тях се качва.
Дори състава на кърмата се променя, да кажем след 1 година, защото спира бурното натрупване на тегло, и започва скелетно-мускулното развитие, а за да има мускули трябва протеин.
Ти сам го каза.. намалява производството на лактаза-енима, който помага за храносмилането на лактозата. Този ензим няма отношение към казеина.
По същия начин, по който прави разлика ако са от торта или от плодове и зеленчуци. Wink

# 506
Хмм, ми не прави. Преди около 15 години го доказаха с кока кола и портокалов сок.
Няма как да ми посочиш зеленчук и/или плод( както в тортата са в изобилие),който да съдържа едновременно в големи проценти двата енергийни източника. Или е мазнина или въглехидрат и фибри.
Точно това е и бил експеримента с колата и сока. Като махнеш фибрите, тялото реагира точно толкова зле на портокаловия сок, колкото и на газираната напитка.
Единствената разлика, която тялото прави е между протеин, въглехидрати и мазнини.
Ако изядеш парче торта, ще реагира по абсолютно същия начин, както ако изядеш пържола с картофи. Разбира се, че вредата е различна, но метаболизирането ще е еднакво.

# 507
Неве, качвах резултати в миналата тема.
За мен, от лятото, за 7 месеца, съм с голям напредък. Помниш какви усилия полагаше да ме насочваш 💜, но си трябваше време. И още промени в междуушната чорба.Гликираният ми е паднал от 6 на 5,4, инсулинът от 10, 8 на 7, 9, холестеролите много са паднали, само общият ми е завишен, но и той от 6,5 на 5,5.
Пак ме пишат с дислипидемия, ама нека. Продължавам си с режима и не очаквам чудеса, а влизане в норми. Пия си магнезиев цитрат по 400 мг, омега , готвя само с кокосово масло, повече птици, малко млечни , и салати се научих да ям.
Та така.
Много съм благодарна на всички в темата, всеки допринася с каквото знае и може.
А ти, добре си се завърнала, че тука само те споменаваме и цитираме, ама друго си е да поразръчкаш редиците 🥳

Последна редакция: пн, 17 апр 2023, 09:31 от tays

# 508
Таис, защо те пишат с дислипидемия?
HDL ниско ли е?

# 509
Таис, защо те пишат с дислипидемия?
HDL ниско ли е?
Утре ще кача пак изследването и заключенията в картона.
Тази диагноза ми я лепна кардиоложката лятото, при профилактиката си казах , че съм била с ненормални холестероли, пък после гледам пак го написали след новите кръвни.
Ще дам и летните, и последните, за сравнение.
Пишат , та после джипито ми пък ми вряка, че нищо ми няма, къде съм ги намирала тези специалисти 😀

Общи условия

Активация на акаунт