Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 62

  • 27 181
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 698
Джерами, очевидно не сме се разбрали с примера за портокаловия сок, но няма значение.
И да, на метаболитно ниво ще се случат абсолютно идентични процеси.
Ще се вдигне инсулина, от там ще се задейства mTor, следва цикъла на Рандъл и т.н.
Активацията на mTor, и кога ще започне да спада зависят от гликемичния товар на храната, а не от вида на захарта.
И двете храни, които съм посочила са богати и на захар и на мазнини. И в двата случая тялото ще се шашне кое да оксидира първо.
Както написах и по-горе,метаболизирането е еднакво, вредата различна.
В природата няма и термично приготвени зеленчуци, и все пак не малка част са подходящи за човек само след такава.
А що се касае до пропускливите черва, единствения протеин, за който има клинични  доказателства, че влияе на чревната бариера е зонулин, който между другото се активира от глутена.
Сега, от там можем да разводним колкото си искаме. С какво са хранени кравите,хормоналния им статус, как е обработено млякото и т.н.
Например интересен феномен е, че някои хора с абсолютна непоносимост към пастьоризираното мляко, без проблем консумират сурово нехомогенизирано. Както и хора, които не могат да консумират А1 казеин, с А2 нямат проблем.
П.С. В интерес на обективната истина, да спомена, че някои заболявания се влияят много положително от спирането на млечните( шизофрения, биполярно разстройство, дефицит на внимание и т.н.)
По същия начин както и Алцхаймер се повлиява положително от състояния на дълбока кетоза, дори и Карнивор.
Обаче, при метаболитно здрави хора, казеина е чудесен източник на бавно усвоим протеин, особено тези, които целят мускулна атрофия и тренират тежко.
Дълго можем да спорим, кое е полезно и кое вредно. Напоследък си давам сметка, с какъв обем разнопосочна информация ни заливат разни здравословни гурута, и как четат клинични проучвания- като дявол евангелието. Това е жестока индустрия, в която всеки се бори за последователи, издават се книги под път и над път, и всеки с различни съвети.
Не яж лектини, не яж оксалати, не яж сатурирани храни, не яж месо, мляко, вредно е да си веган, вредно е да си месояден. И всеки си щипе удобната част от информацията, която ще му пасне на теорията.
Например, скоро попаднах на едно клинично проучване проведено през 70-те с хора с диабет и ИР. 3 месеца са ги хранели с ориз без никакви мазнини. И постигат абсолютно същото както с нисковъглехидратното хранене. Тоест очевидно наличието на двата енергийни източника едновременно е проблема.
Аз не мога да ям суров спанак, ядкови брашна. Друг не му понася червеното месо. Чудесно. Всеки трябва да открие какво работи за него. Обаче, не можем да генерализираме на общо основание, кое били вредно и кое не.
Уфф, пак си редактирам поста, но се сетих и за нещо друго. Нациите, които консумират много ферментирали храни, имат здрави черва, но пък са с най-голям процент рак на стомаха. Предполага се, че е заради нитрозамините, които се образуват при ферментацията.
В Гърция- в така наречената синя зона, са установили, че дълголетниците не са в цялата територия, а само в планинските села, далече от морето, където основната част от храната е козе месо и мляко.

Последна редакция: пн, 17 апр 2023, 16:10 от Cygnus_i

# 526
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Че не може да се генерализира не може, но има определена посока на действие и там вече може да има вариации, но ти обръщаш внимание на проблемите с млякото единствено като гастроентерологични проблеми, а те може да са съвсем различни, като при мен, щот аз мога да пия литри мляко без да имам стомашни неразположения, ама на влияе ми на проблемите с щж (и неминуемо е един от факторите довели до отключването им). Simple Smile

# 527
  • Мнения: 24 768
Цитат
Дълго можем да спорим, кое е полезно и кое вредно. Напоследък си давам сметка, с какъв обем разнопосочна информация ни заливат разни здравословни гурута, и как четат клинични проучвания- като дявол евангелието. Това е жестока индустрия, в която всеки се бори за последователи, издават се книги под път и над път, и всеки с различни съвети.
Дойдохме си на думата...
За проучванията е така, всеки си ги интерпретира както му изнася за да си подкрепи неговата теза. Много проучвания върху определен начин на хранене са в условията на стандартна американска диета взета за норма. И примерно спрямо нея казват Ама то ако се ядат повече мазнини (не казват да са махнати други неща вместо тях) става вредно. Е оставаше и да не е, особено както не се уточнява какви мазнини. Ако това, ако онова... а често има и големи компании от сорта на Нестле и Кока Кола намесени като спонсори, някъде срещах че те имат намеса и там където им се обучават лицензираните диетолози в Щатите. Не бих се учудила ако е вярно. Интереси играят навсякъде, хранителният бизнес е огромен. Спомнете си преди години как масово народът обръщаше гръб на маслото и купуваше маргарин, промотиран като здравословен. А за свинска мас не щеше и да чуе, вредна била. За банички се наредили ама питат сакън да не са правени с мас, че не щат, сякаш до преди това не бяха яли точно такива. Обаче маста обявена за вредна, трябваше маргарин да се яде, тъй казваха по телевизиите. Тъпите зърнени закуски за чий мислите че се промотират като здравословни и те? Щото най-голямата компания дето ги прави е Нестле, а те си поръчват проучвания хората.
Срещна ли нещо само на едно място, съм скептична. Много. Ако пък съм го прочела в някоя по-скоро научнопопулярна статия в медии, или от някой дето си промотира книгата, тогава още по-много. Ако ще и логично да звучи, търся да видя на още няколко места и да не е от същите автори или поне други учени да са го нищили. Търся да видя как е направено проучването и с колко хора. Да не стане като онова за еритритола - те събрали един куп хора със сърдечни и метаболитни проблеми и накрая казали че хората с повече еритритол в тялото по-често имали сърдечни инциденти и забравих какво още Grinning Сякаш някой дето е здрав и прав ще яде еритритол често, да им имам извадката. Ама то какво да очакваш, на това проучване името на първо място отгоре е на тоя убавец дето беше казал че от ядене на червено месо ще измрат американците... той все от нещо ги засилва да мрат там, егати мрачния тип.

# 528
  • Мнения: 698
Кое мляко Джерами? Купешкото пастьоризирано и хомогенизирано от промишлено отглеждани животни, или суровото от пасищни крави? Или такова с казеин А1 и А2.
И напротив, ти беше човека, който се фокусира върху гастроинтестиналните проблеми.
Натке, така е.
Клиничните проучвания с хора струват ужасно много пари. И почти винаги се финансират от големи компании. Много трудно можеш да откриеш независимо такова.
Давам пример с фруктозата. Много кето промоутъри цитират проучване, че фруктозата( при определени условия) омазнява черния дроб. Факт. Обаче- в сравнение с какво? Цитират само подходящата част. Удобно пропускат факта , че при същите условия сатурираните мазнини го омазняват със 70% повече!!

Последна редакция: пн, 17 апр 2023, 22:50 от Cygnus_i

# 529
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Това за пасищни непасищни вече не го коментирам, но ти даваш пример с казеина и трениращите тежко, пък аз говоря за обикновени хора, и в тази тема не мисля, че влизат "метаболитно здрави хора" Wink

# 530
  • Мнения: 698
Няма как да не го коментираш, защото ти твърдиш, че прясното мляко ти съсипва жлезата. Това също е генерализация. Такова твърдение за да бъде вярно, трябва да си пробвал всички възможни варианти.
Метаболитното здраве има ясни измерители- най-вече инсулин, но и калций, калий, креатинин,чернодробни, въглероден диоксид, урея и т.н.
Мога да ти посоча поне две съфорумки списващи тук, които макар и с диетични похвати се водят метаболитно здрави.

# 531
  • Мнения: 24 768
Де да знам водя ли се здрава или не... въпрос на гледна точка, предполагам. Последните ми по-подробни изследвания ако ги видиш, ще кажеш че ми е чудесно всичко или поне близко до чудесно повечето. Напоследък установявам че толерирам и по-либерален режим, поне спрямо това как се чувствам и че не качвам тегло, за изследвания не мога да кажа. Но ако се счета за напълно здрава и започна да не вземам ИР предвид в храненето си... що ли си мисля че няма да е така розово вече. И не говоря за пасти, пици и бири ден и през ден, а просто по-стандартни съотношения в храната.
Определено съм се подобрила де, по всички линии. И сме доста такива в темата. И щом още висим тук, си даваме сметка че това трябва да се поддържа, не е само да си правим компания. Пък и човек научава чат-пат по нещо ново, това си е ценно също.

Скрит текст:
За проучванията и парите - всички проучвания искат средства, не само тези в медицината. Тези дето не са с хора пък искат средства за с каквото друго работиш там. Представи си когато трябва пък скъпа апаратура и/или софтуер. То пари струва и да ги публикуваш дори, след това. Рецензиите струват пари и те. Имам двуцифрен брой години в академична среда, нагледала съм се как се пишат отзиви и как се правят услуги с тях и с рецензиите. Как се уговарят да се цитират едни други че и тези цитирания носят позитиви. Също и как се получават (или по-често не се) средства за каквато и да е научна работа. И колко е кофти ако пък спонсорът ти е заинтересован резултатите да изглеждат по определен начин и не се свени да го каже. Това ако намериш спонсор де, ама пък иначе потъваш и не правиш нищо.

# 532
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Ами и аз си спомням, че на много изследвания като съм носил на личната ми обясняваше, че съм в перфектно здраве, но някакси не се чувствах така, а мен ме интересува как се чувствам, и да млечните ми вредят (това го знаех и преди да си направя изследвания за непоносимости, където бяха с високи стойности). Simple Smile

# 533
  • Мнения: 698
Натке, нямаше теб да те спомена Joy Kissing Heart
За това и написах- диетични похвати.Ясно е, че пиците и мекиците не са за нас.
То и метаболитно здравите, ако ядат безразборно се превръщат в метаболитно НЕздрави.
Аз за себе си знам, подпухне ли ми пояса(шкембето и паласките) нещо правя неправилно.Защото съм имала моменти,когато  ми е било набухнало на 52 кг, и перфектно на 60 кг.
Джерами, то ЛЛ обясняват на хората, че нормата на инсулина на гладно е 25, ама друга е истината.Иначе е абсолютно възможно всяко мляко да ти действа така. Но няма как да знаеш, ако не пробваш.

# 534
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
С хранителните непоносимости нещата са по-трудни, защото те не се проявяват от днес за утре, а се отлагат в продължение на години, но според изследванията имам непоносимости към млечни, като пак пояснявам никога не съм имал чревни проблеми от тях (вече дали в изследването са сложили молекула от пасищно сурово мляко или не, не мога да знам Smile ).

# 535
  • Мнения: 698
Джерами, никакви млечни ли не ядеш?
Би ли споделил какъв тест си правил?

# 536
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
За съжаление млечните ме спъват, защото докато са постите ги спирам и след това да хапна уж малко и пак неусетно ги почвам, а за да има ефект, човек трябва да ги изключи поне за половин-една година (а киселото мляко и кефира ги усещам като елексир), но няма с какво да ги заменя, защото просто нямат аналог (с глутена е по-различно, защото има достатъчно безглутенови зърнени култури, че и безглутеново брашно, че и готов хляб, ако толкова ми се дояде и вкуса не се различава от обикновения). А съм правил тестове за непоносимости, както и генетичен за лактозна нетолерантност. Да уточня, че трябва да се прави разлика между алергия и непоносимост (която се нарича алергия от забавен тип, но традиционната медицина все още приема единствено класическата алергия, тоест ядеш нещо и веднага има физическо отражение, докато при непоносимостите не стоят така нещата). Simple Smile

# 537
  • Мнения: 33 693
На мене ЛЛ ми откри ИР. Добре, че беше тя. Не съм и подозирала, че може да обикалям с такъв проблем...

# 538
  • Paris, France
  • Мнения: 17 697
Скрит текст:
Неве, качвах резултати в миналата тема.
За мен, от лятото, за 7 месеца, съм с голям напредък. Помниш какви усилия полагаше да ме насочваш 💜, но си трябваше време. И още промени в междуушната чорба.Гликираният ми е паднал от 6 на 5,4, инсулинът от 10, 8 на 7, 9, холестеролите много са паднали, само общият ми е завишен, но и той от 6,5 на 5,5.
Пак ме пишат с дислипидемия, ама нека. Продължавам си с режима и не очаквам чудеса, а влизане в норми. Пия си магнезиев цитрат по 400 мг, омега , готвя само с кокосово масло, повече птици, малко млечни , и салати се научих да ям.
Та така.
Много съм благодарна на всички в темата, всеки допринася с каквото знае и може.
А ти, добре си се завърнала, че тука само те споменаваме и цитираме, ама друго си е да поразръчкаш редиците 🥳

Благодаря за отчета 💐. Ходих в старата тема да зяпам резултатите, но нищо нередно не виждам и всичко е идеално за мене. За да се разбере за какво говоря:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1535412.120#

Чернодробните не са високи, а единият (забравих кой) се качва от витамин В6, та ако пиеш, не е невъзможно. Те са си в норма, по средата, а не към горна граница. В холестеролите има огромно подобрение и LDL е вече в норма, макар и височък. Триглицеридите са паднали, а и бяха ниски. Ще покажа резултатите ти на приятелка, която ме пита какво нередно има в триглицериди 1.5 като са в норма.

С гликирания си минала метъра, образно казано. Под 5.5 и ИР и диабет регресират сами. Инсулинът на гладно пада много бавно, знаеш, но пак, паднал е с над 2 единици. Още 2 и е перфектен, но и сега не е зле.

Много, много се радвам. 👍👍👍 за усилията.

Само да ти кажа, че мастните киселини в кокосовото масло са по-неподходящи за ИР от кравето масло, ама не запомних защо. Нещо имаше с броя на въглеродните атоми във веригата им и дали е четен или нечетен. Също и кокосовото масло не е добро. Е, с повечко омега 3 минават и те.

Пожелавам ти тази година да е последната с усилия за ИР и догодина да си сред инсулиночувствителните.

# 539
  • Мнения: 24 768
Натке, нямаше теб да те спомена Joy Kissing Heart
Скрит текст:
За това и написах- диетични похвати.Ясно е, че пиците и мекиците не са за нас.
То и метаболитно здравите, ако ядат безразборно се превръщат в метаболитно НЕздрави.
Аз за себе си знам, подпухне ли ми пояса(шкембето и паласките) нещо правя неправилно.Защото съм имала моменти,когато  ми е било набухнало на 52 кг, и перфектно на 60 кг.
Джерами, то ЛЛ обясняват на хората, че нормата на инсулина на гладно е 25, ама друга е истината.Иначе е абсолютно възможно всяко мляко да ти действа така. Но няма как да знаеш, ако не пробваш.
Не съм и мислила че мен имаш предвид, но със сигурност не съм само аз така - ние си знаем на какъв хал сме и как сме го постигнали и поддържаме, а от околните ни се чудят "какво толкова ни има че се ограничаваме така а не си живеем живота".

С непоносимостите е гадно наистина, алергия си личи веднага (за съжаление говоря от опит) и няма как да ядеш или пиеш нещото продължително, та проблемът малко и сам се решава. С нещо дето "просто" не го толерираш добре... може и много време да страда човек докато разбере за това. Но пък веднъж като разбере човек, от там нататък от него си зависи.

Невена, пак интересна информация донасяш. Кокосовото масло толкова често присъства във ВМНВ хранене и във всякакви такива рецепти. Признавам си че не съм се задълбочавала защото не харесвам особено кокос, ама го слагах при подходящите по принцип. Нали уж е близко до МСТ олиото дето го вземат даже нарочно като добавка при кето хранене. Ще се чете и там, сега ми стана интересно.

Общи условия

Активация на акаунт