Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 62

• 27 100
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Долче, голям празник сте изкарали.
Зухта, какво да ти кажа, аман от специалисти.
Бебетата растат(здравословно) от протеин, не от захар.
Моят следящ лекар на втората ми бременност(който ми е приятел) още на първата консултация ми каза, че ми позволява да кача до 10 кг.  И това било много, ама от него да мине. Даже, понеже съм била стара предпочитал едноцифрено число. Joy
При първата бременност качих 20 кг и бебето се роди 3 кг. При втората доста по-малко.(ако не бяха кортикостероидите за Ковида 100% щях да съм под 10) и бебето се роди 3,500.
Ако можеш да се придържаш максимално възможно до режима, за бебето ще има единствено ползи. Включително и ще намалиш риска му в бъдеще от развитие на метаболитен синдром.

# 646
Аз ви разказвах в Испания как ми се караха за килограмите-
 Бебе 1:до 7-ми месец 7кг., 8 и 9 още 7-8 накуп.Бебе 4200 и излязох -10кг., значи 4-5 бях трупнала на себе си.
Бебе 2: същата история 1:1, бебе 4кг.,-10кг. останаха в болницата,4-5 върху мен.В Бг никой не ми се скара.🙃 .

# 647
Аз си ям манджи, просто ги готвя без картофи, ориз, фиде и т.н екстри 😁. Чат пат малко киноа слагам, вместо ориз, но за 1 ядене, не да го ям 3 дена.
Имаш период преди отслабването дето и моркови и стар лук не слагах, но вече си ги ям.

# 648
Зухта, аз повръщах през цялата бременност, забременях 59- 60 кг., до началото на четвъртия месеца отслабнах с 3 кг. - въпреки системите, влязох да раждам 66-67 кг., незнайно откъде бях качила. Нормално можех да ям само в седмия месец - броколи на пара с кисело мляко, пак не задържах храна, но поне се хранех и ми беше вкусно. Бебето се роди 2.900 и 51 см., хем близо месец по-рано, а аз съм 161 см., т.е. съм ниска. Както каза акушерката, "бебето взима най-ценното от майката, а ако не ядеш, страда най-вече твоят организъм, не този на бебето". Излишно е да казвам, че дъщеря ми обожава броколи от малка Laughing Тя познава този вкус.

# 649
ДХЗ, ти си герой направо. Големи бебенца си родила.
Росита, добре си били килограмите. Реално са 8 кг, което за твоя ръст и месец по-ранно раждане е в нормата. Те повечето дебели бременни ядат тестаци, мазнотии и захар. От тях нито бебето може да вземе нещо, нито майката.

# 650
Успях! Успях да наваксвам с дочитането на предната и с изписаното в настоящата.

Да дам и моите 5 ст към Woman in red , понеже и аз като нея съм отскоро в режима.

Преосмисляне на ежедневието до сега ми помогна да си съставя план. По принцип аз закусвам, и понеже отрязах ориз, картох , хляб и сладко отраз, намерих алтернатива в облачните хлебчета. Изпичах на тава “лист” и си разрязвах на малки ленти (3х10) и си правех сутрин един сандвич (образно казано) от облачно хлебче, бекон или шунка, малко кашкавал и малко масло. Дадах си време да “отвикна “ от закуската. Към днешна дата сутрин пия бронирано кафе и това ми е достатъчно до обяд.

Следващото предизвикателство беше честото похапване и дори хаотично похапване, както и вредния(за мой ужас) навик да ям, като утихне къщата - исках просто да седна да ям на спокойствие (явно го бях приела като моето тихо време). Късното ядене вечер го отрязах от раз и целта ми беше да мина на 2 хранения. Обядът-ок, но вечерях към 18:30 и в 21:00 вече се оглеждах .. тогава иползвах парче кашкавал (ама под парче- тънка малка лента) и парченце шунка и ми минаваше. Днес ям на обяд и вечер 18:30 , като гледам  не съм прималяла от глад т. е изпряварвам една идея глада, за да не прекаля д порцията или да не де нахвърля настървено. Във времето между храненията не изпитвам глад.

Измерих се последно около 6.02, като постепенно започнах да изметсвам храненето си към режимно и около средата на февруари започнах. По празниците признавам, ядах козунак и др малки прегрешения и със свито сърце като се прибрахме, очаквах да съм качила (т.е задържала вода). Кантар нямам, но имам едни домашни панталони, които като обух и не ми стягаха, се зарадвах, че поне съм “задържала “ положението. Грабнах метъра и даже бях свалила на снтиметри (явно се е явило някакъв тип въглехидратно зареждане моето прегрешаване 🤔поне аз така си го обяснявам)

Поръчах и днес получих и малиновите кетони - иска ми се малко да буустна. Не съм фен на хапчетата, но тези реших да ги опитам.

ПП: Както споменах, кантар нямам и петиодично се докопвам до чужд ☺ но при предното мерене бях -5кг , което си знам, че е вода, както е характерно за старта. Но си имам таблица с мерките и изходно + още 2 замервания (през горе-долу месец) и съм доволна как падад сантиметрите (то и по дрехите го усещам)

Това е .. За мен режимът е удоволствие, има какво да се яде. Да, не всичко е така вкусно и атрактивно, но се радвам, че сладкото не ме влече и нережимното не ме изкушава по никакъв начин.

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 12:46 от fotokod

# 651
Росита, добре си били килограмите. Реално са 8 кг, което за твоя ръст и месец по-ранно раждане е в нормата. Те повечето дебели бременни ядат тестаци, мазнотии и захар. От тях нито бебето може да вземе нещо, нито майката.
Всъщност дори 7, но да не издребняваме, според мен ако ги нямаше системите, и толкова нямаше да кача.
Скрит текст:
И да, абсолютно нормално си беше бебето като размери, а и с оглед на това, че имах предшестваща операция на матката, цяло чудо си беше, че успях. Както нетактично се беше изразил един доктор в началото на бремеността - носиш бомба с часовников механизъм в себе си. Пълен идиот!:laughing:
Имаше една родилка, която беше към 90 кг, тя много се притесняваше, че е качила само 9 кг., въпреки , че й обясниха, че жените с наднормено тегло, обикновено качват по-малко средностатистически. Не знам дали е вярно.

# 652
При моят лекар имаше бременна 110 кг стартово тегло. Беше изпаднал в потрес, и я беше предупредил, че ако до 12 седмица не свали поне 10 кг да си търси друг лекар.
Такива жени трудно раждат нормално, а секциото при тях е много, ама много трудно. Нямат добър достъп до матката, не могат лесно да контролират кървенето. Ако при жени с нормално тегло вадят бебето на 5-та минута, там отива половин час в рязане на сало и катетаризиране на кръвоносни съдове. Такива жени са почти винаги с високо кръвно, не могат да лежат по гръб и всякакви други усложнения.

# 653
Честно казано не разбирам как може да има ир някой  и да пие хапове секретиращи инсулин.

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 15:08 от Елора

# 654
За килограмите аз се водя по правилото, което ми каза ендокриноложката - по 0,5 кг на седмица след 12-та седмица (демек след третия месец). Честно казано на мен килограмите чисто и просто като килограми не са ми толкова проблем колкото здравословната страна на нещата, че с висок инсулин и КЗ товаря бебето. Предния път качих 13 кг. и от болницата излязох с -10, само 4 имах да смъкна до предишната си форма, но тогава започнах да пълнея. Сега си знам, че и след раждането си трябва режим и дано имам силите да го спазвам качествено. Както и да е, да не разводнявам темата с бебешки въпроси, защото не му е тук мястото, просто исках да споделя моите си трудности.

Иначе напоследък преоткрих репичките и морковите като гарнитура вместо картофи. Даже мъжът ми каза, че са достоен заместител и сега при всяко печене на пържолки мятам по една връзка репички и няколко моркова. Обмислям да изпека цяла тава с моркови със зехтин, чесън и мащерка и да си имаме винаги готова гарнитура, ако нямаме време за салата.
Снощи правих спаначени кюфтета, без рецепта на око, но добре се получиха. Задуших малко спанак със зелен лук и чесън, чукнах две яйца, щедро сирене и накрая добавих 2-3 супени лъжици бадемово брашно и овесени трици. Метнах ги на тиган, станаха нещо между мини дебели палачинки и тънки кюфтенца. На обяд си хапнах с тараторче.

# 655
Намерих си източник за домашно прясно мляко. Ако си подквасвам кисело, дали ще докарам висока масленост?

# 656
  • Sofia
Зависи от млякото колко е маслено.
Аз квася козе домашно и е доста мазно.
По няколко пъти отделяме каймака при варене/хапваме го 😋/

Морковите не вдигат ли КЗ?

# 657
А, де, как да разбера това?

# 658
Крист, аз си квася домашно. За нашия режим най-добре да е овче, но сега в този сезон няма - то става като заквасена сметана мазничко. Кравето ми става на гъстота като купешко от това с по-високия процент (3,6-4%). Все пак много зависи от прясното мляко и от закваската. Мен лично не ме притеснява дали е достатъчно маслено, според мен домашното си е полезно заради добрите бактерии вътре и при всички положения е по-добре от заквасена сметана примерно, която иначе по етикет е подходяща за нас. Закусвам всеки ден с домашно кисело мляко и не съм забелязала да ми вдига КЗ (следя с глюкомер от време на време). Тук има и доста хора (включително и аз), които си консумират и кефир на воля, който също не е съвсем нисковъглехидратен.

За морковите - по принцип са от по-въглехидратните зеленчуци, но аз си ги хапвам. Не ми правят проблем с КЗ.

# 659
  • here, there, everywhere
Момичета, търсих информация колко е добра кръвна захар, един час след хранене? В нет-а намирам норми за на гладно или след 2 часа. 7,2 високо ли е за първи час? Къде мога да попрочета по темата.

Общи условия

Активация на акаунт