Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 42 122
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
Защо питаш нас тук незнаещите глупци? Защо не прочетеш за svb или first republic bank. И те раздаваха кредити на куцо кьораво и сакато, а сега са пред фалит.
Защо не прочетеш малко история, не е нужно да е от далечното минало, може да пробваш с 2000, 2008. Банките винаги раздават кредити, стига да има кой да ги вземе, докато не им се бие спирачката, защото не те а ти поемаш и обезпечаваш риска. Ако нещо се случи не те, а ти ще го отнесеш. Те не гледат ти да не фалираш, те гледат ако фалираш, да могат да принесат риска и загубата на теб, а ако дай боже НЕ фалираш, още по-добре за тях. Пука им че им дреме дали ти ще успееш или не след като си вкарала вече 20-30% самоучастие, което в техния буфер.
Аз съм глупав, но се питам защо банката ще ми раздава безплатни пари? Благотворителност ли предлагат вече?

# 361
Именно за това говоря. Че много се пише и много се чете, а реалността е че все още се теглят и се дават кредити и то на.. нямам думи какви ниски лихви. Знам и за случай на под 2%, но честно казано не вярвам.

# 362
  • София
Та, седя и се чудя как да повярвам, че банките щели ей сега след малко да спрат  кредитирането..
Това откъде се появи като твърдение?
Банките никога няма да спрат кредитирането, защото им носи немалък приход. В период на криза ще станат просто по-внимателни и селективни към клиентите.

# 363
Грешно съм се изразила, исках да кажа.. че тук масово се трърди, че банките ще затегнат кредитирането, което ще доведе до намаляне на потенциалните клиенти.. това ще доведе до излизане на много имоти на пазара и накрая резултата ще е "пукане на балона" или поне спад в цените. Та.. аз не виждам нищо такова да се случва. Даже става точно обратното..

# 364
Всъщност за мен Бг не се поддава на никакви всеобщоважащи класификации. Винаги ще има хора(макар и в криза) които да искат да купуват и да ползват кредит. И в предишната криза ги имаше. Просто тук всеки иска да има собствено и всеки се активизира когато желанието за собственост му е на личния дневен ред, а не според икономическата логика. Да, в криза са по малко тези, но няма да се затрият мераклиите за покупки. И ако за едни ще е добре пукането на балона, други просто ще пропуснат момента защото няма да имат готовност.

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 21:08 от Не се сърди, човече

# 365
Ех слаши, окей, прав си. Но дай да го видим това намаляване на депозитите как ще стане? Ами нали ти ако си изхарчиш депозита за имот, тези пари от твоята банка ще идат в банката на продавача - ти намаляваш, той увеличава, но в крайна сметка сумарно увеличение/намаляване е нула. Дори ако си взел частичен кредит, парите дори се увеличават. Та с други думи няма как да се намалят парите без значение дали българина има висока/ниска финансова култура или е песимистичен/оптимистичен.
Репликата ми беше към Светлозара, не към тебе, но както и да е Simple Smile

Разбира се, че глобално погледнато парите не намаляват, когато хората "харчат", просто преминават от едни ръце в други. Ако гледаме на ниво държава, парите в нея намаляват, когато се внася стока от други държави, и се увеличават, когато се изнася. А ако гледаме на ниво целия свят, е още по-сложно.
Само че тука вече опираме до теория на макроикономиката - как изобщо се създава парична маса, как се "изтрива" и трябва ли някой да има власт над тези процеси. В днешните финансови системи единствено банките (предимно централните банки, но и "обикновените") имат правото да създават пари. Имат право и да ги изтриват, т.е. да прибират пари и да ги вадят от обращение. Това са механизми на водене на финансова политика, защото без нея положението може много бързо да излезе от контрол. Друг е въпросът тоя дето води финансовата политика, в чия полза я води...

Всъщност за мен Бг не се поддава на никакви всеобщоважащи класификации.
Така е, аз и по-рано в тия теми съм казвал, че специално имотния пазар в БГ не следва движенията на имотите в останалите държави, просто защото тук структурата на пазара е различна - жилищата са преобладаващо на частни собственици и малки инвеститори. За сравнение в Германия най-големия наемодател, компания на име Воновия (Vonovia), притежава 550 хил. жилища. Да, 550 000 апартамента. Стойността на активите им е няколко стотин млрд. евро. И те не са единствени, има още много корпоративни наемодатели с по десетки хиляди жилища. Такъв пазар съвсем естествено се държи по коренно различен начин от нашия, където масово родители купуват "за децата", или "за старините", или просто "да има", и не продават като тръгнат да падат цените.

# 366
Нищо лошо не виждам в това родители да купуват за децата си или хора на заплата да могат да инвестират в жилище. То, защото е много хубаво жилищният капитал да е концентриран в един-двама големи собственици. По-лош от държавния монополист е частният - в този смисъл да си бяхме стояли в социализма и държавата да ни отпуска жилищата си по предишния символичен наем. Че и инфраструктура изграждаше .  Това , че се случва в Германия , не го прави добро. Доколкото знам там има градове , в които е много трудно и да наемеш. Цял кастинг минаваш с десетки кандидат и ако те одобрят.

# 367
Ама аз къде съм казал, че е добро?
Казах просто, че пазара на недвижимости в България е коренно различен от този в другите държави, и затова не се влияе от същите фактори като в чужбина.

Иначе и на мен също не ми харесва идеята всички недвижими имоти са концентрирани в малко ръце. Специално в Германия това е по исторически причини, там още от векове насам цялата земя е била собственост на аристокрацията, а обикновените хора са имали право да живеят там, като в замяна са плащали данък на владетеля. Което де факто си представлява наем. Малко като крепостните селяни в Русия.

В България пак по исторически причини собствеността е пръсната измежду населението, и това е така още от преди Освобождението. След което се предава/онаследява от поколение на поколение, но не се окрупнява. И това в никакъв случай не е заслуга на социализма/комунизма, а си е било така много преди Ленин и Маркс да са били планирани за раждане.

# 368
  • Sofia
Комунизма е направил точно обратното - заграбил е частната собственост и я "окрупнил" в една, обща - държавна. И земята и предприятията.

А за "добрия" строител - държавата - нямам думи. Това е било на принципа: народа, работете за без пари, а след това са се раздавали хубавите жилища с връзки.

Тук като чуя как някой е бил заслужил апартаманти(те) си от комунизма и се сещам за хилядите неудобни на властта, които са гниели по затворите и никога не са имали държавен апартамент, който след това да получат през 90та година.

Да не говорим за разделението провинция-София, където за да дойдеш в София да работиш се изисква разрешение от комунистическата партия.

# 369
Абсолютно съгласен.
Като чуя такава носталгия по комунизма и вече визуално си представям всеизвестната лелка със "Кой ще ни даде парииИЙ?". Или другарката Corny с нейното "Демокрацията много ни отне".

Причината тогава да се е строяло "хубаво" е просто в това, че тоя който планира и решава, не плаща сметката. А тоя, който плаща сметката, не получава нищо. На чужда земя, с държавни пари и без административни спънки, и баба знае да строи хубаво и с размах.

А причината за проблемите, на които се дразним в днешно време, не са лошите инвеститори (не че няма и лоши), а в малоумното и корумпирано градоустройство, което планира квартали и разрешава строежи според интереса на едрия строителен бизнес, а не в интерес на жителите на бъдещия квартал.

# 370
Аз не си мечтая за кастинг въобще . За комунизъм също. Тук откривам някакви щения как да паднат цените на жилищата , чрез някакви методи и способи , които смятам , че са останали в миналото. Пазарната логика , за която уж са всички , не им се нрави, когато допре до собствения интерес и започват едни мечти как да я коригираме.
  Има пари в хората , в банките - вдигат се цените . Затова писах за 2016 - заплатите бяха ниски и цените бяха други.Държавата да ни разработва плотове . Ами и тя е капиталистическа и явно няма интерес да го прави. Затова ще ни строят като за бройлери.

# 371
Никой не знае колко е. Дори след измисленото преброяване пуснаха тотално невероятни данни. Щото половината народонаселение си седи с регистрациите по месторождение, че да плаща нисък данък на голфа.

# 372
Българина има пари, но иска да спести 100лв данък за голфа. Но е готов да плаща 1500лв за ЧДГ, понеже не се е регистрирал в София. Кое е вярното?
А може би младите (под 30-33) изобщо не им дреме за тези неща, живеят си под наем, нямат деца, не им трябва регистрация, а често и голф нямат.

# 373
Българина има пари, но иска да спести 100лв данък за голфа. Но е готов да плаща 1500лв за ЧДГ, понеже не се е регистрирал в София. Кое е вярното?
А може би младите (под 30-33) изобщо не им дреме за тези неща, живеят си под наем, нямат деца, не им трябва регистрация, а често и голф нямат.
Това пък със спестения данък на голфа е пълна боза. Данъците на ГолфУ са еднакво ниски както в София, така и в Айтос и т.н.  Всички обичаме капитализЪма, но когато се заговори за вдигане на данъците скачаме като попарени и сме по-големи социалисти и от Корни.

# 374
Ами аз не си обяснявам данните за населението по друг начин - София 1 190 256 души.

Общи условия

Активация на акаунт