Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 42 288
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
Следя доста обяви на имоти, няма да преувелича ако кажа 90% от тях
 си седят още не продадени от най малко преди нова година или средно 6 месеца. Явно има много голямо ослушване Grinning

Ако пробвате да звъннете ще видите, че поне 60% от тях са продадени и стоят за кукички 😄 така, че изказването не е валидно!

Христос Воскресе на всички! Бъдете здрави, щастливи и само хубави сделки да правите, ❤️

# 91
Статия  от вестник “ Капитал” с разбивка на средни продажни цени, квадратура и време прекарано на пазара.
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2023/02/28/4454719_jilishte_ … a_55_ot_sdelkite/

# 92
  • Sofia
Това винаги си е било така. Слагаш по-висока цена и като имаш време чакаш пазара да ти оцени имота.
Отстъпки в порядъка на 15-20% говори за съвсем различно нещо, спрямо 2-5%

# 93
Здравейте,

Много съм бос в кредити и имотен пазар, затова търся мнение.

Семейство сме с бебе и дете на 2.5г. Ако имате 65к спестени, без тежести, със собствен апартамент в София, гараж и паркомясто и имате общ чист доход от 7100лв + годишен бонус от порядък на 15-17к бихте ли се "заробили" с ипотека от 160-180к евро (без първоначалната вноска) в момента в имот за живеене? Апартамента ни е +-80кв с две спални, но ни утеснява и искаме нещо с три спални.

# 94
Здравейте,

Семейство сме с бебе и дете на 2.5г. Ако имате 65к спестени, без тежести, със собствен апартамент в София, гараж и паркомясто и имате общ чист доход от 7100лв + годишен бонус от порядък на 15-17к бихте ли се "заробили" с ипотека от 160-180к евро (без първоначалната вноска) в момента в имот за живеене? Апартамента ни е +-80кв с две спални, но ни утеснява и искаме нещо с три спални.

Ако бях във вашето положение щях да си взема по - голямо жилище, но това са въпросителните ми...
1) да не бързам и да търся до последно - мога да си го позволя
2) да си направя консултация с финансов консултант
3) да си направя план за колко години мога да погася кредита ( не за колко години ще ги изтегля, а за колко години мога да го погася - товст каква сума годишно мога да отделям, за да свалям сумата с по 10 000 - 15 000 лева накуп примерно)
4) какво ще правя с другият апартамент? Ще стане актив като го дам под наем? Или ще остане пасив с опция за back up план, ако нещо стане.
5) имам ли други разходи като - друго дете, искам ли нова кола, следващият апартамент ще има ли нужда от ремонт - това са поне едни 50% от цената на апартамента.
6) каква сума ще ми остава за непланирани ситуации?

... Доста са нещата - индивидуално е, но долу горе това са важните въпроси, на които аз бих търсила отговор.

# 95
  • Бургас
Да, бих.
Кеф цена няма. Удобството в случая. Имате добър доход, имате спестявания да платите половината, имате и друг имот, който може да носи доход, или да го продадете.
Да, може да чакате "цените да паднат", но през това време ще платите цената на чакането с неудобства и нерви. И я паднат, я не.
Отворете си кредитен калкулатор на която и да е банка и посмятайте.

# 96
От горната таблица трябва да следва, че среднистите са по-богати от вишистите, защото си купуват жилище без кредит. Като цяло справката няма особен смисъл за пазара, защото не показва всички участници в него.
Ами естествено. Какво може да работи един вишист за да не плаща данъци и да заделя материали от клиентите за лично ползване и т.н. ??

Цените падат, но щели да започнат пак да се вдигат. Това прочетох последно. Да видим.

Expressing не бих се заробила в момента с никаква ипотека. Много ми е неясно в момента какво става по света и у нас.

# 97
  • София
Ако аз трябваше да взема решение сега, бих започнал с точките на Светлозара, особено 1 и 4та. Без бързане, имот за по-малко от 6 месеца няма да може да намерите, който да ви хареса. И то ако имате късмет. Моето последно търсене продължи година и половина, при сходни параметри - живеех в апартамент, който ми беше към момента ОК, но търсех нещо по-голямо. А дотогава се надявам да има яснота накъде се е запътил пазара - и ще може да вземете решение в онзи момент в бъдещето.
Колкото до съветите за финанси - аз бих оставил като буфер поне 6 месечните разходи на семейството, като застраховка за загуба на доход. И бих теглил максимално дълъг срок на кредите, независимо от текущата ви ситуация като доходи - винаги може да се направи частично предсрочно погасяване с намаляване на сумата на вноските при наличие на свободни средства.

# 98
С риск да ме линчувате 😄 мисля след майчинското да стана брокер. Много ми е на сърце всичко, искам с това да се занимавам... пък, ако ми е писано, ще съм успешна.
ама то е очеизвадно накъде биеш и то от самото начало ... и е доста съмнителна тази история с колко съм малка и какво малко дете имам ...
но може просто аз да съм подозрителна .

XuHuHa застраховка за загуба на доход е добре да се прегледат хубаво условията , също е интересна застраховката за инвалидност и смърт ... но е добре и да се провери доколко са покрити от застраховки в предприятието където работиш ... ако е голямо. Т.е. много не знаят заедно с трудовия си договор какво е покрито освен трудова злополука. Хубаво е да се проверява. Т.е. да не се плаща да пъти.

# 99
  • София
С риск да ме линчувате 😄 мисля след майчинското да стана брокер. Много ми е на сърце всичко, искам с това да се занимавам... пък, ако ми е писано, ще съм успешна.
ама то е очеизвадно накъде биеш и то от самото начало ... и е доста съмнителна тази история с колко съм малка и какво малко дете имам ...
но може просто аз да съм подозрителна .

XuHuHa застраховка за загуба на доход е добре да се прегледат хубаво условията , също е интересна застраховката за инвалидност и смърт ... но е добре и да се провери доколко са покрити от застраховки в предприятието където работиш ... ако е голямо. Т.е. много не знаят заедно с трудовия си договор какво е покрито освен трудова злополука. Хубаво е да се проверява. Т.е. да не се плаща да пъти.
Съжалявам, явно нещо е станало недоразумение - нямам предвид да се застрахова дохода, а да си оставят буферна сума от наличните пари (сега или при първа възможност да се събере), която да е равна на 6-месечните им разходи. Например - дамата спомена, че приходите са им 7100 лева, предполагам разходите са в диапазона на 5000, коесто означава едни 30 000 лева в банка, неснижаем минимум на наличните средства Simple Smile

# 100
Защото при нас банката искаше тези застраховки да са направени или при друг или при нея за да отпусне кредита. И гледаше застрахователните условия и сумата да покрива.

# 101
Защото при нас банката искаше тези застраховки да са направени или при друг или при нея за да отпусне кредита. И гледаше застрахователните условия и сумата да покрива.

Xuhuna говори за сума отделена настрани - за спешни случаи (оставане без работа и т. н.) това е сума, която няма общо със застраховката на банката - при оставане без работа. За две различни неща говорите.

# 102
  • София
Здравейте,

Да, като проблемът е, че хубави имоти с три спални на хубаво място се намират доста трудно.
Ако нямате изисквания към мястото ще се намери много по-лесно.

# 103
Като сте отворили тема за застраховките, колко ли е месечната вноска за застраховка живот да кажем за 200 000 лева кредит, ориентировъчно Wink   

# 104
Аз не съм сигурна, при нас са сума опции на едно място и още сума на друго място и на трето място и пр.  та за да изкарам позициите отделно ще ми трябва време. Нека друг се вкл.

Общи условия

Активация на акаунт