Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 42 282
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте!
Не знам дали питането е за тук, но се надявам да получа отговори.
Харесахме апартамент по обява на агенция. Звъннахме на брокера, разгледахме го, но не ни допадна. Той ни заведе да видим друг, който харесахме, необявен никъде. Уговорихме се да отидем в офиса и да капарираме, ако го искаме. Междувременно установих, че го продава мой съученик,  който от години живее в Америка.  Свързах се с него и той ми каза, че го продава на цена 10 хил. евро по-ниска. Т.е. брокерът некоректно иска 10 хил Е отгоре. Разбрахме се, прескочихме брокера, спестих си тези пари и минахме сделка без брокер.
Сега брокерът писал на съученика ми, че му дължи комисионна, защото е продал апартамента на негов клиент. Има ли право? Обвинил го в некоректност, а коректно ли е да му завишава цената по свое усмотрение...
Моля за коментар. Благодаря!

# 211
Здравейте!
Не знам дали питането е за тук, но се надявам да получа отговори.
Харесахме апартамент по обява на агенция. Звъннахме на брокера, разгледахме го, но не ни допадна. Той ни заведе да видим друг, който харесахме, необявен никъде. Уговорихме се да отидем в офиса и да капарираме, ако го искаме. Междувременно установих, че го продава мой съученик,  който от години живее в Америка.  Свързах се с него и той ми каза, че го продава на цена 10 хил. евро по-ниска. Т.е. брокерът некоректно иска 10 хил Е отгоре. Разбрахме се, прескочихме брокера, спестих си тези пари и минахме сделка без брокер.
Сега брокерът писал на съученика ми, че му дължи комисионна, защото е продал апартамента на негов клиент. Има ли право? Обвинил го в некоректност, а коректно ли е да му завишава цената по свое усмотрение...
Моля за коментар. Благодаря!

Ако имате протокол за оглед или комисионен договор даже може да ви осъди..

# 212
Дреме му, нали е в чужбина Grinning
А вие ако нямате протокол, просто го блокирайте.

# 213
Нищо нямаме. Отнехме му 15 мин. за оглед.

# 214
  • София
Нищо нямаме. Отнехме му 15 мин. за оглед.

Перфектни сте! Кажете му да се гръмне на този паразит!!!

# 215
Ама брокерът не гони тях, а продавача (съученика). И важното е с него дали има договор.

# 216
Ама брокерът не гони тях, а продавача (съученика). И важното е с него дали има договор.
Ще го догони ...в Америка. Simple Smile
В този случай аз все пак бих почерпил нещо брокера (говоря за купувача), защото му е сервирал оферта.

# 217
Съученикът също има вайбър чат, в който му казва да свали апартамента от листа с продажби (въпреки че той не беше и качен на сайта), благодари му и пита дали дължи нещо, отговорът е не, а сега се е активизирал.
И с какво ще докаже, че съм "негов" клиент? Прескачането му е некоректно, а надценката му? Отделно и комисион чакал...

Допълвам - бих го почерпила, ако ми го беше предложил цената на продавача.  Щеше да си вземе и комисионна. Ама надценка той да слага на чужд имот, не мисля, че е редно. Той реално искаше да ме натовари с 10К евро. Ми - намерих продавача,  оказа се и познат и... вече ви разказах.

# 218
А защо не е бил качен на сайта, за да не види съученикът че брокера иска 10 хиляди повече може би?

# 219
Не знам. Но съученикът го продава чрез брокера вече повече от година и не е бил обявен. Цената му бе добра дори с надценката. Пък без нея е супер. Според мен. Какви са били подбудите на брокера да не го качи, мога само да гадая. Факт е, че ни го показа

# 220
Не знам. Но съученикът го продава чрез брокера вече повече от година и не е бил обявен. Цената му бе добра дори с надценката. Пък без нея е супер. Според мен. Какви са били подбудите на брокера да не го качи, мога само да гадая. Факт е, че ни го показа
Ето това е интересно. И доказва донякъде необходимостта от брокери като източник на информация.

# 221
Ако съученикът е продавал имотът чрез брокер, значи би следвало до има договор и да е нередно да го прескача. А защо брокерът не е могъл да продаде имота повече от година и защо като не върви продажбата не е обявен, би следвало да се е поинтересувал досега, защото си е доста странно. Ако няма договор е ясно какво дължи на брокера - нищо.

# 222
Някои въпроси не изискват отговори, защото просто е ясно. Да не мислиш, че ще си признае брокера?

# 223
  • Sofia
Ако има договор - вечен ли е? Аз не бих се съгласил някой да ми продава години наред имота.

Тези неща за между продавача и брокера. Ако продавача има безсрочен договор - той е незаконен. Така, че да провери за колко години се е подписал. Ако е било за дълго време - ами да си плаща комисионната.

# 224
Вчера са решили в Брюксел задължително саниране или невъзможност за полване на стари и несанируеми според техните стандарти сгради.
Мда, така е. Не зная дали си спомняте, че в миналата тема ( или по-миналата) ви казах, че ще се приема такава разпоредба за саниране, задължително и достигане на енергийна ефективност в началото до ниво C, D. Пи- късно до А, B. Казах ви, че в немските YouTube канали всички говорят за това и как ще бъдат прецакани, колко много пари ще трябват на собствениците на къщи да постигнат такава енергийна ефективност и се говори същи така, че ако не успееш да я постигнеш, защото за много стари къщи е направо непосилно, то тогава ще бъдат обевявани от държавата за негодни за ползване и съответно цените им ще се сринат.
Та когато го написах се появиха тук потребители, които обявиха че лъжа и плаща хората.
Радвам се, чe bella припомни темата, т.е. обяви че са го приели.
Поради тази зелено-енергийна лудост започнах да виждат обяви на къщи в Германия на цени под пазарните и като отворя обявата ми става ясно защо - просто са с енергийна ефективност на ниво H. Хората бързат да се отърват преди всички да са се усетили, че ще се набутат яко ако купят такава къща. Ще трябва да вложат стотици хиляди, за да я санират.

Общи условия

Активация на акаунт