Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 804
  • 737
  •   1
Отговори
# 510
Хубаво сравнявате само наема с вноската по ипотеката, но при наем давате един депозит, за да влезете - а при закупуване колко дадохте?
- първа вноска - 10, 20%?
- нотариална такса
- местен данък за придобиване
- ремонт от Ш/З до завършен
- мебели и уреди
Не включвам дори комисиона за брокер, нито загубеното време (често 1-2-3 години) от решението за покупка до влизане, зависи на какъв етап се купува. През което време си дал пари, пък не живееш.
Тъй че не се знае на печалба ли сте или не. Това ще се види след години. Успех!

# 511
  • София
Затова от този момент нататък започнахме да се оглеждаме да купим. Към днешна дата дори смятам, че с това нейно зло всъщност ни направи добро.
Вноската към банката е с 130 лева по - висока от наема, който плащахме. Но поне ничий син няма да се наложи да идва да живее в апартамента 😀
Винаги съм твърдял, и продължавам да твърдя - най-добрата инвестиция за младо семейство, е тази в собствен дом. Независимо от пазара на имоти в даден момент, дългосрочно винаги е изгодно. А фактът, че живеете и обзавеждате нещо свое, както и сигурността, която е несравнима спрямо наема, тези неща са безценни!
Хубаво сравнявате само наема с вноската по ипотеката, но при наем давате един депозит, за да влезете - а при закупуване колко дадохте?
- първа вноска - 10, 20%?
- нотариална такса
- местен данък за придобиване
- ремонт от Ш/З до завършен
- мебели и уреди
Не включвам дори комисиона за брокер, нито загубеното време (често 1-2-3 години) от решението за покупка до влизане, зависи на какъв етап се купува. През което време си дал пари, пък не живееш.
Тъй че не се знае на печалба ли сте или не. Това ще се види след години. Успех!
Да, тези неща не са включени. А включен ли е факта, че след n на брой години все пак ипотеката ще е изплатена, а наема не? Тоест, ще плащам ипотека 0, а наема все още си е дължим?
(Дори да не влизаме в темата, че 1000 лева ипотека днес, и 1000 лева ипотека след 10 години са много различни като тежест - заради растежа на доходите и инфлацията. Да, ипотеката може би ще е 1100 лева след 10 години, ако не съм изплатил нищо предсрочно и лихвите се вдигнат, но наемът след 10 години гарантирано ще е поне 1500 лева.)

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 14:53 от XuHuHa

# 512
Благодаря на XuNuHa.. при нас нещата просто в един момент сочеха към многото плюсове да си купиш. А и както казах, сменила съм 9 квартири.. на мен ми беше омръзнало да съм зависима от нечии капризи и желания. Наскоро смятах колко пари сме дали ( аз и родителите ми заедно) като студентка за наеми. 4 години по 12 наема по 600 лева всеки един.. Някъде около 28 000 лева го сметнах.
На въпроса какво беше нашето самоучастие при покупка. Беше 8900 Евро, тоест 10% от цената на имота. 8900 х 1,95583 са 17 407 лева.. та 17 наема на хазяйката с италианките 😄.

# 513
Каква ескроу сметка за 500-1000 лева 🤦‍♀️ Банките в БГ хич ги няма в ескроу сметките, работата ми е такава, че съм искала от клиент да направи ескроу само с 30 000 лева, е голяма драма беше ама как да стане, ама куп изисквания, ама да питат СЕОто на банката... Един наем съм взела като депозит от моя наемател, все ще го върна, не е милион. Следя му плащанията на сметките в ипей, никога не съм ходила да проверявам имота, а имам право според договора. Плаща ми по банка и ако пожелае, ще го регистрирам на адреса, не бих му създавала пречки, макар, че едва ли ще има дете за детска градина предвид, че е Nature Rainbow

# 514
svetlozara98, че е некоректна ситуацията, е некоректна. Има и друг вариант обаче защо може да не ви е питала дали ще плащате увеличен наем и той е да не ви е харесвала като наематели по някаква причина. Няма да ви го каже в прав текст и няма да ви хареса, ако го чуете, така че просто го е направила по друг начин, без обяснения и възможно по-безболезнено. Иначе при едногодишен договор не е коректно на третия месец да ви кара да напускате, да.

За "печалбата" - когато купуваш имот за собствено живеене печалбата не бих я калкулирала във физическо изражение, а в това че няма цена комфорта да съм си в собствения дом, да си разполагам с него, както реша, да си го преустройвам, обзавеждам и ремонтирам, както реша. И разбира се, "печалбата" ми е, че настоящето си прекарвам в него и евентуално ще остане някакъв актив после за децата ми. Който купува с инвестиционна цел да си калкулира печалбите. Повечето хора, които купуват за инвестиции обикновено ги обмислят тези неща и без това предварително и за да се решат значи им излиза сметката.

# 515
Да, тези неща не са включени. А включен ли е факта, че след n на брой години все пак ипотеката ще е изплатена, а наема не? Тоест, ще плащам ипотека 0, а наема все още си е дължим?
(Дори да не влизаме в темата, че 1000 лева ипотека днес, и 1000 лева ипотека след 10 години са много различни като тежест - заради растежа на доходите и инфлацията. Да, ипотеката може би ще е 1100 лева след 10 години, ако не съм изплатил нищо предсрочно и лихвите се вдигнат, но наемът след 10 години гарантирано ще е поне 1500 лева.)
Има много плюсове и минуси, които нито ти, нито аз сме изброили.
Аз самият също живея в собствено жилище - направил съм си сметката, че така ми е по-изгодно към оня момент (тогава бяха и доста по-евтини).
Но при наем - особено във Варна - като текне река по улицата, както наскоро текна, или тръгне свлачище, въщаш ключа и чао, а при собствено жилище си вързан. Също така ако почнеш работа в другия край на града, или пък направо в друг град - или в чужбина.

Относно колко може да стане вноската по ипотека, и то не след 10 години а още догодина - вкарай в калкулатора колко е при 2.5% и колко е при 5%, а защо не и при 7.5% - нима не беше толкова доскоро? Разликата въобще не е 100 лва.
И последно, колко ще е наема след 10 години - това и господ не може да каже. Може от 1000 да стане 1500 както предполагаш (не знам защо казваш гарантирано - кой го гарантира?) а може и да е по-малко. Нито едно нещо не се качва само нагоре, всичко върви на цикли. И бензина беше 2.70 лв. през 2008 г. ако помниш, а миналата беше дори 3.30, пък днес гледам е 2.50.
Цената на всичко (вкл. наеми) си зависи от търсене и предлагане. Търсенето намалява заради демографията, а предлагането се увеличава заради новите строежи и инвеститори, които влагат в имоти да ги дават под наем. Накъде ще тръгне кумулативната картинка никой не може да предскаже.

# 516
Има много плюсове и минуси, които нито ти, нито аз сме изброили.
Аз самият също живея в собствено жилище - направил съм си сметката, че така ми е по-изгодно към оня момент (тогава бяха и доста по-евтини).
Но при наем - особено във Варна - като текне река по улицата, както наскоро текна, или тръгне свлачище, въщаш ключа и чао, а при собствено жилище си вързан. Също така ако почнеш работа в другия край на града, или пък направо в друг град - или в чужбина.

Относно колко може да стане вноската по ипотека, и то не след 10 години а още догодина - вкарай в калкулатора колко е при 2.5% и колко е при 5%, а защо не и при 7.5% - нима не беше толкова доскоро? Разликата въобще не е 100 лва.
И последно, колко ще е наема след 10 години - това и господ не може да каже. Може от 1000 да стане 1500 както предполагаш (не знам защо казваш гарантирано - кой го гарантира?) а може и да е по-малко. Нито едно нещо не се качва само нагоре, всичко върви на цикли. И бензина беше 2.70 лв. през 2008 г. ако помниш, а миналата беше дори 3.30, пък днес гледам е 2.50.
Цената на всичко (вкл. наеми) си зависи от търсене и предлагане. Търсенето намалява заради демографията, а предлагането се увеличава заради новите строежи и инвеститори, които влагат в имоти да ги дават под наем. Накъде ще тръгне кумулативната картинка никой не може да предскаже.

Разбира се, че е така. Наемите може да скочат, но пък от 2021 ( момента, в който купихме за 89 900 Евро) досега и цените са се вдигнали. Към днешна дата имота ни струва ( 147 900 евро) не по оценки или по нечие усмотрение. Нашата сграда има сграда близнак и тя е същата като нашата - та нашият апартамент от строителя сега е 147 900 Евро. Та, дори да вдигнат лихвите - пак решението ни тогава да купим ( на лихва 2,35% с ГПР) не изглежда като лошо.

# 517
И на тези, които оглеждат сега до вас да купуват, какъв съвет би дала (нали ще ставаш брокер)?
1. Наем за 800 лв. обзаведено и влизаш сега срещу 800 лв. депозит, или
2. Купуваш за 147к евро + твоята комисионна + нотариус и местен данък + ремонт за поне 20-30к от Ш/З + мебели и уреди. Значи поне 180к евро, и 1-2 години чакане докато стане готов (не знам на на какъв етап е).

Хайде да видим ще си изкараш ли комисионната - представи си, че съм ти клиент. Ще можеш ли да ме убедиш да го купя?

# 518
  • София
Мога само да добавя и един шоколад завива станиола в мармот!
https://www.vbox7.com/play:4f31c45b04
Наистина гарантирано не може да се каже нищо. Но за всеки период от 10 години, погледнато исторически, ще съм прав по-скоро аз, а не крис78. Естествено, винаги може да има изненада, но тя е по-скоро веднъж на 100 години, което автоматично прави шанса да е в живота на дадено поколение не повече от 50%.
В крайна сметка, всеки има глава на раменете. Моя избор го направих веднъж 2005 година, след това 2012, 2016 и 2018. Засега съм повече от доволен от всяка една сделка. Simple Smile

# 519
И на тези, които оглеждат сега до вас да купуват, какъв съвет би дала (нали ще ставаш брокер)?
1. Наем за 800 лв. обзаведено и влизаш сега срещу 800 лв. депозит, или
2. Купуваш за 147к евро + твоята комисионна + нотариус и местен данък + ремонт за поне 20-30к от Ш/З + мебели и уреди. Значи поне 180к евро, и 1-2 години чакане докато стане готов (не знам на на какъв етап е).

Хайде да видим ще си изкараш ли комисионната - представи си, че съм ти клиент. Ще можеш ли да ме убедиш да го купя?

Зависи кой пита... ако дадеш профил на клиент мога да пробвам да дам аргументи за едното или за другото. Но в този случай без конкретно да знам какви са нуждите на Х лицето.. във всички случаи - каквото и да кажа.. ще съм сбъркала.

# 520
Ако ще убеждаваш Chris да купува си сбъркала, дори преди да си започнала.

# 521
Ако ще убеждаваш Chris да купува си сбъркала, дори преди да си започнала.

Вероятно да.. Не всеки клиент е реален клиент.

# 522
Може да се изненадаш, но съм купувал няколко имота през живота си. По-точно 4.
Но не за 147к евро (и 180 докато стане готово) нещо, което се наема за 800лв.
В момента имам един.

# 523
Хубави сметки, но ако става дума за бизнес. Ако става дума за живеене тежестта на строго икономическите сметки може и да намалее поради ред фактори:
- наличие на достатъчно пари.
- фактор "кеф цена няма".
- търсене на сигурност - сега имам много пари, утре се пенсионирам.
- възможност да си го направиш както ти харесва
- други

Иначе то и да се купува кола за 100 000 евро е даже още по-глупаво, ама като гледам се прави масово, общо взето според горните тирета.

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 18:36 от Черна станция

# 524
вдигнаха лихв. %, лагард смята , че ще е необходимо още 2 пъти това упражнение

Общи условия

Активация на акаунт