Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 672
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
Джия, чета последните страници и нещо се обърках... Искаш да кажеш, че сега е подходящ момент за взимане на кредит и покупка на имот, така ли?
Аз мислех, че е точно обратното...

Не давам съвет на никой какво да прави ! Всеки има глава на раменете си и може да мисли и взима решения сам за възможностите си. Пиша само това което мисля и виждам ,че се случва. Относно цените на НИ ,аз не мисля, че ще падат.
Нямам крадити и не съм брокер Simple Smile

# 601
Gogo, Хампарцумян си е много прав още 2013 год. Предвидил е движението и на лихвите до наши дни и на безумния данък по депозитите ... https://www.moitepari.bg/Spravochnik/art/financialnews/hamparcum … c4d-535f7e7da1a8/ Аз също не поддържам мнение, че банките правят накива необмислени "подаръци" и си имат достатъчно експерти и анализатори (различни от кредитните консултанти), които са си направили точната сметка.

# 602
Доходите на собствениците в частният бизнес се увеличават, тези на хората на заплата по-малко. Почти не познавам човек на когото дохода не се е увеличил.
Прави ми впечатление ,че много млади хора не искат или не могат да създадат собствен бизнес за съжаление, можещите си вдигат дохода.

# 603
Дали някой "става за бизнес" или не, е въпрос на много дълбоко вкоренени черти на характера, мироглед, и ако щеш дори ценности е живота.

Хората, които работят на заплата, обикновено разсъждават на принципа "кой ми дава най-много". И ако няма някакви екстремни други фактори, които да наклонят везните, отиват там, където плащат най-много. Това е манталитета на продавача, който излиза на пазара и търси най-добра цена за стоката си. В случая стоката е труда/времето на човека. Ако някъде няма изглед за добър и стабилен приход, човека на заплата се отказва още на 5тата минута.

Хората с правилната нагласа за бизнес не гледат парите. Те гледат къде има възможности, шансове, пролуки, какви са тенденциите по света и у нас, и т.н. Обикновено там където има възможност и шанс, няма пари (все още), даже точно обратното - положението на пръв поглед изглежда безнадеждно, всичко е шит, и изобщо имаш ли акъл и накъде си тръгнал? Изисква се много внимателна преценка, анализ, усет, интуиция и голяма доза късмет, за да отсееш кои "възможности" ще се реализират и при кои ще стане точно това, което е изглеждало от самото начало - нищо.
Тези качества не са въпрос на образование, интелект, възпитание и т.н. Или ги имаш, или ги нямаш. Образованието и интелекта определено помагат, но има и самоуки "бизнесмени", които са успешни по своему.

# 604
  • Бургас
Да ти кажа, Slashy, познавам доста успешни бизнесмени. Повечето от тях нямат висше образование. Или го имат проформа. Или то няма нищо общо с бизнеса им.
Но имат усет, емоционална интелигентност, "чуват петела", както се казва.
И рискуват.
Много е вярно това, което пишеш.

# 605
Сега всеки с кредит печели от инфлацията. При инфлация 17 % и лихва по кредита 3-4 % си е направо подарък. Ако лихвата се вдигне до 5 % подаръка ще стане само по-малък, нищо друго няма да се случи Simple Smile
А ако стане обратното - ако стане лихвата 17%, а инфлацията 3-4%? А защо не и отрицателна, както става понякога при рецесии?
На много хора опитът им е до 5-10 години назад, но пазар на имоти, паричен пазар, лихви и т.н. има откак свят светува, и в някои периоди са се движили по много интересни начини. Знае ли се какъв период ще дойде сега след надуването... аз имам някои догадки, но да видим.

# 606
  • София
Е, тя инфлацията си беше отрицателна повече от веднъж последните 10 години. Но доходите си растяха.

# 607
Доходите растат, но с по-бавно темпо от инфлацията. Фирмите си правят добре сметката: приходите им както се качват, така могат и да паднат. Ето например олиото беше 6 лева, сега 4. Бензина беше 3.60, сега 2.50. Докато заплатите вдигнат ли ги веднъж, после не могат да ги свалят - затова винаги ги вдигат с по-бавно темпо.
Тоест, на един човек с доход примерно 3к ако му трябват 1.5к за живот и 1.5к му остават да си обслужва кредита, при инфлация 10%  и ръст на дохода 5%, вече му остават само 1.4 за кредита. И ако и лихвата се качи баш тогава...
Когато се натрупа множество от такива, се случват инфлексните точки на цикъла - а оттам нататък върви по инерция. Инерцията я има както нагоре, така и надолу.
Разбира се, невъзможно е да се гадае кога точно и с колко точно.

# 608
Доходите почти не растат. Расте обаче броя на милионерите от доход ... което значи че просто доходите са другаде отколкото до сега

# 609
Сега всеки с кредит печели от инфлацията. При инфлация 17 % и лихва по кредита 3-4 % си е направо подарък. Ако лихвата се вдигне до 5 % подаръка ще стане само по-малък, нищо друго няма да се случи Simple Smile
А ако стане обратното - ако стане лихвата 17%, а инфлацията 3-4%? А защо не и отрицателна, както става понякога при рецесии?
На много хора опитът им е до 5-10 години назад, но пазар на имоти, паричен пазар, лихви и т.н. има откак свят светува, и в някои периоди са се движили по много интересни начини. Знае ли се какъв период ще дойде сега след надуването... аз имам някои догадки, но да видим.

Проблема с високите лихви е голямата задлъжнялост на държавите, не на хората. Не мисля, че ще могат да я вдигат колкото им се иска защото ще видим не една фалирала държава в Европа. Отделно принтера за печатане на пари е готов отново бързо да влезе в употреба.
Е, колкото до опит с пазара на НИ , мисля, че малко хора могат да ме бият там, все пак съм родена ,учила ,завършила и започнала работа преди 10.11.1989 г. Имоти купувам и продавам от 90' -те години на миналия век, та малко неща могат да ме изненадат вече Simple Smile
Отново ще повторя, не виждам основателна причина цените на имотите да паднат.

# 610
Докато заплатите вдигнат ли ги веднъж, после не могат да ги свалят - затова винаги ги вдигат с по-бавно темпо.

По - лошото от неиндексирана или свалена заплата е никаква заплата. Т.е. ако не може да се свали заплатата - просто настъпва това, което става в другите страни в момента и основна цел вече на ФЕД - да охладят трудовия пазар.

# 611
Е, тя инфлацията си беше отрицателна повече от веднъж последните 10 години. Но доходите си растяха.
Не искам да се заяждам, но няма как доходите да растат при отрицателна инфлация.
Не защото наличието на инфлация задължително води до увеличение на доходите - зависимостта е обратна:

Отрицателна инфлация (дефлация) има, когато цените намаляват повсеместно във всички (или голяма част) браншове и области. Т.е. не когато пазара на определена стока е такъв, че скача нагоре-надолу, както е в момента, с горивата и газа, а когато е повсеместно явление.
За да се стигне до намаление на цените навсякъде, това значи, че потреблението е дотолкова свито, че продавачите са принудени да свалят цените, за да могат изобщо да пласират стоката си. И рискуват намален марж или дори да продават на загуба, отколкото стоката им да стои, а сметките да вървят. По-просто казано, това значи, че хората масово нямат пари, а каквото имат не го харчат. И не само най-бедните, които така или иначе не харчат много и не определят пазара, а масово.

За да се стигне до това положение, значи ситуацията в икономиката е тотал щета. Затова всички икономисти бягат от дефлацията на всяка цена. Само хората с най-ниска финансова култура разсъждават на принципа "Мчи супер, дефлация = цените падат, идеално!"

# 612
Slashy а ти не си ли мислиш, че защото непрестанно се продават боклуци едно и двудневки за да се пазарува непрестанно , но и да се хвърля ... че това е един от основните проблеми на екологията и на замърсяването с какви ли не оттпадъци. Защо да се продължава това нея, след като се вижда че вреди?
Просто има някаква измислена икономика , която като принцип е пълен боклук и води само до проблеми . И никой да предложи нов работещ концепт. Освен вдигане на цени и нови данъци и такси. Но боклука от боклучивите им стоки продължава да отива в морето.

# 613
Аз съм с ниска финансова култура и си ми беше екстра в дефлацията. Верно че заплатата ми не беше вдигана от 2012 год (до 2022) и с цент, но пък цените падаха, депозитите ми бяха по 4-5% (че имах и в КТБ на 7-8%), за 10-12 год. + дефлацията ... Сега пак с тая ниска фин. култура, си ги обра Simple Smile тая висока инфлация. Това ми затвърждава мнението (без да обиждам тук всички финансови гурута, напечелили се от "правилни" само ходове), че дори спрелия часовник е верен поне два пъти в денонощието - един път печелиш един път губиш. Сега съм загубил, но във времето пак може да спечеля, и горе долу си стоя на едно ниво. Така е и с имоттите, движат се по крива. Така е и 98% от цялата популация на Земята, които си мислят че прецакват системата (форекс, злато, имоти, акции, крипто). Но остатъка от 2% си потриват ръцете и обират каймака.
Ето пример за "прецакващи системата": https://www.investor.bg/a/520-zemedelie/374233-zashto-zarnoproiz … perfektnata-burya . Въпреки, че по - нагоре аз говоря само и единствено за съществуващи пари, които трябва да си запазят покупателната способност във времето, докато тук в статията се говори за работещи хора - производители. За тях честно казано направо ми е мъчно, а и от това зависи съществуването ни.

Последна редакция: ср, 10 май 2023, 05:57 от Seiko7075

# 614
Ами не знам, според НСИ (https://www.nsi.bg/bg/content/2539/калкулатор-на-инфлацията) последните години с дефлация са били 2013 и 2014, съответно -2,2% и -1,0%. Това бяха годините на Орешарски премиер (с мандат на ДПС!!), (опит за) Пеевски шеф на ДАНС, протести на жълтите павета цяло лято (#ДАНСwithMe) и така нататък. Не бих го описал като най-цветущото време. Иначе конкретно на пазара на имоти какво се е случвало тогава нямам представа, защото съм бил далеч от тия неща още.

А това че си имал пари в КТБ и (вероятно неволно) си финансирал цялата тая работа, дето и до ден днешен й сърбаме попарата, не е добър сигнал Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт