Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 688
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
Е да, аз затова казвам, че не съм фин. грамотен Simple Smile . Просто не ми харесват имотите, патих много, загубих много (че даже болест си докарах заради тях). И все пак - имам няколко наследствени, които ги държа като застраховка, в бъдещето. Но не съм оптимист и за тях ...  За мен дефлация е всичко което е под моята год доходност. Беше по 1-2% годишно тези години, когато имах 4-5% от депозитите. То и бензина, който зареждах 2008 год. струваше точно толкова, колкото и днес. Тук инфлацията е 0% Simple Smile.
Спомням си набълбуканите (включително и аз от 2008 г.), уплашените погледи на "инвеститори", брокери. Запуснатите сторежи ...
В КТБ ми превеждаха заплатата (неволно) , но пък много волно си направих 8% депозит. Честно казано, имаше и по - големи, такива пикови в SIBANK например, но те бяха някак рекламни, колкото да се вържеш, реално по - малко. Но тогава 8% се смятаха да кажем за нормални, и не съм се съмнявал за пирамида.
КРАСОТА: https://www.investor.bg/a/5-balgariya/70531-koi-sa-10-te-depozit … lihvi-v-balgariya
И май КТБ 2008 г. още я нямаше...

Последна редакция: ср, 10 май 2023, 10:15 от Seiko7075

# 616
В Каталуния отчуждават празните апартаменти на хора с много имоти в 14 общини.
Целта е жилищата да бъдат предоставени след това на крайно нуждаещи се, сред които и жени, станали жертви на домашно насилие.

# 617
не бих вярвала на тази приказка.

# 618
Няма как да стане тук като в Каталуния. С най-много имоти са тези в парламента. Спокойно.

# 619
  • Русе
Те „не“ са техни, не се притеснявай. За справка – имуществените им декларации. Ако някой си направи труда да ги осредни, вероятно за пред закона, обществеността и данъчните задължения ще притежават активи в размер на депозит от 7 бона, кола на 20 години и един костюм, с който ходят на работа.

На някои от най-топ имената като съм гледал декларираното в минали години и като видя тридесетина хиляди в банката семейно, кола от началото на века и двустаен в Надежда, направо се натъжавам как позволяваме челните люде в страната да живеят толкова бедно на фона на чуждестранните им колеги.

Инак много ми е интересно какви са тези одържавявания, за които се спомена по-горе, трябва да прочета повече по въпроса и защо хората там допускат подобен ужас.

# 620
Ха!

Това ако е вярно, давай да теглим кредити и да ги слагаме в депозити! Може и в същата банка Simple Smile

Иначе КТБ и СиБанк бяха най-мутренските банки в България. Неслучайно и двете са свързани с Боко. Бившата му (и неофициална) жена Цветелина Бориславова, която беше шеф на СиБанк, е "минала" през всички най-знатни престъпни босове на 90-те, като от тях май само Бойко е още жив Simple Smile  За КТБ ясно - всички пари на държавата в първите два кабинета на ГЕРБ се препираха през КТБ.
Не те знам къде си работил по това време, но ако работодателя ти е ползвал тази банка, също бих имал едно на ум Simple Smile

# 621
Ха!

Това ако е вярно, давай да теглим кредити и да ги слагаме в депозити! Може и в същата банка Simple Smile

Иначе КТБ и СиБанк бяха най-мутренските банки в България. Неслучайно и двете са свързани с Боко. Бившата му (и неофициална) жена Цветелина Бориславова, която беше шеф на СиБанк, е "минала" през всички най-знатни престъпни босове на 90-те, като от тях май само Бойко е още жив Simple Smile  За КТБ ясно - всички пари на държавата в първите два кабинета на ГЕРБ се препираха през КТБ.
Не те знам къде си работил по това време, но ако работодателя ти е ползвал тази банка, също бих имал едно на ум Simple Smile
Вярно е! Статията е от 2008г. А колкото до КТБ, на всички големи държавни предприятия капиталите бяха там, включително и на АЕЦ-а. Това заблуди много хора.

# 622
  • София
Пак докато изчета темата.....някой хора какво четат, какво пишат - всеки път се чудя как се изопачават част от думите...както и да е.
   Да попитам как аджеба банките ми правят подарък при покупка на желаното от мен жилище с кредит Thinking За имотите,които мечтаех съм показвала кратката справка - 20 години по 3000 бона(с минимален евтин ремонт). В кой момент от тези 20 години идва подаръка Thinking Подаръка ще бъде за моите деца/внуци, който със сигурност не е лош, ако мога да си го позволя! Но докато ти го изплащаш- подарък аз не виждам. Независимо колко ще поскъпне това жилище до последната вноска, аз имам ангажимент и то не е мое. Друго е да имаш кеш пари да инвестираш и после да размишляваш дали да продаваш и кога.... Като изобщо не съм против кредитите, според мен ако човек трябва да избира да живее под наем или да изплаща кредит мисля, че второто е по-добро. Голям кредит, обаче, не бих теглила за нова кола и лукс ремонт, но хората си теглят Relaxed
Инак моите наблюдения в имот.бг за последните 8 месеца (следя няколко района)- в "по-лъскавите" има само скъпи жилища, които си стоят на първоначалните цени, опитахва се да ги надуят, пак ги свалиха до първоначлното, но там цените започват от 240к нагоре и така си и стоят. Явно и никой не бърза. В единия бюджетен всичко приемливо се изкупи, всичко, почти няма обяви и ако се появи някоя бързо се продава. За едната май съжалявам, че не я видяхме- беше наистина нещо приемливо.... както и да е,мина и този влак Grin В другия бюджетен има много обяви, но просто не са бюджетни... Такива неопимални обяви и то в Надежда...маломерни, криви, панели за огромни пари, емиииии незнам и там повечето стоят.
    Както казах и преди, около мен всички с много малко изключения купиха, кой с голям кредит, кой с наследствени пари. Никой не търси, някой приятели купиха на чудесни цени, други не на толкова, но пак по-добре от сегашните. Но реално си мисля, че поскъпване няма да има и апокалипсис също. Мисля, че цените ще останат където са или малко ще слезнат надолу, но малко. Явно пазар в София има, щом така продължава да се строи. Пак бях на гости в Кръстова вада, има поне 100 готови апартаменти, които чакат да бъдат въведени в експолатация скоро и където и да погледнеш има дупки, кранове, а и други почти готови огромни сгради Thinking Казах, че и около нас всяко парче място е сграда- скоро ще пускат 2 сгради, други 2 ги пуснаха- едната се запълни, другата е с 2 обзаведени апартамента само за сега(бавно се запълва). Наблюдавам строежите на 3 сгради от нас и така....

Инак има интересни коментари в темата, някой са полезни за мен!

# 623
Вярно е! Статията е от 2008г.
А, оф Боже... Изобщо не погледнах датата...
Мислех, че става дума за днешни лихви, и викам брях, тука нещо бъг в системата...
А колкото до КТБ, на всички големи държавни предприятия капиталите бяха там, включително и на АЕЦ-а. Това заблуди много хора.
Да, те и до ден днешен така се "бъркат" хората. Като тия дето си мислеха, че е супер добра идея да купуват апартаменти от Божков, понеже било сигурно и "нямало как нещо да се обърка". Имаше такива мнения тука във форума преди 2-3 години.

# 624
Slash, това си се правеше и 2008 год. Теглеха изгодни заеми (дори си ипотекираха жилищата), и пренасяха (в буквалния смисъл с торбички) за 1-2% разлика в друга банка и на депозит. По страшното беше, когато си продаваха и апартаменти, земи и участваха (инвестираха) купувайки дялове, акции. Тогава инв. посредник КАРОЛ (на Каролев) беше много актуален.  Треска ни тресеше, влзохме тогава в ЕС и всичко "щеше" да се повиши 1000кратно. Имоти, акции, пари. Бяхме твърдо на дълги светлини. Лошото е, че пък тогава точно влизането ни в ЕС съвпадна със световната криза и бързо ни изпуха прахоляка от недалновидните ни гърбини. Повишиха се само дупките в джобовете ...
Иначе много държ. институции бяха към КТБ - дори и Бюрото по труда тогава. Нямаше някаква "измама" в очите на хората.

Последна редакция: ср, 10 май 2023, 18:03 от Seiko7075

# 625
Slash, това си се правеше и 2008 год. Теглеха изгодни заеми (дори си ипотекираха жилищата), и пренасяха (в буквалния смисъл с торбички) за 1-2% разлика в друга банка и на депозит. [...[  Треска ни тресеше, влзохме тогава в ЕС и всичко "щеше" да се повиши 1000кратно. Имоти, акции, пари. Бяхме твърдо на дълги светлини.
Да, както и сега се говори за еврото - като го приемем и вече цените в небесата.

Забелязал съм, че в България хората покрай толкова сътресения и кризи нагоре-надолу, особено през 90те, имат може би подсъзнателно една такава нагласа, че когато стават някакви значими политически събития (като влизането ни в ЕС или в еврозоната) и задължително ще има "келепир" някъде. Демек ще е изгодно време за спекула. А проблема със спекулата е, че е т.нар самосбъдващо се пророчество (self-fulfilling prophecy) - самия факт, че се говори за спекула започва да създава условия наистина да има спекула. Което още повече затвърждава тия, които "пророкуват" спекулата.

Иначе и аз го направих тоя номер с кредит в депозит през 2013-14г. Тогава почнаха в Германия да идват ниските лихви по кредитите, банката ми предложи (без да съм искал) потребителски кредит на 3%, а в България имаше лихви 6-7-8% по депозити. И теглих едни 40к евро, които изобщо не ми трябваха в момента, само за да ги добавя на сметка на майка ми в България. С което на нея й се подобри лихвата, щото тя беше прогресивна - колкото повече пари сложиш, по-висока лихва. В някъв момент на баща ми му притрябва да тегли кредит, предлагаха му 10% лихва. И той вика, тия твоите пари вместо да седят в депозит на 7%, по-добре ги дай на мене, аз ще ти давам 10%. Пак по-добре на тебе да ги давам, отколкото на банката.

Е, в крайна сметка ми върна парите миналата година Simple Smile и ми даде сумарно около 10% отгоре, което за период от 7 години беше много далеч от 10% на година Simple Smile

# 626
Тя и Луна гледаше да хване тоя келепир. С неин възлюбен от Турция, теглеха някакви кредити там и набиваха в КТБ на голяма лихва. Да ама много над 196 хил. лв. Голяма далавера ги удари 2014 г. Моите депозити в КТБ си ми ги изплатиха до стотинка с лихвите, които бяха договорени, щото бяха много под гарантираната сума. Но и Веждичката, и той изгоря бая. И много общини, на които парите бяха там.

# 627
За Веждито знам, но тая Луна нямам представа какво е или каква е?

# 628
За Веждито знам, но тая Луна нямам представа какво е или каква е?

https://fakti.bg/life/410472-luna-si-varna-parite-ot-ktb-i-se-staga-za

Луна - Президент
Гледам и тя се е спасила

Последна редакция: ср, 10 май 2023, 22:08 от Seiko7075

# 629
Вежди, си спаси парите в КТБ. Има инфо навсякъде.
Не ги мислете. Докъде стигнаха имотите?

Общи условия

Активация на акаунт