Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 675
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
Ами, 14 и 16 кв.м са нашите.. на мен лично не ми стигат. Но аз съм свикнала да живея в къща с 6 стаи и двор декар и половина.. И всичко друго ми е тясно 🤣

# 706
Истината е ,че мен ме дразни най-много измислените общи части. Не казвам ,че не трябва да се купуват, но строителите вече ни взеха за глупаци.
Ами Джия, какво да ти кажа, с това на практика потвърждаваш думите ми.

Общите части са класически пример за регулация. Тя се изразява веднъж в определни изисквания, както описа Светлозара - минимални ширини, височини, отстояния и т.н. И другото е самата методология на пресмятане на РЗП. В наредба еди коя си е описано подробно кое се брои и кое не се брои към застроената площ, и как се пресмята. И тази методология е задължителна, не е въпрос на желание от страна на инвеститора. Всъщност той дори няма пръст в цялата работа, защото площите се смятат още на фаза проект, и архитектите са задължени да спазват наредбите. И от там нататък площите си се "влачат" (т.е. пренасят се) по веригата от проекта през Акт 14, 15, 16 докато стигнат до обявата и до нотариалния акт.

Така че същинския въпрос е кой, защо и в чий интерес е направил нормативната уредба по този начин?
Тука за който не знае да припомня, че сегашния ЗУТ е създаден през 2002г. на мястото на предишния ЗТСУ (Закон за териториалното селищно устройство), който е още от времето на дълбокия комунизъм (1950-те/60-те години) и е безкрайно остарял. Дотук добре. Само че като така и така се прави нов закон, определни хора са се погрижили определни неща в него да са по определен начин.

За по-младите да припомним, че 2002г. е в разгара на времето на "царя" в коалиция с ДПС, Бойко Борисов като главен секретар на МВР се изживява медийно като Дон Корлеоне с шлифер и пура, а Дельо Пеевски е млад напорист прокурор (!!) с няколко месечен стаж, който рязко се изкачва до зам. министър на транспорта (ако се не лъжа) и като такъв заема позиция в борда на Пристанище Варна.
От тук насетне който може да събира 2 и 2, може да си направи редица изводи относно попарата, която сърбаме и до ден днешен. И прокурорската попара, и разни случайни случки в ТЕЦ Варна и пристанищата около него, както разбира се и строителната попара, която се проявява и магистрално, и жилищно-РЗП-ейно.

Що се отнася до Малинова долина, МанЛи и т.н. явно не си ме разбрала. Идеята ми е точно, че купувачите купуват там, не защото много го харесват, а защото такова има. А такова има, защото така е планирано и прието от общината, което е пряко свързано с гореописания зародиш на обвързаности на строителните лобита с определени партии, на които първата им работа след като са дошли на власт през 2001г. е била да приемат "подходящ" ЗУТ.

Колкото и определен тип купувачи да подбират какво купуват, факт е, че за всеки влак си има пътници. Какъвто и боклук да построиш, все някой ще го купи. Ако ще входа да е през покрива, пак ще се намери купувач. Въпросът е не дали ще можеш да го продадеш, а дали ще ти разрешат да строиш така. Ако получиш разрешение, и накрая акт 16 - пИчелиш.

# 707
Истината е ,че мен ме дразни най-много измислените общи части. Не казвам ,че не трябва да се купуват, но строителите вече ни взеха за глупаци.
Ами Джия, какво да ти кажа, с това на практика потвърждаваш думите ми.

Разбира се ,че потвърждавам това ,че трябва да има регулации за написаното от теб. Твърдя, че никъде няма регулация на цените Simple Smile
Колкото до новите квартали не обичам да пиша по темата защото много хора си мислят ,че го правя или от някакъв личен интерес или от завист което не е вярно и едва когато купят разбират за какво иде реч. Отделно не обичам да политизирам темата както и всичко случващо се около нас.

# 708
Здравейте. Не е по темата, но не знам къде да попитам... Как се прави оценка на здравината на къща извън София. Кои фирми, цени, процедури? Не искам да я продавам, а реално да ми се каже здрава ли е, какви са й проблемите и какво мога да направя? Правя го за себе си, понеже често ходим там. Ако имате отзиви за конкретни фирми, ще съм благодарна. Казаха ми, че ми трябва инженер по конструктивната част.
Благодаря!

# 709
  • Бургас
Държавната и общинската администрация, държавните и общинските фирми, ведомства, подразделения, агенции и т.н., са един удобен инструмент за покупка на гласове. Илюзия е да чакаме, че скоро ще изчезнат.
Община Бургас с всичките й структури например е най-големият работодател в Бургас. Над 1000 души. С техните семейства, братовчеди и близки фирми, сметнете колко гласове са това. Плюс назначените в "чистотата". И не е само в тази община така. В малките пък зависимостите са още по-жестоки.
Ама да не политизираме темата.

# 710
Тинтина, никой не говори за "скоро". Тия процеси текат бавно, и вероятно никой няма дс тръгне дс съкращава персонал в администрацията. По-скоро няма да се назначават нови, или ще се назначават по-малко отколкото отпадат по естествен начин.

Между другото специално в Бургас би трябвало Нефтохим да е най-големият работодател. Но да, като цяло колкото по-малко е населеното място, толкова по-зависимо е от държавата и общината.

# 711
Едит: инфлацията при тока.
Айдиии инвиститорити в най-сигурната инвестиция зимя и ток ши правят пударъци цяло лято.

Джия, съветвам те малко да се образоваш и тогава да говориш за контрол на цени и свободен пазар. Пазара изобщо не е свободен. Да, не ти опират вилата на врата да те карат да купувал или продаваш, но цената се контролира чрез лихви и кредитиране. Елементарно е, само трябва да наложиш графика на цени с графика на лихви и ще видиш, че има обратна релация. Да не говоря че лихвите и кредитирането водят до икономически “растеж” и съответно ниска безработица, което подтиква народа да купува имоти. Базова икономика за 1ви клас, всеки знае че ЦБ контролират нивата на всякакви активи и предизвикват цикли на подем и рецесия когато си пожелаят. Ако лихвата ти е 10% ще се замислиш дали да купиш имот, ако ти е 2%, ще купиш два без да мислиш. Но това за теб не е контрол, защото ти не си овца и разсъждаваш самостоятелно.

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 18:37 от Gogo1979

# 712
Едит: инфлацията при тока.
Айдиии инвиститорити в най-сигурната инвестиция зимя и ток ши правят пударъци.

Джия, съветвам те малко да се образоваш и тогава да говориш за контрол на цени и свободен пазар. Пазара изобщо не е свободен. Да, не ти опират вилата на врата да те карат да купувал или продаваш, но цената се контролира чрез лихви и кредитиране. Елементарно е, само трябва да наложиш графика на цени с графика на лихви и ще видиш, че има обратна релация. Да не говоря че лихвите и кредитирането водят до икономически “растеж” и съответно ниска безработица, което подтиква народа да купува имоти. Базова икономика за 1ви клас, всеки знае че ЦБ контролират нивата на всякакви активи и предизвикват цикли на подем и рецесия когато си пожелаят. Ако лихвата ти е 10% ще се замислиш дали да купиш имот, ако ти е 2%, ще купиш два без да мислиш. Но това за теб не е контрол, защото ти не си овца и разсъждаваш самостоятелно.

Свободен пазар, регулира се от търсенето и предлагането. Не виждам смисъл да се вкарват трети играчи там където не трябва да ги търсим или да се подлъгваме по разни конспиративни теории, че той отсъства.
Не разбирам защо толкова много се нервираш на неща които наистина се учат в училище.
Относно лихвите по 10 %, не мисля ,че ще достигнат нива дори и на половина днес ,но нека да си спомним ,че през 2006-2007 г лихвените нива бяха дори по-високи от 10 % и пазара "бумтеше".

# 713
Джия, според мен или съзнателно отказваш да разбереш какво ти се говори, или наистина си се фиксирала върху пустия свободен пазар. Щом така ти харесва, мисли си, че е свободен, но всъщност не е. И това е добре, защото турбокапитализма води до извращения - историята го е показала многократно. И това го казвам като човек, който е със силно десни убеждения.

Гого, за тока - така е, без да искам да се самоизтъквам, това го осъзнах още през март месец. На двайсе и някой си март 2023 г. пак в Капитал имаше статия, че за пръв път в историята соларния (по-прецизно - фотоволтаичния) ток е на първо място в енергийния микс в България. Въпросния ден не беше много топъл, но слънчев. И си викам - ако от март месец е така, какво ще става юни до август? Ами какво ще става догодина?! След като в същата статия пишеше, че само за тази година са предвидени да се включат към мрежата още 700-800 МВт мощности (не да се изградят! - те отдавна са изградени, сега ще се присъединят към далекопреносната мрежа). Тези 700-800 МВт са почти още един блок на АЕЦ. Като тоя дето в парламента тепърва ще мъдрят дали да е от Уестингхаус или някой друг.

Общо заявените като инвестиционни намерения фотоволтаични мощности са около 30 гигавата. За сравнение, цялото производство в България в момента (АЕЦ, всички ТЕЦове заедно, всички ВЕЦове заедно, и така нататък) е около 11-12 ГВт. Тоест ние тепърва занапред ще изграждаме тройно повече от това, което вече имаме, и то само от соларки!

А да не говорим какво се случва в Гърция и Румъния, дето са по-напред от нас.

Та така, според мен в следващите години, противно на всички прогнози, през лятото денем тока ще е безплатен.

# 714
Джия, според мен или съзнателно отказваш да разбереш какво ти се говори, или наистина си се фиксирала върху пустия свободен пазар. Щом така ти харесва, мисли си, че е свободен, но всъщност не е. И това е добре, защото турбокапитализма води до извращения - историята го е показала многократно. И това го казвам като човек, който е със силно десни убеждения.

Гого, за тока - така е, без да искам да се самоизтъквам, това го осъзнах още през март месец. На двайсе и някой си март 2023 г. пак в Капитал имаше статия, че за пръв път в историята соларния (по-прецизно - фотоволтаичния) ток е на първо място в енергийния микс в България. Въпросния ден не беше много топъл, но слънчев. И си викам - ако от март месец е така, какво ще става юни до август? Ами какво ще става догодина?! След като в същата статия пишеше, че само за тази година са предвидени да се включат към мрежата още 700-800 МВт мощности (не да се изградят! - те отдавна са изградени, сега ще се присъединят към далекопреносната мрежа). Тези 700-800 МВт са почти още един блок на АЕЦ. Като тоя дето в парламента тепърва ще мъдрят дали да е от Уестингхаус или някой друг.

Общо заявените като инвестиционни намерения фотоволтаични мощности са около 30 гигавата. За сравнение, цялото производство в България в момента (АЕЦ, всички ТЕЦове заедно, всички ВЕЦове заедно, и така нататък) е около 11-12 ГВт. Тоест ние тепърва занапред ще изграждаме тройно повече от това, което вече имаме, и то само от соларки!

А да не говорим какво се случва в Гърция и Румъния, дето са по-напред от нас.

Та така, според мен в следващите години, противно на всички прогнози, през лятото денем тока ще е безплатен.
Ето каква е истината. Явно в статията послъгват.

# 715
Ъъъм, Мъфин, ти сериозно ли? Говорим за фотоволтаици и даваш енергийния микс в реално време в 20:52 вечерта? Какво точно трябва да ни говори това?

Добавка: Сега разцъках и аз сайта на ЕСО - за съжаление не намерих статистика за енергийния микс за изминали дни, но намерих следната "оперативна справка" за произведеното общо количество енергия в периода от началото на годината до сега, спрямо същия период на миналата година (01.01.2023-14.05.2023 сравнено с 01.01.2022-14.05.2022).

Линкът е този - https://www.eso.bg/doc/?39 - но плюе само един ПДФ, не показва нищо на самата страница.

За мързеливите, ето как изглежда таблицата:

Оставям на всеки да прегледа внимателно последната колонка с процентуалното изменение спрямо миналата година и да види в кои редове изменението е положително - и с колко %.

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 22:35 от Slashy

# 716
Slashy никога няма тока да ти е безплатен. Тога ще ти става все по-скъп. Хващам бас. В Германия като сложиш каквато и да е батерия , дори съвсем малка , си длъжен а я регистрираш, да я застраховаш, да плащаш разни неща... както ми описа една приятелка със солари на покрива от 16г. насам Ако си купиш и инсталираш , регистираш и застраховаш соларите то имаш два варианта да пазиш тока за себе си в батерия и да го ползваш , но батерия за 1 домакинство в къща си е центата на една тесла ... или да подаваш тока в мрежата ... на ниски изкупателни цени , само пример ако цената е 70 цента ти изкупуват за 16  ... но когато не си произвеждаш сам вечерта и ти трябва да консумираш ти продават на теб за 70 цента  . После попълваш данъчна декларация в която декларираш печалбите си от продадения ток, някакви амортизации и пр. ... Сега 16г. по-късно соларите и вече почти нищичко не произвеждат ... не са евтини , ако ги смени не е много ясно от целия този солар на плюс или на минус е. Тя доста си записва и смята нещата и ако ги сметне ще ти кажа. Също имам съсед ,който си е сложил солари с батерия и според него сметката излиза само ако си щастлив да правиш нещо за общественото благо. Аз лично затова нищо не слагам. Чакам да ме помолят да си сложат на моя покрив, да мога да ползвам безплатно и да ми платят наем при това. На такова предложение бих се замислила.
Друг аспект. В Германия има провинции насевер с много вятърни съоръжения и произвеждат много ток. Тъй като има днив които произвеждат повече и мрежата не може да го поеме и да го разпространи из държавата ... то го изхвърлят излишния или както там се казва изхвърлянето на ток , обаче държавата го плаща на фирмите с цени на данъкоплатеца. Т.е. плаща им тока, който мрежата не е могла да поеме и е @изхвърлен@.
Не мисля че ще стигнем до безплатен или по-евтин ток. Напротив.

# 717
Ъъъм, Мъфин, ти сериозно ли? Говорим за фотоволтаици и даваш енергийния микс в реално време в 20:52 вечерта? Какво точно трябва да ни говори това?

Добавка: Сега разцъках и аз сайта на ЕСО - за съжаление не намерих статистика за енергийния микс за изминали дни, но намерих следната "оперативна справка" за произведеното общо количество енергия в периода от началото на годината до сега, спрямо същия период на миналата година (01.01.2023-14.05.2023 сравнено с 01.01.2022-14.05.2022).

Линкът е този - https://www.eso.bg/doc/?39 - но плюе само един ПДФ, не показва нищо на самата страница.

За мързеливите, ето как изглежда таблицата:

Оставям на всеки да прегледа внимателно последната колонка с процентуалното изменение спрямо миналата година и да види в кои редове изменението е положително - и с колко %.
Проблемът на фотоволтаиците е, че работят истински само 6-7 месеца, през останалото време дозите са хомеопатични, ето добива на 10 кВт през 2021..

Последна редакция: сб, 20 май 2023, 01:33 от Мъфин

# 718
Мъфин, все още не ти разбирам идеята докрай. Естествено, че добива от един ФЕЦ се мени през годината. Какво искаш да кажеш с това?

Производителността на самия фотоволтаик (панела) е пропорционална на интензитета на лъчението, което пада върху него, разбира се с някаква горна граница. Така че графиката на произведения ток за месец е де факто графика на разпределението на слънцегреенето по месеци в годината, което зависи от географията и климата (най-вече колко време през годината е облачно) на мястото. Неслучайно там в заглавието има дадени GPS координати, защото на друго място с друг климат тази графика ще изглежда коренно различно.

Неизбежно, и мисля очевидно е, че зимата ФЕЦ произвеждат по-малко, всъщност почти нищо. Не защото е студено, а защото слънцето е ниско на хоризонта и грее по-слабо, дори при ясно време. Отделно че зимата голям процент от времето е облачно, което още повече скапва общия "добив".

И оттук пряко следва това, което казах преди малко - когато се инсталира някакъв обем ФЕЦ-ове, които да покриват нуждите на страната в "умерените" сезони (пролет и есен), неминуемо ще се стигне до там, че лятото ще има свръхпроизводство. И то не само при нас, а и при съседните ни държави, особено Гърция и Турция лятото са в по-благоприятна позиция от нас откъм слънцегреене. Което означава, че целия регион около нас през 3-4 месеца в годината ще е залят с ток, който няма какво да се прави, преносът му на далечни разстояния е скъп, и съответно цената му ще се срива.

Колкото и на Бела да не й се вярва, това е неизбежно. Говорим за борсова цена и то за кратки периоди от по няколко часа в деня, обедно време, когато слънцето грее най-силно. Сутрин, вечер и нощем разбира се ще има "нормални" цени. И естествено че дори по обед цената за крайни потребители няма да е нулева, защото в нея има пренос, акцизи, ДДС и още неща, които са константа.

А че зимата ще има дефицит на ток, и ТЕЦ-овете ще се подпалват пак, също е пределно ясно. Тогава хем се произвежда по-малко, хем потреблението е по-голямо. Всички ВЕИ-та по своя характер са непостоянни и донякъде непредсказуеми. Затова винаги ще има нужда от базови и балансиращи мощности, това никой не го оспорва. Точно защото АЕЦ както казваш са хем с константна мощност, хем не се регулират лесно, те ще играят роля на базова мощност, която да покрива минималното денонощно потребление. Евентуално може зимата да работи един реактор повече, отколкото лятото, ама дотам се изчерпва "динамиката" на АЕЦ-а.

Оттам нататък какво ще става в рамките на деня всичко зависи как грее слънцето и как духа вятъра. ТЕЦ-овете по-лесно се регулират, те могат да се подпалят в рамките на няколко часа и да им се намали мощността до близка до 0 пак сравнително бързо. Затова те ще играят роля на балансьор ако се случи да е облачно и да няма вятър. Това е прословутия "студен резерв" на Доган и Ковачки, дето държавата им дава пари да не правят нищо, само да стоят на стендбай.

Като цяло добив от 100% ВЕИ е невъзможно да се постигне с днешни технологии. Но е напълно възможно и не толкова сложно да се постигне голям процент (над 50%) дял на ВЕИ в енергийния микс. Както във всяко друго нещо, началото е лесно и колкото по-нагоре вървиш, по-трудно става.

# 719
Slashy колкото и да не ти се вярва дори всичките покриви да са облицовани с панели и всички полета да са заети с панели и перки . Дори реки от ток да има и ненужен ток да има  - цената на тока за крайния потребител ще расте. Хващам се на бас.
Направи си паралел с водата - вода има в наличност, няма нужда да я произвеждаш и даже не се ползва цялата. Цената на водата за крайния потребител непрестанно расте.

И още нещо за панелите. Не е нужно пряко слънце, нужно е светлина. Дори и зимата произвеждат.
Манията в Германия на вски покрив да има панели е защото имат недостиг на други ресурси и спряха АЕЦ . Иначе дългосрочно плана доколкото разбрах е да се направят тези панели в Африка  , например пустините и да се направят трасета за Европа. Но имало разни проблеми от сорта как да не ги заривал пясъка в пустините, нали се движи. Има идеи как да ги направели плаващи, но да видим. Успеят ли да ги инсталират и разберат ли се за условията с държавите там ... няма да има нужда да слагаме навсякъде .в Европа.

Общи условия

Активация на акаунт