Ергенът 2 ❤️ Симфония от чувства - Тема 8

• 125 245
  • 2 597
  •   1
Отговори
# 1 365
  • София /Абсурдистан
Може ли някой да даде линк към блога на Елена, много моля. Предварително благодаря!

# 1 366
Цялата тази драма заради един гердан 🤔

# 1 367
  • Разпиляна във въображението
Те и момичетата вътре  като подхванаха защо толкова бързо им е свършила срещата и Елена съвсем се сдуха. Не трябва да приема всичко на всяка цена. Това е в крайна сметка едно теливизонно шоу. Работила е за такова, познава тези среди. Имала е по-цветен живот. Това нейното е като самонавиване - и по отношение на Евгени и по отношение на красавиците, в частност Валерия. Тя е лоша, зла, натрива ми носа и т.н. Използва ситуациите, за да разобличи другата и малко пресолява манджата.

Ще видим довечера коя как ще се опие от властта. Надявам се сценарият, който им е раздаден, да е нарочно да са лоши, иначе отношението ще си е чисто злобно.

# 1 368
Скрит текст:

Според Триъгълника на Карпман, Евгени е в ролята на преследвач (не носиш колието си - важен ли съм за теб изобщо?! - търсене на потвърждение) - Елена в ролята на жертва (виж колко много страдам, че ти толкова лично приемаш моя избор - не съм искала да те нараня). Е, и? То е ясно, че е игра - но тя е започната от Евгени, и начинът по който се държа до края на тази ситуация показа, че не е просто недоразумение, а желание от негова страна да му повишат егото другите, защото страдат по него. Търсят го. Слагат му се. И т.н. (всяка с подхода си или комбинация от тези). Вярно е, че Елена може да не играе тази игра - тя е отговорна за поведението и реакциите си - но ако не я играе, тя е аут. А според мен има автентични чувства спрямо него. И ето обяснение на това защо жертвите продължават да играят играта - преминавайки от една роля в друга в Триъгълника на Карпман, от жертва в преследвач, от преследвач в спасител, и т.н., докато не се съсипят емоционално в следствие на започнатите от другия игри. Елена се хвана на хорото на играта още преди нз колко епизода, когато Евгени й обясняваше как имала двойни стандарти. Това обаче не значи, че поведението й е манипулативно - поне не повече от това на всеки от нас, всекидневно. Тя отговаря на неговата заявка за игра - а не той на нея. Вярно е, че насилникът/агресорът често използва ролята на жертва във взаимоотношенията, за да предизвика съжаление у другия и той да се съобрази с него - всеки има различни тактики - но в тези ситуации Елена е съобразяващата се, и аз не виждам тя да е манипулатор, използващ фалшива уязвимост.

Силата на свободната воля? Внаги ще има жени, които се унижават в името на това да не са аут от играта. И винаги ще има мъже, които ще се възползват от това. Дори не опира толкова до пол. Посланието, което откривам е, че не може да направиш света идеален. Би било прекрасно, но е твърде утопично. Може само да отработваш реакции, които ще те съхранят при срещата с насилник. Евгени показа такава реакция, защото в  гердангейт ролите насилник/жертва  се сменяха (кой беше преследвача при втората среща?). Валерия също, според мен, реагира адекватно. Елена задълбава в ролята на жертва, а колкото по-дълго и напоително си в тази роля, в толкова по-голям насилник се превръщаш. Ще блесне още довечера.

Това не е унижение, но е грешка, защото е с неподходящия мъж и предаване. Понякога е трудно човек да повярва какви хора има... ако изобщо могат да се нарекат така. Така е за реакциите - има какво да отработва. Валерия изобщо не реагира адекватно - но може би отмъстителността, нахалстовото, липсата на емпатия и злорадстването са адекватни вече в този луд свят, знам ли. Тя също се "унижи" на няколко пъти и ако не бе станала от диванчето, Евгени нямаше и да я потърси. Но, нали... просто още не му е плакала.

# 1 369
Извинявам се, ако е споделено вече, но много съм съгласна с Людмила. В предния сезон ме дразнеше, но пък коментарите и са почти винаги точни и на място.
https://ladyzone.bg/ergenat/evgeni-genchev/evgeni-celuni-elena-c … enat-sezon-2.html

# 1 370
Не успявам да изчета всичко, че днес ми е ден за търчане. Искам само да вметна, че да си чувствителен и дълбоко емоционален е нож с две остриета - от това се раждат и най-красивите отношения, и най-тъмните нощи на душата. Преживяванията на Елена от снощи бяха на човек, който преживява толкова дълбоко, че сам се саботира с несигурност и съмнения в себе си. Такова разголване е много интимно, не е за показ, освен за пред сродни души и събужда силни реакции - на съпреживяване или пълно отхвърляне, както се вижда и в нашата тема. За това има и астрологично обяснение (простете дозата шарлатания) - с този стелиум в скорпион, емоциите са ѝ най-големия дар и най-голямото наказание. И това гарнирано с луна във водолей и асцендент в стрелец, които са много открити и минират защитните механизми на скорпиона да не разкрива твърде много интензивния си вътрешен свят. С такава астрологична карта тя е орисана  да предизвиква силни реакции в двата полюса. Какво да се прави, съдба Simple Smile

# 1 371
Евгени е слаб актьор. Ако и в реалния живот така си мънка  под носа, ами много лошо за него. Въпреки, че ме съмнява, на моменти си личи, че е тежък характер.
На тройната среща си пролича, че вниманието му е насочено основно към Валерия (поне това ни показаха),  Елена според мен усети това, но все пак извъртя  нещата, че била много доволна.
Много харесвах Меган, но не и е мястото там. Сред останалите не можа да изпъкне, твърде срамежлива и тиха, защо изобщо е влязла в това предаване.
Не смятам, че Евгени ще се влюби в някоя. Това "реалити" никак не е реално, просто шепа хора търсещи известност. На Евгени ще му се получи, както на Виктор миналия сезон, а другите ще са звезди еднодневки.
Някой видял ли е някъде Евгени да коментира предаването? В инстаграма му няма дори намек за тези му изяви.

# 1 372
  • София
Лъвице, наистина ли не видя нищо нередно в отношението на Ергени снощи? Срещата с Елена беше, като всяка средностатистическа среща с другите. Привикал,  пошегувал се и си я върнал при другите. И всичко останало е плод на нейните фантазии и самонавиване.

Да, наистина това смятам. За мен тя направи буря в чаша вода. Нещо като Милица, която все очакваше Евгени да й връща, след цялата грижа, която проявила за него. Причина за това виждам в нейната дълбока несигурност и страх, че не се справя достатъчно добре. Друг показател е, че никоя друга девойка не се е невротизирала като нея от случващото се.

# 1 373
  • Разпиляна във въображението
Това не е унижение, но е грешка, защото е с неподходящия мъж и предаване. Понякога е трудно човек да повярва какви хора има... ако изобщо могат да се нарекат така. Така е за реакциите - има какво да отработва. Валерия изобщо не реагира адекватно - но може би отмъстителността, нахалстовото, липсата на емпатия и злорадстването са адекватни вече в този луд свят, знам ли. Тя също се "унижи" на няколко пъти и ако не бе станала от диванчето, Евгени нямаше и да я потърси. Но, нали... просто още не му е плакала.

Интересно, виждам същите неща и у Елена Simple Smile

# 1 374
Вчера рева, Валерия трябвало да се усети и да си тръгне. Че защо ?
А днес какво ? Валерия ще й слугува (явно някаква тъпа игра), а Елена ще командори и бързо ще забрави за вчера.

# 1 375
Цялата тази драма заради един гердан 🤔

E  да ама на Алтънбаш. Все пак те плащат масрафа. Ще го носи и хоро ще играе. Друг е въпроса, че трябва  с лупа да го гледаш.

# 1 376
  • софия
С тази разлика, че Милица не получи никакво отношение от Ергени и си проектираше въжделенията в нищото. Докато при "моята Ети" нещата в отношенията им стоят доста по-различно.
 Благодаря ти за отговора.

# 1 377

Интересно, виждам същите неща и у Елена Simple Smile

Интересно е как не ги виждаш във Валерия Simple Smile

# 1 378
Скрит текст:

Според Триъгълника на Карпман, Евгени е в ролята на преследвач (не носиш колието си - важен ли съм за теб изобщо?! - търсене на потвърждение) - Елена в ролята на жертва (виж колко много страдам, че ти толкова лично приемаш моя избор - не съм искала да те нараня). Е, и? То е ясно, че е игра - но тя е започната от Евгени, и начинът по който се държа до края на тази ситуация показа, че не е просто недоразумение, а желание от негова страна да му повишат егото другите, защото страдат по него. Търсят го. Слагат му се. И т.н. (всяка с подхода си или комбинация от тези). Вярно е, че Елена може да не играе тази игра - тя е отговорна за поведението и реакциите си - но ако не я играе, тя е аут. А според мен има автентични чувства спрямо него. И ето обяснение на това защо жертвите продължават да играят играта - преминавайки от една роля в друга в Триъгълника на Карпман, от жертва в преследвач, от преследвач в спасител, и т.н., докато не се съсипят емоционално в следствие на започнатите от другия игри. Елена се хвана на хорото на играта още преди нз колко епизода, когато Евгени й обясняваше как имала двойни стандарти. Това обаче не значи, че поведението й е манипулативно - поне не повече от това на всеки от нас, всекидневно. Тя отговаря на неговата заявка за игра - а не той на нея. Вярно е, че насилникът/агресорът често използва ролята на жертва във взаимоотношенията, за да предизвика съжаление у другия и той да се съобрази с него - всеки има различни тактики - но в тези ситуации Елена е съобразяващата се, и аз не виждам тя да е манипулатор, използващ фалшива уязвимост.

Силата на свободната воля? Внаги ще има жени, които се унижават в името на това да не са аут от играта. И винаги ще има мъже, които ще се възползват от това. Дори не опира толкова до пол. Посланието, което откривам е, че не може да направиш света идеален. Би било прекрасно, но е твърде утопично. Може само да отработваш реакции, които ще те съхранят при срещата с насилник. Евгени показа такава реакция, защото в  гердангейт ролите насилник/жертва  се сменяха (кой беше преследвача при втората среща?). Валерия също, според мен, реагира адекватно. Елена задълбава в ролята на жертва, а колкото по-дълго и напоително си в тази роля, в толкова по-голям насилник се превръщаш. Ще блесне още довечера.

Според мен, Валерия има повече пасивност, която я пази. Тя много време просто изчакваше на диванчето и гледаше  многострадално. Това я спасява. Няма и емоционална дълбочина, дълбочинна реакция, няма невротичност и постоянен вътрешен самоанализ "къде сгреших, какво да направя, как да го поправя". Свива рамене и толкоз. Според мен, има и  по-добри граници от Елена. Валерия, обаче, наистина е злобна и реакцията й към треперещата Елена беше много жестока.

# 1 379
  • # супернатурална #

Това не е унижение, но е грешка, защото е с неподходящия мъж и предаване. Понякога е трудно човек да повярва какви хора има... ако изобщо могат да се нарекат така. Така е за реакциите - има какво да отработва. Валерия изобщо не реагира адекватно - но може би отмъстителността, липсата на емпатия и злорадстването са адекватни вече в този луд свят, знам ли. Тя също се "унижи" на няколко пъти и ако не бе станала от диванчето, Евгени нямаше и да я потърси. Но, нали... просто още не му е плакала.

Даа, това на елена не е унижение, а грешка, но "ставанто от диванчето" е унижение. Абе тя да не е фикус?
Интересно е как продължават да се лепят етикети на Валерия ... отмъстителността, липсата на емпатия и злорадстването. Опитвам се да анализирам нещата, но причината за това все още не откривам.

Елена е толкова интересна за формата, защото е като по учебник и за трите роли. Копвам, който може и желае да си направи изводите.
Скрит текст:
–> Жертвата
За хората в роля на жертва, животът е болка и страдание. Всички останали са несправедливи или прекалено агресивни и безчувствени или неразбиращи я, а жертвата винаги е прекалено изтощена и чувствителна, за да се справи с жестокия груб свят. Жертвата се чувства уплашена, наранена, ужасена или се срамува.
Типично за тази роля е, че той/тя се сравнява с околните, живее в постоянно вътрешно съревнование, ревнува и завижда. Той /тя няма време, сила, мотивация и желание да подобри живота си. Жертвата се страхува от живота и очаква само нещо лошо от него, а очакването към околните е да я разбират, подкрепят, спасяват, мотивират или изслушват. (тук и Пам е силно разпознаваема)

–> Агресорът / Преследвачът
Той също често смята, че животът е враг, несправедлив е и е източник на всякакви неприятности. Неговият инструмент за справяне с това обаче не е самосъжалителност и оплакване (като на жертвата), а е гняв, борба и постоянно доказване и преследване на целите.
Преследвачът е напрегнат, раздразнен, ядосан и уплашен (вътрешно, в дълбочината си има ядро от страх, а тази вътрешна уязвимост се компенсира с външна агресия и конфликтност и доминантност).
Той/тя не може да забрави старите кавги, старите си емоционални травми, не може да пусне, не може да прости и да продължи и винаги предсказва бъдещи проблеми (фаталистично мислене).
Този човек постоянно контролира и критикува най-близките си хора, чувства непоносимо тежко натоварване от отговорност и се изтощава от нея. Преследвачът няма никаква енергия, неговият вътрешен ресурс на творчество и позитивност и хармония е напълно изчерпан, а фокусът му е насочен навън към околните, които постоянно се опитва да „оправи“, да „вразуми“, да „подобри“, да ги накара да се „стегнат“.

–> Спасителят
Спасителят на едно външно ниво изглежда, че е добрият самарянин в драма историята. Спасителят изпитва съжаление към жертвата и се ядосва на агресията на преследвача. Спасителят крие в себе си и жертва и агресор – някога този човек е бил дълбоко наранен или грубо отхвърлен, някога е бил неглижиран и се е чувствал много незначителен и онеправдан и все още тази вътрешна емоционална травма не е излекувана и интегрирана. Такъв човек е влязъл в ролята на Спасител на целия свят, на всичките си роднини, всичките си близки приятели – той винаги е на линия, винаги предлага непоискана помощ, винаги ще се отзове дори когато не си го потърсил, винаги ще се опита да предвиди ситуацията няколко хода напред и да я предотврати. Той всъщност се опитва да спаси себе си чрез спасяването на другите.
Вътрешната динамика е, че той/тя всъщност се чувства по-важен от всички останали, по-наясно с тях самите отколкото са те със себе си, той винаги има отговорите, които някой друг търси и всъщност много се гордее със своята висша мисия (което го остойностява в неговите собствени очи).
Всъщност спасителят не спасява никого, защото никой не го е помолил да го прави. Значението и важността на спасителя са илюзия. Той или тя има за цел да постигне самоутвърждаване, а не да предоставя непоискана помощ на някого.

Сега се замислих, че Валерия е така масово нехаресвана, защото се вписва най-малко в трите роли.

Общи условия

Активация на акаунт