Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 948
  • 816
  •   1
Отговори
# 105
Познавам няколко човека - студенти в Англия, които искат да се върнат. На някои им е тежък самия живот там, тъй като англичаните са различни по типаж от нас.
Много хора обаче се адаптират и си живеят добре, имат повече възможности.

# 106
  • София
Миналият ден ММ ми разказва, че чел статия за Bulgaria wants you и представянето им Лондон. Около 80% от анкетираните били заявили желание да се върнат в България. Дано да е така, но на мен ми е много трудно да го повярвам.

Не е съвсем вярна статистиката, ние се опитахме да привлечем хора от чужбина, не е съвсем лесно.
Колкото до работещи чужденци в България - наистина има много. Обаче доста често са X-path, т.е. временна заетост за няколко години. Като цяло им харесва тук, но използват международния си опит, за да могат да скочат нависоко в родните си държави.  А и в някои компании за по-сериозни позиции, такъв международен опит е задължителна част от кариерния план.

Демографската криза е много сериозен проблем, не отричам. Че трябва да се работи с таргетирани групи - за предпочитане образовани хора с правилно семейно планиране, също съм съгласна. Но преди да задължаваме работодателите за откриването на ведомствени градини, трябва да помолим учтиво общинските служби да освободят всички сгради на детски градини, запълнени с други служби, както и всички ползващи държавни бази за частни детски градини. Около нас ще се оформят точно още 3 детски градини, с капацитет поне още около 1000 деца. А ако успеем да накараме и работещите в детсите градини да си спазват работното време до 19 часа - всичко ще е точно.

Колкото до почасовата заетост - съгласна съм за човек, когото познавам и се е доказал. За нов човек - не, защото този човек трябва да бъде обучен, а няма как обучаващият го да се съобразява с графика на детето, просто не е честно спрямо обучаващия. А ако държавата тръгне да задължава работодателя, уверявам ви, че ще стане още по-зле положението, защото нито млади жени, нито жени с малки деца ще могат да си намерят работа. Да внимаваме какво си пожелаваме.

Цитат
Ето затова (погрешно схващане) не е станало нормална практика тук - сложно било. Ами ще назначат още един мениджър примерно! Тъкмо ще се покриват при нужда (редуват).
А това наистина е абсурд Simple Smile Ще си назначаваме мениджъри, на кило, за да се редуват. Хубаво ама: кой носи отговорността? Кой определя стратегическото развитие при двама? Ами ако тези двама имат различна визия за развитие и ви заливат нон-стоп с противоречащи си едно на друго искания? Чие мнение ще има превез при разлики?
Мениджърът трябва да е един човек, който да определи стратегическото развитие, да носи отговорност за това си решение, да начертае пътя и да го следва. Ясно е, че без екип не може сам, но с двама, освен безкраен хаос, друго няма да се постигне.

# 107
А ако държавата тръгне да задължава работодателя, уверявам ви, че ще стане още по-зле положението, защото нито млади жени, нито жени с малки деца ще могат да си намерят работа. Да внимаваме какво си пожелаваме.

Аз пък ви уверявам, че при правилно прилагане на мярката, това изобщо няма да е проблем. Например:
Първо, ще важи за абсолютно всички родители (майки и бащи, всяко семейство само да избира кой ще я ползва) и масово ще искат да я ползват защото кой луд няма да се възползва от по-малко работно време, без намаление на доходите? Масово ползване означава, че работодателите няма да имат избор - ще си уволнят 50-60% от служителите ли? И къде ще намерят нови, които доброволно да се откажат от мярката?
Второ, ще важи не само за бебета, ами до навършване на определена възраст на детето/децата, възраст, в която едно дете вече може сравнително самостоятелно да се грижи за себе си, да кажем 7г. Ако работодателите трябва да изключат всички потенциални родители и всички родители на деца до 7г, наистина няма да има кьорав кандидат Simple Smile
Трето, на родителите може да се предоставя безплатна правна консултация и административна помощ при неспазване от страна на работодателя.

Разбира се, осъзнавам, че това горното е нереалистично. Особено на фона на политическата криза и неспособността на България да прокарва крайно наложителни и спешни реформи (например в енергетиката). Какво остава за проблем като демографския, който е страшен, но ще избухне с пълна сила едва след няколко десетилетия. А нашите политици ги грее само до следващите избори, които напоследък са през 3 месеца.

Последна редакция: ср, 12 апр 2023, 09:45 от GerKa99

# 108
Аз пък ви уверявам, че при правилно прилагане на мярката, това изобщо няма да е проблем.
Първо, ще важи за абсолютно всички родители (майки и бащи, всяко семейство само да избира кой ще я ползва) и масово ще искат да я ползват защото кой луд няма да се възползва от по-малко работно време, без намаление на доходите? Масово ползване означава, че работодателите няма да имат избор - ще си уволнят 50-60% от служителите ли? И къде ще намерят нови, които доброволно да се откажат от мярката?
Второ, ще важи не само за бебета, ами до навършване на определена възраст на детето/децата, възраст, в която едно дете вече може сравнително самостоятелно да се грижи за себе си, да кажем 7г. Ако работодателите трябва да изключат всички потенциални родители и всички родители на деца до 7г, наистина няма да има кьорав кандидат Simple Smile
Трето, на родителите може да се предоставя безплатна правна консултация и административна помощ при неспазване от страна на работодателя.

Разбира се, осъзнавам, че това горното е  нереалистично. Особено на фона на политическата криза и неспособността на България да прокарва крайно наложителни и спешни реформи (например в енергетиката). Какво остава за проблем като демографския, който е страшен, но ще избухне с пълна сила едва след няколко десетилетия. А нашите политици ги грее само до следващите избори, които напоследък са през 3 месеца.

А кой ще покрие загубите на фирмите за това, че част от служителите им работят 50 или 75 процента, но за 100% заплащане??? И то седем години. Ей на това се вика "с чужда пита помен прави".

# 109
GerKa99 страхотна идея, ама дай да не е до 7 години, а до навършване на 18. Макар че май до 45 и раждането на внуци още по-добре. За съжаление не можеш да я патентоваш, другарите Ленин и Сталин са те изпреварили с доста.

А всяка система в природата се стреми към баланс, така че отговор на такива задължения винаги ще има. На първо място като фирмите се изнесат от България към страни без такива крайни политики. Второ, като почнат да проучват по-внимателно семейното положение на кандидатите и наемат с приоритет такива с пораснали деца или несемейни, с репродуктивни проблеми и т.н.
Освен това ще има огромна инфлация от такива мерки, която веднага ще излезе извън контрол.
Крайния ефект ще е силно негативен.

И пак стигаме до основния проблем в България - качествените хора бягат. А бягат защото държавата се опитва да ги изцеди до капка. А това е защото мнозинството от останалите смятат че може да задължат някого другиго да им дава каквото си поискат. И се получава омагьосан цикъл от който няма излизане.

Последна редакция: ср, 12 апр 2023, 11:11 от bboiko

# 110
  • София
кой луд няма да се възползва от по-малко работно време, без намаление на доходите? Масово ползване означава, че работодателите няма да имат избор

Joy Joy Joy

# 111
ЧС, имам впечатления от теб, че четеш с разбиране. В предишния пост съм обяснила откъде идва заплащането за 20% - НЕ е от работодателя.
Явно ви е много забавно. Да видим след 30години като си чакате пенсиите дали още ще ви е забавно Simple Smile Пожелавам на всички да го доживеете!

# 112
  • София

Аз пък ви уверявам, че при правилно прилагане на мярката, това изобщо няма да е проблем. Например:

Герка, идеализмът е много хубаво нещо, но ние живем в реалността. Кой и как ще плати разликата? Щото от данъци няма да стане...
Да започнем от там, че голяма част от т.нар. бизнесмени са и политици и никога няма да се самопрецакат, то затова и сивата икономика процъфтява, ама това е една малко по-друга тема.

Всяка фирма има една основна цел: печалба. Това не са социални организации. Като видят, че не могат да печелят тук, с тази чудесна социална политика, ще си намерят друга дестинация за бизнес. Децата са личен ангажимент и фирмите с нищо не са длъжни на никого. Държавата също, между впрочем.  Освен това, децата са скъпа екстра, доста честно заради тях се налагат житейски компромиси.

Демографската криза няма да се реши заради фирмите. Нито ще я реши почасовата работа. За решаването ѝ е нужна цялостна държавна политика, като се започне от - здравоопазване, образование, политика по доходите, покупателна способност и на социално уязвими групи, спазване на закона и още и още... А и не на последно място, не сме в началото на 20 век, че да ни трябва много работна ръка за полето, а всеки отговорен родител се старае да осигури най-доброто. Физически не можем да гледаме повече от 2-3 деца, защото искаме да са здрави, образовани и осигурени.

# 113
Ич не се трогвам за шестцифрените бонуси и заплати на СЕО-та и директори и бюджетите за служебни ресторанти и нетуъркинг ивенти по яхти и спа хотели, за които непрекъснато слушам, че да ми тежи, че съм ощетила печалбите на фирмата с половин час 😃
Сега, при положение, че корпорациите така или иначе в световен план много ядат пазарни дялове от малките предприемачи, редно е държавата малко да натисне за такива условия. Нали, едно време работната седмица е била 7, или 6 дни, а работният ден по 12 часа. Не са загинали индустрии с официалното въвеждане на 5 дни 8 часа, платен отпуск, болничен и майчинство, даже напротив. Та малко трябва да излезем от повърти майндсета и ще стане Simple Smile

# 114
ЧС, имам впечатления от теб, че четеш с разбиране. В предишния пост съм обяснила откъде идва заплащането за 20% - НЕ е от работодателя.
Явно ви е много забавно. Да видим след 30години като си чакате пенсиите дали още ще ви е забавно Simple Smile Пожелавам на всички да го доживеете!

Аз още преди 30 години разбрах, че не бива да чакам на пенсия. Тоест прежалила съм я, защото съм калкулирала, че моделът не работи и не може да се разчита на него. И такива мерки няма да помогнат в една отворена икономика, където ако някой не харесва нещо се мести.

П.П. Върнах се и четох доста твои мнение назад и не видях да пишеш кой ще компенсира работодателите. Имаше някакви идеи за ДОД и прочее, но то не компенсират работодателя за това, че ще го карат да плаща за нещо, което не е получил. Впрочем това и сега го има - една майка като се върне след 2 или 3 години от майчинство има право на платен отпуск за времето, когато не е работила...

Последна редакция: ср, 12 апр 2023, 14:34 от Черна станция

# 115
Не знам защо има хора, които постоянно противопостават работодатели и служители и работодателите са представени едва ли не като някакви извънземни, които са високо и далече и не им пука за служителите им, а вторите трябва постоянно да мислят какво повече могат да изкрънкат. Тези хора по някаква причина не се сещат, че имат и колеги, които може би не са особено съгласни с подобни тънки сметки. А когато тези колеги работодателят ги предпочете и ги повиши, им се лепят епитети като "нагаждачи", "г*зоблизци" и др. подобни.

За намаляване на работното време срещу по-ниско заплащане съм съгласна, стига да е менажирано добре и да не страдат работата и сроковете на колегите, които са на пълно такова. Ако обаче някоя фирма въведе намаляване на работното време, оттам и на задълженията, със запазване на заплатата, аз лично директно ще напусна. Ако стане официална държавна политика, ще сменя и държавата. Какво излиза, че аз, понеже съм решила да нямам деца, трябва да плащам някакъв вид данък пред обществото за това си решение, работейки повече от тези с децата?

По времето, когато работната седмица е била 6 дни, а работния ден по 12 часа, не е имало нито майчинство, нито болнични. Идваш на работа, плащат ти, не идваш, независимо дали защото ти си болен или заради детето, не ти плащат. Оттогава насам правата на работниците вървят единствено в посока повече придобивки и повече сигурност.

Демографска криза не се бори с раждаемост. В глобален план прирастът е положителен, а ресурсите намаляват. Не случайно се залага толкова на ГМО, въпреки неясните последици за човешкото здраве (по-добра устойчивост и по-високи добиви). Говори се упорито, че след 50-100 години може и към евгеника да се премине. Демографска криза се бори с положителен механичен прираст.

# 116
  • София
Здравейте. Имам предложение за администриране на фотоволтаични паркове. Някоя мама да се занимава с това или знае какво представлява работата? Ще бъда много бладарна, ако някой ми разкаже какво е естеството на работата.

# 117
  • Сф
Няма ли повече подробности? Звучи като да трябва да се разправяш с документацията и разрешителните преди построяването. Като се построят, няма какво толкова да се прави по тях.
Позицията в Сънотек ли е ?

# 118
О, има какво - продажбата на свободния пазар, на регулирания пазар... Мисля, че е доста сложно, но нямам опит за да дам подробности.

# 119
Миналият ден ММ ми разказва, че чел статия за Bulgaria wants you и представянето им Лондон. Около 80% от анкетираните били заявили желание да се върнат в България. Дано да е така, но на мен ми е много трудно да го повярвам.
И аз докато студентствах преди доста години се организираха такива панаири за работа. Не бих разчитала на резултатите от анкетата. Там поначало ходят основно хора, които искат да се върнат в България.
Точно това си помислих и аз - те хора дето не са заинтересовани, няма да отидат на такова събитие поначало. Такава извадка не струва да се съди по нея каква част искат да се връщат тук.

Общи условия

Активация на акаунт