Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 918
  • 816
  •   1
Отговори
# 90
Bboiko, донякъде ни се припокриват мненията.
Забелязва се, обаче, и една тенденция за завръщане на млади хора или на местещи се у нас чужденци. В кол-центровете и SSC вече работят много чужденци. Повечето са сингъл, но има и семейни - уикенда се запознах с учител по немски, който е тук със семейството си и е избягал от капиталистическа Германия, чувств асе прекрасно тук и действа за пренасяне на негови приятелски семейства тук. Свободата в Европа е доста имагинерна и цензурата е в пълна сила, за разлика от тук.

# 91
Не, Бойко, не защитавам идеята  работникът сам да си определя заплатата.

А ти замислял ли си се относно дългосрочните интереси на работодателите, не само краткосрочноте? Каква перспектива има една огромна фирма в България, като населението намалява със 750 хиляди на всеки 10 години? С каква аргументация ще инвестират Х пари в производство (кол центровете лесно се местят) като работната ръка изчезва със скоростта на светлината? А бъдещи работници не се раждат, нито идват емигранти. Освен това кой ще консумира? Не може всичко да отива за износ! Демографската криза е голям проблем и за работодателите! И колкото и да ви е странно, сигурна съм, че има работодатели, които гледат по-далеч от носа си и са го осъзнали това. Например в моята фирма отдавна има неписано правило, че родителите с деца се ползват с някои предимства. Например по време на Короната имаха право да работят с приоритет от вкъщи, на 15ти септември родителите на ученици получават 1/2 свободен ден и т.н. И никой от колегите ми не смята това за дискриминация.

# 92
А ти защо въобще мислиш, че големите фирми наливат или ще наливат пари в България? Аз гледам обратното в ИТ сектора Майкрософт, Гугъл, Амазон и т.н. наливат милиарди в Гърция, Румъния, дори Сърбия и даже не се замислят за България. Гледам в българските "постижения" за 2022 с които се хвали държавата вече водещо място има разрастването на офисите на индийски и украински аутсорски със съмнителна репутация в България.
Бизнеса в България залага на едно нещо и то не е качеството, а "много сме евтини". Няма как да вмениш големи допълнителни разходи, които не носят нищо в замяна и все още да остане евтино. На големите чуждестранни корпорации не им дреме за демографията в България, защото има много други неща преди това, които ги отказват да се развиват тук. За българските фирми е проблем да, но не са готови те да плащат за разрешаването му.

Bboiko, донякъде ни се припокриват мненията.
Забелязва се, обаче, и една тенденция за завръщане на млади хора или на местещи се у нас чужденци. В кол-центровете и SSC вече работят много чужденци. Повечето са сингъл, но има и семейни - уикенда се запознах с учител по немски, който е тук със семейството си и е избягал от капиталистическа Германия, чувств асе прекрасно тук и действа за пренасяне на негови приятелски семейства тук. Свободата в Европа е доста имагинерна и цензурата е в пълна сила, за разлика от тук.
За тия идващи на тълпи чужденци слушаме вече повече от 15 години. И все ги няма. Само единични случаи, кой по лични причини, кой защото в родината си е бил провал, пък тук му се дава добър стандарт само заради родния му език. Но това са изключения.
И аз знам хора, дето се кефят много, че в България им дават добра заплата (за българския стандарт) само защото френския им е роден език, докато във Франция не са могли да си намерят приемлива работа, защото нямат никакви умения.
Ама кол центровете могат да се разрастват до безкрай, нито това е някакъв много престижен бизнес, които да има бляскаво бъдеще. Кол центрове се отварят в България защото е евтино. Но няма как хем да догониш високия стандарт на развитите държави хем да останеш евтин. Това им е и най-големия страх на аутсорските в ИТ сектора в  България. Потърси на БАСКОМ изввленията и виж какви глупости говорят.
А ChatGPT и роднините му, които сега стават популярни основното им бизнес приложение няма да е да пишат домашни, а точно да поемат обслужването на клиенти. И в това масово се инвестира веченот няколко години.

# 93
Проблема е, че вождове много, индианци няма.Във всички производства се търсят хора, ама няма, без интервюта, без нищо.

# 94
В България бизнесът доста добре печели и би трябвало да са по-прозорливи и инициативни по отношение на персонала. Ако предлагат намалено работно време и други подобни бенефити (ведомствени ДГ например) ще спечелят добро отношение от служителите си, гарантирано.
Мен изобщо не ме интересува какво и колко дават работодателите на майките и бащите и трудоустроените, стига да не ме засяга лично. И не само по отношение на тези групи хора. Въобще не виждам проблем някой да иска да работи на 3 или 4 дневна работна седмица, където процесът позволява. При тази криза за специалисти, работодателите трябва да предлагат гъвкавост и атрактивни условия на труд и заплащане. А не само да реват, че няма хора. Хора има, но баламите намаляват.
... Свободата в Европа е доста имагинерна и цензурата е в пълна сила, за разлика от тук.
Не е имагинерна свободата там, различна е от свободията тук. Тук всеки си прави каквото си иска, няма закони, няма ред, няма съд, няма държава.

# 95
А ти замислял ли си се относно дългосрочните интереси на работодателите, не само краткосрочноте? Каква перспектива има една огромна фирма в България, като населението намалява със 750 хиляди на всеки 10 години? С каква аргументация ще инвестират Х пари в производство (кол центровете лесно се местят) като работната ръка изчезва със скоростта на светлината?

Че то в България почти няма крупни дългосрочни инвеститори, основно заради политическия риск. Та ти хубаво питаш,  но въпросът ти остава неадресиран.
А раждаемостта е ниска не заради пари основно. И да ви вдигнат заплатите няма веднага да родите по още едно дете. Просто в модерното общество хората искат време за себе си, кариера, живот с екстри, свобода...
И като капак - емиграцията е от млади хора, а тук остават баби и дядовци.

# 96
  • София
И аз искам да работя по 6ч, дори съм съгласна да ми плащат само за 6 и половина. Ама никой да не ми го Оспорва.

Аутсорсингът, който в момента е основният поминък на 3 поколения, се изтегля към Индия, Гватемала и т.н. Ще останат скоро мотики и лопати, но нямаме производство и реална икономика. И лекари и зъболекари.

Понякога, четейки мъдростта във форума, не мога точно да асимилирам ценността на бъдещото поколение, но това е друга тема.
Сякаш по презумпция губим качествена работна ръка.

Последна редакция: вт, 11 апр 2023, 22:27 от The Catcher in the Rye

# 97
Така е, ЧС. Има и много други причини и една добра демографска политика следва да се занимава с голяма част от тях, не само с финансовата страна.
Но има и доста хора, за които тя е водеща. Например потребителката, която само преди десетина страници сподели тук (в предишната тема), че е направила аборт защото я е страх за финансовото им положение, а е искала детето…
Или десетки хилядите двойки с репродуктивни проблеми, които се затрудняват да финансират безбожно скъпите инвитро процедури. Да, има фондове, но изобщо не покриват висчко и са много ограничителни.

# 98
Ако предлагат намалено работно време и други подобни бенефити (ведомствени ДГ например) ще спечелят добро отношение от служителите си, гарантирано.
За съжаление никак не е гарантирано. Известният метод не случайно е на моркова и тоягата - нужни са и двете.
Иначе има фирми в София, които предлагат ведомствена детска градина, а такива с намалено време, гъвкав график или възможност за непълен работен ден са още повече.

Аутсорсингът, който в момента е основният поминък на 3 поколения, се изтегля към Индия, Гватемала и т.н.
Аутсорсинга от България ще бяга основно към Северна Македония и Сърбия, ако те успеят да се набутат в ЕС. За сега сами си затварят вратите, но това бързо може да се промени, а българските аутсорски не се сещат да използват времето да си осигурят преднина.

# 99
В България бизнесът доста добре печели и би трябвало да са по-прозорливи и инициативни по отношение на персонала. Ако предлагат намалено работно време и други подобни бенефити (ведомствени ДГ например) ще спечелят добро отношение от служителите си, гарантирано.
Мен изобщо не ме интересува какво и колко дават работодателите на майките и бащите и трудоустроените, стига да не ме засяга лично. И не само по отношение на тези групи хора. Въобще не виждам проблем някой да иска да работи на 3 или 4 дневна работна седмица, където процесът позволява. При тази криза за специалисти, работодателите трябва да предлагат гъвкавост и атрактивни условия на труд и заплащане. А не само да реват, че няма хора. Хора има, но баламите намаляват.
... Свободата в Европа е доста имагинерна и цензурата е в пълна сила, за разлика от тук.
Не е имагинерна свободата там, различна е от свободията тук. Тук всеки си прави каквото си иска, няма закони, няма ред, няма съд, няма държава.
Смесваш две понятия. Свободнията тук не я оспорвам, ама свободата там не е наш свобода. Нищо, че пропагандата твърди точно обратното.

Разводняваме темата.

# 100
За финансиране на инвитро процедурите съм твърдо ЗА. Това ще е много добре таргетирана мярка, защото е насочена конкретно към тесен кръг хора, които ИСКАТ дете, а не към много хора, които евентуално да поискат.

# 101
Laughing  Laughing Laughing

според мен не е проблем работното време, то всъщност няма значение, ако не работиш с клиенти или на машина в производството
има работа за свършване, работиш, когато искаш
ноооо... все пак е важно каква ти е работата и какъв е човекът
снощи работих до 2 през нощта, днес завърших проекта в 3 следобед... до неделя съм фрий, но в почивния понеделник съм в командировка
работи и задължения всякакви, стриктни регулации съм забелязала за необходими при големи колективи, защото при масовката развалянето на дисциплината е почти неизбежно

# 102
  • София
Миналият ден ММ ми разказва, че чел статия за Bulgaria wants you и представянето им Лондон. Около 80% от анкетираните били заявили желание да се върнат в България. Дано да е така, но на мен ми е много трудно да го повярвам.

Немци, дошли да работят в България, познавам няколко. Нито научават български, нито имат желание да научат поне малко. В Германия нямат никакъв шанс за свястна работа, тук са в аутсорсинга.

Познавам и друга група чужденци във високия мениджмънт, тук са за малко и си тръгват.

На такива групи хора изобщо не може да се разчита.

# 103
Е, чак да е длъжен… за някои позиции е възможно, аз също мисля, че е добра идея родителите да могат да ползват намалено работно време и заплата пропорционална на работните часове. Но не е приложимо навсякъде, мениджърът ми има малко дете. Ако реши да мине на 4 часа ще е сложно.

В Испания имат reducción por maternidad, което е точно това да минеш на 6 часа след майчинството, но там майчинството е кратко, 2-3 месеца. След това могат да ползват това работно време с намаление. Обаче ако е офисна длъжност, става. Но примерно ако е на смени не точно. Тогава часовете се събират и се дава допълнителен почивен ден. Тоест не работиш 5 дни по 6 часа, а 4 дни по 8 часа примерно. Вече за кой бизнес е приложимо и за кой не е друг въпрос. Повечето тук май сме офисни и намалено работно време звучи възможно, но все пак не всичко е офис работа.
Ето затова (погрешно схващане) не е станало нормална практика тук - сложно било. Ами ще назначат още един мениджър примерно! Тъкмо ще се покриват при нужда (редуват).

# 104
Миналият ден ММ ми разказва, че чел статия за Bulgaria wants you и представянето им Лондон. Около 80% от анкетираните били заявили желание да се върнат в България. Дано да е така, но на мен ми е много трудно да го повярвам.

И аз докато студентствах преди доста години се организираха такива панаири за работа. Не бих разчитала на резултатите от анкетата. Там поначало ходят основно хора, които искат да се върнат в България.

Общи условия

Активация на акаунт