Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 891
  • 816
  •   1
Отговори
# 75
Да сменя темата и да се запиша с въпрос: минаха ли ви таз годишните индексации и с какъв процент са, ако има такива?

И при нас като при Бед карма. Има само увеличение за резултати или повишения, годишна индексация нямаме.

# 76
  • София
И при нас. От 2 до 10. Дори при смяна на позиция не се дава повече от 10. Всякакви правила, за да те държат на по- ниски пари.

# 77
При нас има ежегодно малка индексация, обвързана с оценка на представянето. Тази година  беше повече грубо около 10%.

# 78
При нас също няма индексация, но на мястото, на което отивам има. Изрично попитах, защото до преди да попадна на сегашното ми място си мислех, че навсякъде има и това е нещо нормално.

# 79
  • София
Четох, четох и съвсем се обърках... явно аз живея в паралелен свят.

В момента света е в криза, Европа е в рецесия, която се очаква да се задълбочи. В този ред на мисли, не само в България, но и в Европа, хората обедняват. Работя с доста държави, истината е, че цените са вдигнати навсякъде заради международното положение. В Западна Европа, електричеството се е вдигнало с над 30%, което е вследствие на санкциите към Русия и гръмналия Северен поток, в комбинация със зелената сделка и преминаването към енергия от възобновяеми източници. САЩ са с рекорден външен дълг, а след помощите за Украйна и фалирали банки - там също не е много розово положението икономически. Пиша това, за да ви кажа, че и на Запад хората обедняват сериозно и колко много можеш да купиш с надница с висока продуктивност не е съвсем вярно в момента. Средностатистическият европеец трудно може да си позволи частна детска градина без да се лишава от доста неща. Поне това мога да споделя от личните ми контакти със средна класа европейци.

Колкото до майкте - моите наблюдения са, че те са много съвестни служители. Организирани, силно мотивирани и старателни. Сигурна съм, че не всички са такива, но след като правим изключения за все още учещи да ходят на училище, то задължително трябва да обхванем в компромиса и майки и татковци с малки деца. Така или иначе, ние сме на ненормирано работно време и те могат да си планират сами нещата. Имах майка - идваше в 6:30, за да може да си тръгва към 15 часа. Имахме и татко, който сутрин учеше с детето и идваше към 13:30 и седеше до 21 часа. Никой не се е дразнил, ми съобразявахме се едни с други и работата вървеше.

Колкото до индексациите - имахме, приличен %, както и предстои годишно увеличение.

# 80
Темата не беше за това, че майките си мислят, че някой им е длъжен, а че друг си мисли че майките си мислят така и освен това изказванията съвсем не бяха етични.

18 процента ми беше увеличението на заплатата. Дали е индексация, нямам представа. Дали на колегите е толкова, пак нямам представа. Годишният ми бонус беше по-голям от стандартно договорения. В нашата фирма никой служител не коментира работното време и уговорките (писмени или устни) на колегите си с шефа, нито заплатите. Дори заплатата на моята приятелка, с която започнахме заедно, не знам каква беше. Не мисля, че е редно да се питат такива неща.

# 81
При нас - 12% индексация, а за повишилите позиция около 20%/12% индекация + 8% повишение/.

# 82
На нас ни дадоха 1/2 месечна заплата като мярка срещу инфлацията. Много е сладко така, с еднократни необвързващи мерки. Досега при изтичане на 1г винаги съм получавала увеличение, но защото съм катерила стълбичката на йерархията, която има много стъпала. Иначе останеш ли на същото стъпало, няма увеличение, дори и символично.

Относно темата за децата. Моите 5 стотинки:
1. В България има зловеща демографска криза. Зловеща защото няма нация в света, където без война населението да изчезва по-бързо. Това ще има много, много лоши последствия за всички ни.
2. Децата са бъдещите работещи, данъкоплатци и вносители в солидарната пенсионна система.
3. Децата са лична работа, социалната политика е работа на държавата. На теория.
4. На практика обаче държавата е много скапана. Да, да, в Германия, Холандия и т.н децата също са адски скъпи и държавата не прави чудеса, обаче там идват тълпи емигранти всяка година. Няма опасност да останат без работна ръка, т.е. без данъкоплатци и без внасящи в солидарните пенсионни фондове. Във Франция междудругото не са толкова щедри към родителите включително и защото там нямат проблем с раждаемостта.
5. Една много по-адекватна политика за мен в България би била законово право на родителите на малки деца (да кажем до 7г възраст) да работят почасово. И за да не бъдат удряни финансово, да не плащат ДОД. Или да получават тези 20-30% от заплата си като детски надбавки. Явно трябва да станем 2 милиона за да осъзнаем, че трябват спешни и драстични мерки за да се стимулира раждаемостта на правилните хора (които далеч не се изчерпват с горните предложения).

# 83
Какво се разбира под законово право да работят почасово? Това право съществува и сега, като не е ограничено по никакъв начин.

# 84
  • Somewhere far away
Мхм, обаче повечето БГ работодатели никак не са възхитени от идеята да им работиш почасово. Така че в крайна сметка пак си оставаш безработен/ с детски или мъжа ти те издържа.

# 85
Какво се разбира под законово право да работят почасово? Това право съществува и сега, като не е ограничено по никакъв начин.
Не. Означава неуспоримо от работодателя право, т.е. да не може да ти откаже при поискване да минеш на 6 / 4 часа. И да не може да те уволни ако не е съгласен. С други думи да е длъжен да осигури гъвкавост.

# 86
Е, чак да е длъжен… за някои позиции е възможно, аз също мисля, че е добра идея родителите да могат да ползват намалено работно време и заплата пропорционална на работните часове. Но не е приложимо навсякъде, мениджърът ми има малко дете. Ако реши да мине на 4 часа ще е сложно.

В Испания имат reducción por maternidad, което е точно това да минеш на 6 часа след майчинството, но там майчинството е кратко, 2-3 месеца. След това могат да ползват това работно време с намаление. Обаче ако е офисна длъжност, става. Но примерно ако е на смени не точно. Тогава часовете се събират и се дава допълнителен почивен ден. Тоест не работиш 5 дни по 6 часа, а 4 дни по 8 часа примерно. Вече за кой бизнес е приложимо и за кой не е друг въпрос. Повечето тук май сме офисни и намалено работно време звучи възможно, но все пак не всичко е офис работа.

# 87
Такова нещо няма никъде из цивилизования свят поради дълъг списък с основателни причини. Ефектът от хипотетичното му въвеждане ще е по-скоро отрицателен.

# 88
Мисля, че държавата ни е много благосклонна към майките и законодателството ни е добре уредено в това отношение. Задължаването, обаче, на работодателите да осигуряват почасова заетост, по мое мнение, ще доведе не особено приятно последици и само ще затрудни майките в намирането/започването на работа. И без това сега много работодатели се чувстват в шах-мат, нямайки право да уволнят служителка с дете под 3 години, а какво остава, ако се чувстват и застрашени да не могат да разчитат на нея през половината работно време.
Почасовото работно време може да бъде въведено само при промяна в нагласата и на двете страни - когато все повече служители са мотивирани да работят добре 4 или 6 часа, а работодателите -да виждат смисъл да не немат човек на цял щат.
Остава проблемът обаче и с нагласите на останалите колеги, които могат да зависят на "снеслите" че си тръгват два часа по-рано от тях самите. То, половин час им избожда очите, какво остава за два часа.

Аз бих работила 6 часа, дори с намалена пропорционално заплата, ще ми е добре. Въпросът е, че това не е приложимо за всяка длъжност.

# 89
Не. Означава неуспоримо от работодателя право, т.е. да не може да ти откаже при поискване да минеш на 6 / 4 часа. И да не може да те уволни ако не е съгласен. С други думи да е длъжен да осигури гъвкавост.
Направо неуспоримо право сам да си определяш заплатата и да работиш само когато си на кеф не искаш ли? Ако работодателят няма достатъчно пари да ти плаща колкото си си намислил - бой с камшик на пл. Батенберг за назидание!
Майките в България са повече от добре защитени от Кодекса на труда. Даже много проучвания сочат, че основна причина за дискриминацията на интервюта за работа срещу бременни жени или майки, както и срещу хора в предпенсионна възраст е именно прекалената защита от закона. Не само в България е такава ситуацията и в други европейски страни има подобни изследвания с подобни резултати.

За отстъпката от данъците, която да замести раздаването на детски съм съгласен, ама няма да стане защото основния електорат получаващ детски не работи и за партиите това ще е политическо самоубийство. Между другото на Възраждане това им беше една от точките в кампанията наред с глупостите за еврото и НАТО - всички помощи за деца да са само и единствено като опрощаване на данъци, но да се вдигнат значително. Да видим като станаха 3ти дали ще го прокарат, ама едва ли.

А хрумва ли ти, че тази "зловеща демографска криза" в България, дето я няма чск такава в Западна Европа не е (само) заради раждаемостта, а е защото хората бягат от страната? И не само хората, а и големите бизнеси. А бягат именно защото държавата само се чуди как да накара работещите и бизнеса да ѝ вършат нейните задължения и да плащат сметките и на неработещите.
А мислиш ли, че като накараш хората с възможности да плащат още една чужда сметка това ще ги задържи?

Последна редакция: вт, 11 апр 2023, 22:41 от bboiko

Общи условия

Активация на акаунт