Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 848
  • 816
  •   1
Отговори
# 135
Храни, дрехи, книги, учебници на циганите?

С подобни неща по-трудно може да се злоупотребява, за разлика от парите. Но това пък е основната причина, поради която въвеждането на такава практика ще е трудно.

# 136
Храната и дрехите ще продадат на безценица, както правят с храната, която им дават от Червения кръст, а книгите и учебниците ще изгорят в печките.

# 137
Храната и дрехите ще продадат на безценица, както правят с храната, която им дават от Червения кръст, а книгите и учебниците ще изгорят в печките.

...и с парите от този "бизнес" ще си купят малка част от това, което могат да си позволят сега, а и няма да се стоплят особено.

# 138
  • София
Кетчър, ти една работа, в която те малтретират и от която пищиш от години в тази тема, не напускаш, че държавата ли ще напускаш? И защо? Защото ще имаш по-добри условия на труд? 😅

Не ми Успорвай правото, ако Убичаш. Защо не.
Аз съм живяла и работила там, от където си св върнала, но кочинката тук явно ти се струва по- удобна и приемлива. За мен е културен шок. Wink

# 139
  • Наблизо
Бойко,как точно ще се облагодетелстват основно циганите,като за това конкретно подпомагане се иска да работиш и да минеш на непълно работно време.
Обясних по-горе защо не става да е данъчно облекчение точно това.Детски Ок като данъчно облекчение,въпреки,че бедните хора пак ще са прецакани. В моята чужбина при две деца дори милионерите получават детски.140€ евро са някъде.
Има голяма разлика между социално подпомагане на социално слаби хора-може и чекове да се ползват и проактивна политика за насърчаване на раждаемостта при всички групи хора,не само при най-бедните,а богатите не се интересуват от държавни политики.

# 140

На ЧС се опитах да обясня, че постът е продължение на предишен пост, който е 1-2 страници назад и там съм обяснила откъде идват парите за 20те % намалено работно време (НЕ от джоба на работодателя, а от държавата вместо детски или под формата на върнат ДОД). Явно не се изразявам достатъчно ясно за някои хора (или съм ги надценила Simple Smile )

Най-вероятно си ме надценила, все пак съм стара и изкуфяла безработна на доизживяване. Но все пак:
- Държавата няма свои пари, това ще е нещо като данък върху всички - и работещи, и работодатели.
- Върнатият ДОД не може да компенсира 20% намалено работно време. Особено ако вече е ползвана някаква преференция.
Изобщо, каквито и преференции да се измислят, те винаги са с преразпределителен характер - взема се от едни за да се даде на други, а не идват от някакви абстрактни източници на държавата. И лошото е, че се вземат от съвестните, а не от работещите на сиво. Взема се и от тези, на които после ще се даде, понеже и те плашат данъци Wink Така че е нужно да има консенсус в обществото за всякакви такива социални програми.

# 141
А защо трябва някой - държавата или работодателите или данъкоплатците да дават на родителите за намалено работно време? Работи по-малко и взема по-малко, къде е проблема?

# 142
ПП Бойко, понеже мисля, че визираш мен, за твое сведение имам диплома по икономика (магистър с много добра оценка) от един от най-елитните университети в Германия. Доста разбирам от бюджети Simple Smile
И теб, но не само.
Я като си толкова знаеща обясни от къдебще ги вземе държавата тия пари?
По твоите сметки до тук, за да са хубаво притиснати работодателите 40-50% от служителите ще се възползват да минат на половин работен ден, но на същата заплата. Значи половината от работещите ще произвеждат 2 пъти по-малко. 1/4 от БВП заминава директно. Ама държавата ще извади от някъде пари да компенсира тая 1/4, въпреки че ще събира по-малко данъци и осигуровки (които така или иначе всичко общо са в пъти по-малко от въпросната 1/4).
В момента вноските във фонд "Общо заболяване и майчинство" са в размер на 3.5% от осигурителния доход, които средно е по-малък от реалния заради максималния осигурителен праг (сивата икономика ще я оставим на страна за сега). Ще ми обясниш ли икономистке как 3.5% ще покрият тия 25% от доходите (50% от заплатата на 50% от служителите по твоите собствени думи)? И това е без да смятаме, че от тоя фонд се плащат и болничните.

# 143
А защо трябва някой - държавата или работодателите или данъкоплатците да дават на родителите за намалено работно време? Работи по-малко и взема по-малко, къде е проблема?

Проблемът е, че много хора не са никак склонни да им се заплащат по-малко от 8 ч., макар и често да не ги отработват реално.

# 144
Да сменя темата и да се запиша с въпрос: минаха ли ви таз годишните индексации и с какъв процент са, ако има такива?

При мен няма нищо. Чакам юли месец и сама ще повдигна темата. 
На мъжа ми му увеличиха заплащането с 475лв през февруари

# 145
  • София
Здравейте! Дали някой може да сподели адекватно заплащане за sales assistant в IT фирма (собствен софтуер предлагат, не е BPO)?

# 146
Аз също не разбрах защо са тези кондики с работно време и заплащане. Като не можеш да бачкаш на пълен работен ден, защото си с малко дете или имаш някакъв друг сериозен личен ангажимент, минаваш на 4 или 6 часа и съответно заплатата ти ще е за 4 или 6 часа. Някак не върви хем да не си отработваш нормално 8-те часа, хем да искаш заплата като за 8 часа.

# 147
Не знам с какво се занимаваш, но хората, които защитават такива похвати, обикновено не знаят откъде идват парите. Или как функционира пазарната икономика. Откъде ще дойдат парите за тоя базов доход? С този базов доход какво ще купуваш? Или ще ти се дават дрехи, храна, подслон, все без пари? Но и за теб да са без пари, някой някъде плаща… ще се печатат пари ли (били те и дигитални)? Вие инфлацията знаете ли как функционира, търсенето и предлагането на стоки?

Те много неща се разискват, това не значи, че са реалистични за момента.

Ама то не става дума за момента, а за някакво бъдеще. Сега просто се заквасват нещата та новото поколение да свикне с идеята. А парите ще дойдат от повишената производителност. Как сега в селското стопанство работят 3% от трудовата сила? Как дългите поточни линии като във филм на Чаплин се заменят с роботи? Всичко това носи повече печалба, ще има повече данъци и с тези данъци ще се изхранват тези, за които няма работа. Но не му е дошло времето.  Днес затова по-голямата част от брутния продукт в развитите държави идва от непроизводствената сфера? Утре вече и тази ниша ще е заета, нови и нови хора от производствената ще стават излишни.

# 148
Включвам се в темата за пръв път с молба за съвет, както и да си изплача болката. Simple Smile

Работя в голяма корпорация. Кандидатствах за вътрешна позиция в друг отдел със знанието и разрешението на мениджъра си.
Имам дългогодишен опит и висока квалификация. Харесахме се взаимно с интервюиращите мениджъри и получих оферта по-малко от седмица след интервюто. Веднага информирах мениджъра си, че имам намерение да я приема.
Той сподели за планирани подобрения на личния състав, както и че ще ми се направи контраоферта някъде в бъдещето, но може би в рамките на тази година. Последното ми е направо смешно.

След като съобщих окончателното си решение, настоящият и бъдещият мениджър се срещнали и обсъдили, че началната дата в офератата е твърде скорошна, не може да бъде приета и трябва да бъде отложена. За сведение - началната дата е след 3 месеца. Не съвсем официално формулираната причина - докато се наемат нови хора в екипа, които да запълнят празнината, оставена от мен. Тя действително ще бъде голяма, но това е част от проблема, довел до решението ми. Накратко, повече от година съм натоварена с работата на мнозина напуснали колеги. В допълнение, трябва да въвеждам и обучавам сравнително неадекватни новопостъпили, някои от които са чисто и просто глупави, а други - нагли и мързеливи. Постоянно си плащам за отзивчивостта и перфекционизма.

Срокът ми на предизвестие е 3 месеца.
Попитах настоящия си мениджър кога мога да очаквам новата стартова дата в офертата. Беше ми отговорено, че по никакъв начин не може да се определи това в момента. Попитах колко над тези три месеца. 2 седмици? 2 месеца? Не можело да се каже. Цитирах настоящия си договор и Кодекса на труда, което доведе до кратък словесен сблъсък.

Просто бях смаяна от това стечение на обстоятелствата.
Дала съм си един месец, след който да попитам отново ръководството за стартовата дата на новата позиция. Дотогава смятам да държа нисък профил.
Ако отговорът не ме удовлетворява или не получа такъв, сериозно обмислям напускане на компанията.
Чувствам се подведена и жертва на особено мръсен номер. Никъде в договора ми не пише за специални условия при вътрешен трансфер.
Междувременно наизпратих няколко външни кандидатури вчера вечерта и днес ще изпратя още.

Моля, споделете за опита си в сходни ситуации. Твърде крайно ли реагирам? Колко бихте чакали или сте чакали вие? Как се процедира обичайно? Прекалява ли ръководството ми?

Последна редакция: чт, 13 апр 2023, 12:05 от Primaveral

# 149
За съжаление вътре във фирмата мениджърите ти имат грижата за доброто на фирмата, а от там и своето, а не за твоето добруване. КТ и договорът важат за напускане на фирмата, но не за вътрешните рокади. Ако не те удовлетворява това забавяне трябва да си готова да си подадеш молбата за напускане. И тогава или ще се уплашат и ще ти решат проблема (защото иначе ще го закъсат) или ще трябва да си търсиш нова работа.
Корпорациите си имат добри, но и лоши страни. Неслучайно има термин "корпоративна мелница". Горе по върховете често се замислят неща, които са даже вредни за работата долу, но никой не се интересува и всеки гледа себе си. Случвало ми се е неведнъж да напускам уж перфектни позиции заради малшанса да се окажа между колелата на машината при промяна. А други безлични колеги пък са имали шанса да стоят с десетилетия, даже и никой да не е наясно какво точно работят, защото при тяхната позиция всичко остава статично.

Конкретно по въпроса - ако си затраеш може да си останеш за много време като сега и да те тъпчат. А може пък утре шансът да те изстреля нагоре. Трудно е да се каже, защото особено в корпорациите, чиито акции се търгуват на борсата, непрекъснато се правят промени за да се залъгват акционерите, че има екшън и да се поддържа курса на акциите. И при тези реорганизации някои пропадат, други се издигат... колелото на Кармина Бурана общо взето.
Сз на твое място бих работила на два фронта - хем да ръчкам за преместването, хем ще си пускам CV-та за друга фирма.

Общи условия

Активация на акаунт