Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 858
  • 816
  •   1
Отговори
# 150
Примаверал, присъединявам се към мнението на ЧС. За вътрешни премествания могат да си те мотаят.
Помисли да предложиш смесен вариант - 4 часа на едната позиция и 4 часа на другата. В момент на вътрешни трансфери е имало такива договорки между мениджърите - местещият се служител работи в двата екипа по половин ден. Например в стария си екип обучава нов човек, предава си работата, а в другите 4 часа навлиза в новата длъжност.

Разбира се, винаги е хубаво човек да има план б. Актуализирай си св-то и видиш ли нещо интригуващо, действай. Възможно е толкова да те разочароват на сегашното място, че да искаш да си тръгнеш с 200!

# 151
Ако става дума за аутсорсинг, точно по тази тема се консултирах миналия месец с председателя на нашия синдикат, и той ми каза, че не са неограничени правата на настоящия ти мениджър да те задържа, има някаква времева граница. Защото наемащият мениджър също представлява компанията, и не трябва да се получава вътрешна конкуренция. А настоящият мениджър след като е уведомен още преди оферта, има за задача да планира трансфера. Все пак това, че е фирма, не значи, че си им собственост, имаш право на катиерно развитие. Човека ме писъветва, ако възникне такава ситуация, да се свържа с човешки ресурси и синдиката и да обсъдим план за действие.

# 152
  • Сф
Бях в абсолютно същата позиция преди 1.5 години. Вътрешен трансфер, дадох 3 месеца предизвестие, и при мен нямаше нает, та ме мотаха още близо месец. Вдигнах патърдия, че се възползват от ситуацията, и че дали напускам или правя вътрешно преместване, все си е 3 месеца.
Аз бих подпитвала всяка седмица как върви подборът за нов човек и бих досаждала. Щом си готова да напуснеш, нямаш какво да губиш.
Както практиката ми показва - the squeaky wheel gets the grease

# 153
настоящият и бъдещият мениджър се срещнали и обсъдили, че началната дата в офератата е твърде скорошна, не може да бъде приета и трябва да бъде отложена.
Както ти е писала Черна Станция, вътрешният трансфер не се урежда от договора ти с фирмата или от външни разпоредби. Нито е някакво неотменимо твое право. Можеш да потърсиш в правилника за вътрешния ред как тази процедура е уредена и дали има някакви указани срокове. Ако има и не са спазени може да ескалираш нагоре по веригата. Но докато и двамата мениджъри са съгласни със ситуацията едва ли има какво да направиш освен да плашиш с напускане. Тяхна първа грижа е работата да върви, а не твоите желания.

Все пак щом са те харесали за новата позиция, то е в интерес на бъдещия мениджър да се преместиш възможно най-скоро. Така че говори с него той да оказва натиск това да се случи. Това ти е най-добрият вариант.

# 154
  • София
Много гадно, съчувствам.
Бих поставила казуса сега, а не да чакам месец - ако напуснеш тотално, ще си останат с празнината и в двата тийма.
Много често мениджмънтът е самонадеян и разчита, че той пуска музиката, но един служител, който е от много ценните, но му е отказано развитие, за да бъде държан на работата, където да крепи и бута, може да напусне и компанията да си остане от два стола на земята. С две отворени позиции.
Търси си навън паралелно, докато се разправяш вътре.

# 155
Благодаря за всички за отговорите.
Припокриват ни се разбиранията, получих и някои гледни точки, за които не се бях замисляла, но ще са ми полезни. Simple Smile

bboiko, разбирам какво казваш, но този трансфер не е по силата на някаква моя прищявка, която трябва да бъде удовлетворена на мига.
Действала съм според вътрешния правилник и собствената си етика, информирала съм всички навреме и съм помолила за разрешение да кандидатствам. Явила съм се на две интервюта и съм си спечелила мястото, както ако беше външно. Фирмата постоянно поощрява служителите да кандидатстват за вътрешни позиции, или поне формално е така.
След като периодът ми на предизвестие е максималният възможен - три месеца - считам, че би било човешко поне да ми кажат колко отгоре трябва да стоя. Което аз бих направила от добра воля, но не и ако е повече от месец. Предизвестието е за това - да си организират делата и да наемат когото трябва, за да може да ги поеме.
Както казах, това е проблемът при нас - недостиг и влошаващо се качество на наеманите хора, увеличаване на работата, най-добрите са най-наказани.

Във вътрешния правилник сроковете за вътрешен трансфер не са регламентирани.
Наистина, ще действам с новия мениджър, доколкото мога, ще напомням по-често за новите хора и ще се оглеждам навън. Simple Smile

# 156
Primaveral, проверила ли си дали обявата не е пусната и в интернет, за външни хора? Ако е така, направо се оглеждай за друго.

# 157
Предизвестието важи само при напускане, при вътрешен трансфер не играе никаква роля. Те не оспорват, че заслужаваш новото място, проблемът е кое от двете места е по-важно за фирмата да е заето сега. Това от теб не зависи.
От двамата мениджъри също не зависи, но те могат да влияят как се представят двете позиции и да дърпат към интересите на своя екип. Твоя интерес явно съвпада с този на новия екип, та е по-добре да говориш позитивно с тях, отколкото негативно със стария. Заплахи и ултиматуми никога не се приемат добре.

# 158
Primaveral, наистина си в доста неприятна ситуация. На твое място аз бих провела един искрен разговор с новия мениджър, в които да му обясня защо ситуацията не е ОК за мен, бих подчертала особено тази несигурност. Бих споделила разочарованието си, както и че обмислям други възможности, ако съвсем скоро няма яснота от тяхна страна. Със стария мениджър няма какво да говориш, той те губи при всички положения, така че на него няма какво да се надяваш. Неговият интерес е обратен на твоя - да те държи възможно най-дълго. Новият обаче рискува да остане без служител, след като вече е провел интервюта, така че той има какво да губи. Съответно трябва да натиснеш него. А и ще разбереш още в началото дали е мениджър, който си държи на служителите Simple Smile
Успех!

# 159
Благодаря за съветите!

Наистина са ми от помощ, защото досега не съм била в такава ситуация и доста неща се държат в сянка от мен.
Оценявам, че ми показвате гледната точка на фирмата и как да си защитя интересите.
Имам насрочен разговор с новия мениджър. Още не съм чула какво мисли той и кога иска и има нужда да започна.

Като има развитие, ще споделя какво е станало.

# 160
Трябва да се уточните колко най-дълго могат да е държат в стария екип, ако няма краен срок настоящият шеф може да не си дава зор да назначи някого.

Не бих препоръчала да се поставяш в ситуация да репортваш на двама шефове, защото всеки дърпа към себе си и накрая го отнасяш ти (базирано на недотам приятен личен опит). За такъв период 4 часа при единия и още толкова при другия трябва да се разберете само, ако е за кратко, примерно 2 седмици и с конкретната цел да си предадеш задачите.

# 161
  • София
Имаш скапан мениджър, което си личи и по ситуацията преди интервютата - един носи и меси, всички ядат,а той се дразни, че човек иска да расте.
Да, на всички мениджъри не им е приятно, като напуска кадърен човек, но някои не ти осуетяват развитието, защото знаят, че демотивиран човек не можеш да задържиш и няма смисъл. Много грозно поведение показва твоят началник, ако не си инженер на совалки, просто ти играе мръсно. 3 мвсеца, че и отгоре...
Наблюдавай как ще реагира новият и ще имаш и изводи за себе си.

# 162
Някои мениджъри особено се дразнят при вътрешни смени. Имам чувството, че допълнително се озлобяват и приемат нещата дори още по-лично отколкото ако си намери човек изцяло нова работа. Никога не съм го разбирала това поведение. Генерално не разбирам как някой се чувства едва ли не лично засегнат, че човек си тръгва от фирма, която в крайна сметка не е негова и в много случаи не предлага възможности за растеж и развитие/по-висока заплата/гъвкавост, или каквото щете. Същевременно не искат и да ти го дадат обаче 😄

# 163
Трябва да се уточните колко най-дълго могат да е държат в стария екип, ако няма краен срок настоящият шеф може да не си дава зор да назначи някого.

Не бих препоръчала да се поставяш в ситуация да репортваш на двама шефове, защото всеки дърпа към себе си и накрая го отнасяш ти (базирано на недотам приятен личен опит). За такъв период 4 часа при единия и още толкова при другия трябва да се разберете само, ако е за кратко, примерно 2 седмици и с конкретната цел да си предадеш задачите.

Ахаха, току-що новият ми сподели, че именно това е стратегията - от момента, в който постъпи новият човек.
На финалната права са и чакат той да приеме офертата, но дали и кога...
Ще се постарая да не продължи твърде дълго.

Да. Добър изпълнител, но не е за мениджър. Няма нервите за тази работа, нито далновидността.
Не управлява бурята, тя го подмята, а оттам - и всички нас.

Някои мениджъри особено се дразнят при вътрешни смени. Имам чувството, че допълнително се озлобяват и приемат нещата дори още по-лично отколкото ако си намери човек изцяло нова работа. Никога не съм го разбирала това поведение. Генерално не разбирам как някой се чувства едва ли не лично засегнат, че човек си тръгва от фирма, която в крайна сметка не е негова и в много случаи не предлага възможности за растеж и развитие/по-висока заплата/гъвкавост, или каквото щете. Същевременно не искат и да ти го дадат обаче 😄

Да, много болезнено лично отношение усещам в момента.
На теория всеки е свободен да си търси късмета другаде, но всъщност все едно се развеждаме.

# 164
Генерално не разбирам как някой се чувства едва ли не лично засегнат, че човек си тръгва от фирма, която в крайна сметка не е негова и в много случаи не предлага възможности за растеж и развитие/по-висока заплата/гъвкавост, или каквото щете. Същевременно не искат и да ти го дадат обаче 😄

Лични интереси - нарушава му се зоната на комфорт, налага се да мисли как да запълни дупката, такива работи. И iнтересът на фирмата съвсем не е водещ. Неслучайно в курсовете за преговори се преподава така нареченият "Модел на айсберга". Той учи, че както само 1/12 от айсберга се вижда над водата, а останалите 11/12 са скрити под повърхността, така и само една малка част от мотивацията на човека отсреща е явна, а по-голямата е скрита и е свързана с личния интерес, а не с официалните цели на фирмата. И за успешни преговори е добре да се знае скритата мотивация на отсрещния.

Общи условия

Активация на акаунт