Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 832
  • 816
  •   1
Отговори
# 780
  • София
Това ми напомни на едно меме, ама не мога да го намеря:

What is the salary?
We are offering a very competitive salary. Tell me more about your skills.
Oh, don't worry, they are very competitive. Bowtie

Мен ме интересува само здравното, честно казано. Ако заплатата е достатъчно висока, нито ми трябва мултиспорт, нито ябълки.

# 781
И на мен здравното ми е много важно. Ежегодно ми се налага да пускам изследвания, които са поне 400 лв. Наложи ми се и ямр, физиотерапия, добре, че беше това здравно!

Като цяло веднъж се подлъгах, като не разпитах добре за здравното на интервюто. Оказа се много кофти пакет, който не покриваше нищо. Наистина съжалих, че не съм питала какъв е пакета.

Иначе за мултиспорта е готино, защото вече май карта за фитнес под 50 лв няма, а с мултиспорт излиза много изгодно. Аз ходя в един много смотан фитнес, защото ми е близо и ползвам обедната почивка. Там редовната карта е 50 кинта, ами не го заслужават. Ако имах възможност, щях да ходя в един друг, където поне знаеш за какво плащаш.

Иначе си права, Кечър… наистина е важна заплатата. С един корпоративен плод няма да ме спечелят като служител. Признавам си, че повече дни отпуск много ми топлят душичката!

# 782
  • София
Нашият пакет е уж най- високият, но не пише нищо за изследванията.
Точно тези, дето  по принцип не се покриват от касата - хормоните, витамин Д, витамин Б12 и т.н.

Мултиспортът е готин за солни стаи, СПА, масажи разни. Защото те са по- скъпи изначално.

# 783
С чувство за хумор да кажа, че винаги ме изумяват обяви, в които пише нещо такова:

"Какво предлагаме:
*атрактивно /мотивиращо/ заплащане (отстрани на обявата пише 1500 лв БРУТО)
* трудов договор и осигуровки (сякаш това е по желание, а не задължително)
* карта за спорт на преференциална цена (което е също много забавно, превдид, че реално ти дават 5-10 лв отстъпка от цената на картата)
* бонусна система, според постигнатите резултати"

И други в същия дух..

Вдигам офертата с:
*20дни платен отпуск (това за пълно раб.време) - сякаш не ти се полага по закон
*приятна работна атмасфера

Добавям
*прекрасен, модерен офис
*млад, динамичен екип.

ПС: В доп.здравно не винаги е включено всичко. При нас почти нищо, само прегледи разни. Изследванията се плащат.

# 784
И аз най-накрая успях да си довърша портфолиото и да кандидатствам по някои обяви. Даже бях вече на 2 интервюта. Признавам си без бой, че най-трудно ми беше на въпроса "защо искате да смените работното си място" да не отговоря с това, че ми е омръзнало да ми тече по бюрото след всеки дъжд, да се притеснявам, че компютъра ми ще даде на късо или че мога да се претрепя по стълбищата без парапети 😃

# 785
Е, не виждам проблем да отговориш, че условията на настоящото място не те удовлетворяват. Подробностите не са задължителни.

# 786
С ваучерите за храна, както и с мултиспорт картите много спекулират някои от работодателите в опита си да привлекат персонал. Ваучерите много често се дават при условие, че имаш пълен месец без болничен и отпуск и са някакви въшливи 60 лв на месец. Даже бруто, че и чак след два-три месеца стаж. А мултиспорт картата не е пълната стойност на картата, а някаква отстъпка. Така че, мижи да те лажем е тоя коз със парите за храна и спорт.

# 787
Мисля, че ваучерите се водят социални придобивки и като такива не са в пряка зависимост от времето, изработено в месеца. Майка ми преди години влезе в директен спор с тогавашния си работодател, защото заради болничен й бяха дали ваучери за по-малка сума. В крайна сметка получи пълната сума след известни пререкания с Човешки ресурси. На текущото ми работно място в първия си работен месец взех пълната сума ваучери, въпреки че стартирах в средата на месеца и съответно нямах изработен пълен месец. Ако работодател орязва ваучерите на служителите си заради болнични или отпуски, то според мен е в нарушение и служителите могат да претендират за пълните суми.

Какво означава бруто на ваучерите? Те са освободени от данъци, така че хипотезата бруто/нето не би следвало да съществува.
Ваучерите много често се дават при условие, че имаш пълен месец без болничен и отпуск и са някакви въшливи 60 лв на месец. Даже бруто, че и чак след два-три месеца стаж.

# 788
и са някакви въшливи 60 лв на месец. Даже бруто
Какво значи бруто по отношение на ваучерите? Те не са облагаеми. Иначе до преди няколко години лимита за ваучери определен от държавата беше 60 лева, покрай Ковид го вдигнаха на 100, а от тази година - на 200. Та навсякъде бяха по 60 лева до скоро.

А мултиспорт картата не е пълната стойност на картата, а някаква отстъпка.
Мултиспорт карта без да минаваш през работодател няма как да искараш, а и за фирми с под 10 човека плащащи карта всеки месец отказват договор от Мултиспорт, така че си е някакъв бонус самото съществуване на тази опция.

Последна редакция: пн, 08 май 2023, 17:10 от bboiko

# 789
Нашият пакет е уж най- високият, но не пише нищо за изследванията.
Точно тези, дето  по принцип не се покриват от касата - хормоните, витамин Д, витамин Б12 и т.н.

Мултиспортът е готин за солни стаи, СПА, масажи разни. Защото те са по- скъпи изначално.

Разрови се добре в общите условия. Там трябва да пише конкретно дали се покрива нещо, или не. Примерно при мен пише, че се покриват хормони (правя си ги поне 1 път годишно), а касата не покрива тези конкретно. Витамини също съм пускала и са ми ги одобрявали. И също пише, че не влиза примерно лазерна корекция на зрението и разни други неща като ин витро и всякакви репродуктивни проблеми. Ако все още сте на ДЗИ, вече не знам, помня, че беше гадно, телефонът беше импулсен, а вдигаше една леля рускиня, която трудно говореше български.
Иначе за мултиспорта е така, но аз лично не ползвам подобни услуги, едва успявам за фитнес, това ми стига. До скоро плащах 12 лв за мултиспорт, сега 18.

Ваучерите са социална придобивка, дават се на всички служители, дори ако са отсъствали, в отпуск, в болничен или са нови и нямат пълен месец. Ако не се дават на всички, служителят е редно да се оплаче.

# 790
За модерния офис  - важно си е. Предишното ми работно място беше с доста компромисни условия. Две лета температурата стигаше 35 градуса, мебелите бяха изхвърлените мебели от фирмата майка.
В момента офисът, в който работя, е дизайнерски, всичко е много приятно за окото, освен това (и най-важно) бюрата, столовете, компютрите, мониторите и останалата офис техника са висок клас. Имаме хубави конферентни зали, ако се наложи среща с клиент. 8-9 часа дневно прекарвам там, не е като да нямат значение тия неща. Макар да предпочитам част от тях да ги отработвам от вкъщи 😁

# 791
Малко объркано го написах. При нас не са ваучери, а допълнително сума за храна, която е 60 лв бруто, и първите няколко месеца не се дава Joy Голямо плюскане пада за тия пари.
Но за ваучерите в една голяма българска фирма, както и във фирмата, в която работи ММ, нарочно не ги дават, ако си имал непълен месец. При тях няма брутна сума. Просто не им ги дават, ако са ползвали болничен или отпуск.

# 792
Вероятно има разписана процедура във фирмата, съгл. която някои придобивки се орязват при продължително отсъствие.

# 793
Да. В някои фирми ваучерите се изчисляват спрямо отработените дни и ако си излизал в болничен или отпуск, получаваш ваучери на по-ниска стойност. В по-горния случай това явно е доведено до крайност. Мен такива неща много ме ядосват и това е моментът, в който почвам да си търся нова работа.

# 794
Не, не. Не е за изключения някакви. Но доколкото знам, заради служители, които са злоупотребявали с болнични, са го направили така за всички.
А на предишната ми работа имаше една колежка, която толкова я беше яд като отсъстваме родителите на малки деца, че искаше и при нас така да направят с ваучерите. Онази работа едно от нещата, заради които я напуснах, бяха ужасните условия в офиса. Зимата студ, лятото сме се сварявали от жега. Климатикът се пускаше по усмотрение на оная горната. Какво ли не мислихме да направим така, че да й угодим и да не страдаме и ние същевременно. Е, не се получи.

Общи условия

Активация на акаунт