Последният триместър се задава, до ЮЛИ мъничко остава - Юли 2023, тема 3

• 49 189
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте мами
Има ли други мами с доказан гестационен диабет.
Знам, че във фейсбук страницата имаше и с диабет,но ми хакнаха профила и сега не мога да си го върна 😟😟😟.
Та въпроса ми е как ви бяха  стойностите на изследването?
При мен имаше разминаване само на първият час после влезна в норма.
Сега ме положиха на без въглехидратна диета и без никаква захар и мерене на кръвната захар по 9 пъти на ден. Аз спазвам диетата като си позволявам много рядко малко въглехидрат и според мен стойностите са ми отлични. За сега добре устисквам положението, най много ме мъчи мисълта за плодовете😔😔😔. Цяла година чакам средата на май за да ям череши обожавам ги, а знам че са пълни със захар и не бива да се хапват. Някой в моето положение?

# 181
Да, аз съм като вас. На диета съм вече почти 2 месеца. Гледам да хапвам понякога въглехидрати, защото получих кетони в урината. Поради налагащо се вливане по друг повод вече съм и на инсулин. Много ниска доза.
Постоянно съм гладна и мечтая да се наям Grinning, но няма как. Трябва да изтърпим.

# 182
И аз се нареждам в този клуб от днес. Официално вторник ще ми сложат гестационен диабет като диагноза, но с резултатите от днес - си е факт и без да ми го казват.  АГ видя първи резултатите и ми забрани всякакви въглехидрати. Ще си е изпитание тъй като ми се гади от всички животински храни...

# 183
А колко ви са резултатите ? И меките ли си кръвната захар редовно ?
Моите резултати сякаш не бяха много завишени ,само на първият час.
Сега я меря много често и макар хапвам малко въглехидрати не излизам от нормите който ми е даде ендокринолога.
На мен ми най гадно за плодовете, и най много за черешите любимият ми плод,гледам да не го мисля но ми се прокрадва тази мисъл

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 20:07 от mimm4etoo

# 184
1 път в месеца като ходя на ендокринолог за щитовидната винаги пускам кръвна захар. Не съм била с висока захар, 5.1 ми беше най-високата стойност и то първия триместър.  После падна под 5 и последната стойност миналата седмица беше 4.16. Днес резултатите направо ме шокираха. Имах 13ч от последно хранене преди първата проба. Какво стана, как стана... неизвестни причини ще си останат. Не съм яла нещо сладко вчера, обикновено до обяд си ям въглехидрати и после нещо леко. Никаква промяна в режима от предната седмица.  Да, ама...

Глюкомер си имам още от 2м бременност.  Меря я чат пат, не постоянно.  В началото мерих 2 седмици постоянно, но над 6.5 след хранене не е било. 1 път 7.5, обаче дребосъчка вкъщи ме нахрани с няколко парчета шоколад преди обяда и на това го отдадох.  Въобще не разбирам какво се случва. Нито как за 1м качих 5кг... обаче явно нещо е станало и съм го изпуснала.

Съвсем никакви въглехидрати ли не хапвате? Ако е примерно комбинация с по-високо протеинова храна или нещос повече фибри като салата, дали 1 среден картоф на пара би навредил?

# 185
1 път в месеца като ходя на ендокринолог за щитовидната винаги пускам кръвна захар. Не съм била с висока захар, 5.1 ми беше най-високата стойност и то първия триместър.  После падна под 5 и последната стойност миналата седмица беше 4.16. Днес резултатите направо ме шокираха. Имах 13ч от последно хранене преди първата проба. Какво стана, как стана... неизвестни причини ще си останат. Не съм яла нещо сладко вчера, обикновено до обяд си ям въглехидрати и после нещо леко. Никаква промяна в режима от предната седмица.  Да, ама...

Глюкомер си имам още от 2м бременност.  Меря я чат пат, не постоянно.  В началото мерих 2 седмици постоянно, но над 6.5 след хранене не е било. 1 път 7.5, обаче дребосъчка вкъщи ме нахрани с няколко парчета шоколад преди обяда и на това го отдадох.  Въобще не разбирам какво се случва. Нито как за 1м качих 5кг... обаче явно нещо е станало и съм го изпуснала.

Съвсем никакви въглехидрати ли не хапвате? Ако е примерно комбинация с по-високо протеинова храна или нещос повече фибри като салата, дали 1 среден картоф на пара би навредил?
Чувствам се много объркана, нищо не разбирам меря я  постоянно като откачена 🫣 . Много се ограничавам тези дни и съм в паника ако нещо има брашно( като например вчера направих един киш със спанак,който според мен е е здравословен, но се слагат около 6-7 лъжици брашно, а излизат около 5 порции) след това я мерих на всеки кръгъл час поне 4 пъти. Днес след едни солети хапнах с малкият и след час ми беше 9.00 побърках се. Все си мисля че ще  увредя бебето ,а това не е полезно за мен. Извинявам се за дългият пост ,,мрън ,,🫣🫣🫣
Ти всеки месец правиш обременяване с глюкоза ли?

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 21:25 от mimm4etoo

# 186
О, не. Този път единствено. Повече се надявам няма да се налага. Иначе като гледам в БГ няма много информация гестационен диабет и диета. Четох, четох... Не може само протеин без въглехидрати защото се влиза в кетоза и това е също толкова опасно. Иначе диабет като цяло по този начин се контролира до колкото разбрах. Трябва да има въглехидрати, но явно е някакво малко количество та сега поръчах от Англия една книга и я чакам да дойде,а да тогава ще съм проба грешка с храните. И вторник пак на ендокринолог да видим какво ще каже. По-лесно би ми било ако някъде намеря информация за макро  - колкото гр въглехидрати на ден, колко протеин, колко мазнини трябва  да се приемат при гестационен диабет. Така дето се вика с калкулатор мога да си сметна или с приложение като myfitnesspal и да знам, че съм в правилната посока.  Обаче уви, не намерих такова нещо вчера та ще си чакам книгата около 10ти май. Знам, че и от стрес се вдига също кръвна захар. Моя съвет и това, което смятам да правя е, като бачкате да не откачам дали ще е високо или не. Просто един дневник хранителен + стойностите и така ще се разбере коя храна вдига, коя не. Иначе приоритетно протеини, храни с нисък гликемичен индекс, физическа активност за подобряване на чувствителността към инсулин и търпение явно. Не знам теста за инсулинова резистентност как се прави, ще проуча и това. Ако не се налага да пия пак глюкоза бих на моя глава го пуснала. Вчера бях цял ден като пияна след теста, втори път не бих отишла.

# 187
Теста за ИР е като се изследва и инсулин заедно с глюкозата при натоварването.
Ама бременността по принцип е състояние на ИР и щом ти имаш гестационен диабет е безмислено да изследваш за ИР - със сигурност имаш и отклонения там. Диабета е просто по-задълбочения вариант на ИР, където вече тялото не може да смогне дори и с големи количества инсулин и почва да се качва кръвната захар. Това най-лаишки обяснено.

Има тема за гестационен диабет в раздел бъдещи майки. Там няма ли полезна информация?

# 188
Четох, да. Последната тема поне, ще чета и другите. До колкото разбрах ако не се оправи с диета  се започва инсулин.  Става проблем при раждането, още куп 'хубави' работи. Да отмине първоначалния шок и ще потърся и диетолог сигурно. Вкъщи е лудница.  Всичко и на моята глава и стреса е в огромни количества. Това сигурно помага, обаче колкото и да мрънкам, не ме отразяват та ... туй то. Поне детето ме слуша повече, но е малко и не може да помага повече от това като ме види,че не ми е добре да ме остави малко на спокойствие.

# 189
Момичета, ендокринолозите не ви ли обясниха какво се прави? Поне за мен не е толкова сложно.
Правилно сте се ориентирали, че не трябва да се стига до кетоза и трябват малко въглехидрати. Позволявам си картофи. Протеините правят захарта от картофа по лесно усвоима.
Никакви пакетирани храни, сладко, брашно и т.н. солети също, блъскани са с какво ли не.
Най-лесно за мен беше след всяко хранене да се следя с глюкомера и да се ориентирам кое как ми влияе. Така установих, че чистите овесени ядки и някои видове черен хляб повишават захарта ми много.
Доколкото ми обясниха зеленчуци мога да ям много, но плодове малко. Ябълка, боровинка и др. малко, между хранения.
В интернет има ужасно много информация. Може да следите гликемичния индекс на храните.
Иначе нормално с напредването на бременността с диета да стане по-трудно контролирането на захарта.
Най-добре обсъдете всичко с лекаря си.
Досадно е, но щом е установен проблема ще бъде под контрол.  
Вече съм на малка доза инсулин. Наложи се, заради прием на лекарство, което много вдига захарта. Не е страшно.
Например супер ми се отразяват: бъркани яйца или на очи, черен хляб и авокадо, повечето супи (дори с картоф и фиде), мусака с тиквичики и малко картоф, пържоли или др. видове меса, зеленчукови манджи, салати... да, доста еднообразно меню, но бебето си набавя всичко.

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 11:59 от Mmm_123

# 190
  • Варна
Аз знам, че от плодовете може да се хапват горски плодове и авокадо. Ябълките са с много въглехидрати и не са ок. То и да искате да сте на 0 въглехидрати, няма начин, въглехидрати има в почти всичко, макар и по малко. Но солети, хлябове и тем подобни не трябва да се ядат. Разните готови сосове също съдържат доста захар. С домат също е добре да не се прекалява. Може да ползвате еритритол за десерти. Много обичам да си правя едно кремче от авокадо, колаген, кокосова сметана, какао и малко еритритол. Понякога слагам и жълтъци. Става много вкусно и засищащо и дава допълнително протеин, че не успявам да набавям по 70г на ден. Нямам гестационен диабет, но мисля, че ще е ок за момичетата, които имат.

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 15:41 от Didi_Bidi

# 191
Не съм съгласна с някои от нещата, които казахте. Особено за еритриола и при положение, че нямате проблеми със захарта. Едно е да си чел и чувал неща, друго е да преминаваш през това.
Както казах по-рано - консултация с ендокринолог и следене след всяко хранене! Така човек ще разбере най-лесно кои позволени или дори непозволени продукти са подходящи или не.
Неприятно е и досадно, но не виждам нищо толкова страшно ако 2 месеца човек се лиши от някои неща. Обичам да ям и обичам много сладкото, на моменти издивявам за сладко и мазно, но това е положението. Ще мине и замине.
Все пак да не забравяме, че правим това за децата си, а и има хора, които цял живот страдат от диабет.

# 192
  • Варна
Не съм казала, че съм нямала проблеми със захарта, а че в момента уж са ок нещата. Относно еритритола, аз ям по 5г и то не всеки ден. Със захарта си имам проблеми от години, тя беше една от причините да имам поликистозни яйчници, акне, кандида, оцветяване под мишниците. Не мисля че човек трябва да чака да стига до инсулин, за да не злоупотребява със захар под каквато и да е форма. Радвам се, че се взех навреме в ръце и всичко изброено по-горе вече е минало.
Относно това дали ще ви кажат с какво наистина трябва да внимавате, там вече е божа работа. Леля ми е с ИР от много години и на нея даже не са ѝ казали да не яде хляб и вафли и тя яде. Има и лекари, които са в час и те ще ви кажат, че не трябва да ги ядете. Във Варна само на един съм попаднала за момента, който ми го е казал, другите са... Думи нямам.

# 193
Здравейте момичета.
Някоя от вас членува ли в фейсбук групата?
Преди около 2 седмици може и повече ми хакнаха фейсбука 🙃🙃🙃и не мога да си го върна, не желая да си правя нов, но пък групата ми липсва и си направих един  бърз само за групата, но разбираемо не ме допускат 🤧 . Пиша и тук ,ако може някой да се свържи с админа да и пише, че не съм някой ,,первезник,,. Името с което подадох заявка е Мария Георги. Термина ми е 25.07.23
Благодаря

# 194
Здравейте момичета.
Някоя от вас членува ли в фейсбук групата?
Преди около 2 седмици може и повече ми хакнаха фейсбука 🙃🙃🙃и не мога да си го върна, не желая да си правя нов, но пък групата ми липсва и си направих един  бърз само за групата, но разбираемо не ме допускат 🤧 . Пиша и тук ,ако може някой да се свържи с админа да и пише, че не съм някой ,,первезник,,. Името с което подадох заявка е Мария Георги. Термина ми е 25.07.23
Благодаря
Включвам се със същата молба. Съвсем в началото бях в групата във Facebook мисля, но сега не съм. Ако има такава възможност бих помолила да се присъединя.
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт