Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 1

• 33 236
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте.
Малкия е набор 2020 г.
Подредила съм детските градини във София.
Въпросът ми е ако не го приемат във държана градина имаме ли право на компенсация и ако имаме право къде трябва да се обърнем.
Хубав ден

# 151
  • София
Здравейте,
Детето ми има допълнителна точка от батко си и е с 16, но пак ще бъде на жребий. Има вероятност да бъде приет на второ или трето желание в далечна градина. Искам да попитам два въпроса. Първо, ако бъде класиран на второ или трето желание и го запишем, ще има ли на следващите класирания максималния брой точки за първо желание (16)? И вторият ми въпрос е, ако на следващите класирания се случи чудо и бъде приет по първо желание, как трябва да процедираме - първо да го отпишем и после да го запишем ли?
Да, точките за първо желание се запазват, щом е влязло на второ/трето. Можете после да отпишете детето и да го запишете на новото място.
Ние бяхме така с каката, записахме я по второ желание в Кремиковци, но после я приеха по първо в съседен квартал и я отписахме и записахме в по-удобната градина. Успех 🤗

Доколкото четох, компенсация се дава само, ако детето не е прието в ДГ, НО е записано на частна такава. Иначе не се полага.

# 152
  • Sofia
... ако на следващите класирания се случи чудо и бъде приет по първо желание, как трябва да процедираме - първо да го отпишем и после да го запишем ли?
Първо записвате детето в новото ДЗ. После го отписвате от старото и взимате картона.
Просто за ваша сигурност, че детето няма да остане без място. (Примерно директорката на новото ДЗ да ви върне за нещо или откаже да го запише заради някой документ, изпуснете срок или нещо друго).
Но имайте предвид, че докато не отпишете детето от старото ДЗ, няма да може да тръгне в новото.

# 153
Здравейте,
Детето ми има допълнителна точка от батко си и е с 16, но пак ще бъде на жребий. Има вероятност да бъде приет на второ или трето желание в далечна градина. Искам да попитам два въпроса. Първо, ако бъде класиран на второ или трето желание и го запишем, ще има ли на следващите класирания максималния брой точки за първо желание (16)? И вторият ми въпрос е, ако на следващите класирания се случи чудо и бъде приет по първо желание, как трябва да процедираме - първо да го отпишем и после да го запишем ли?
Да, точките за първо желание се запазват, щом е влязло на второ/трето. Можете после да отпишете детето и да го запишете на новото място.
Ние бяхме така с каката, записахме я по второ желание в Кремиковци, но после я приеха по първо в съседен квартал и я отписахме и записахме в по-удобната градина. Успех 🤗

Доколкото четох, компенсация се дава само, ако детето не е прието в ДГ, НО е записано на частна такава. Иначе не се полага.
... ако на следващите класирания се случи чудо и бъде приет по първо желание, как трябва да процедираме - първо да го отпишем и после да го запишем ли?
Първо записвате детето в новото ДЗ. После го отписвате от старото и взимате картона.
Просто за ваша сигурност, че детето няма да остане без място. (Примерно директорката на новото ДЗ да ви върне за нещо или откаже да го запише заради някой документ, изпуснете срок или нещо друго).
Но имайте предвид, че докато не отпишете детето от старото ДЗ, няма да може да тръгне в новото.

Благодаря за отговорите и информацията!

# 154
  • sofia
Ако местата по социален критерий не се запълнят, прехвърлят ли се към общата опашка?

# 155
  • Sofia
Ако останат свободни места по социални критерии, се прехвърлят към общата опашка.
Местата СОП и ХЗ на този етап - не.

# 156
Здравейте!
Днес цял ден се чудим с мъжа ми за следното. Голямата ни дъщеря стана на 2 през април. Ако я приемат септември ще е на 2г и 5м. През април ще стане на 3 и вече ще е за градина. Какво ще се случи тогава, след като градината започва от септември? Ще продължи в яслена група до 3.5 г или приключва ясла през април и веднага трябва да влиза в детска градина?

# 157
Всички деца от набора ще бъдат в първа градинска група в годината, в която навършват 3 г. През септември някои деца може да са на 3 г. и 8 м, други - на 2 г. и 9 месеца.

# 158
Няма как по средата на годината да мине в градина. От септември с новата учебна година, ако е в ДГ с яслени групи. Ако е в СДЯ трябва да кандидатства за градина.

# 159
  • sofia
А когато в яслата има прием ориентировъчно за 20 деца 2022 набор и 50 за 2021, а детето ми е 2022, то няма шанс да участва и за многото места за 2021, нали така? Понеже нали уж ги смесват с по-големите?

# 160
  • Sofia
Със сменен набор може да се кандидатства само на текущи класирания, т.е. от края на август месец - и то само ако има останали свободни места и няма чакащи деца от набор 2021.

Смесването няма общо. Кандидатства се само по набор - за всеки набор си има определена бройка. А после чисто организационно смесват наборите и формират групи с по-малко деца от набор 2022 и повече деца от набор 2021, за да е по-лесно за персонала.

# 161
  • София
И в допълнение към казаното от Brin относно сменения набор - не може да се сменя един яслен набор с друг яслен набор, т.е. не може дете, което е за първа ясла, да смени набора и да кандидатства за местата на втора ясла, нито може дете, което е втора ясла, да смени набора и да канидатства за местата на първа ясла (но дете втора ясла може да смени набора и да кандидатства за местата на първа градинска група на текущите класирания).

# 162
  • sofia
При смяна на настоящ адрес трябва ли да регистрирам децата на него във връзка с кандидатстването за ясла в новия район?

# 163
  • Sofia
За ясла и 1-ва градинска група се кандидатства с адрес (и съответно уседналост) на родител.
За 2-ра, 3-та и 4-та градинска група се кандидатства с адреса (и уседналост) на детето.

# 164
Здравейте,

Имам следният въпрос - в нашия район има 6 градини, които може да се изберат по ред на жаланията. За мен удобни са обаче само 2. Затова съм си цъкнала само тях 2те.

Това има ли значение за компенсацията, ако не си приет, тоест трябва ли да не съм приета във всички 6 от района, за да я получа или няма проблем, че съм избрала само 2 и евентуално може да не бъда приета в тези 2?

Общи условия

Активация на акаунт