Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 1

• 33 304
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
При смяна на настоящ адрес трябва ли да регистрирам децата на него във връзка с кандидатстването за ясла в новия район?

true, не знам дали разбирам правилно въпроса, но ако питаш дали ако родител си смени адреса и на детето се сменя автоматично - не, трябва да отидете да го смените. Иначе за яслена група се гледа адреса на родител, но все пак, ако случайно след време ви трябва този адрес за 2-ра, 3-та група е хубаво и на детето да е сменен. А и за училище ще трябва да е актуален.

Здравейте,

Имам следният въпрос - в нашия район има 6 градини, които може да се изберат по ред на жаланията. За мен удобни са обаче само 2. Затова съм си цъкнала само тях 2те.

Това има ли значение за компенсацията, ако не си приет, тоест трябва ли да не съм приета във всички 6 от района, за да я получа или няма проблем, че съм избрала само 2 и евентуално може да не бъда приета в тези 2?

Доколкото разбрах в някои общини правят проблем, ако не са посочени всички градини в района, т.е. е на късмет как ще го тълкуват. Така или иначе ако по някаква случайност има места в останалите 4 градини, то първо ще ви бъдат предложени те от общината. Но дори и да няма места е най-добре да ги посочите. Ако ги посочите от 3-то желание надолу вероятността да се класирате е нулева освен ако не сте в Кремиковци.

# 166
Аз съм си писала всички, така или иначе няма шанс за нещо, различно от първото желание.

# 167
  • sofia
Almond, благодаря - правилно си ме разбрала 🌷 Те по настоящ адрес шансовете са още по-малки, но така или иначе вече се преместихме и трябваше да актуализираме.

И за да не е спам - системата пише, че спира на 11.05  в 12.00 - това обедно време ли е или полунощ, не се разбира? Като обедно ми звучи на мен.

# 168
  • София
И за да не е спам - системата пише, че спира на 11.05  в 12.00 - това обедно време ли е или полунощ, не се разбира? Като обедно ми звучи на мен.
12 на обяд е.

# 169
Момичета, дъщеря ми навършва 3 г. Май 2024. Кога според вас е най-добре да се кандидатства за д.градина. Въобще не съм наясно, не съм се интересувала.

# 170
  • София
Момичета, дъщеря ми навършва 3 г. Май 2024. Кога според вас е най-добре да се кандидатства за д.градина. Въобще не съм наясно, не съм се интересувала.
Ако участвате на първо класиране през май 2024 (за тръгване на градина през септември 2024), ще имате най-големи шансове за прием в първа градинска група, на всички следващи класирания местата са малко.
На класиранията преди май 2024 детето би кандидатствало за яслена група.

# 171
Моля за съвет...имам следния казус.
Детето ми може да бъде прието в първа група в детска градина, в която децата в първата група ще са такива, продължили от втора ясла.
Другият ми вариант е да бъде прието в детска градина, където първата група ще е новосформирана, от деца, които са кандидатствали на майското класиране.

Къде мислите ще е по-добре да бъде прието детето ми - в първата група, където децата вече се познават и вече една година са извъртяли помежду си повечето вируси и болести, или в новосформираната група, където ще са дечица, които не са посещавали до сега детски заведения?

Ние ходихме на ясла от септември до февруари и доволно си поболедувахме.

# 172
Не бих го съобразявала изобщо това. Ще гледам в коя градина има повече шанс, коя е по-добра, по-близо. Боледуването зависи от самото дете, има боледуващи и до първи клас и боледуванията не спират с магическа пръчка в първа група.

# 173
За боледуването няма отношение извъртяли ли са помежду си вируси, или не. Вашето вероятно ще си се разболява често, щом не е ходило досега. От гледна точка на адаптация и организация за мен е по-добър вариант съществуващата група, ако шансовете са равни.

# 174
Май 2024 се кандидатства за прием през Септември, ок това го разбрах. Ще си я гледам година и половина още, няма да я пускам на ясла.
Ако не се класира за Септември 2024, какво се прави.

# 175
В какъв смисъл какво се прави? Продължавате да си я гледате, избирате частна градина или разчитате на баба/детегледачка.

# 176
  • София
Май 2024 се кандидатства за прием през Септември, ок това го разбрах. Ще си я гледам година и половина още, няма да я пускам на ясла.
Ако не се класира за Септември 2024, какво се прави.
Ще продължиш да я гледаш вкъщи или ще я запишеш на частна градина и ще имаш право на компенсации (към момента са около 400 лева на месец).

# 177
Не се изразих правилно , следващото кандидатстване  ако не се е класирала би било да бъде през Май 2025г.за  прием Септември 25 нали така.

# 178
  • София
Не се изразих правилно , следващото кандидатстване  ако не се е класирала би било да бъде през Май 2025г.за  прием Септември 25 нали така.
Има и междинни класирания, но там шансът за прием е много малък.

# 179
Момичета,здравейте. Моля, да каже някой наистина ли са задължителна детска градина от септември 2023, ако детето е родено декември 2019? Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт