Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 1

• 33 221
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
Абсолютно са прах в очите тези критерии. Единственото направено през последните години е тази помощ за неприетите деца, но в нашия район няма нито една читава частна ясла и това ме тормози, иначе хич нямаше и да се занимавам с държавни.

# 91
Ами, строежът на детско заведение носи само минуси на общината. Веднъж да плати построяването, после пък издръжка на децата, на служители. Що да дава, като може да не дава?
Пък за качеството да не се отваря дума. До нас строят филиал. Ми то не можаха да го почнат една година. После криво-ляво с по няколко работника и едно кранче избутаха до груб строеж, ама като гледах как директно замазаха бракетите на окачената фасада, без да слагат изолация, не ми се мисли какъв краен продукт ще представят тия "прекрасни" строители с благословията на Столична община.

# 92
Има разни недомислици в строежите и ремонтите, че как без тях, но все пак след ремонта нашата ДГ например изглежда чудесно и отвътре и отвън. Сега гледам частни, ако не приемат малкото и не ми харесва това, което виждам по снимките. За дворове положението е зле в сравнение с държавната ни градина, а някои и отвътре не впечатляват. Като се има предвид, че в галерията сигурно са си сложили най-добрите снимки, не знам как ще е ако тръгна да ги обикалям.

# 93
За точките, аз пък не разбирам защо деца с разлика до две години получават такава?
Сега погледнах и в Ох, на мама пише най-малко 18-24 месеца да се изчака за ново бебе. На мен израждащият лекар ми каза 24 месеца.
За какво е тази точка като лекарите препоръчват да не зачеваш толкова рано?

# 94
  • София
За точките, аз пък не разбирам защо деца с разлика до две години получават такава?
Сега погледнах и в Ох, на мама пише най-малко 18-24 месеца да се изчака за ново бебе. На мен израждащият лекар ми каза 24 месеца.
Тук обсъждахме точката за породени: https://www.bg-mamma.com/?topic=1450925.555
Да се чака две години е разумно, ако първото дете е родено секцио (за да се избегнат проблеми/рискове при втората бременност). Ако родителите са по-възрастни и първото дете е родено естествено, най-добре изобщо да не се моткат с второто (стига да искат още едно дете). Дори родителите да са млади и да имат време занапред да правят второ дете, пак могат да искат деца с малка разлика, други родители пък много държат да нямат породени деца - всеки избор има своите плюсове и минуси.

# 95
Те лекарите много неща могат да препоръчат. На мен ми препоръчаха изобщо да не се надявам на бебе и да действам с ин витро. И бебе номер 1 се появи от проста инсеминация. И понеже такива бяха препоръките на лекарите - кой да се пази! И бебе номер 2 се роди 1,5 г след бебе номер 1. Grinning Затова и сега имам точка за породени деца.

# 96
  • sofia
Здравейте, като чета тук и гледам броя на чакащите, много вероятно е да не приемат детето ми на ясла. От вас тук разбрах, че има компенсация, която е около 400 лв. и покрива доказани разходи по отглеждането на детето от физическо лице или частно детско заведение. Ако пуснем детето ни за половин ден на частна ясла, сумата на тази компенсация същата ли е?

# 97
Здравейте, като чета тук и гледам броя на чакащите, много вероятно е да не приемат детето ми на ясла. От вас тук разбрах, че има компенсация, която е около 400 лв. и покрива доказани разходи по отглеждането на детето от физическо лице или частно детско заведение. Ако пуснем детето ни за половин ден на частна ясла, сумата на тази компенсация същата ли е?

Зависи колко ще плащате според мен. Ако не пълната сума, то частично ще ви я плащат. Но трябва съответната градина да бъде регистрирана в МОН. Ако ще е детски център например, няма да имате право на такава помощ.

# 98
Няма да е същата true, четох го постановлението, беше нещо от сорта "пропорционално на направените разходи". И трябва да е лицензирана ЧДЯ или ЧДГ, но ако се борите после за точка за държавна, то и ЧДГ отпада и остава само лицензирана ЧДЯ. Наскоро установих, че компенсации и точки не се припокриват като изисквания. Освен това силно впечатление ми направи, че за да получиш компенсация трябва да подадеш документи до 5-то число на следващия месец за предходния. Някой изобщо успява ли? Струва ми се, че тук си е тромаво всичко и как успяват да издадат фактура веднага на първо число, да мине човек да си я вземе и да се разходи до общината...Освен това май за ясленчета с голямо закъснение се превеждат някакви пари, но пак е нещо, ако се преведат...

# 99
  • Sofia
Освен това силно впечатление ми направи, че за да получиш компенсация трябва да подадеш документи до 5-то число на следващия месец за предходния. Някой изобщо успява ли? Струва ми се, че тук си е тромаво всичко и как успяват да издадат фактура веднага на първо число, да мине човек да си я вземе и да се разходи до общината...Освен това май за ясленчета с голямо закъснение се превеждат някакви пари, но пак е нещо, ако се преведат...
А те месец за месец ли се подават документите? Или веднъж за годината?
Защото ако малката не я приемат, ще си я гледам и през втората година майчинство и мисля да говоря с ЧДЯ да я вземат само за летните месеци.

# 100
Месец за месец и е до 5 число на следващия. Което не означава автоматично, че е от 1 до 5 число. Пример - заплащате за м. май на 1 май, издават фактура до няколко дни, да кажем на 8 май (тоест събрали сте всички необходими документи), отивате и подавате. Срокът за м. май е до 05 юни.
Подаваме всеки месец от м. ноември и имаме изплатени за м. февруари включително.

# 101
Месец за месец и е до 5 число на следващия. Което не означава автоматично, че е от 1 до 5 число. Пример - заплащате за м. май на 1 май, издават фактура до няколко дни, да кажем на 8 май (тоест събрали сте всички необходими документи), отивате и подавате. Срокът за м. май е до 05 юни.
Подаваме всеки месец от м. ноември и имаме изплатени за м. февруари включително.

Коя е тази изпълнителна община? Аз съм получила до декември. Януари не подадох в срок, защото си мислех, че щом няма бюджет, няма и помощ и се прецаках, но за февруари, март и април съм редовна, но пари няма.

# 102
Овча Купел Simple Smile в края на март преведоха за януари, сега в петък - за февруари.

# 103
  • София
А те месец за месец ли се подават документите? Или веднъж за годината?
Защото ако малката не я приемат, ще си я гледам и през втората година майчинство и мисля да говоря с ЧДЯ да я вземат само за летните месеци.
Пуснеш ли детето в ЧДЯ, следва да си прекратиш майчинството и да се върнеш на работа или да си прекратиш майчинството и да ползваш болничен, отпуск или да си прекратиш майчинството и да напуснеш работа, ако не искаш да се връщаш. Не може хем детето да посещава ЧДЯ, хем да взимаш пълно майчинство. ЧДЯ-тата и ЧДГ-тата подават информация към държавата за постъпилите деца, така че НОИ ще се усетят, ако не си си прекратила майчинството, а детето посещава ЧДЯ и ще се наложи да им връщаш пари (евентуално вариант е да се договаряш с детското заведение да не завеждат детето като посещаващо, но яслата рискува санкции при проверка, ако ти направи тази услуга).

Отделно изискване за получаване на компенсация за разходите за частна ясла/градина е да не ползваш майчинство за детето за месеците, през които то посещава ясла/градина  - може да си се върнала на работа и да взимаш 50% от майчинството, но не може държавата хем да плаща компенсация за неприето дете, хем да плаща пълно майчинство на майката.

Иначе за ясла  всеки месец се подават документи за компенсации.

# 104
  • Sofia
Lorena, не си ме разбрала правилно.
Дъщеря ми навърши годинка сега април месец. Ако не я приемат в държавна ясла, ще си я гледам и през втората година майчинство (финансово изобщо не е изгодно, но това е положението).
После като навърши 2г през април 2024, ще се върна на работа. Но говорих с работодателя да си взема натрупаната отпуска и реално ще започна работа юни.  От юни 2024 вече трябва да имам план кой ще я гледа. Тогава няма да получавам майчинство и ще съм се върнала на работа. Но в същото време няма как да кандидатствам за държавна ясла от юни, затова кандидатстваме сега. Но ако не я приемат, ще се наложи да я запиша в ЧДЯ (от юни 2024) докато я приемат или в СДЯ или в ДГ.
Интересуваше ме дали за тези летни месеци (2024) ще мога да подам документи за компенсация. Тоест компенсацията дали не е обвързана с целогодишно посещение в ЧДЯ?

Общи условия

Активация на акаунт