Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 1

• 33 233
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
  • Sofia
Погледна ли програмата “Родители в заетост”? Simple Smile
Благодаря, vikim!
Ще погледна какво предлагат. Мислех, че се отнася само за безработни, но явно не е така.

# 121
Ох, аз от една седмица съм в постоянна връзка с бюрото по труда заради тая програма. С майка ми не съм говорила толкова. Програмата е доста променена от предишния и период, не може вече пенсионер да е записан за детегледач на детето, и от там започва драмата. Ходи намери човек в активна възраст, който не се осигурява никъде. Намерих, пуснахме документите, срока за разглеждане е 14 работни дни, месеца го пиши бегал. За капак вчера жената ми обясни, че от деня на започване на договора, имам месец да се върна на работа, аз бях разбрала, че периода е по-дълъг, което вече си е моя грешка. Ама много се напрегнах Flushed

# 122
  • София
Днес най- после от градината на сина ми направиха родителска среща. За съжаление останах много разочарована не от едно и две неща и просто не го усещам като мястото за моето дете. За това реших, че колкото и безрасъдно да е ще пробвам да кандидатствам в СДЯ. Смятам, че има доста добри шансове да го приемат в тази до нас.
И сега въпросът ми е, ако го приемат и решим да го запишем каква е процедурата- отиваме- записваме го и ако искам лятото да ходи в градината, в която е сега кога трябва да го отпиша?

# 123
  • София
И сега въпросът ми е, ако го приемат и решим да го запишем каква е процедурата- отиваме- записваме го и ако искам лятото да ходи в градината, в която е сега кога трябва да го отпиша?
Ако го приемат го запишете. Решението, коя ДГ да посещава можете да вземете по-късно. Просто в началото на следващата учебна година трябва да изберете една от двете и да го отпишете от другата.

# 124
  • София
Благодаря!

# 125
Тази програма "Родители в заетост", не знам, предубедена съм към хората, които ще се явят в бюрото по труда...Търсила съм преди време гледачка не по програмата и е много трудно да се намери свестен човек, да не говорим какви абсурдни личности се срещат в една небезизвестна група за детегледачки, та към тези от Бюрото по труда съм с още по-големи предубеждения, да ме прощават, ако все пак се намират читави хора. Мисля, че е по-лесно да се намери що=годе нормална частна градина, отколкото детегледачка освен ако не е препоръка от познато семейство.

# 126
Здравейте, имам един въпрос, че леко взех да се обърквам. Кандидатсвам за първа ясла, детето е трето, съответно сме в соц опашката с 17т по първо желание. В градината по първо желание почти всички места са заети от деца с 18+точки. Остава 1 място за 17т, за което има 4 кандидата. Ако правилно съм разбрала, ако не ни изтеглят на жребия, следва жребий в общата опашка, но с 15т, там шанса е 0, всички са с 16т😂. Следва опашката по соц критерии по второ желание и това е отново на първо класиране нали така?

# 127
Тази година взехме заветната 16та точка (до преди година 14та).
Някак си ми е нереално, че ще бъдем приети без да се притесняваме от лотария и късмет.
Значи имате късмет с района. В нашия за 3 от 4 градини като гледам се очертава да има жребий и между децата с 16 точки, а има не малко време до затваряне на системата.

Да, в Младост сме. Въпреки, че миналата година нямахме късмет, никъде не бяхме приети, дори и в района на жена ми, в който отвори нова яслена група, където шансът с 13 точки тогава ни беше над 65%. Късмет...

# 128
  • Sofia
Здравейте, имам един въпрос, че леко взех да се обърквам. Кандидатсвам за първа ясла, детето е трето, съответно сме в соц опашката с 17т по първо желание. В градината по първо желание почти всички места са заети от деца с 18+точки. Остава 1 място за 17т, за което има 4 кандидата. Ако правилно съм разбрала, ако не ни изтеглят на жребия, следва жребий в общата опашка, но с 15т, там шанса е 0, всички са с 16т😂. Следва опашката по соц критерии по второ желание и това е отново на първо класиране нали така?
Точно така.
И ние сме същия случай. С 17т. на жребий в соц.опашка, после с 15т. на жребий в общата опашка. И ако още не е приета отиваме в ДГ по второ желание с 16т в соц. опашка и с 14т. в общата, където дори няма да се стигне до нас.
Да се чуди човек що за "предимство" са измислили за многодетните.

# 129
  • София
От няколко дни съм в размисъл доколко реален и "безпристрастен" е жребия? Кой присъства на този жребий?

# 130
  • Sofia
От няколко дни съм в размисъл доколко реален и "безпристрастен" е жребия? Кой присъства на този жребий?
Една година бях част от гражданския контрол по време на жребия. Извършва се от софтуеър. Пускат го в наше присъствие и стоим докато приключи. Отнема само няколко минути. После публикуват регистрите в ИСОДЗ - в колко часа, колко минути и колко секунди на кое детенце какъв номер се е паднал.
Ето например регистрите от миналата година :
https://kg.sofia.bg/#/news/article/2018

Последна редакция: чт, 27 апр 2023, 00:38 от Brin de muguet

# 131
Аз по-скоро залагам на добавяне на точки на "наши хора". На позната детето го приеха в държавна ясла преди години извън системата. Нямам представа как точно го правят, но е факт. Писали го с някакви хронични заболявания или нещо подобно. Директорката го е уредила, но не знам каква е точно врътката. То като се замислиш си е далавера. Ако е на частна ясла родителите ще броят едно 10 к на година. Така че със сигурност се приемат доста деца по втория начин. По същия начин познавам хора, които са си платили за фалшив ТЕЛК. Поне преди години. Ама не се учудвам. То и за супер дреболии пак се помага на наши хора. В нашата община съвсем апокрифно бяха пуснали, че ще подаряват компостери по някаква европейска програма . Срок до началото на март. Кандидатствахме и ми вест ни кост. Продължаваме да чакаме благата вест. Сигурно имат доста познати, които са на принципа шамар да е на аванта да е, които трябва да се обгрижат с някакви благини с приоритет.

# 132
Аз взех контейнери за разделно събиране на отпадъци и торбички, като съвсем случайно минавах, докато ги раздаваха. Иначе не знам дали някой го обяви изобщо.
Много ми се иска да вярвам, че всичко е прозрачно, ама и приятелка с дете с измислен ТЕЛК имам (не знам как ѝ даде сърце да го вземе, като и това беше станало през "наш човек), и такава, която е близка с директорка на ясла, и детето ѝ беше там, ама не по класиране. Остава ми надеждата, че вече повечето критерии се проверяват служебно, та по-малко варианти за лъгане има. Но пак ще съществуват.

# 133
  • София
Ох, аз от една седмица съм в постоянна връзка с бюрото по труда заради тая програма. С майка ми не съм говорила толкова. Програмата е доста променена от предишния и период, не може вече пенсионер да е записан за детегледач на детето, и от там започва драмата. Ходи намери човек в активна възраст, който не се осигурява никъде. Намерих, пуснахме документите, срока за разглеждане е 14 работни дни, месеца го пиши бегал. За капак вчера жената ми обясни, че от деня на започване на договора, имам месец да се върна на работа, аз бях разбрала, че периода е по-дълъг, което вече си е моя грешка. Ама много се напрегнах Flushed
Може ли да ти пиша на лс, за да не спамим тук?
Преди май беше идеята бабите да гледат децата, сега явно искат да намалеят безработните, но наистина как се търси човек, не знам 🤷🏻♀

# 134
  • Sofia
Преди години точно бабата гледаше племенницата ми по този начин. Но и аз доколкото разбрах, това вече не е възможно.
Ние така или иначе нямаме баби, на които да разчитаме.

Общи условия

Активация на акаунт