Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 1

• 33 241
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
Сега има централизирана система, а децата с хронични са на друга опашка. В нашата община за набора на малкия има 17 места за хронични. Кандидастват 2 деца общо по този критерий. Та изглежда са ОК нещата.
Децата с "връзки" се разглеждат след класиране и влизат надпланово през работна група - https://uchiteli.bg/news/rabotna-grupa-kym-stolichnata-obshtina- … ez-klasirane/5125

# 136
Тука не говорят за това, за което всички се съмняваме. На моята позната детето не е роднина на никаква учителка или директорка.  Директорката я уредила от добри чувства Simple Smile, защото били приятелки с шефката ѝ.

# 137
Преди време, можеше да се влиза по "втория" начин без да участваш  системата точно с протокол от ЛЛК за хронично заболяване и символична сума на директорката. Поради много злоупотреби, от последните 2 или 3 години, хроничните заболявания ги вкараха през системата и дават точки само на деца /или родители/ с ТЕЛК с над 50 % увреждане. Така че в случая директорката няма как да влияе на този избор. Единствения шанс без системата е чрез работна група, която вече е в Столична община и там има независима и неподкупна комисия, която решава според случая. По отношение на това, дали томболата е реална - ДА, реална е. Дъщеря ми преди 5-6 години я изтеглиха съвсем случайно и неочаквано на тази томбола, а пари на никого не сме давали.

Ще дам един непотърсен съвет, за тези, които няма да ги приемат в ясла. Имам син, който е роден 2020г и участва на всички класирания от както се е родил, но нямаше късмета на сестра си и не го изтеглиха. Записахме го на частна ясла даваща точка за кандидатстване в градината. Самата идея за частна ясла, беше много абсурдна за мен, но го приех, че това е вариантът. Трябват ви последните 6м преди класирането. Да, трудно е финансово, но като започнаха да дават компенсацията, горе долу станаха поносими нещата. След това със 16т може да си избирате градина, а не да чакате където ви приемат. Друг начин няма или поне аз не съм открила.

# 138
  • София
Само че не са и толкова много яслите, даващи точка за ДГ.

# 139
Само че не са и толкова много яслите, даващи точка за ДГ.

Да, тъкмо мислех да се редактирам. Запазете си място на време, капарото е половин такса. Ако ви приемат ще го прежалите. Аз запазих място през май месец за тръгване на детето от октомври. В 4 от 3 ясли на които звънях, нямаше места.

# 140
  • София
Ооо, миналата година от май месец имаше място само за следващия май... Поне там, където звънях аз. Иначе само 50 лв ми искаха, за да го запиша.

# 141
Зависи в кой район е яслата. Аз съм записвала в две ясли по всяко време на годината в район Овча Купел и места винаги е имало. В Манастирски, примерно, е по-трудно.

# 142
Преди време, можеше да се влиза по "втория" начин без да участваш  системата точно с протокол от ЛЛК за хронично заболяване и символична сума на директорката. Поради много злоупотреби, от последните 2 или 3 години, хроничните заболявания ги вкараха през системата и дават точки само на деца /или родители/ с ТЕЛК с над 50 % увреждане. Така че в случая директорката няма как да влияе на този избор. Единствения шанс без системата е чрез работна група, която вече е в Столична община и там има независима и неподкупна комисия, която решава според случая. По отношение на това, дали томболата е реална - ДА, реална е. Дъщеря ми преди 5-6 години я изтеглиха съвсем случайно и неочаквано на тази томбола, а пари на никого не сме давали.

Ще дам един непотърсен съвет, за тези, които няма да ги приемат в ясла. Имам син, който е роден 2020г и участва на всички класирания от както се е родил, но нямаше късмета на сестра си и не го изтеглиха. Записахме го на частна ясла даваща точка за кандидатстване в градината. Самата идея за частна ясла, беше много абсурдна за мен, но го приех, че това е вариантът. Трябват ви последните 6м преди класирането. Да, трудно е финансово, но като започнаха да дават компенсацията, горе долу станаха поносими нещата. След това със 16т може да си избирате градина, а не да чакате където ви приемат. Друг начин няма или поне аз не съм открила.

И ние направихме същото. На този етап друг вариант няма. За съжаление яслите, които дават допълнителна точка са много малко, а местата в някои ВЕЧЕ са свършили за приема от септември. Просто родителите, които знаят, че имат малък шанс детето им да влезе, предварително се застраховат с капаро.
Но и това не е решение на генералния проблем с недостиг на места в София.

# 143
  • София
Зависи в кой район е яслата. Аз съм записвала в две ясли по всяко време на годината в район Овча Купел и места винаги е имало. В Манастирски, примерно, е по-трудно.

За Триадица в моя случай.

# 144

За Триадица в моя случай.

Ние сме в Красно село и нямаше места в района и го записахме в Стрелбище.

# 145
Здрвейте, мамита,
На какъв принцип се приемат/класират децата в яслените групи? Тези номера, които излизат в чакащи един вид са на кое място е детето ли?

# 146
  • Sofia
Не, не показват на кое място е детето. Всички деца с еднакъв брой точки са подредени по азбучен ред и отиват на жребий (ако местата са по-малко от децата с еднакъв брой точки), така че няма как тези номера да показват мястото. Децата са подредени по точки, а после просто по азбучен ред. Ако някои деца са по второ/трето желание в списъка на вашата ясла, вероятно е да бъдат приети по първо желание в друга ясла и тогава изобщо няма да участват в класирането за вашата ясла. Тези номера показват просто бройката на децата.

Прочетете Наредбата, за да се запознаете с критериите и точките : https://sofia.obshtini.bg/doc/5247734
А тук можете да видите как протича класирането : https://kg.sofia.bg/#/faq/105

Последна редакция: чт, 27 апр 2023, 14:26 от Brin de muguet

# 147
Ако детето бъде прието в ясла какъв е срокът за връщане на работа?

# 148
Здравейте,
Детето ми има допълнителна точка от батко си и е с 16, но пак ще бъде на жребий. Има вероятност да бъде приет на второ или трето желание в далечна градина. Искам да попитам два въпроса. Първо, ако бъде класиран на второ или трето желание и го запишем, ще има ли на следващите класирания максималния брой точки за първо желание (16)? И вторият ми въпрос е, ако на следващите класирания се случи чудо и бъде приет по първо желание, как трябва да процедираме - първо да го отпишем и после да го запишем ли?

# 149
Ако детето бъде прието в ясла какъв е срокът за връщане на работа?
Когато детето започне да посещава яслата, майчинството се прекратява. Т.е. от 15.09. или друга избрана дата в рамките на 60-дневния срок.

Общи условия

Активация на акаунт