Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 1

• 33 284
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Ох последен опит да обясня - в Средец сте имали по 20-25 места или по-малко. И в тази щеше да е така с 20 места, но откриват 70 места тази година за набор 2020 - три групи. Във Възраждане е. За съжаление групи се откриват произволно, където могат, а не където има много деца.
Миналата година беше така с градината срещу нас в Банишора, допълнителни групи и местата ги обявиха по-късно, след ден 1. Много желана градина, ма като никой не гледа и айде влезоха хора с 2 точки.

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 14:08 от Одри ♡

# 571
Заветната точка за първа група я дават само СДЯ /частни детски ЯСЛИ/, които освен лицензирани, са регистрирани и в СРЗИ. Детски център няма право на компенсация, поне до колкото аз съм разбрала.Моят съвет е, да не изпускате сегашното си място, че може да ви бъде трудно след това.

Аз искам да попитам нещо  за приетите деца, които до момента ползват компенсацията за неприетите деца в ясла.
Ясно е, че компенсацията ще спре, но като приема е от септември, до тогава ще имаме ли право на нея? Според директорката, детето не може да тръгне по рано от 18.09.2023г в държавната градина, тоест до тогава остава частната ясла. Ще имам ли право на компенсация в периода до 18.09.2023 г.?

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 14:04 от viliiianka

# 572
Това за интеграционните градини в действителност е фактор не за пренебрегване. Дали има някъде повече информация по темата- списък някакъв или друг източник, който би индикирал подобна особеност на детското заведение?

# 573
  • СОФИЯ
Кой и на какво основание да изготви такъв списък? Нещо не ми звучи сериозно. Да се направи проучване кои ДЗ се посещават от руси и кои от чернооки деца. Всичко е само на ниво споделяне, лично или в интернет.

Списъкът на лицензираните СДЯ го има на сайта ИСОДЗ.

# 574
Хората, които не държат на образованието (така да го кажем) не изпращат децата си в градина, масово. Няма от какво да се притеснява човек, не би попаднал в такава ситуация с градина, посещавана само от такива деца.

# 575
За голяма моя изненада дъщеря ми е приета за втора яслена група (район Лозенец). Няма да я запиша по ред причини и ще освободи място за друго дете.
Разгледах обаче класиранията за детските градини в района и оставам с впечатлението, че шансовете за прием на дете с 15 точки (колкото ще има девойката, ако не я запиша на ясла), са практически нулеви. Започнах да разглеждам вариантите за ЧДГ наоколо и след като изпратих запитване до една от тях, ми отговориха, че "Детската градина има лиценз на детски център". Въпросът ми е този статут на "лицензиран детски център" дава ли право на финансови компенсации, или за целта задължително трябва да търся "лицензирана детска градина"?

Понеже се сблъсках с такъв тип казус, ако детето е прието в държавна ясла и откажете мястото, за тази учебна година няма как да получите компенсацията от 413 лв.

# 576
  • Sofia
Списъкът на лицензираните СДЯ го има на сайта ИСОДЗ.
Качила съм го и на първата страница на темата.

# 577
За голяма моя изненада дъщеря ми е приета за втора яслена група (район Лозенец). Няма да я запиша по ред причини и ще освободи място за друго дете.
Разгледах обаче класиранията за детските градини в района и оставам с впечатлението, че шансовете за прием на дете с 15 точки (колкото ще има девойката, ако не я запиша на ясла), са практически нулеви. Започнах да разглеждам вариантите за ЧДГ наоколо и след като изпратих запитване до една от тях, ми отговориха, че "Детската градина има лиценз на детски център". Въпросът ми е този статут на "лицензиран детски център" дава ли право на финансови компенсации, или за целта задължително трябва да търся "лицензирана детска градина"?
Защо се изненадахте? Или някой е кандидатствал от вашия профил? Компенсацията е за неприети деца, не за незаписани.

# 578
  • София
Alegra03, преди да ме захващаш със заядливия тон, прочети какво съм написала. Не се интересувам от компенсации за ясла за предстоящата учебна година, а за 2024/2025, когато дъщеря ми вече ще е на възраст за първа група в ДГ и ще има само 15 точки (ако не я запиша на ясла), което поне в район Лозенец прави шансовете за прием я ДГ клонящи към нула.

# 579
Alegra03, преди да ме захващаш със заядливия тон, прочети какво съм написала. Не се интересувам от компенсации за ясла за предстоящата учебна година, а за 2024/2025, когато дъщеря ми вече ще е на възраст за първа група в ДГ и ще има само 15 точки (ако не я запиша на ясла), което поне в район Лозенец прави шансовете за прием я ДГ клонящи към нула.
Аз се чудя за изненадата, не за компенсацията.

# 580
  • СОФИЯ
hatred Ако целиш точката по К5, с детски център, който не е в списъка от ИСОДЗ, с линк на стр. 1 от темата, няма да я начислят при канддатстване за 1 градинска група.

# 581
  • София
Интересно тогава защо ми обясняваш, че компенсацията е за неприети, а не за незаписани.
Изненадана съм, защото вероятността за прием беше около 18% (а вероятно и по-малко, смятах я когато подреждах желанията, след това сигурно са кандидатствали и други деца със същите точки).
мама САННЯ, тъй като няма да я записвам на ясла (нито частна, нито държавна) и в този смисъл съм се примирила с идеята за ЧДГ, се чудех дали от лицензиран частен детски център (вместо лицензирана ЧДГ) за учебната 2024/2025 ще имам право на компенсации. Но има време дотогава, догодина въпросът ще е по-актуален. Благодаря все пак за отговора.

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 16:56 от hatred

# 582
Честно да си призвая Hatred чак сега те разбрах какво всъщност питаш 😋
Задължително е да е с регистрация като ДГ. За регистрация на детски център изискванията са много по-малко и според мен това условие няма да го променят скоро.

# 583
  • София
Благодаря за отговора, значи ще се стягаме да плащаме пълна такса.
Но очаквам и раздвижване в броя и вида групи, които ДГ ще пускат (а и училищата за ПУК) предвид задължителната предучилищна от 4-годишна възраст. Може пък да ни излезе късметът.

# 584
Някой може ли да ми обясни какво става в градинските групи?
Има места и класирания за първа градинска група, когато децата са на 3 години.
Във втора градинска група и нататък вече няма места и големи класирания, правилно ли съм разбрала?
Грубо във втора градинска група детето е на 4 години и трябва да му се намери място, нали така?
Само че има класирания февруари примерно, на които няма места и има некласирани деца с да кажем 13 точки.
Същото март да кажем, но май месец пак няма места, но се появяват деца с 15 понякога и повече точки. Защо точно май?
И да разбирам ли, че системата ще ги прати някъде по далечни квартали или ще принуди ичителите вместо за да кажем 20 деца, да се грижат за 25?

Общи условия

Активация на акаунт