Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 1

• 33 269
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
Във втора градинска места няма, защото трябва да се освободи от напуснало дете. Появяват се от време на време единични бройки - смяна на адрес, държава, случва се. Място не им се намира, уж има за всички, но няма да те пратят насила в Казичене. Има некласирани, защото децата си чакат наредени, независимо от това, че местата са 0. Няма и принудително да се увеличи броят на групите.

# 586
  • СОФИЯ
hatred, в общинските училища предучилищна за 4 годишни няма да има. Там просто няма условия за толкова малки деца.

# 587
  • София
hatred, в общинските училища предучилищна за 4 годишни няма да има. Там просто няма условия за толкова малки деца.

Интересно, предполагах, че с места за ПУК в училищата ще се опитат да компенсират недостига в ДГ. Когато и за 4-годишните посещението на ПУК стане задължително, проблемът с недостига на места съвсем ще ескалира.

# 588
Аз се чудя как се доказва от кога посещава детето ясла или градина? Нали НОИ спира майчинството от момента на посещение на детето, а как разбират кога детето посещава? Ако на 15 септември от градината изпратят списък на всички записани, а аз искам да ползвам отлагането и да пусна детето от 15 ноември, как документално става това?

# 589
Уговаряте се с директорката предварително, че ще тръгне примерно на 2 ноември. И на 2 ноември тя отбелязва в системата, че детето посещава. Тогава ви е и първия работен ден.

П.С. 60 дни не са от дата до дата, реално мисля, че се пада до 13 ноември, пребройте хубаво и не оставяйте за последния момент, всичко се случва.

# 590
Благодаря много 🤗 Примерно го написах 15 ноември, ще бъде по-ранна дата нама да чакам най-последния момент 🙂 Просто се замислих как разбират кой посещава и кой не 🤔

# 591
Миналата година подадохме писмена молба за отлагане с месец до директорката на яслата. Явно тя е подала информацията до “системата”, тъй като при попълване на данните за кандидатстване на детето тази година по критерия за допълнителна точка от СДЯ бе отбелязан точният момент, от който дребния започна реално да посещава.

# 592
В тази връзка ми изниква и на мен въпрос. Дъщеря ми е приета и тръгва от септември, но аз преди няколко дни родих и няма да започвам работа. Трябва ли нещо някъде да уведомявам или правя при това положение или просто аз си оставам майчинство, тя на детска? Вече съм подала документи и взимам майчинство на 50% за каката.

# 593
  • Sofia
За малкото си взимате пълното майчинство, независимо дали голямото ходи на ДГ.
Но за каката нещо не разбрах. Защо получавате 50 % майчинство? Тя посещава ли ДЗ?

# 594
Здравейте!
За СОЛ от къде точно се вади документ за платени осигуровки? Мъжът ми пробва, но няма нито подпис нито печат и не знаем дали ще е валиден документ по този начин.

# 595
  • Sofia
Здравейте!
За СОЛ от къде точно се вади документ за платени осигуровки? Мъжът ми пробва, но няма нито подпис нито печат и не знаем дали ще е валиден документ по този начин.
ММ ги взе от НАП.

# 596
Здравейте!
ММ ги взе от НАП.
Тоест директно от поделение на НАП физически. Ясно, благодаря!

# 597
  • Sofia
Точно така. Отиде на място.

# 598
Здравейте, моето детенце е прието в първа яслена група. Имаме всички документи изгтвени, но на служебната бележка пише, че съм на старша позиция, а в трудовата книжка се водя нормална. Дали би било проблем това? На работното ми място актуализират трудовите книжки при назначаване и напускане само. Благодаря!

# 599
Здравейте, моето детенце е прието в първа яслена група. Имаме всички документи изгтвени, но на служебната бележка пише, че съм на старша позиция, а в трудовата книжка се водя нормална. Дали би било проблем това? На работното ми място актуализират трудовите книжки при назначаване и напускане само. Благодаря!
Не би трябвало, не се интересуват от позицията Ви, а само от наличието на трудов договор. При мен също имаше такова разминаване, тъй като съм сменила 3 позиции във фирмата, но при записването нямаше никакъв проблем Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт