Бързи здравословни въпроси и отговори – 40

• 35 790
  • 740
  •   1
Отговори
# 420
На някого са му избягали десетичните запетаи някъде като е попълвал измерените стойности за тоя НОМА индекс.
А това че е 2,4 и влиза в графата "нормални" стойности, изобщо не означава че кръвна захар 6,66 е нормална. Не е. Вземете мерки по това или поне направете още няколко пъти измервания в различни дни за да видите дали е все такава, че може и да е инцидентна стойност.

# 421
Здравейте,
Не знам дали това е най-правилната тема, но абсурдите у нас не спират и се надявам да успея да открия помош тук. Отчаяно издирваме Трахеостомна канюла 7.5 ,говоряща за мой близък. Явно това е поредното жизненоважно нещо, коета е в недостиг .. ако някой се е сблъсквал със същото и знае къде да открием ще съм безкрайно благодарна.

# 422
Какъв тест да си направя за ковид или грип, от аптека или в лаборатория? На кой ден от симптомите?

# 423
Има комбинирани, от аптеката. На 3-4 ден  е добре, въпреки, че на майка чак на 5 ден показа хубава черта за КОВИД.

# 424
  • пустинята Гоби
Какви са симптомите? Вече грип има по-малко, за ковид нямам идея. Аз без ясни симптоми на грип не бих се тествала с комбиниран тест, безсмислено е. На втори ден от съвсем слабите симптоми, които имах - само дращене в гърлото, моят тест за ковид светна.

# 425
Драска ме в гърлото, от време навреме... иначе ме втриса, но не се измерва температура, и болки в ставите, но за тези неща си бях на ревматолог и си имам лекарства и диагноза... Sad просто от снощи ме втресе нещо и гърлото ме драска от няколко дни... пих упсарин и ми мина, но съм изморена. Взех та си поръчах една серапептаза.

# 426
Здравейте,
за желязодефицитна анемия при възрастен човек може ли да се приема желязо, предписано от лекар ( не зная точно името на продукта) и също така да се взема и Б12 от хиляда единици?

# 427
Доколкото знам, В12 намалява нивата на желязото.

# 428
Напротив, Б12 помага за усвояване на желязото. Това покрай стомаха миналата година дефицитите ми. Б12 не можех да усвоявам през стомаха, и падна и желязото, правих курсове със спрей за усвияване директно през бузите. Желязо се приема също с витамин Ц за усвояване ✌

# 429
Благодаря ви много! Значи може.

# 430
Здравейте,
за желязодефицитна анемия при възрастен човек може ли да се приема желязо, предписано от лекар ( не зная точно името на продукта) и също така да се взема и Б12 от хиляда единици?

Двете са несъвместими и си пречат на усвояването. Ето тук калкулатор за съвместимост на витамини и минерали https://i.framar.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0%D … D0%B8%D0%BD%D0%B8

Отделно прием на високи дози на В12 намаляват желязото в организма. Затова ако е с много ниско желязото изчакайте да се понатрупа първо. Но ако има сериозен дефицит и на В12, т.е. при нужда, може да се приемат и двете, но трябва да са възможно най-отдалечени. В12 сутрин, най-късно до обяд и желязото след поне 4-6 часа.

# 431
Б12 може да намали желязото единствено ако е клинично доказано предозиран - той участва в образуването на хемоглобин, който пренася желязото, и затова използва всички запаси на желязо. Но ако има дефицит, колкото и желязо да се наваксва, няма кой да пренася това желязо до клетките. Двете се допълват. Може би прием с разстояние от няколко часа. Аз бързо наваксах липсите с прием на Б12 и на Желязо

# 432
  • София
С какво може да затихне кръвотечение на порезна рана в зона наскорошен изградена кожа (пръст), т.е. лесно се разранява /вече 2 дни изминаха/.
Желаспон има ли го все още?

# 433
Превръзка с вишневски маз?
Не знам дали е удачно, но на декубитални рани и други рани е помагала да зараснат. Аз я ползвам при всякакви рани.

# 434
С какво да си подсиля имунитета и тялото при продължителен стрес и тежък физически труд?
Има ли нещо, което ще помогне да понасям 14часовите смени, без нито ден почивен?

Общи условия

Активация на акаунт