ОКТОМВРИйче мъничко в коремчето расте, очакваме пола да се разбере 💓👶💙"

• 50 296
  • 729
  •   1
Отговори
# 570
И аз, съдейки по това моето момиче в тази поза какви форми има, бих заложила на момченце при теб ☺

# 571
По същият начин изглеждаше и нашето мъниче. Докторът каза, че няма съмнения, че е момче в 16та седмица.
Следя се при АГ, който е специалист и по фетална морфология.

# 572
По същият начин изглеждаше и нашето мъниче. Докторът каза, че няма съмнения, че е момче в 16та седмица.
Следя се при АГ, който е специалист и по фетална морфология.

Докторът в България също извършва фетална морфология и той включваше доплер, за да видим, че стърчащото е пъпна връв. Тук в Англия онзи ден на морфологията докторката рече и отсече момче. Ще чакам следващия преглед преди да купувам каквото и да било 😄

# 573
На 100% е момче, точно така изглежда на ФМ

# 574
Момичета, какви онлайн (или присъствено - за София) курсове и семинари за бъдещи родители бихте препоръчали? Или онлайн подготвителни видеа? Виждам, че повечето сте с предходен опит и имате солидна база от добри практики. Simple Smile

Аз си купих книгата “Здравето на мозъка” на Ребека Фет и съм се захванала да чета и да спазвам препоръките от нея (имам изключително добро мнение за позициите на автора от друга нейна книга), но ми се иска поетапно да трупам знания в приблизителност какво ми предстои и по други теми - грижа, възпитание, кърмене (дано! ☺) и т.н.

# 575
Аз предишната бременност ходех присъствено на тези организирани от “9 месеца”, не че натрупах кой знае какви знания,ама поне се разнообразявях и виждах други бременни.Сега не знам дали има присъствено или само онлайн след ковид.

# 576
Emay, препоръчвам лекциите на "Едно наум" - в youtube канала им има доста качени видеа на всякакви теми - сън, кърмене, първи грижи за новороденото, захранване, двигателно развитие и т.н.
За кърменето препоръчвам да прочетете сайта на Хедра. Има книга, но аз лично не съм я купувала. Една мама от ноемврийските бебчета 2021 ми помогна много със съвети, за което съм й изключително благодарна (родих секцио, на следващия ден слагах бебето на гърда и така година и половина кърмене). Лекциите на Ася Демирева също са доста полезни. Има клипове в youtube. Преди организираше събития, не знам сега дали продължава. Само да кажа, че в болницата, където раждах нямаше абсолютно никой, който да ми даде правилни съвети за кърменето (АГ-Варна). Единствено една акушерка, но я хванах само на едно дежурство. Всички други ми даваха грешни съвети, които НЕ следвах. Гърдите в началото се пълнят с кръв и лимфа и затова се подуват и болят. Важно е да се правят студени компреси и да не се цеди с помпа. Да се избягват впити дрехи, за да не се дразнят зърната. Най-доброто е да се слага бебето на гърда, за да засучи. Снабдете се с крем Lansinoh или друг подходящ с ланолин.
Има и консултанти по кърмене, на които може да се обадите и да разговаряте безплатно. Неведнъж съм звъняла, понеже по-натам около 4 месец се случва така наречената стачка на бебето (дърпа се от гърдата, трудно кърмене). Важното е да не се отказвате, а да пробвате различни пози на кърмене. Всички от семейството тогава ми повтаряха как бебето ми ще се отбие и как трябва да започна да се цедя или да пробвам с АМ, но аз се консултирах и разбрах, че това е период, който отминава. Търпение, предлагане на гърда често и така. Аз кърмих на поискване, не на определени часове. Така или иначе бебето ми си направи интервали. Бебетата минават през различни скокове на растежа на определен период от време, през които имат нужда от повече мляко, тоест по-често кърмения. Мога да говоря мнооого, понеже ми е прясно прясно 😁
За сън препоръчвам лекциите на Елена Чапалова от Нани, нани бебе. Има няколко странички на консултанти по сън. Може да се запознаете с интервалите на будуване и сън. За съжаление, аз разбрах затова чак, когато бебето ми, както си спинкаше спокойно три месеца, така изведнъж започна да се буди на 30-тата минута. Бебетата минават през регресия на съня няколко пъти през първата година, когато придобиват много нови умения. През тези периоди сънят им се нарушава, особено през нощта. Когато родителите следват интервалите на будуване и съответния брой дремки на бебето, така то не се преуморява, заспива лесно и спи по-продължително. Хубаво е да гледате няколко лекции.
За захранване аз гледах лекциите на д-р Владимирова. Като цяло не съм следвала точни схеми, нито съм следвала изцяло препоръките на педиатърката. Следвах изцяло бебето си. До годинката въведох повечето алергени. Бавно и постепенно замествахме хранене. Всичко се случи напълно естествено, без бързане.

# 577
Благодаря, Pischi и 19893! ☺ Запазих си всички посочени канали в YouTube и ще започна в някаква хронология да се ориентирам.

Ясно е, че ежедневието ще ни учи, но поне ми се иска на натрупам базова обща култура за предстоящото, за да не сме изненадани вкъщи по всички фронтове. 😄

# 578
Emay, препоръчвам лекциите на "Едно наум" - в youtube канала им има доста качени видеа на всякакви теми - сън, кърмене, първи грижи за новороденото, захранване, двигателно развитие и т.н.
За кърменето препоръчвам да прочетете сайта на Хедра. Има книга, но аз лично не съм я купувала. Една мама от ноемврийските бебчета 2021 ми помогна много със съвети, за което съм й изключително благодарна (родих секцио, на следващия ден слагах бебето на гърда и така година и половина кърмене). Лекциите на Ася Демирева също са доста полезни. Има клипове в youtube. Преди организираше събития, не знам сега дали продължава. Само да кажа, че в болницата, където раждах нямаше абсолютно никой, който да ми даде правилни съвети за кърменето (АГ-Варна). Единствено една акушерка, но я хванах само на едно дежурство. Всички други ми даваха грешни съвети, които НЕ следвах. Гърдите в началото се пълнят с кръв и лимфа и затова се подуват и болят. Важно е да се правят студени компреси и да не се цеди с помпа. Да се избягват впити дрехи, за да не се дразнят зърната. Най-доброто е да се слага бебето на гърда, за да засучи. Снабдете се с крем Lansinoh или друг подходящ с ланолин.
Има и консултанти по кърмене, на които може да се обадите и да разговаряте безплатно. Неведнъж съм звъняла, понеже по-натам около 4 месец се случва така наречената стачка на бебето (дърпа се от гърдата, трудно кърмене). Важното е да не се отказвате, а да пробвате различни пози на кърмене. Всички от семейството тогава ми повтаряха как бебето ми ще се отбие и как трябва да започна да се цедя или да пробвам с АМ, но аз се консултирах и разбрах, че това е период, който отминава. Търпение, предлагане на гърда често и така. Аз кърмих на поискване, не на определени часове. Така или иначе бебето ми си направи интервали. Бебетата минават през различни скокове на растежа на определен период от време, през които имат нужда от повече мляко, тоест по-често кърмения. Мога да говоря мнооого, понеже ми е прясно прясно 😁
За сън препоръчвам лекциите на Елена Чапалова от Нани, нани бебе. Има няколко странички на консултанти по сън. Може да се запознаете с интервалите на будуване и сън. За съжаление, аз разбрах затова чак, когато бебето ми, както си спинкаше спокойно три месеца, така изведнъж започна да се буди на 30-тата минута. Бебетата минават през регресия на съня няколко пъти през първата година, когато придобиват много нови умения. През тези периоди сънят им се нарушава, особено през нощта. Когато родителите следват интервалите на будуване и съответния брой дремки на бебето, така то не се преуморява, заспива лесно и спи по-продължително. Хубаво е да гледате няколко лекции.
За захранване аз гледах лекциите на д-р Владимирова. Като цяло не съм следвала точни схеми, нито съм следвала изцяло препоръките на педиатърката. Следвах изцяло бебето си. До годинката въведох повечето алергени. Бавно и постепенно замествахме хранене. Всичко се случи напълно естествено, без бързане.

АГ болница е най гадното родилно във Варна. Имам 4 раждания в окръжна и нямам оплаквания. Винаги съм се чувстваала спокойна и живот и здраве следва 5 раждне. Не бих си помислела за друго място. Колкото до съветите за кърмене, там има кой да обясни даже дават мостри крем  за  зърната да не се разраняват. Мене миналото лято ме пращаха да обяснявам на майки за кърменето 😆, като по опитна.

# 579
А някой с полезни видеа относно раждането? За подготовка за естествено раждане имам предвид. Не ми е първо, но първото беше кошмар.

# 580
Аз нищо не съм гледала като видеа.Много пъти в живота ми се е случвало да се подготвям за нещо, а то да стане точно обратното 😃
Така, че разчитам на принципа "Каквото-такова" и знам, ще ще се справя.И аз искам да родя нормално, но знам за много случай, в които нещата не са се получили.Затова си карам ден за ден, поне за сега хаха

# 581
  • Замък сред облаците
Привет, момичета! Не съм писала отдавна, но искам да ви пожелая спокойно лято и хубави емоции.

На ак. Анелия Стойчева търсете видеа за дишането, горещо ги препоръчвам. Дишането е от изключителна важност за това как протича раждането и честно казано единствено съжалявам че оставих тази подготовка за 9 месец чак. Е, кашлях и като магаре от току-що прекаран ковид на раждането, но вярвайте ми, без да знаете правилните техники, напъните ще ви се сторят изнурителни ❤

# 582
АА, честичко се сещам за теб, липсваш на темата. Много се радвам, че се включи, надявам се да си добре. 🤗

Вярвам, че много, дори чисто физиологични принципи, които не са ни известни и които биха подпомогнали и майката и бебето по време на бременността и първите месеци на грижи. Дишането - гаранция, чета и една книга, в която дори определен вид гимнастики и трениране на мускулатурата още по време на бременност, също подпомагат раждането.

Интуицията е водеща, изненади със сигурност ще има, но ако трябва да инвестирам 1 час на ден в самоподготовка, бих била по-спокойна, че каквото зависи от мен - е направено. ☺

# 583
Аз също не съм гледала нищо по време на предишната бременност, единствено едно видео за подготовка за нормална раждане и присъствах на лекция на Ася Демирева за кърменето. Всичко съм гледала впоследствие, когато срещах трудности, особено със съня.
До последно бях за нормално раждане, но понякога нещата не се получават, както искаме, в повечето случаи за добро 🙂
Аз сега мисля как ще отделяме "баткото" в друга стая, като знам, че накрая сигурно всички ще спим заедно... 🙂

# 584
По време на бременността ходих на уроци, като най-полезни ми бяха тези за кърменето. Преди това си мислех, че ще цедя с помпата и ще му давам, за да знам колко изяжда. Именно на уроците разбрах, че това е грешно и е основната причина да се приключи рано рано с кърменето. Успешно кърмих до 2г. За дишането и напъването по време на раждането ме напътстваше акушерката. Не бях чела и не бях гледала видеа. Родих изключително бързо и лесно. Иначе за спането, ние от сега сме се настроили, че ще спим по двама в стая, аз с бебето, таткото с баткото 😄

Общи условия

Активация на акаунт