Въпроси и отговори за майчинството и новите промени III

• 31 494
  • 418
  •   1
Отговори
# 210
  • Sofia
Понеже днес ще подавам молбата да попитам и аз newsm78
- Родих на 12/09/2006, на 20/12/2006 ми изтече болничният. Тъй като беше ратворено работното ми място по празниците от 25 декември до 3ти януари, сега като пускам молбата, от 4ти януари ли да изчислявам 180 дни остатък или от 21 декември?

Сори, но съм абсолютен дебил като стане въпрос за документация и изчисления Mr. Green

# 211
Ей Vesi, не се подценявай така  Wink
180те ти дни започват от 21.12, значи трябва да подеш молба за остатък от 169 дни (180 - 11те дни за декември = 169), но ти си сметни пак за всеки случай
В молбата трябва да искаш ползване на платен отпуск поради бременност и раждане, считано от 01.01.2007г. за остатъка от 169 дни, защото тези 315 дни не са работни, а календарни.

# 212
Извинявайте ако се повтарям, но нямам време да чета всички отговори
Имам един казус:
В майчински съм до март 2008г.
Забременявам преди да ми изтекат майчинските. Да речем, терминът ми е август 2008г.
Каква сума ще ми се изплаща за болнични? Процент от последната ми заплата /отпреди да изляза в майчински за 1 път/ ли?
И колко месеца назад се гледа заплатата, на базата на която се изчисляват болничните?
Предварително благодаря за отговорите на запознатите!
Е какво има да ви уточнява жената. Нали си има лентичка. Детето и е на 10 месеца. Според вас за какво майчинство става въпрос?
В случая не се прилага нищо от написаното.
Когато болничния за бременност и раждане се застъпва с отпуска за отглеждане на първото дете, имате право да получавате обезщетението си за бременност и раждане в същия размер, в който ви е бил изплащан и болничния за първото дете, ако това е финансово по-изгодно за вас.
С други думи, ако ви осигуряват на МРЗ, тогава имате сметка да ви се преизчисли базата 6 месеца назад. Тъй като МРЗ се увеличава всяка година. Ако обаче ви осигуряват на по-висока заплата, тогава по-изгодно ще е да ви се изплаща в същия размер като предишния ви болничен. Счетоводителят ви ( или НОИ ) ще сметне обезщетението ви и при двата варианта и ще ви изплата това, което е по-изгодно за вас.
Зина, тук става дума за 2008г. и ако март свършва отпуска, тя се връща на работа до началото на 45те дни преди раждане (през юни или юли ако термина е август 2008г.) и няма застъпване на 2та вида отпуск. (Тя иска да забременее преди да й изтече отпуска, но да роди след като е изтекъл)

Последна редакция: ср, 17 яну 2007, 14:07 от tonitta

# 213
Само едно не ми стана ясно.

Колко месеца назад се гледа заплатата, на базата на която се изчислява сумата за болничните?

# 214
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Само едно не ми стана ясно.

Колко месеца назад се гледа заплатата, на базата на която се изчислява сумата за болничните?

6 месеца, но не се гледат  от датата на болничния, а пълни месеци.

# 215
Я аз да се включа ни в клин ни в ръкав-току що разбрах ,че могат да ти върнат надвзетите данъци за 2003,2004,2005 г ако ги дариш на инвалид-вярно е със сигурност,но докаога е срока и какви са условията newsm78

Koteto 123,
със сигурност това, което пишеш съществува- моя близка си подаде вече документите.
Ако си дарявала пари (например на инвалид), може да ти се преизчисли данъчната основа за 2003,2004,2005 и 2006г.За целта трябва да се подаде в ТДД данъчна декларация, заедно с бележките за год.доход за всяка година,както и декларация , подписана от дарения за получените суми, ТЕЛК решението .Може и да има още нещо, но аз не съм съвсем запозната- мисля че другите момичета биха могли да дадат повечко инфо Simple Smile

Последна редакция: ср, 17 яну 2007, 18:15 от AM

# 216
  • Sofia
Тонитта, безкрайно благодаря. Че то аз съм зле едно на ръка, но счетито е 1000 пъти по зле и от мен Mr. Green

# 217
newsm44 ЧЕСТИТО на ТАТКО RadoMit и нежната му половинка две прекрасни бебчета newsm44 Нека растат здрави и щастливи дечица и ви носят само радости smile3525

# 218
  • БГ
здравейте момичета,моля отговор на следният ми въпрос, за да се регистрира трудов договор  от ЕТ  в НОИ  какъв е срока?, бях чела ,че вече е 3 мес. дали важи това вече ,или ако се регистрира такъв договор този месец със задна дата от м. декември примерно и се внесат осигуровки ще има глоби?Мерси  bouquet

# 219
ZinaSt, ДейзиГ, момичета, благодаря Ви за отговорите!

# 220
Извинявайте ако се повтарям, но нямам време да чета всички отговори
Имам един казус:
В майчински съм до март 2008г.
Забременявам преди да ми изтекат майчинските. Да речем, терминът ми е август 2008г.
Каква сума ще ми се изплаща за болнични? Процент от последната ми заплата /отпреди да изляза в майчински за 1 път/ ли?
И колко месеца назад се гледа заплатата, на базата на която се изчисляват болничните?
Предварително благодаря за отговорите на запознатите!
Е какво има да ви уточнява жената. Нали си има лентичка. Детето и е на 10 месеца. Според вас за какво майчинство става въпрос?
В случая не се прилага нищо от написаното.
Когато болничния за бременност и раждане се застъпва с отпуска за отглеждане на първото дете, имате право да получавате обезщетението си за бременност и раждане в същия размер, в който ви е бил изплащан и болничния за първото дете, ако това е финансово по-изгодно за вас.
С други думи, ако ви осигуряват на МРЗ, тогава имате сметка да ви се преизчисли базата 6 месеца назад. Тъй като МРЗ се увеличава всяка година. Ако обаче ви осигуряват на по-висока заплата, тогава по-изгодно ще е да ви се изплаща в същия размер като предишния ви болничен. Счетоводителят ви ( или НОИ ) ще сметне обезщетението ви и при двата варианта и ще ви изплата това, което е по-изгодно за вас.
Зина, тук става дума за 2008г. и ако март свършва отпуска, тя се връща на работа до началото на 45те дни преди раждане (през юни или юли ако термина е август 2008г.) и няма застъпване на 2та вида отпуск. (Тя иска да забременее преди да й изтече отпуска, но да роди след като е изтекъл)

Права си, че не се застъпват. Аз вчера се ядосах малко и не съм прочела всичко както трябва. Извинявам се.
В такъв случай, обезщетението ще се изчисли на база дохода от последните 6 месеца преди болничния.

# 221
здравейте момичета,моля отговор на следният ми въпрос, за да се регистрира трудов договор  от ЕТ  в НОИ  какъв е срока?, бях чела ,че вече е 3 мес. дали важи това вече ,или ако се регистрира такъв договор този месец със задна дата от м. декември примерно и се внесат осигуровки ще има глоби?Мерси  bouquet

Аз пък за първи път чувам, че за ЕТ има различен срок. Не ми се струва логично това с трите месеца. Нали трудовия договор трябва да е регистриран преди лицето да започме работа. Как 3 месеца ще е срока? Поне в КТ няма отделен срок за ЕТ. По инструкциите на НОИ също не съм срещала. Вие къде сте го чела това нещо?

# 222
Здравейте всички!
Много четох, но не открих нещо за моят случай.
Аз съм по "договор за управление и контрол "на ЕООД от 7 месеца.
В болничен съм за първи път за 45 дни преди раждане- от 16.01.07г. Сега къде да го нося? В НОИ или НАП? И кога? Какви документи да подавам, след като съм работодател на себе си?
Предварително благодаря за помощта!

# 223
  • В полите на Пирин планина
Здравейте всички!
Много четох, но не открих нещо за моят случай.
Аз съм по "договор за управление и контрол "на ЕООД от 7 месеца.
В болничен съм за първи път за 45 дни преди раждане- от 16.01.07г. Сега къде да го нося? В НОИ или НАП? И кога? Какви документи да подавам, след като съм работодател на себе си?
Предварително благодаря за помощта!

Сама си писала, че на "договор за управление и контрол", т.е. договорът е сключен с някой - някое си ЕООД, което ти е работодател. Представител на този работодател представя документите в ТП на НОИ по неговия адрес, след като му представиш болничен лист и попълниш декларация за банкова сметка, която е на твое име.

# 224
  • В полите на Пирин планина

Аз пък за първи път чувам, че за ЕТ има различен срок. Не ми се струва логично това с трите месеца. Нали трудовия договор трябва да е регистриран преди лицето да започме работа. Как 3 месеца ще е срока? Поне в КТ няма отделен срок за ЕТ. По инструкциите на НОИ също не съм срещала. Вие къде сте го чела това нещо?

Няма промяна в срока за регистрация на сключен трудов договор - той си е 3 дни. Лицето започва работа след регистрация на този договор в НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт