Пластмаса и найлон.С какво да ги заменим?

• 2 814
  • 60
  •   1
Отговори
# 15
Шишетата са тип термоси. Нещо такова:

Специално за Лидл трябва да следите кога ще ги обявят за продажба, в други вериги виждам, че са в постоянния им асортимент.

# 16
  • Германия
Аз само не можах да разбера защото трябва непременно да изхвърлите всичко пластмасово, което притежавате. В това малко липсва логиката. На пластмасовата пазарска торба какво ѝ е вредното? Лошото е като се изхвърли. Като се ползва нито замърсявате природата, нито нищо.

Разбирам подмяната на пластмасови сламки, еднократни чинии и прибори с хартиени, те се ползват минути и после се изхвърлят. Но една пластмасова торба може да се използва години наред.

Децата ми и двете имат бутилки Емил, въпреки че са стъклени са много стабилни и трудно се чупят. А водата не си променя вкуса както в пластмасово или метално шише.

Аз не съм толкова радикална, нямам фобия от пластмасата. Но се старая да разделям боклука - био, опаковки, общ боклук, хартия и стъкло. Купувам много неща секънд хенд, продавам каквото не ми трябва, гледам да удължа живота на дрехи, играчки и т.н.

# 17
Браво на всички, които се стараят да живеят отговорно към себе си и децата ти! За съжаление на мен ми се струва, че нашите усилия са капка в морето Sad Като дадат някоя африканска държава по тв и лошо ми става - пластмаса навсякъде - а там не ми се вярва да събират разделно.
Още един проблем - всичко, което събираме разделно трябва да се мие - кофички от кисело мляко например - а много малко хора го знаят.
И още един - пластмасата има определен брой цикли рециклиране, не е безкрайно. Това също доста хора не го знаят, купуват смело пластмаса и си викат “Ама те ще я преработят”…
Аз се чудя за големите бутилки за минерална вода по 10 л как да ги заменя… Кана с филтър имаме, но водата е ужасно варовита, не става с каната… ползвам я и нея, но за постоянно не става. Някой да ползва някаква система за пречистване на вода? Или машина за вода и да му карат големи туби, които се пълнят някъде, удобно и хигиенично ли е?

# 18
Има системи за пречистване, които се слагат на тръбата и директно тече пречистена вода.
Това за миенето не е точно така. Имаме роднина, който от години се занимава със събиране и преработка на боклук. И този от разделните контейнери се преглежда и сортира. Преди рециклиране си ги почистват. Не може да се разчита, че всеки ще мие идеално всяко пластмасово боклуче, което хвърли. Общият боклук в повечето общини също минава през завод за преработка, в който вземат неща, подходящи за рециклиране.

Обаче мазни хартии и онези смесени полу-картон чаши, бутилки от сок, както и домакинско стъкло, не се рециклират, а могат да развалят цяла партида рециклиращо се стъкло.

# 19
Обаче мазни хартии и онези смесени полу-картон чаши, бутилки от сок, както и домакинско стъкло, не се рециклират, а могат да развалят цяла партида рециклиращо се стъкло.
Може ли малко повече информация какво значи "домакинско стъкло"?
И кое стъкло е "рециклиращо се"?
Аз не правя разлика между стъклата, да не правя неволно някаква грешка...

# 20
Рециклират се опаковки. В общия случай бутилки, буркани. Не се рециклират огледала, прозорци и т.н. На всеки контейнер има картинки.

# 21
Ако счупите чаша например, не я пускайте в разделния контейнер.

# 22
  • Германия
Да, чашите се хвърлят в общия боклук. Различен вид стъкло са, ако не се лъжа разликата е в температурата на топене, която за чашите примерно в по-висока от тази на винените шишета примерно.

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 14:41 от TeoM83

# 23
Ако счупите чаша например, не я пускайте в разделния контейнер.
А, благодаря! Точно имам 2 счупени стъклени чаши, които стоят в пликче в колата и чакат да стигна до някой контейнер за стъкло. Сега ще ги пусна в общия боклук, щом не могат да се рециклират...

# 24
И аз съм като Тео. Разделям, каквото може да се изхвърли разделно, наилоновите торбички от супера ги ползвам до като може и накрая ги ползвам за изхвърляне на общия боклук. Чували за смет не купувам от години. Определено информацията за чашите ми беше полезна, не я знаех.

# 25
Аз още се чудя кое е по-добре - да си нося многократни торбички или да купувам найлонови, които после ползвам за боклук? Купувам торбички за боклук, понеже са ми по-удобни за кухненския, другите все ги пробивам или късам с покупките. От магазинните торбички слагам разделния и на коша в банята, което може и да не е много еко, ама ...

# 26
Аз найлонови торбички от магазина вземам само за плодове и зеленчуци, големи торби вземам само хартиени, вече почти навсякъде има такива. После тия хартиени торби ги пълня с пластмаси и хартии и ги хвърлям в коша за пластмаси и хартии.

# 27
Не знам, но тия хартиените сламки ми се виждат доста подозрителни. Малко повече ако стои натопена определено гълташ разкисната хартия. Стъклените сламки изглеждат несериозна работа като идея. Естествено са намерили цаката и продават пластмасови сламки, по-дебели, с обяснение, че не са еднократни. И какво излиза - купуваш по-скъпи сламки и хвърляш повече пластмаса. Малко като обикновена крушка 100W с обяснение "индустриално осветление". При тях проблемът е, че вместо качествена крушка Osram или Филипс си купуваш китайска, която изгаря за нула време или основата ѝ е от долнопробна тенекия.

# 28
Вкъщи имам метални сламки. Виждала съм паста-сламки, бамбукови... металните са ми най-ок.
За пробутването на боклучлива пластмаса и аз съм съгласна. Обикновено при събирания навън моля всеки да си донесе чашка, но винаги имам някоя пластмасова за всеки случай. Преди две години точно покрай забраната търсих и имаше само "кристална пластмаса" оО Е няма такъв кошмар. Гъвкавите пластмасови нямаха проблем, тези се пукаха и чупеха и реално използвахме много повече, изобщо не виждам как щяха да са многократни.

# 29
Сега като няма качествени пластмасови сламки се намират разни китайски. На вид нормални, но кой знае от какъв материал и качество. Бъркалките за кафе също. Пластмасовите останаха разни с лоша отливка - по ръбовете стърчат тънки лентички пластмаса "за ядене/гълтане". Дървените бъркалки като идея са добри, но също са с лоша изработка и стърчащи тънки клечки по ръбовете.

Общи условия

Активация на акаунт