Американски гражданин - легална работа в България?

• 4 168
  • 81
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Забрави да влезе в държавно училище! Особено с този статут.
Може по школи да работи, ама там е на черно.
Или в някое частно училище, пак на черно.
Аз съм учител, така че имам поглед върху тази област.

# 16
Аз пък лично естествено бих предпочела децата ми да ги учи човек, с майчин език английски, отколкото българин. Предполагам че ще се продаде като топъл хляб, но трябва да попаднете на правилното място, за да поискате съвет. Няма ли някакво общество на expat - и в България? Навремето имаше някакъв форум (около 2007) за чужденци, желаещи да се установят н България, за съжаления не се сещам името и не знам дали още съществува. Но много по-добре сред свои, отколкото тук, по Бг мама, където е малко вероятно някой да е минал по този път и да е навит да помогне със съвет. Желая успех!

# 17
  • София
Пробвайте в British council - там имат много курсове. Не пречи да питате в американското посолство, както и в българо-американска търговска камара. Може да предложат нещо, или да ви свържат с някой.

# 18
Направете си една консултация с адвокат по имиграционно право. Може да има някакъв вариант с регистриране на фирма и самонаемане или друг законов начин.

# 19
90 дни престой на 180 дни с обикновената виза, това го знаем. Въпросът е, че за да получи друг тип виза, който дава право на работа, трябва да има трудов договор, а кой ще го назначи без виза, която дава право на работа?
Ами да си вземе виза, която му дава право на работа. Като пише един имейл на българското посолство в САЩ ще му отговорят най-точно какви са възможните визи.

# 20
  • София
Пробвайте в British council - там имат много курсове. Не пречи да питате в американското посолство, както и в българо-американска търговска камара. Може да предложат нещо, или да ви свържат с някой.
И аз щях да пиша за Британски съвет. Едно време всичките им преподаватели бяха native speakers - ние не бяхме в ЕС, а и специално моите предподаватели бяха от Великобритания (Шотландия, Англия), че и един от Австралия, така че имат опит с наемането на чужденци от страни извън ЕС. Въпросът е дали още държат всичките им преподаватели да са такива или са минали на по-евтиния вариант българи с английска филология, че преди години ми казаха нещо подобно...

# 21
90 дни престой на 180 дни с обикновената виза, това го знаем. Въпросът е, че за да получи друг тип виза, който дава право на работа, трябва да има трудов договор, а кой ще го назначи без виза, която дава право на работа?
Ами да си вземе виза, която му дава право на работа. Като пише един имейл на българското посолство в САЩ ще му отговорят най-точно какви са възможните визи.

Там е работата, че има един списък от 18 основания за получаване на D-visa, и първото е да има сключен договор за работа. От опита му с кандидатстване за работа в друга държава в ЕС миналата година, като чуят, че няма виза с право на работа, и директно са чао. Та затова е параграф 22. Иначе другите основания са брак, роднинство от първа, втора, трета, осемнайсета линия, някакви незаменими постижения, пенсиониране тук, започване на бизнес, което изисква определени средства и трябва да наема българи; медицинско лечение и още някакви частни случаи, към които не спада.

Вариантите са брак, което наистина не е на дневен ред и не искам/е са става по тези причини, и работа, за което обаче вероятно ще искат виза с право на работа, а за да получи визата с право на работа, трябва да има подписан договор за работа. 😑 Така е измислено, затова търсим варианти в тази посока и работодател, който би сключил договор с него преди да има съответната виза, за да има право да я вземе.

Ще видим какво ще изскочи, благодаря много за предложенията - ето, за Британския съвет не бяхме се сетили, а звучи логично. Благодаря и за добронамереността от всички, оценявам я.

Добавям само за варианта като freelancer - ми нава през изпит за ниво Б1 по български, а това го виждам след поне година, макар че се старае.

# 22
  • София
Фрийлансър означава общо взето човек без договор или с граждански договор, което пак не ви върши работа.
Общо взето, единственият ви вариант е да намерите някой много близък приятел със фирма, да го назначи фиктивно на ТД.

# 23
И това го мислехме, ама нали трябва да получава реално доходи отнякъде...

Иначе той ще си пробва да намери дистанционна към чужда фирма, с което да избегнем цялата тая история, поне докато не влезем в Шенген, но иска да изчерпи тукашните варианти (което май ще стане доста бързо).

# 24
  • София
Реалните доходи са лесни - навсякъде търсят готвачи.

# 25
Иначе той ще си пробва да намери дистанционна към чужда фирма, с което да избегнем цялата тая история
Нищо не избягваш, зада живее в България му трябва виза независимо къде работи, също и да плаща данъци защото от дистанционната работа няма да му пращат пари плик по пощенски гълъб.

# 26
За това не сме много сигурни и ще се консултираме с адвокат, защото като четохме по-подробно, ограничението му за пребиваване е само по отношение на страните от Шенген (в които може да прекарва 90 на всеки 180 дни), а България все още не е сред тях. Иначе туристическа виза за ЕС си има, тя не е проблем. И ако не работи за българска фирма, то не би трябвало да има нужда от виза с разрешително за работа. Не знам, наистина, ориентирахме се към адвокат, когото да питаме, другата седмица ще говорим и с нея.

# 27
“Чуждите” фирми - международни корпорации с офиси в България имаш предвид, предполагам - оперират през регистрирани в държавата дружества, както функционира това навсякъде по света, тоест технически и документално фирмите, които назначават са все български. Виза ще му трябва. Тя му трябва така или иначе ако пребивава в страната над определено време извън разрешеното за туристи.

А за българските фирмички и селски ЕТ-та, там българите не работят легално и вземат пари под масата, да се очаква да му оправя някой там документите е повече от нелепо.

В разните кол центрове има чужденци колкото щеш, но са основни европейци, доколкото съм чувала.

# 28
  • София
Може да се работи и към чужда фирма без регистрация в България, плаща се по банков път (може и по американска банкова сметка). Преди години съм работила по подобен начин към... Програма Фар на ЕС (още не бяхме член).

# 29
В каквато и фирма да работиш, нормалният начин е да ти се плаща по банков път. Можеш да работиш директно за чужда фирма на граждански договор, но това не променя факта, че на човекът му трябва виза за престой ако ще работи от България. Трудов договор за чужда фирма без представителство в България или съответната чужбина е малко вероятно, да не кажа невъзможно, защото работодателите не за запознати с данъчните и социалните системи или местното законодателство и не им е възможно обикновено без посредник да отвеждат тези плащания към държавата. По принцип такъв договор може да се сключи през фирми посредници, обаче.

Общи условия

Активация на акаунт