Разширени вени- кой, как се бори с проблема? - тема 4

• 46 748
  • 497
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте и Честита Нова година!
преди дни получих болка и втвърдяване надолу в лява подбедрица. Не му обърнах внимание, след дни започна по голям болка и леко зачервяване, което е болезнено. Отидох на съдов хирург, който постави диагноза "варикофлебит" и предписа детралекс по 3 по едно, хепарин гел и инжекции фраксипарин 0.6 на 12 часа по една за 10 дни. Към хората с повече опит, адекватно ли е това лечение за случая и основно тези инжекции от 0,6 на 12 часа или може би се презастрахова малко. Засега е все още леко червено и подуто, започнах детралекс и мазане, но за инжекциите все още се колебая.
Ще се радвам някой с повече опит да сподели мнение.
Благодаря предварително.

Не се колебайте - започвайте инжекциите, без тях няма да се подобрите. Само с мазилото няма да стане.
Правилният лекар за вашето състояние е ангиолог, но и съдов хирург става.

Действайте веднага.

# 481
Здравейте и Честита Нова година!
преди дни получих болка и втвърдяване надолу в лява подбедрица. Не му обърнах внимание, след дни започна по голям болка и леко зачервяване, което е болезнено. Отидох на съдов хирург, който постави диагноза "варикофлебит" и предписа детралекс по 3 по едно, хепарин гел и инжекции фраксипарин 0.6 на 12 часа по една за 10 дни. Към хората с повече опит, адекватно ли е това лечение за случая и основно тези инжекции от 0,6 на 12 часа или може би се презастрахова малко. Засега е все още леко червено и подуто, започнах детралекс и мазане, но за инжекциите все още се колебая.
Ще се радвам някой с повече опит да сподели мнение.
Благодаря предварително.

Въобще не си играй игра с тези неща!
Много си е адекватно лечението - системен хепарин, венотоник и локален хепарин.
Започвай веднага инжекциите, няма какво да се колебаеш.  Задължително трябва разреждане на кръвта. Фраксипаринът е класика, дозата я преценява лекарят.  Щом съдовият е преценил , че трябва такава доза фраксипарин, ние няма как да ти кажем друго. Той е видял къде се намира тромба, преценил е рисковете, теглото ти. Може и на други места да има тромботични наслагвания, риск от ДВТ. Само с мазане и детралекс нищо не правиш, фраксипаринът е главното лекарство в случая.
Цитат
Фраксипаринът е нискомолекулен хепарин. Той представлява лекарство, което забавя или предотвратява образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове (тромби).
....................
Хепаринът представлява антикоагулант с пряко действие. Има два основни ефекта - антикоагулантно действие и потискане агрегацията на тромбоцитите.
от Фрамар
Не ти ли препоръча й комресионен чорап?

Точно съдов хирург е по-правилно при варикофлебит, особено такъв, който редовно прави операции.

Не искам да те плаша, споделям от личен опит.
При мен се получи огромно запушване, ДВТ, висящи тромби и ме оперираха по спешност, много рискова операция. Това беше преди ковид. Преживях и немасивна БТЕ след операцията. От тогава ме водят с много висок риск. Няколко пъти ми се е налагало от антикоагулантите за пиене, да минавам на фраксипарин. Обикновено 1х 0,6. Но съдовият хирург преценява дозата.
След ковид, от болницата ме изписаха на 2 х 0,6 дневно фраксипарин за месец и нещо. От носа често ми течеше кръв. Съдовият ми каза, че докато нямам кървене 15 минути и повече, да не се притеснявам. Но ако има такова, веднага заминавай към болница.

Ако усетиш, че болката отива нагоре по вената, или имаш субфебрилна температура ( 37.0 - 37,5), по-често само вечер, веднага излитай съдов хирург да те види на доплер, ако трябва в отделение по съдова хирургия отиди и настоявай да те видят, че са празници сега.  Ама никакво колебание и отлагане при такива симптоми. Задължително мери температура няколко пъти на ден,  вечер поне 2 пъти и си записвай показанията. Може да нямаш усещане за температура, но да имаш субфебрилна и само термометъра да я покаже.

https://medinfo.bg/spisanie/2013/%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9-7-2013/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D1%84/
Цитат
При спонтанен повърхностен тромбофлебит често се установява съпътстваща ДВТ в некомунициращата дълбока вена. Този факт се обяснява с наличния хиперкоагулабилитет и тромбогенна активност, които могат да засегнат както повърхностната, така и дълбоката венозна система. Често пъти клинично се изявява повърхностният тромбофлебит, а безсимптомната ДВТ остава неразпозната. С цветен ехо-Доплер е установено, че при 30% от случаите с повърхностни тромбофлебити се установява ДВТ. При по-нататъшно наблюдение този процент достига 45%. В 10% от случаите, хоспитализирани за повърхностни тромбофлебити, се диагностицира ВТЕ, като 20% от тях са фатални[5,7,9].
......................
Ако са налице засилващи се болка и оток на вената, придружени от температура и затруднено дишане, трябва да се потърси незабавна помощ. Тези симптоми могат да са признак за дълбока венозна тромбоза и повишен риск за БТЕ[1,4].
.................................
Комплексното съвременно лечение на повърхностния тромбофлебит включва следните елементи:

•   Антикоагуланти за системно приложение.

•   Венотоници.

•   Локално лечение с унгвент
, спрей или компрес съобразно находката.

•   Нестероидни противовъзпалителни средства.

•   Еластично-компресивни превръзки с чорапи или бинтове.

•   Правилно дозиран двигателен режим.

•   Декливно положение на крайника.

•   Лечение на основното заболяване, довело до появата на тромбофлебита.

Последна редакция: пт, 02 яну 2026, 06:25 от Diorela

# 482
  • София
Да, момичетата са описали добре нещата. Проблемите с тромбите не са за подценяване и не бива да се неглижират ❤️

П. С. Когато става дума за риск от тромб, правилното, медицински издържаното като подход е презастраховането 👍

# 483
Благодаря много на всички за отговорите.
Започнах предписаното лечение и съм по- добре, не е вече червено и почти не е болезнена вената.

# 484
Чудесно!
Като мине това чудо, отиваш при съдовия, с него и с ЛЛ търсете причината. Изследвай си съсирване на кръвта, тромбоцити, но да мине време от фраксипарина. Евентуално и мутации за тромбофилия.
Да те огледат хубаво и на доплер за други тромби - дали си имала, дали има в дълбоката вена. Старите тромби се виждат, те прилепват към стената на вената и стават безопасни.
Много е възможно да те оставят на антикоагуланти за пиене, поне за известно време. Но от тук нататък, винаги имай едно наум и изследвай INR ( показва гъстота на кръвта) от време на време, както и тромбоцитите, особено ако не те оставят на антикоагуланти. Научи им стойностите и си следи кръвта, за да вземаш превантивни мерки навреме. Защото тромби, инфаркти, инсулти, БТЕ имат връзка.
И повече никога не неглижирай такива симптоми.

Последна редакция: сб, 03 яну 2026, 21:07 от Diorela

# 485
Здравейте! Имам записан час за съдов хирург във вторник, защото имам ужасно голяма разширена вена, която за сега не ми създава дискомфорт, но искам да ме види специалист. Та въпроса ми е, какво да очаквам от прегледа, какви въпроси да задам за да съм сигурна, че съм адекватна? Може да ви се стори глуповато, но по-добре да питам някой който е минал по този път. Благодаря предварително!

# 486
Здравейте освен, че е по преценка на лекаря, разбрах, че е много важно и с какъв лазер работи самият лекар! Има лекари които използват ненадежни лазери- китайски, при които влакната са с много ниско качество.
До колкото разбрах лидер в сферата е немската фирма БИОЛИТЕК и аз лично проследих кои лекари работят с нея и мога да напиша тук ако някой се интересува конкретно!
Simply_fun лекарят преценява каква ще е терапията - склеротерапия, лазер, микрофлебектомия или стрипинг. Склеротерапията е подходяща за малки кръвоносни съдове. За по-разширени вени тя има временен ефект и после отново се появяват.На мен ми казаха, че след 6 месеца, когато отида на преглед, ако има разклонения от вената, която ми махнаха с лазера, които не са се свили, се махат със склеротерапия.
[/quote]

# 487
  • София
Направо напиши това за лазера, мисля, че е полезно за всички.

# 488
Момичета, изобщо не е въпрос на срам да се интересуваме и да задаваме въпроси, особено след като лично познавам човек, който пострада сериозно след дерматологични процедури. Още преди години започнах целенасочено да се интересувам коя клиника с каква апаратура работи.

В сферата на естетичната дерматология това вече е сравнително ясно и добре регулирано. За съжаление обаче, когато говорим за т.нар. златен стандарт при лечение на разширени вени – Лазерната аблация, масово липсва информираност.

Искам да подчертая нещо много важно:
НЕ радиофреквентното третиране, а лазерната аблация е златният стандарт.

Но дори и тук ключова роля има не само лекарят, а самият лазер– какъв е той, с каква дължина на вълната работи, какво влакно се използва и дали вената ще бъде качествено затворена и „запечатана“, без риск от рецидив. Това е от изключително значение.

Без да подценявам ролята на лекаря – напротив – важно е да разберем, че това е механична процедура, извършвана в тялото ни чрез влакно, а не чрез ръката на доктора. Затова качеството на апаратурата и консумативите е решаващо.

Именно поради тази причина започнах лично да се обаждам в клиниките, към които бях насочена, и да питам лекарите:

* с какъв лазер работят;
* какъв консуматив използват;
* дали влакната са еднократни или многократни.

За мен е изключително важно да бъда третирана само с еднократен консуматив.

Мога да посоча конкретни имена на лекари, за които се убедих, че работят по правилния и отговорен начин. Ако имате интерес ще ги посоча, но съм проследила само за София!
Направо напиши това за лазера, мисля, че е полезно за всички.

# 489
Да,моля напиши имената на лекарите. Ще ни бъде полезно

# 490
  • София

До колкото разбрах лидер в сферата е немската фирма БИОЛИТЕК и аз лично проследих кои лекари работят с нея и мога да напиша тук ако някой се интересува конкретно!

Да, още първия път те помолих да напишеш за лекарите, иначе не е полезна информцията за нас като пациенти.

# 491
Да,моля напиши имената на лекарите. Ще ни бъде полезно
Споделям:
Първо са кажа, че процедурата не се извършва по каса, но доколкото разбрах може да се покрие консуматива чрез ФОНД.
Пишеше, че др Ангелова ги прави по каса от това което видях в нейния канал, мога да кажа, че тя Не работи с немски лазер, понеже влакното светеше само веднъж, а патента на немците е двурингов т.е има два източника за по- прецизна обработка предполагам.
Свързах се с много центрове и болници.

-От болниците мога да кажа, че ВМА работят с лазера, който посочих!
От частните центрове, който са профилирани в тази област, проверих Д-р Радев първо, но не съм на 100% сигурна с какъв лазер работи, понеже не ми беше дадена такава информация.
Но със сигурност д-р Анастасов, който се намира на Римската стена и др. Кючуков работят с Биолитек лазер.
Това което много ме изненада, но не съм сигурна на 100% е че и Дерма Акт имат и извършват лазерна аблация!
Ще бъда много благодарна ако някой ги посещава скоро и потвърди, дали това е така и с какъв лазер работят, понеже там са доста конкурентни от към цени, както знаем ?
Остава и ние семейно да вземем решение в началото на годината къде да отидем. Ще се радвам ако имате отзиви за лекарите, които посочих.
Процедурата е за мой роднина, който е с много много големи вени и вечно отлага, но за съжаление вече има и рани по краката и няма на къде....
Аз също съответно може да имам фамилна обремененост, така че ще действаме и ще споделя след като преминем!

# 492
Здравейте, Deniz91, писала за лазера на д-р Анастасов, но дали са казали и за консуматива и влакната?
За същото се чудя и за ВМА.
Извинявам се, ако вече отговорите ги има в темата. Дълго отлагах и не съм чела скоро.

# 493
Цитат
Процедурата е за мой роднина, който е с много много големи вени и вечно отлага, но за съжаление вече има и рани по краката и няма на къде....

На твое място, бих направила първо консултация с добър съдов хирург, за да прецени кое е най-подходящото лечение за него, в това състояние. Не бих разчитала само на мнението на този, който прави процедурата, защото той има интерес да я препоръчва.

# 494
Присъединявам се към мнението на Diorela. Когато ние се интересувахме от методите за премахване на "големи" вени, но без рани, и двете светила (единия е проф. Лозев, другия доц. от ВМА) казаха, че лазерът не е подходящ метод за силно разширени вени. Има си диаметър на оптимално действие и ако вената е по-разширена, не става.
Затова може би наистина отидете при някой, който предлага различни методи и да се прецени най-ефективния в случая.

Общи условия

Активация на акаунт