Шестокласници 2023/2024

• 32 174
  • 749
  •   1
Отговори
# 330
  • Отвъд алеята зад шкафа
За кой сборник говорите?

# 331
  • Бургас
Vache, знам аз, че не е за тях и не го крия от нея, ама като са го сложили в списъка, няма как.

Вчера с отвращение взе принтираните задачи по математика. Видяха ми се лесни на първо четене, та и аз ще ѝ добавя нещичко от сборника, по който работеха в училище.

# 332
За кой сборник говорите?

За сборника на Архимед.

# 333
  • Отвъд алеята зад шкафа
За тестовете накрая ли говорите? На мен ми се струват лесни, като ниво А група, че са и кратки, х 10 задачи само. Дъщеря ми има да прави 20-тина от тях за домашно, но ми се иска и нещо по-засукано да й дам с повече текстови задачи, че там й е слабото място.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 11:42 от gadamer

# 334
1325 задачи на 5 клас на Просвета, група Б и В. Моят работиха през годината по този сборник. Задачите са с прилична трудност, разбирай трудни, но не прекалено.

# 335
  • София
При нас домашното е от началните преговори  от сборника за 6-ти клас на Коала и на Просвета...все още не съм проверила колко са, тъй като тя в момента има още няколко урока с учителката по мат и там решават още от Просвета 5 клас...

По БЕЛ утре ще получим освен книгите, какво друго трябва да прави за лятото.

И накрая да я похваля - взе си сертификата на Гьоте А2 много добре: 85 от 100 т. Нещо при слушането не се е справила добре, но края на август е на езиков лагер в Австрия, така че трябва да поизглади и там нещата.

# 336
  • Отвъд алеята зад шкафа
През учебната година имаше да решава и от Просвета, освен да й дам задачи и от него.

За книгите - има да чете всички, които споменахте. Две-три от тях ще ги прочете на АЕ, с едно четене два предмета да отметне. Сега е на "Малкия принц", много й е интересна, следващата е "Автобиография". Всичките книги ги имаме наготово от кака й, трябва да проверя само "Под Игото" дали е пълният вариант.

# 337
Може ли да ми кажете, кое най много затруднява децата в 5 клас? Повечето родители казват 5 клас е труден, но то реално всяко ново нещо е трудно, предполагам и за 6 ще чуя същото , но сега ме вълнува пети, че да съм подготвена поне психически какво ме очаква.

# 338
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз мога да кажа при моята дъщеря - текстовите задачи, особено за движение. Като цяло според мен геометрията и текстовите задачи най се опъват на децата.

# 339
т.е. детето ти сега ще бъде пети, така ли?

Значи - всичко им е ново. Нови учители, нови изисквания, много нови знания. Няма я госпожата по всичко от 1 до 4 клас, която им е като втора майка и едва ли не само сополите не им бърше.

Математиката е много трудно от гледна точка, че учат много нов материал - дроби, проценти, движение, геометрия.
БЕЛ - нова граматика, честно казано някои неща и на мен ми бяха трудни.
Разказвателни - също много нов материал, по който трябва да се разказват уроците.

# 340
Може ли да ми кажете, кое най много затруднява децата в 5 клас? Повечето родители казват 5 клас е труден, но то реално всяко ново нещо е трудно, предполагам и за 6 ще чуя същото , но сега ме вълнува пети, че да съм подготвена поне психически какво ме очаква.

Нищо по-различно от четвърти клас не е да си в пети, от личен опит на сина ми.

# 341
  • София
Според мен част от това, което ги затруднява е, че трябва плавно да преминат и да говорят на по-сложен език - основно за разказвателните ( нищо, че са имали подобие на такива в 3 и 4 клас) и анализите по литература...не може да се обясняват с "казал-рекъл" и "сестро-брат" стил. А ограниченият речников запис, поради липса на четене, си казва думата...Допълнително почти всеки час вземат нов урок и това също усложнява подготовката.

Аз доколкото разбрах 6-ти клас не отстъпва на 5-ти, основно защото нов час - нов урок е положението. Но ще видим. За мен основното е да няма дупки по БЕЛ и Математика, за да не се налага да учи наново в 7-ми, просто да върви като преговор подготовката за НВО.
На разказвателните държа - тъй като не се знае дали няма да включат интегриран тест в един момент, мисля, че догодина ще стане ясно. Пък имам късмет, че са й интересни, та не се налага много да увещавам и убеждавам.

# 342
  • София
При сина ми геометрията в началото го затрудни.

Иначе разликата е, че вече нямат занималня, учителите са различни – всеки с особеностите и изискванията си. Но не беше нещо драматично, освен ако родителите не го превърнат в такова. Просто има период на напасване, това е.

# 343
  • София
Ако някой се вълнува от сега от НВО седми клас, един интересен материал споделен в ФБ на Дидева https://bel7blog.wordpress.com/2023/06/20/%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0% … d0%b2%d0%be-2023/

# 344
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз по инерция отговорих за математиката, но като цяло - много по-големият обем материал по всичко, че и усложнен. Това се засилва в 6-ти и 7-ми клас. А остане ли нещо неразбрано в 5-ти, започва да куца нагоре.

Общи условия

Активация на акаунт