Шестокласници 2023/2024

• 32 165
  • 749
  •   1
Отговори
# 390
Не вярвам да усложнят изпитите! Те и сега са ужасни резултатите. Нямат сметка да "лъснат" още повече.

# 391
  • София
Четох изказвания, мисля на министъра, че трябва да обвържат заплащането с резулатите...
Обаче то и сега за нас родителите резултатите са обвързани със заплащане...към частните школи Simple Smile...Все пак обаче и учителят в училище има голямо значение, тъй като дава основата - затова комбинацията добър учител в училище - добър учител в школа плюс дете, което полага усилия...е най-добрата.

# 392
  • Отвъд алеята зад шкафа
Не съм убедена, че и в други държави средните резултати на матури не са близки до нашите.

На 1-ви модул, който масово на децата се струва лесен и в техните възможности, неусетно се объркват елементарни въпроси и се губят по 5-6-7 точки.

# 393
Четох изказвания, мисля на министъра, че трябва да обвържат заплащането с резулатите...

Тогава вече всички ще са отличници. И родителите, и учителите, и децата доволни.
Път те реалните знания за какво са?!?! Хич не ни требе да знайм кой е Ботев или пък некви косинуси и теореми.... на Слънчака немЪ да та питат таквиз работи! Най-много дали можеш да правиш коктейли или да носиш табла....(Ако дъртите не са ти осигурили достатъчно кинти)....!!!

# 394
  • Отвъд алеята зад шкафа
Междудругото наборката чете "Под игото" - понеже не излъчва задоволство, накарах я да ми чете на глас по една глава на ден, хем да й помагам с думите, хем да си го поприпомня. Ами....поизтрило ми се е да ви кажа и направо ги съжалявам децата, че трябва да го четат на тази възраст. Забравила съм, че всичките непознати думи са все турцизми и предмети от бита, които няма как съвременно дете да знае.

# 395
gadamer, аз това го разглеждам като повод да понаучи такива думи и да обогати речника си, а не като повод за опростяване/адаптиране на романа.

Много ще се радвам да се намери начин заплащането да е обвързано с реални резултати, стига да не става така, че учителката в училище взима по-добра заплата, защото родителите са платили за добрите резултати в частни школи.

# 396
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз нямам против да учи стари думи, излезли от употреба, но спокойно може да се случи в гимназия, когато по би имало ефект. Чете оригинална, неадаптирана версия. Това е все едно във Франция да дадеш на 11 годишни да четат книга на френски от преди 3 века на някакъв старофренски. Съмнително е обогатяването на езика с мъртви думи на тази възраст, но да кажем, че всяко знание е полезно. Казвам го като човек, учил старобългарски, латински и древногръцки в гимназията.

# 397
  • София
За НВО тепърва предстои анализ на причините, а от там и промени. За сега умуваха как да конкретизират и да направят по-обективно оценяването на отворените въпроси, както и дали да не заменят преразказа с отговор на морален проблем. Последното нямам спомен да се учи в 7клас поне.
Категорично съм против обвързване на резултатите със заплащането на учителите. Нагледала съм се на озверели учители. И без това напрежението в 7 клас е огромно!
Иначе наборът почива активно. Не чете. Предлагам какви ли не книги, на всякаква тематика, не само учебната литература. Ами - не ще!

# 398
  • Отвъд алеята зад шкафа
Единственото, което ме успокоява е, че каквото е за моето дете, това е и за всички други.

# 399
  • Варна
Нищо не прави момата. Сърдита ми е, защото и ограничих интернета от 14 на 4 часа дневно и сега не ми говори, освен когато иска нещо де. Simple Smile Купих христоматията. 86 странички едър шрифт, част от тях стихотворения. Категорично отказва да прочете и един ред. Нито пък 8-те теста по математика и не знам колко си по английски. Това пубертета направо ми смени детето. Същото това, което миналата година още се втурваше да чете и да смята.

# 400
Despina не си сама Simple Smile
Колкото повече се натиска, толкова по-зле става. Човека е мъж, къде отивам аз може би.
Сменям тактиката - и проверявам всичко направено. Ината е голям, но стискам зъби.

# 401
Решила съм от другата седмица поставям задачи за през деня. Да се приключат, докато се върна от работа.  Ако не, няма да излиза вечерта, а ще пише, докато напише всичко.

# 402
На теория звучи много хубаво заплатите на учителите да се обвързват с резултатите. Само че на практика не виждам как би могло да се постигне. Казвала съм го и друг път - знанието не е бензин да го налееш с фуния в тубата. Какво правят тези учители, които преподават на циганчета напрамир? Ами тези в някои техникуми или изобщо непрестижни училища, чийто контингент са не особено ученолюбиви деца, изначално незаинтересовани или деца със затруднения, социално слаби, малцинства? Не знам дали в някоя държава го има това явление. Ако някой знае, може да сподели. Има ли ефект?
По принцип си мисля, че когато имаме случаи на нежелание да се учи или на някакви обучителни затруднения, няма как нещата да се получат така, че учителят на тези деца, дори да е полагал нужните усилия и има нужната компетентност и професионализъм, да получи достойно заплащане.

# 403
Май май ще процъфтяват частните уроци по всички предмети. Ми тъй де - и учителите по другите предмети са хора,  не само по мат. и БЕЛ / в кръга на шегата /.
Моята чете Малкия принц, каза че "Под игото" ще го чете последно. То другите са стихотворения, но трябва и да ги учи наизуст. Възлагам й домашни задачи - след като прочете "някакъв" брой страници от зад.литература, да ходи да пазари / стратегически не купувам сладолед и диня  - задължително всеки ден едното и през ден-два другото /,  да си направи салата за обяд, да подреди / разчисти къщата. Мрънка, мрънка, но е глас в пустиня. Като отиде  на гости при бабите си, ми развалят детето. Аз тъкмо го "дресирам" и си знае задълженията, и след гостуване пак наново. Тормозят се нон-стоп с брат си.
Относно интегрирания изпит - според мен МОН ще измислят някоя огромна глупост, и после ще се чудим как да я преборим. Нищо ново под слънцето.

# 404
Мила, тия работещите специално с малцинствени паралелки не ги мисли грам...

Иначе измерването на резултатите не може да е според сегашната форма на НВО и обобщаващо за цялата държава.

Общи условия

Активация на акаунт