Домашното насилие – тема №4

• 147 247
  • 2 309
  •   1
Отговори
# 420
Зависи от две неща. Едното е как точно е сформулирано. Ако ти каже "Днес месото ми е леко жилаво, но иначе е много вкусно" е добре, но ако е нещо от сорта на "Както винаги месото си го направила жилаво, но ти и така и така не ставаш", вече си е с цел да принизи. Както и ако забележките са всекидневни и за всяко нещо, също идеята е да се смачка самочувствието.

# 421
Зависи най-вече как се казва, но според мен ако е невинна забележка като по-горния пример, човек изобщо не би се чудил дали е насилие, защото е най-нормален разговор. Приемам критика/забележка/коментари за храна, защото не готвя често, но ако го правя искам да е вкусно и да опозная вкуса на човека. Обаче какви са тези коментари за ''не е добре изчистено'', освен ако не са към нает персонал, домакинските задължения не са само на единия партньор. Приемам за неприемливо също да се обижда човек, че не изкарва достатъчно добри пари или няма амбиции за кариера, ако да речем единият партньор не работи и само чисти дома, а другият изкарва парите. Но съм най-вече съгласна с коментара на maiathebee, точно това е, белег за просташкост и невъзпитание, но такъв човек се надявам по принцип преди да се стигне до семейство да разкрива интелигентността си и начина си на изразяване, а не изведнъж да му падне нещо на главата и да започне да се заяжда като в индийски сериал колко е пресолена манджата.

# 422
Моите наблюдения са, че мъркането и оплакването от половинката е значително по-характерно за жените, отколкото за мъжете.
Е тук в раздела СО повечето теми са където мъжът натяквал и обиждал. Навън пред компания може би не се оплакват, но като се приберат при жена си става друго.

# 423
А когато нещо наистина не е свършено и е било отговорност на половинката, можем ли да мрънкаме или се брои насилие?

# 424
А когато нещо наистина не е свършено и е било отговорност на половинката, можем ли да мрънкаме или се брои насилие?
Не може, защото е досадно. Може половинката да е имала друга работа или да я е домързяло, ще го свърши после, ако не става въпрос за нещо на живот и смърт...

# 425
Ми ако и мен ме домързи да бачкам и не вадя достатъчно пари, тогава не би ли трябвало пак да не ми се мрънка?

# 426
Ми ако и мен ме домързи да бачкам и не вадя достатъчно пари, тогава не би ли трябвало пак да не ми се мрънка?
Сравняваш измиването на чиниите веднага или след 2 часа с това да спреш да ходиш на работа? 😆

# 427
  • София
Пак зависи как ще го кажеш. Ето, септември е, време за гадното кисело зеле. Такова няма да кусам! Та, оня пак беше по командировки. Някой докара зелето в нас, не помня кой. И аз го оставих под една маса. Вероятно трябваше да го преместя някъде на по-хладно, ама то няма къде така или иначе. И оня си дойде след седмица и зелето беше тръгнало да гние. Баси скандала ми вдигна!!!
Да подчертая, аз зеле не слагам, не знам как се прави.

# 428
Една примерна ситуация: обикновено половинка А готви; но в деня Х го прави половинка Б; резултатът е полугодна за консумацията храна и бъркотия в кухнята. Половинка Б счита работата си за свършена. Сготвено е. Има ли право половинка А да критикува, че яденето не е хубаво и че половинка Б е оставила хаос след себе си?
Каква формулировка на обратната връзка ще е насилие и каква не? Как бихте реагирали на мястото на половинка А?

# 429
Ако няма придружаващи обстоятелства, това си е чисто битова история. Но не от насилствен характер. Ако няма придружаващи обстоятелства, подчертавам.

# 430
Една примерна ситуация: обикновено половинка А готви; но в деня Х го прави половинка Б; резултатът е полугодна за консумацията храна и бъркотия в кухнята. Половинка Б счита работата си за свършена. Сготвено е. Има ли право половинка А да критикува, че яденето не е хубаво и че половинка Б е оставила хаос след себе си?
Каква формулировка на обратната връзка ще е насилие и каква не? Как бихте реагирали на мястото на половинка А?
Ами аз лично, ще кажа на половинка Б, че повече няма да готви. Явно нито умее, нито пита как да го направи добре, пък и не чисти след себе си... то тогава по-добре аз да готвя.

Дай пример. Ако е било "моля те купи ми сладолед като отиваш до магазина' и половинката забрави и се прибере без сладолед - да, може да се мрънка.
Ама ако е като в горния пример с готвенето, няма смисъл от мрънкане. Някои хора просто нр могат да готвят вкусно и затова аз предпочитам да не готвят. Готви този, които го може. Специално за готвенето. Иначе да изчисти, може всеки.

# 431
Ако половинка А е накарала Б да готви, няма да мрънка.
Ако Б е изявила желание да готви и чисти, половинка А трябва да и каже конструктивно , какво може да подобри.
Никой не е чак толкова тъп , че да не може да готви нищо.
Показваш му веднъж и ще научи някоя проста вечеря, като пържени кюфтета или миш маш.

Стига да има желание и да няма унижаване от страна на А , всичко ще е ок.

# 432
Никога не бих мрънакала за такива битовизми, не мога да си обясня това ли е най-важното, ако някой ми готви, стига да не е отровно, не бих мрънкала, или ако не сложи нарочно съставка, която знае, че мразя. Сещам се за много по-приятно прекарване на вечерта от мрънкане.
Но ако някой ми вдига скандали за зелки и прочее .....направо убива всичко и няма как да стане с такъв човек да се гради нещо.

# 433
  • София
Аз по принцип, заклевам се, не съм започвала никога семеен скандал. Е така, може да направя лека забележка за нещо, с хумор и нормален тон.

# 434
Пиша анонимно,защото жената за която се отнася чете тук .

Тя ходи на работа-работи физическа работа за минимална заплата,има две деца.
Мъжът и също работи,изкарва добри пари.
Той е взискателен.
Иска,като се върне от работа масата да е сложена-салата,водка...да е сготвено.
Тя се връща от работа преди него.
Къщата трябва да блести,той не понася мръсотия.
Прави забележки за всяко нещо-чашата не е измита добре,на пода са паднали трохи,кухненския шкаф не е добре почистен,в хладилника нещо не е сложено както трябва....
Чиниите трябва да се измиват веднага,а мивката задължително да се подсуши.
Може да и се разкрещи пред хора.

Веднъж отидохме у тях на гости.
Тя беше забравила да сложи пепелници на масата.
Помислихме,че не се пуши вътре.
Ама той знае ,че сме пушачи.
Той запали цигара,започна да изтърсва  пепелта върху ламината и каза ,,Запалете си,не се притеснявайте...,,
Аз онемях.Не запалих разбира се.Той си хвърли фаса на пода.
Тя скочи веднага и донесе пепелници.

Същият този мъж не е спирал да и изневерява,тя знае ,но не само търпи,ами и спи с него.
Споделяла е,че му вдига скандали,когато вече не издържа и тогава той и удря шамар.
А няколко пъти я е пребивал.Всичко това тя сама си го разказва.
Чудя  се как си ляга с него ,след като знае,че е бил с другата жена и след като е изяла шамара....

Питаме я защо не си тръгва.
Има къде да отиде,има близки.
Но тя не само не иска да си тръгне,ами и го ревнува.

Близките и казват,че стои при него заради парите.Да е богаташ-не е.
 Знаят,че той има любовница .
На жената всички и се подиграват и никой не и съчувства.А тя определено е жертва на домашно насилие.
Аз съм раздвоена въпреки,че съм твърдо против всякакъв вид насилие.Тя заслужава ли си го или не?
И как да помогнеш на жена,която не желае да и се помага?

Последна редакция: чт, 14 сеп 2023, 17:31 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт