Домашното насилие – тема №4

• 147 187
  • 2 309
  •   1
Отговори
# 495
От жената към мъжа или обратно.
Защото ако женените мъже си отворят устата...
Има моменти в които жените изобщо не си мерят приказките. - което е съвсем реално насилие и даже мисля, че много масово.

# 496
  • София
Вербалното насилие е напълно реално и изключително жестоко в някои случаи. Физическото насилие рядко върви без вербално такова.То може да е не по-малко осакатяващо от физическото. И да, мъже също стават жертва на вербално насилие, не само жени. То рядко опира до това някой да не си премери приказките (особено в спор) обаче - обикновено става дума за целенасочено и системно сриване на другия - личността му, самочувствието му, психиката му. Като прийомите може да са много - от откровени обиди, през омаловажаване и подиграване, до фини манипулации.

# 497
  • София
За съжаление, при мен вербалното насилие не е спирало от години. Но в полицията не се брои.
Физическо имаше веднъж, миналия септември. Извадих си медицинско и тръгнах по процедурата за Заповед за незабавна защита. Обаче минах през Анимус и тяхната безплатна адвокатка ми написа Молбата толкова смотано, че съдийката я върна 2 пъти и делото не тръгна и Заповед не получих.
Това естествено, ме срина и психически!

# 498
  • Най-красивата страна
Когато жената не си мери приказките има  цивилизовани начини да се отървеш от нея.
Мъжът може просто да излезе,да я изгони,да си тръгне той,да  я зареже,ако са гаджета или да се разведе,ако имат брак.
Но не и да я удря.

# 499
  • София
Или да й отмъщава две години, защото той я е зарязал, като в нашия случай. То чак смешно звучи, ама не е ....

# 500
Когато жената не си мери приказките има  цивилизовани начини да се отървеш от нея.
Мъжът може просто да излезе,да я изгони,да си тръгне той,да  я зареже,ако са гаджета или да се разведе,ако имат брак.
Но не и да я удря.

1. Говорим за видове насилие, а не адвокатстваме на насилниците. Демек, причисляваме жените към потенциалните и реалните насилници. Нали?
2. На мъжа може да му харесва, може да гледа с насмешка на женските изстъпления и т.н. в този ред на мисли. Мрънкащата агресивна жена в крайна сметка сама се поставя във функцията на кухненски робот и домашна прислужница. Без никаква агресия от страна на съпруга, който говори тихо, стъпва тихо по чорапи, излиза в 6.30 и се прибира в 19.00.

Това идва да покаже съотношението между вроденото, егоистичното и даденият Аз и дълбочината на възпитанието в семейството и социалния опит. До къде може да проникне наученото от социума. Защото гадните партньори пред хората не се държат по начина по който го правят вкъщи. - тоест много добре знаят как трябва и кое е приемливо, ама на!
Аргумент: Ако всички бяха идеално възпитани и образовани, двойките щяха да са идеални и стабилни дори при подбор само по външност. Много са достатъчно добре възпитани и образовани, а пак не се получава, защото в тях живее един Аз, който има свои цели и желания.

Аз - примитивното и егоистичното, което иска всичко...
Супер Аз - придобитите възпитание, образование и усвоените обществени порядки.

Ние в крайна сметка влизаме във връзка с азът.

Последна редакция: вт, 10 окт 2023, 01:57 от Тифи19

# 501
  • София
На мен ми стана супер странно и гадно, че гоненето от семейното жилище не се води насилие.

# 502
На мен ми стана супер странно и гадно, че гоненето от семейното жилище не се води насилие.

Не е задължително. Аз също бях изгонена от общо жилище. Би ли живяла на място, където имаш толкова спомени с този човек? Аз лично бих се побъркала.

# 503
Ако жилището е на половина твое, не знам как точно става "гоненето". Смисъл нито единия може, нито другия. Обикновено родителят, при когото остават децата, остава в общото жилище и плаща някакъв символичен наем /само за себе си, за частта на другия/. Но пък щом е насилник, и аз бих се изнесла с децата,  а не да стоя и да чакам той да се изнесе. После вече по съдебен път, предполагам може да претендираш да ти изплати твоята част от жилището. Или той да ти плаща наем за твоята част. Нещо такова може би.

# 504
  • Варна
Гонене, когато онзи се напие и ги изхвърли посред нощ с децата на улицата. Предполагам, че това се има предвид. И да, това би трябвало да е насилие. Но явно според нашите закони не е.

# 505
  • София
Е това е че нито единия може да изгони другия. Ама като ми повтори 10 пъти Махай се, някак е доста гадно.....

# 506
По-добре да си далеч от него и спокойна. Жилището ще го оправиш по съдебен път като се развеждате, предполагам. Не знам, може ли да се иска да ти изплати твоята част на пазарни цени към момента или да ти плаща наем за частта? Някой юрист да каже. Но съм сигурна, че има начин да се уреди този въпрос, защото собствеността няма как да се изгуби с изнасянето ти.

# 507
  • София
Не говорим за това сега. Въпросът е кое е и кое не е насилие според закона.

Но няма да делим имоти засега.

# 508
  • София
Рокси, ясно че имаш деца, за които да мислиш, обаче ти заради пусто жилище не можеш да се оправиш ефективно с твоя хубостник. И той го знае много добре

# 509
  • София
Рокси, ясно че имаш деца, за които да мислиш, обаче ти заради пусто жилище не можеш да се оправиш ефективно с твоя хубостник. И той го знае много добре

В смисъл?

Общи условия

Активация на акаунт