Домашното насилие – тема №4

• 146 325
  • 2 309
  •   1
Отговори
# 1 890
Steana, разбирам гледната ти точка, но не я приемам. Значи жената да гледа насилника си здрав или болен, че няма къде да иде. Ето това се е формирало в нашето общество като мнение и поведение.

Значи в подобна ситуация на момента бих прибрала моя близка, камо ли майка ми, у нас.

А това да е вечно с него, понеже е на 70 - ами може да има още годинки жената, все в бой и ужас ли да си ги изживее? Значи ужасени сме от насилието над самотни старици по селата, но като е в вкъщи, от собствения дългогодишен съпруг - може, нормално е, нали? Не е за мен.

# 1 891
Не че е някаква утеха, но има малка вероятност този пристъп да е начална фаза на деменция. При бащата на приятелка точно така се развиха нещата.
Ако искаш по прочети и се консултирай със специалисти.

# 1 892
Бащата, ако е бил винаги агресивен не е никаква деменция. Дядо ми беше с деменция - никога не е бил агресивен, не беше такъв и с деменцията до последните си дни.

Ако майката не пожелае да покаже, че няма да толерира това поведение, никой нищичко не може да направи.
Имам си пример в моето семейство. Крещящ и обиждащ баща от както го помня. Слабохарактерна майка. Но с времето от нея съм по-разочарована. След всеки скандал, в който се намеся, става все по-любяща съпруга, принасяща, мъркаща и съобразяваща се.А с мен се държи театрално, надменно, резервирано.
След последния скандал, на който стана свидетел и съпругът ми (виждали са се три пъти, живеят в друг град) и разбира се, се намеси, вбеси, защото не беше виждал такова нещо сигурно до сега, вече му се изпращат поздрави през зъби и с един надменен тон.
Аз съм показала, че не толерирам, а след последния случай съм и тотален игнор. И накрая аз виновна и мъжът ми, че сме я защитили. Вместо да използва това, че има хора зад гърба си, да противодейства, няма сили да се опълчи на него, но има да застане срещу детето си. Ми не го разбирам!

# 1 893
  • Пловдив
sorscha - а ти защо се месиш в техните отношения? За не знам кой пъти пиша в този форума - има жени (и мъже) на тях им ХАРЕСВА, ОБИЧАТ да са в такива отношения.

# 1 894
Янтра, като им харесват отношенията, да си ги пазят за себе си. Никой не е длъжен да става свидетел на тях. Вече не се меся, но заявявам, че не ми е приятно и няма да търпя (тоест няма да ги посещавам).
Скандалите започват или с нея или крясъци към сина ми, от нищото. След като се намеся с реплика( нещо от рода на "хайде по-спокойно" или "какъв е сега проблемът"), започват да се сипят обиди върху всички около него.

# 1 895
Значи благо да гледаме хората да се бият и насилват и да не им се месим. Може.

Ноо не и когато са ни истински близки. Тогава как да си затрае човек всъщност?

# 1 896
Бой няма. Но обиди, унижаващи заповеди и твърдения, пред децата и, внукът и, зет и. Не проумявам даже, как не му/им е неудобно - и пред чужд човек, мъжът ми не е бил там 40 години, за да го приема за нормално, не че аз някога съм го приемала.

# 1 897
sorscha - а ти защо се месиш в техните отношения? За не знам кой пъти пиша в този форума - има жени (и мъже) на тях им ХАРЕСВА, ОБИЧАТ да са в такива отношения.

И аз познавам такава двойка. Скандали и даже бой от двете страни, после цари любов.

# 1 898
Ако то е майка няма как да я оставиш и да плюеш на всичко, особено ако има физическо насилие, макар че и само вербално стига. 

Тегава работа.

# 1 899
Да, има хора,  на които им харесва да ги обиждат и да са в такава връзка. Насилникът и "жертвата" си се търсят един друг и се намират. Точно вчера мой близък ми спомена как бившата му е искала да се срещнат, за да му каже нещо. Нещото е било, че си е намерила някакъв турчин, с който много се карали и той я унижавал и тя се чувствала прекрасно с него. Логика, няма.

Също така имах една колежка, която беше във връзки, в които има много скандали и предимно скандали. Казваше, че иначе не й било интересно и не можела да живее в хармония с някого. Трябвало да се карат, за да й е добре.

Последна редакция: чт, 18 юли 2024, 15:37 от 𝒮𝓅𝓇𝒾𝓃𝑔 𝓅𝓇𝒾𝓃𝒸𝑒𝓈𝓈

# 1 900
Няма как да спасиш някого, та било то и майка ти от лоши отношения и насилие в собственото си семейство. Това е техен избор и дори когато ти изразиш мнение и вземеш страна си лошия, защото нарушаваш по този начин тяхното крехко равновесие. Изводът ми от личен опит е казване на мнението без обиди и тенденциозност и плам в моменти когато няма конфликт, за да си го знаят, а когато има конфликт - казвам - знаеш моето мнение какво е и изслушвам само. Според мен трябва човек да ограничи контактите, защото конфликтите се прехвърлят от болната на здравата глава.

# 1 901
Колко удобна позиция. Значи няма да извадим насилника от жилището, няма да си събере багажчето и да иде на село? Пак ще обвиним майката, дето не иска с два чифта гащи да иде при дъщерята, за малко. После къде, пак при насилника? Не чух някоя дъщеря, така категорично да обвини баща си, все майка им виновна, че не го напуснала, ама не мислят, че биещото животно трябва да се се махне и жената да си живее спокойно старините.

# 1 902
  • София
Ако имотът е СИО и тя никога не е подавала жалба, няма начин да го изкара от жилището. Понякога най-добре е да бяга.

# 1 903
  • Лондон
Ако имотът е СИО и тя никога не е подавала жалба, няма начин да го изкара от жилището. Понякога най-добре е да бяга.

Ще избяга ,ако има къде да отиде. А, и,какво ще кажат хората , и , ами децата , ами разходи ? Труден живот . Много труден.

# 1 904
Едно знам - ако имаш силно желание, всичко може да се подреди. Но да искаш да се спасиш трябва да ти е идея номер едно, на всяка цена. Иначе - не става. Сам трябва да си помогнеш, няма винаги кой друг за съжаление. Затова и развода с насилник е по-добре, докато си млада. Защо да се чака 70 годишнина, идея нямам.

Общи условия

Активация на акаунт