Виена тема 14

• 46 306
  • 756
  •   1
Отговори
# 330
  • Пловдив
Лично мнение. Никой от последните не съм си причинявала.
Това е тема за споделяне на информация и всеки е свободен да прецени какво да си "причини".
Скоро във фейсбук група имаше пост с въпрос "Къде не бих отишъл?" и за няколко часа мненията бяха хиляди - не остана страна по света, която да не оплюят, за големите европейски градове да не споменавам - Лондон, Париж, Рим и Виена.
Та хора разни ...

# 331
re_ge, как без гастрономия? Smile Това е моята сила, защото постоянно консумираме навън. Не се шегувам, без гастрномия според мен не е възможно да живееш тук - това си е тема в обществото. Винаги можеш да направиш хубав разговор, ползвайки тази част от културата.

Като помисля, други места, извън класическите, където сме се разнообразявали наблизо, са Willhelminenberg, Schloss Laudon, Schloss Hof, Schloss Grafenegg. Околностите на Виена: Liechtenstein, Laxenburg, Klosterneuburg, Seegrotte Hinterbrühl, Neusiedlersee, Wachau, Burg Aggstein,  Burg Kreuzenstein..

Иначе темите, които ежедневно ни занимават, на турист едва ли са супер интересни.

Имам предвид и самата себе си през 2000 -2002 в сравнение с 2023-та. Тогава бях с широко отворени очи, поглъщах всеки милиметър - веднага след първото идване на екскурзия отказах на баща ми за Мюнхен и реших да дойда да следвам тук. Той може би не разбира защо постъпих така. Ако си живял в Германия, може би Австрия ти е село.

Мога да разкажа как ни протича нормалният живот, не е супер екшън нон-стоп.

Скрит текст:
Например ние ходим в Staatsoper и Burgtheater по поводи, но всички сме от години абонирани за други непопулярни театри - цяла програма е и разхвърляна на няколко места. Бях писала май и за Volksoper - много ходим там, защото за нас четиримата ложата излиза на поносима цена, както и програмата ни устройва. Но не ходим заради сградата или района и не знам дали да препоръчвам, ако не се влиза.

Често сме и в Konzerthaus, Musikverein, събития в Stadthalle, на концерти на стадиона.. Не е всеки уикенд, защото и други хобита искат време, но се опитваме да е редовно. Двете са популярни, третото и стадионът отвън не са интересни за туристи.

В края на месеца започва Wiesenfest, където носим Tracht (облеклата като носия), кожа, лен, вълна. Пие се много бира, слуша се типична музика, има разни програми, ахо-ихи. Всички около мен го чакат - на Пратера се състои може би над десет години вече. Не е мюнхенският фест, но е забавно. Дали е за туристи? Не знам. Много е различно от всичко друго, а и се лее алкохол.

Друго преди Коледа е Perchtenlauf за изгонване на лошите зимни духове. Не е застъпено масово като в други австрйски региони, виенските обаче също са интересни - ние ходим в Das Alte AKH и Prater. Водят групи от извън града, организирано е. На децата им е страшно, на възрастни - зависи. Просто е разнообразно, но не бих чакала специално този ден.

Живеем в супер туристически район и за Коледа в такива според мен е най-красиво. От Christkindlmarkt-овете на мен ми е любимо и уютно на Spittelberg и в Altes AKH. Ходим по пуншове, обичаме - и поддържаме икономиката по пазарчетата Relaxed

Обаче истинската атмосфера на Коледа за живеещи тук е тръпката да си ходим много на гости, пием пунш на фона на коледна музика - все някоя роднина ще да е направила сама и от типичния яйчен пунш, печем сладкиши, празнуваме Advent, ходим на църква, пеем, свирим на пиано (който може, а то все някой се оказва, че може).. Украсяваме всички и вкъщи, около мен всеки си купува коледно дърво, та съм останала с впечатление, че е масово. Затова ние не ходим по Коледа другаде освен във Виена, това ни е времето за семейство, роднини, приятели.. Дават ни много свободни дни, празници и подарени от компаниите, а не от отпуската. Наистина толкова гости, колкото през ноември и декември, не посрещаме и не ходим през остатъка на годината. Любимо мое време - откакто не работя счетоводство. Тоест това с празниците зависи и от бранша, в който човек работи. Аз смених и това "едно време" е било част от причината.

Контраст: имаме едно дребно мини "къще" на края на града, но там животът е много различен и сме рядко. Коли не влизат, пази се тишина, всичко е в къщички- средни и малки.. За Коледа дворовете са красиви, има много украса, но това е като типичния живот в къща - седиш си в нея. Лятото се виждаме повече с околните, защото всички сме навън да косим, поливаме,.. Уж, Виена, но като на село. Има чар, де Simple Smile Ако е топло и имате възможност, разгледайте райони с къщички, тази Виена е друга. За Коледа не зная, не е като Ню Йорк с украсата в дворовете, но в хубаво време е приятно, зелено и интересно. Ние предпочитаме центъра, но за децата там е супер. Правят си водни битки, карат колелета, каним гости на грил..

Да се върнем на забележителностите. Мен лично ме учудва, че виенските балове не са голям хот-спот в темата. От моето семейство в САЩ идваха няколко пъти само (!) заради баловете. Ах, баловете! Ходим и ние редовно. Според мен е много различно преживяване. Прически, рокли, танци... Голяма красота!

Между Коледа и март: ски, ски, ски. Всички караме някъде ски и е известно време основна тема на работа, с близки, познати, по медиите, спортовете. Ските обаче са извън Виена, ние например сме само в Тирол.
И после идва Великден. Ваканция, почивни дни - повечето виенчани изчезват за няколко дни и се връщат за Великденски заек, а на другия ден е училище/ работа.

Иначе, когато ни е студено, сме чести гости на Therme Wien. В топли дни в града плуваме в Strandbad Stadlau, Gänsehäufel... Децата ходеха на езда в ASKÖ Verein, извеждаха конете на алеята в Пратера, но не зная дали допускат външни хора в конюшните. Другите курсове са по спортни бази на края на града - нетолкова интересни за гледане и няма как да ги препоръчам, но за нас са супер, защото се нуждаем от тях по други причини. С този транспорт всичко е до теб. Тук е моментът да кажа, че много се нервим на строежа на U5, но нямаме търпение да стане, защото линиите вече не стигаха.

И така.. Ежедневният живот е нормален общо взето. От туристи може да се получи според мен повече информация за актуалните забележителности, входове, резервации, защото те имат общо с това постоянно, докато живеещият на едно място е влязъл в рутина.

# 332
  • столицата
Лу Лу, направо ми се прииска да живея във Виена. Така красиво, интересно и емоционално си го описала. Благодаря ти!

# 333
Радвам се, благодаря - стана супер дълго, но исках да съм обективна Hug Защо да не се преместиш? Сега всичко е толкова достъпно, хибридно, лесно..

Скрит текст:
Училищата започнаха вчера, повечето майки сме тази седмица в отпуска, за да можем да посветим максимално време на формуляри, записвания, резервации, списъци, книги, тетрадки, дрехи, обувки... Нищо непознато, нали? Аз чакам само да стане 10:00 и тръгвам по задачи Nerd

После идва натовареното време, обаче от средата на ноември до някъде шести януари е "живот с капела" у нас.

# 334
Здравейте,
Предстои ни пътуване до Виена и имам някой въпроси относно градския транспорт.
Ще бъдем там за 3 дни и сме 4 човека (двама възрастни и две деца на 16 и на 9 години).
Заслужава ли си да изберем Vienna City Card или да вземем тази, която е 17,10 евро на човек за 72 часа?
Как се активира картата ако е закупена онлайн?
Като се качиш на дадено превозно средство трябва ли да се чекира някъде картата (отново ако е закупена онлайн)?
Също така не разбрах от летището трябва да се хване S7 или CAT, за да се стигне до градския транспорт, така ли? И каква е разликата между двете? Влизат ли във въпросната карта или се доплащат отделно (ако да колко струват)?

Благодаря предварително!

# 335
  • столицата
САТ е по-скъпо, но се движи 10-тина минути по-бързо. Аз ползвам S7. Имаше някаква отстъпка на САТ за дете, пътуващо безплатно, но не помня до колко години трябва да е детето.
Аз като си купувам  карта  онлайн за 17.10 за 7 дни си чеквам от кой ден  да е активна. След това не е необходимо да я активирате в превозните средства. Тя е поименна и следва да носите документ за самоличност. Ако картата ви е активна от деня на полета, доплащате само 2 евро за S7 за придвижване от летището до границата на ВИена.

# 336
# 337
Здравейте! Относно придвижването от летището към центъра ние си взехме билети за REX от автоматите на летището и платихме 7.5 евро за двама възрастни и дете на 6 години.  Също обмисляхме CAT, тъй като няма междинни спирки и като цяло няма как да се обърка човек за перон или посока,  но за разликата в цената не знам дали си струва. За нас беше около 15 евро. Може би ако сте с много багаж или със съвсем малко дете, би имало смисъл.

# 338
Здравейте. Другата седмица летим за Виена и искам да попитам нещо, което колкото и да чета темите тук, не ми става ясно. На аерогарата мога ли да си купя 72 часов билет и с него мога ли да стигна до централната автогара? Пише ,че се доплащат някакви две, три евро, но как става? Отделен билет ли се купува? И още нещо, понеже ще ходим до Братислава единият ден билети зе flixbus предварително ли да си купим от самата гара или може същия ден, когато ще пътуваме?

# 339
  • София
Билетите за междуградските автобуси са ограничени до броя на местата в самия автобус. Колкото по-рано, толкова по-добре. Някои курсове може и да разпродадени за седмици напред.

# 340
  • столицата
Има апарати на летището, от които да си купите допълнителния билет. Чеквате опцията, че имате карта за Виена и ще ви излезе по 2 евро на човек. Като купувате за повече хора/отбелязвате броя на билетите на машината/ има отбив в цената.
А за градския транспорт направо си вземете  карта за 7 дни. Цената е същата 17.10 евро като на тази за 72 часа

# 341
Благодаря много за отговорите.

# 342
Здравейте!
Мечта ми е да посетя Коледните базари на Виена! Мисля да я осъществя през ноември. С дете на 7 години.Дано не е кучи студ само.
За 3 нощувки,като реално ще имаме 2 пълни дни, пристигаме следобяд и се връщаме сутринта.Четох,но все пак да питам някои неща.
Освен базарите (ако може да ми кажете къде са позиционирани, знам че най-големият е пред кметството) ,
искам да посетим Зоото, Пратера, Дунав кула къща на моретата, водя се по детето.
За мен ще е интересно и Шонбрун, Белведере,Хофбург,но ще има ли време и сезона специално за Шонбрун дали е подходящ?
И район за настаняване да препоръчате.

# 343
  • СОФИЯ
Датите на базарите ги обявяват през октомври май. Постваме ги тук. Виждат се и локациите.
Дунавската кула аз слизам с U1 на спирка VIC. Не е подходящо в този сезон обаче, минава се пеша през парка. С оглед наситената програма и малко време може да пропуснете. Шонбрун  вътре е ОК във всеки сезон. U4 ходи до там. Хофбург си е в центъра.
За настаняване аз харесвам 3 бецирк, но близо до спирка на U3 е комуникативно за всички основни забележителности.

# 344
Никакъв шанс да не е студено през ноември.

Общи условия

Активация на акаунт