Виена тема 14

• 46 310
  • 756
  •   1
Отговори
# 345
Някой може ли да сподели какво е практичното облекло за края на Ноември сравнение с БГ?
Защото в Холандия например не е студено като у нас, но вятъра и влагата ти стигат до костите.

# 346
  • СОФИЯ
Има вятър във Виена и това оказва влияние. Следете в прогнозата за времето И силата на вятъра.

# 347
Имайте предвид, че кафенето/ ресторантът на Дунавска Кула беше ударено от гръм и не се върти в момента. Проблемът е, че не могат да сменят някакви части, защото не се намират на пазара вече. Още не са подновили информацията по въпроса, та предполагам дълго време няма да има решение. Това се случи преди две седмици някъде. В сайта пише, че ще го затворят в периода 2 до 17-ти октомври за ремонт. Като и в момента не може да бъде ползвано изцяло, но предлагат 30% отстъпка с код INNOVATION2023!.

Така е, вятърът е студен - не бих дошла с жилетка, а с яке от по-плътна материя. Моите не са къси. За разходки и престой навън - ботуши или боти с по-стабилна подметка за изолация от студената земя, но аз принципно мразя да ми е студено на краката и може би съм една идея по-чувствителна на тази тема. В края на ноември си слагам и шапка, ако съм дълго навън. Около мен обаче половината носим по базарите шапки, половината явно нямат нужда.

# 348
Имайте предвид, че кафенето/ ресторантът на Дунавска Кула беше ударено от гръм и не се върти в момента. Проблемът е, че не могат да сменят някакви части, защото не се намират на пазара вече. Още не са подновили информацията по въпроса, та предполагам дълго време няма да има решение. Това се случи преди две седмици някъде. В сайта пише, че ще го затворят в периода 2 до 17-ти октомври за ремонт. Като и в момента не може да бъде ползвано изцяло.

Така е, вятърът е студен - не бих дошла с жилетка, а с яке от по-плътна материя. Моите не са къси. За разходки и престой навън - ботуши или боти с по-стабилна подметка за изолация от студената земя, но аз принципно мразя да ми е студено на краката и може би съм една идея по-чувствителна на тази тема. В края на ноември си слагам и шапка, ако съм дълго навън. Около мен обаче половината носим по базарите шапки, половината явно нямат нужда.
На мен ми е все студено, но на мъжете в семейството не, та чуденката ми е за мен и детето 😅

# 349
  • столицата
Градусите не са много по-различни от тези в Бг, но вятърът ги кара да се усещат като по-ниски.  Аз си ходя с дълго яке, шал и шапка. Щом и детето каза,че трябва да си вземе ръкавици тази година, а то е студоустойчиво, значи си се усеща студеничко.

# 350
mamanaEmma, много зависи къде ще се настаните, за да си направите план и да изберете какво приоритетно да видите. Два дни не са много време и няма да ви стигне за всичко, което сте изброили.
Както и да го мислите през ноември трябва да сте подготвени като за времето в Бг по това време на годината. Задължително си вземете удобни и топли обувки, топла връхна дреха, шапка, шал и ръкавици. Не температурите са толкова притеснителни, колкото вятъра, който, ако го има дава усещане за по-студено време.
Кулата не бих си я причинила по това време на годината.
Зоологическата градина де факто ви е в градините на Шонбрун и, ако времето е хубаво ще може да се разходите и в тях. Само Зоо-то ще ви отнеме 2-3 часа и то, ако не се застоявате много-много на едно място. Ако времето е студено някои от животните са прибрани на закрито и преминавайки през помещенията все пак се постопляте. Пред двореца правят коледен базар.
Ако метеорологичното време го позволява, Къщата на морето можете да съчетаете с една пешеходна разходка до центъра като минете през коледния базар на площад Мария-Терезия, който е между Музея на изкуството и Природо-историческия, и да продължите покрай Хофбург и Двореца на Сиси, за да излезете на главната търговска улица и да се разходите по нея до катдралата Св.Стефан. Пред катедралата има спирка на метрото, с което можете да отидете до Пратера. Там също правят коледен базар.
Коледния базар пред Кметството наистина си заслжава да се види въпреки тълпите. Поне за мен беше така макар, че посетихме и някои от другите. Може да го включите вечерта след Шонбрун, ако не сте много изморени.

Последна редакция: сб, 16 сеп 2023, 19:14 от 2в1

# 351
  • Варна
На мен ми е все студено, но на мъжете в семейството не, та чуденката ми е за мен и детето 😅

позната история - аз по къс ръкав а дъщерите ми  с жилетки Simple Smile , абсолютно индивидуално е
съвсем ясно е , че е друго когато вали студен дъжд придружен със студен вятър , но все пак и Виена не е Лондон

# 352
  • varna
През януари бяхме във Виена, вятърът е едно към едно с варненския Simple Smile

# 353
  • Варна
прекалено е индивидуално както за хората така и за годината и месеца . Последните 3 г. точно във Варна и грам сняг не е падал и стигаше до 20 градуса по обяд , ама помня и 1,5 м.сняг и МИНУС 20 градуса по обяд. Тази година на 2  януари правихме разходка за изтрезняване и продухване на главата пресичайки варненския залив със каяци и SUPове  .

# 354
Трябва ли предварително да закупя билети за някоя забележителност? Шонбрун, например?

# 355
Трябва ли предварително да закупя билети за някоя забележителност? Шонбрун, например?

Аз ходих през май. Единственият билет, който си взех предварително беше за обиколка на операта. За Шонбрюн бях в двореца сутринта около 8 и успях да си взема билет за първия свободен час в 11. Там важното за билета, ако е комбиниран е, че часът на билета важи за влизане в двореца, за останалите градинки и т.н. е без значение. Задължително е преди влизане в двореца да си оставите раниците (дори да са дамски) на гардероба, нещо което не предвидих и за малко да си изтърва часа, защото опашката беше дългичка. Иначе посетих и природонаучния, музея за история на изкуството, музея на света, кулата с асансьора на Свети Стефан, State hall на националната библиотека (който по мое мнение не си струваше изобщо), Мадам Тюсо и пратера.  За нищо от тези не съм чакала повече от 2-3мин на опашка, за да си купя билет.

Всичко това с уговорката, че бях там май, нямам представа колко е натоварено в момента.

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 18:06 от BerryBoo

# 356
  • София
shimbite, последните ми наблюдения са от май 2022 и тогава като цяло потокът от туристи беше все още много далеч от наплива преди пандемията. Не знам как е тази година. В края на 2019 имаше огромни опашки пред Хофбург; също така се чакаше за Музея на историята на изкуството и Албертина (имаше уникална изложба на Дюрер). Но все пак това беше точно преди Нова година.

Аз винаги проверявам предварително условията за покупка на билети. Понякога при закупуване онлайн има малка отстъпка или изгодна пакетна цена с други филиали на галерията/ музея. Реално освен за Шьонбрун и Белведере, където също беше с резервация на час, не би трябвало да е необходимо.

BerryBoo, ние бяхме много впечатлени от State Hall на Националната библиотека. Много красива зала! Бихме отишли отново там следващия път. Но трябва да се има предвид, че изначално съм маниак на тема книги и библиотеки. Stuck Out Tongue

# 357
  • в града на атомното слънце :)
Споделям опит от края на август. В къщата на морето и природо-научния, където е пълно предимно с деца, влизахме сутрин рано, веднага след отваряне. След 2-3 часа, когато излизахме опашките бяха доста дълги. За тези с он лайн билетите си има отделни входове. В Шонбрун влизахме само в Детския, зоото и лабиринта. Отново на място купувахме и нямаше проблем. Удобно е, че навсякъде има предвидени места за раници и дрехи, което, особено зимата, е голям плюс.

# 358
Благодаря на всички! Аз ще съм с деца и ще се концентрирам върху Шонбрун (зоо, градини), музикален музей, технически музей. Къщата на морето заслужава ли си?

# 359
  • София
Заслужава си.

Общи условия

Активация на акаунт