Виена тема 14

• 46 757
  • 756
  •   1
Отговори
# 585
Не е бил необходим превод на английски и няма нужда от акт за раждане
Зависи точно кога ще ходят, ние бяхме миналата седмица - от 08.11. до 13.11., и билети предварително, он лайн, бях купила за дунавската кула и един тур за Хитлер, но никъде не видях опашки и спокойно може на  място да си купуват, като решат къде точно искат да влязат.В замъците и операта не сме влизали, те за мен са много по-впечатляващи отвън.Базарите просто си ги разглеждат, на Пратера, щом са млади хора, според мен, най-малко ще им хареса старото колело...та моя съвет е да си решават на място, освен ако няма някаква задължителна цел

# 586
нима с виена пасс се купуват билети предварително? аз се опитах и таква опция не виждам. реално те са безплатни и няма опция да купиш за 0 евро. отделно някои забележителности имат fast track, като си с виена пасс, т.е. не чакаш на опашки. ето кои: https://www.viennapass.de/en/the-vienna-pass/fast-track-entry. предполагам, че само си показваш виена пасс и влизаш? аз ще я купувам електронно, имат си апп.

за градски транспорт аз реших без карта, във виена пас има хоп он оф, кофти, че са само в една посока и доста се обикаля вместо наобратно за две спирки, да обикаляш целия кръг. и ще ползваме транспорт. разбрах, че във виена няма 60+ билетче например, но всеки билет ти важи за дестинацията, дори и със смяна на транспорт. мисля през апп на wienerlinen и на obb да купувам. от летище до център го дава 4,40 евро, нали правилно мисля??

mama moni, има варианти от летището и с автобусни линии val https://www.viennaairportlines.at/en/ и с CAT https://www.cityairporttrain.com/en/home?gclid=CjwKCAiAgeeqBhBAE … E#cat-on-the-road , малко по-скъпи са, но може да са ви по-удобни за конкретната спирка и да си струва, виж.

# 587
  • СОФИЯ
За градски транспорт билет 60+ има на автоматите. 4.40 е влака от/до летището, ако нямаш билет или карта за градски транспорт. С тях е 2 евро.

# 588
Дано не сте пропуснали факта че щом е без вас трябва да бъде придружено от документи. Пиша го защото много хора се сещат на летище.
Декларация съм приготвила заверена от нотариус заедно с превод на английски.Чудех се дали да не приложа и копие на акта за раждане, защото декларацията е издадена с данни от акта за раждане?

С лична карта като е детето то - не.
На връщане трябва да носи в себе си попълнен от родителите австрийски формуляр. Ние го свалихме от някъде, и го бяхме попълнили предварително защото се пишеха нашите си лични карти, май копия от лични карти и данните на детето, На немски беше.

Единият документ е за излиза от бг- това което сте подготвили е именно то - затова и няма нужда от превод. Другия е обаче на немски дето беше - е излизане от Австрия. Мисля че имаше и цел на пребиваването.

# 589
  • малкия йеросалим
Дано не сте пропуснали факта че щом е без вас трябва да бъде придружено от документи. Пиша го защото много хора се сещат на летище.
Декларация съм приготвила заверена от нотариус заедно с превод на английски.Чудех се дали да не приложа и копие на акта за раждане, защото декларацията е издадена с данни от акта за раждане?

С лична карта като е детето то - не.
На връщане трябва да носи в себе си попълнен от родителите австрийски формуляр. Ние го свалихме от някъде, и го бяхме попълнили предварително защото се пишеха нашите си лични карти, май копия от лични карти и данните на детето, На немски беше.

Единият документ е за излиза от бг- това което сте подготвили е именно то - затова и няма нужда от превод. Другия е обаче на немски дето беше - е излизане от Австрия. Мисля че имаше и цел на пребиваването.
Ох това за първи път го чувам.От къде да я изтегля тази декларация?

# 590
  • Deutschland/HE
Детето е български гражданин и австрийците нямат нужда от декларация. Това е моят опит с германските гранични.

# 591
Един глупав въпрос - трябва ли да се носи Акт за раждане или щом е с паспорт им стига?

# 592
Да, re_ge, да не би другия родител да е чужд гражданин при вас? Вече 4-5 години пътувам сама с детето - Франция, Италия, Испания, Австрия и до сега никъде не са ми искали декларация от бащата на чужд език в тези държави, само на излизане от България искат оригинала и копие, което задържат. Акт за раждане носих първия път - казаха, че не е необходим на паспортен контрол при излизане от страната...от там нататък в някой хотел да са ми поискали паспорта на детето, никой друг не го е искал

# 593
  • В офиса
При мен една холандка веднъж се заяде, но  мисля, че тогава си превиши пълномощията. Аз й дадох копие документа на български и я оставих да си го превежда както може.
Та и аз се интересувам кога се е наложило попълване на такъв документ.

# 594
  • София
Не обърквайте жената, никакъв австрийски документ не е нужен за лица само с бг гражданство. Пригответе акт за раждане, защото там са записани имената на родителите, а те са подписали декларацията. Един лист хартия няма да го натовари.
Нямам търпение да стане догодина на 18, за да се отървем от тези декларации. Но има смисъл в тях, никак не е приятно да ми изпищи телефона посред нощ с информация за изчезнало дете…много неприятно.

# 595
Да, re_ge, да не би другия родител да е чужд гражданин при вас?

Детето ни ( беше на 15) пътуваше само до Виена  и се връщаше пак само обратно. Беше там на гости на другото ни дете. Както разбирам  и при мама Мони (поне след като четох няколко пъти как го е изложила) ще е същото.  Не става въпрос да пътува с един родител, когато е нужно само на излизане. Усещам че става развален телефон но жената е писала че детето е непълнолетно и ще пътува само . Не е казала обаче ще има ли пълнолетен който ще отговаря за него със съответния документ и оставам с впечатление че няма да има такъв. Ще бъдат младежка компания. Така го тълкувам. Не знам ако има друг упълномощен възрастен как се оформя документално но коментирам случай на непълнолетно дете , пътуващо само ( в смисъл без упълномощен възрастен с него )

Ох това за първи път го чувам.От къде да я изтегля тази декларация?

Питах мъжа ми и той каза че сме го взели от сайта на министерството . Предполагам на Австрия. При нас беше добре че щерка ни живее там от години и си ползва езика свободно. ние й поръчахме и тя го потърси и намери , после заедно а нея  го попълнихме (  затова казах на немски) . На връщане са му го поискали и детето го е представило на излизане от Австрия. На излизане от Бг са му искали от бг паспортни- документа на български. А на излизане от Австрия са му искали от техните служби - документа на немски. Нямал е никакви проблеми с това което е преставил.

Последна редакция: пн, 20 ное 2023, 00:45 от _re_ge

# 596
За градски транспорт билет 60+ има на автоматите. 4.40 е влака от/до летището, ако нямаш билет или карта за градски транспорт. С тях е 2 евро.
Имаме 72 часови карти. От автомат ли се купуват, питам конкретно за S7 до летището. Какво да натисна 🤭, за да ги купя?
Райън на кой терминал излитат,нещо за ориентир?
Благодаря!

# 597
  • СОФИЯ
За S7 са други машинки=автоматите за билет. Всички кацащи излизат от едно място, след лентите за чекиран багаж. След изхода в дясно, преди началото на тунелчето за към s7 и САТ, отново в дясно е първият автомат за билети за влака. Там има и служители, които могат да ви съдействат за купуване на билети.

# 598
Само да допълня, че на отиване от летището до Виена взехме от служител билети за влакчето S7 и ни струваха по-скъпо, отколкото на връщане, когато се самообслужихме на червените машинки. Има информация и на английски, не се тревожете.

# 599
  • столицата
Райън от Виена излитат от терминал 1. Поне винаги, когато съм пътувала с тях досега. Но, естествено, пак следва да си проверите на таблата.

Общи условия

Активация на акаунт