Виена тема 14

• 46 326
  • 756
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Аничка, страхотен разказ! Нямам търпение отново да отида във Виена. Можеш ли да споделиш колко часа ви отне разходката из Вахау и какви бяха цените на транспорта и горе-долу като време колко се пътува между местата? Обмислям и аз една разходка там, но ще сме зимата и с ранното стъмване на знам ще имаме ли достатъчно време.

# 376
Здравейте, колко струва пътуването с влак от Виена до Залцбург за възрастен и дете на 12 години?

# 377
Здравейте, прочетох коментарите за билети и карти за градския транспорт, сега гледам и сайта  на https://www.viennacitycard.at/view/Vienna%20City%20Card

Пише, че всяко дете под 15 г пътува безплатно с родителя си. Гледам че има и отстъпки за музеите, когато се представи картата при купуването на билетите.
Въпросите ми са следните:
- тези карти ли са най-изгодни за хора, които обикалят предимно с метро а не пеша? Ние сме с деца на 4 и 9 и тази на 4 не си пада по ходенето.
- ако купя картата онлайн, и билетите за музеи, зоо и т.н. онлайн има ли къде да въведа кода на картата си и да ползвам отстъпката или важи само при купуване билетите за музеите на място?
- отстъпката за билети за музеите с тези карти важи само за възрастните или и за децата?

Отделно от картите може ли някой да ми даде повече инфо за детския музей в Шонбрум и за този ЗООМ. Гледах им сайтовете , но нещо не разбирам идеята и дали са интересни за децата.

Мерси Simple Smile

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 11:14 от ambro13

# 378
Здравейте,
Ние се върнахме миналата седмица от Виена, но на мен сърцето ми остана там 😊❤️ Това ни беше първа среща с Виена и определено ще има още 😁
Бяхме за 6 пълни дни, видяхме много, почти всичко планувано. Бяхме с Виена пас и 7-дневни карти за градския транспорт. Апартамента ни беше в Simmering, май не е от най-добрите квартали, но не сме имали проблеми. Бяха някакви нови кооперации, много спокойно и тихо, чисто, с тераса (на което много държахме, защото сме пушачи), на 1-2 минути от метрото U3, до Билла, Лидл, Анкер.
Първия ден започнахме с катедралата Св. Щефан, бяхме там рано сутринта към 8:30 и почти нямаше хора, разгледахме я спокойно. Следобед пак се върнахме до нея и вече беше лудница, но искахме да се качим с асансьора до панорамната тераса. Към 9 ч си взехме пасовете от операта и отидохме в Хофбург. Разгледахме музея на Сиси, императорските апартаменти, съкровищницата и етнографския музей (него можеше да го пропуснем). Разходихме се по центъра, Парламента, кметството и с последния Hop on Hop off автобус се качихме до Каленберг. Гледката си заслужава. После хванахме автобус 38А и слезнахме на Cobenzl, от там гледката също е невероятна. Има и една малка фермичка, много приятна за разходка, може да галиш и храниш животните. Детето искаше да влезне и тъй като оставаше половин час преди да затварят и ни пуснаха безплатно, купихме си само храна за животните. От там се пуснахме пеша по една много приятна алея до Гринциг, разходихме се малко и си хванахме трамвая за къщи.
Втория ден целия беше посветен на Шьонбрун. Пак отидохме рано сутринта и ни дадоха едни от първите часове, почти веднага влязохме, разгледахме замъка, оранжериите, градините. После гледахме шоуто, на което демонстрират приготвянето на ябълковия щрудел, хапнахме, разгледахме музея с каляските, лабиринтите, Глориет и към 14ч почнахме със зоологическата. И пак не ни стигна времето 😁 искахме още да останем.
Накрая имахме сили и за музея на музиката, на детето много му хареса там, изненадващо за мен. Интерактивен е и е забавно.
Третия ден бях запланувала основно Партера и Дунавския парк, но не стигнахме до Дунава. Сутринта първо започнахме с Хундервасер - жилищната сграда и базарчето, накупихме сувенири. От там се пуснахме пеша през парка на Пратера, но докато стигнем до увеселителния парк имаше много детски площадки, всичките хубави и детето се спираше на всяка. Чак по обяд стигнахме Пратера. Там пък голямото 41 годишно дете се отнесе. На всяка атракция искаха да се пускат 😂 Хапнахме джолан на Schweizerhaus, един ни стигна за тримата 😁  Повозихме се на влакчето, разгледахме Мадам Тюсо и пак продължихме с атракциите. Виенското колело Ризенрад, както бях чела тук, не ни впечатли, но беше задължително. Другото, по-малкото виенско колело ни хареса много повече. На високата въжена въртележка Prater turm момчетата се пуснаха три пъти, много им хареса. Накрая добре, че на мъжа ми му стана лошо от една луда въртележка, та успяхме да си тръгнем от там.
Четвъртия ден почнахме с Музея на техниката (музея е много интересен и интерактивен, но моето момче каза, че очаквало роботи и беше малко разочарован 😁 ), замъците Белведере и ботаническата градина до тях (в нея има много катерички, явно са свикнали с хората, идваха почти до нас и детето много им се радва). По препоръка тук ядохме в Stockl im park до Белведеретата и всичко беше много вкусно, особено Кайзершмарена. Препоръчвам го и аз. От там пеша през Карлскирхе, Нашмаркт, до Аквариума. През седмицата след 17:30 имаше някакво намаление на билетите и се възползвахме. Докато стигнем до последния етаж беше почнало да се стъмва и от панорамната терасата хванахме страхотен залез над Виена ♥️
Петия ден ходихме на долината Вахау. За там просто нямам думи да опиша ... С влак до Мелк, абатството и библиотеката са невероятни, но църквата ... леле... 🥰  Като влязохме рано сутринта бяхме единствени, групите още не бяха плъзнали, имаше едно момче горе свиреше на орган, седнахме и половин час само съзерцавахме на фона на хубавата музика, просто наистина човек остава без думи. От Мелк хванахме корабчето  уж за Кремс, но слязохме на Дюрнщайн, прекрасно е, качихме се горе до крепостта където е бил заключен крал Ричард Лъвското сърце, гледките от там са невероятни, приказно е. От Дюрнщайн до Кремс с автобус, разходихме се и от там на влака за Виена.
Последния ден обиколихме двата музея близнаци, влязохме и в Мумок, но не ни впечатли и се отправихме към Дунава, по алеите, из парковете, няколко площадки и дунавската кула по тъмно. Седнахме на кафето на кулата и се чудихме защо не се върти, и чак сега прочетох тук за проблема 😔
Знам, че стана много дълго, дано не съм ви отегчила, но аз много обичах да чета разказите на завърналите се. Завиждам благородно на всички, които сега плануват и им предстои Виена 🥰
Прекрасен разказ! Благодаря!
Доколкото разбирам не сте купували предварително билети за нито една атракция.

# 379
Аничка, страхотен разказ! Нямам търпение отново да отида във Виена. Можеш ли да споделиш колко часа ви отне разходката из Вахау и какви бяха цените на транспорта и горе-долу като време колко се пътува между местата? Обмислям и аз една разходка там, но ще сме зимата и с ранното стъмване на знам ще имаме ли достатъчно време.
Ние отделихме на Вахау цял ден, но може и по-бързо. Купихме си Wachau ticket от офис на ÖBB  - той е комбиниран билет, в едно пакетче ти дават три билета, един за вход в абатството в Мелк, един за корабче Мелк - Кремс или обратно, и един за влак до Мелк или Кремс и обратно. Три такива комбинирани билети, които ни включват всичко за двама възрастни и дете на 10 години ни излезнаха 186 евро. Билет само до Мелк или Кремс с влака е около 20евро.
Иначе през зимата корабчето не съм сигурна дали пътува, трябва да се провери. В сайта им има разписание до края на октомври, после може би зависи и от времето.
Ние тръгнахме рано сутринта, искахме да сме от първите в абатството, което отваря в 9ч и да можем да си хванем корабчето в 11ч за да имаме време и за Дюрнщайн. Така че към 7 и нещо хванахме влака за Мелк от Westbahnhof, пътувахме около един час. Успяхме да хванем корабчето в 11ч (следващото беше в 13:30), пътуването с него до Кремс е около два часа, но ние слезнахме на предната гара, в Дюрнщайн, така че към 12:30 сме били там. Разходихме се, пазарувахме си, качихме се до крепостта, около половин час изкачване нагоре, но си заслужава. Там се задържахме повече да се наслаждаваме на гледката и да снимаме, после слезнахме надолу, обядвахме и хванахме автобуса от Дюрнщайн до Кремс, около 20 минути път, билета за него си го купихме, защото не беше включен. Към 17 бяхме в Кремс, разходихме се, пихме кафе и на влака за Виена. Мелк и Кремс са малки градчета, бързо се обикалят, според мен за около час във всяко. Към 19 и нещо си бяхме във Виена на гара Франц Йозеф.
Ако не бяхме слизали в Дюрнщайн щяхме да сме следобед във Виена.

# 380
  • София
Здравейте, колко струва пътуването с влак от Виена до Залцбург за възрастен и дете на 12 години?
За всеки конкретен влак или оператор - различно. Проверете с конкретни дата и часови пояс на сайтовете на ÖBB и WestBahn

# 381
  • столицата
ani4ka1983, благодаря за подробните описания. Много ми беше полезно. Ходла съм в Мелк, но пак ще отида именно, защото така хубаво си описала и толкова полезно инфо си ни дала. Пак да  отидете!

# 382
Прекрасен разказ! Благодаря!
Доколкото разбирам не сте купували предварително билети за нито една атракция.
[/quote]
Не сме купували билети предварително, само Виена пас, с нея всички музеи и атракции ни бяха безплатни. Само асансьора в катедралата и Аквариума не беше включен, там взехме билети на място за да се възползваме от отстъпката, която е през седмицата след 17:30.
Малко снимки от Дюрнщайн

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 13:30 от ani4ka1983

# 383
  • София
Аничка, благодаря за чудесния разказ и снимките! Разходката по долината Вахау е невероятно преживяване. Ние бяхме там преди малко повече от година. Това е моят разказ, не толкова живописен и подробен като твоя. Blue Heart Браво на вас, че сте разгледали и Дюрнщайн!

# 384
Здравейте! Предстои ни пътуване до Виена и се чудя какви карти за пътуване да взема. При последното пътуване ползвахме седмичните, но първо детето беше по-малко, а и бяхме повече време. Сега май ще взема Vienna City Card за 72 часа. Знам, че има допълнителни отстъпки с картата. Не искам да купувам предварително билети за атракции обаче отсега. Мога ли да ги купя на място, ползвайки отстъпката от картата?
В неделя знам, че магазините не работят, освен този на Вийнмитте. Със заведенията обаче как стои въпросът? Мисля да оставим Шонбрун и Зоопарка за неделя, там дали ще работи всичко?

# 385
Здравейте. Може ли информация дали в Австрия правят чести транспортни (влакове, автобуси, летища и др.) стачки, както в Италия? Често пътувам до Италия и има сайт, от който следя стачките, а сега имам желание да посетя и Веина, евентуално през средата ноември. Обичайно много ли е студено времето през този период? Благодаря.

# 386
И ние Шьонбрун го планувахме за неделя, всичко там работи, както и почти всички други музеи и заведения.
sweetkids_mama , докато планувах Виена-та и четях из старите теми, точно твоя разказ за долината Вахау ме накара да я включа в програмата 😁

# 387
  • София
Здравейте,
Качвам една снимка от бързото хранене в Зоопарка.

# 388
  • София
Здравейте. Може ли информация дали в Австрия правят чести транспортни (влакове, автобуси, летища и др.) стачки, както в Италия? Често пътувам до Италия и има сайт, от който следя стачките, а сега имам желание да посетя и Веина, евентуално през средата ноември. Обичайно много ли е студено времето през този период? Благодаря.
1. Не.
2. Доста хладно, мокро и ветровито.

# 389
Още един въпрос от мен. Колко време да си предвидим за Haus des Meeres? Знам, че е много разтегливо понятие - един минава на бегом, друг може да гледа с часове, но все пак... Три часа дали ще са ни достатъчни?

Общи условия

Активация на акаунт